Ценообразуване и ценопредставяне

Избери ме!<br />
<br />
Подобни шарении се срещат по-често из Азия, но явно ги има и в родината на клекшоповете, и то съвсем в столичния център (на бул. "Патриарх Евтимий" и "Витоша")

© Зелев сок

Избери ме!

Подобни шарении се срещат по-често из Азия, но явно ги има и в родината на клекшоповете, и то съвсем в столичния център (на бул. "Патриарх Евтимий" и "Витоша")Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  Естетически погледнато, може и да не допада на всеки.
  Но пък не пречи и на никого, показал е цялата си стокова наличност, с цени, литраж и т.н....
  Аз лично проблем не виждам.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 2. 2 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тези софийски лафки ми липсват
  Фрешовете в провинцията са от 2 до 3 пъти по-скъпи :/

 3. 3 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#1:"Кирето"]не пречи и на никого, показал е цялата си стокова наличност, с цени, литраж и т.н.... [/quote]

  Добрият търговец, винаги дава предварителна информация за цената. Когато видя сайт, в който няма ценова информация, веднага го затварям. Сравнението с Азия е малко некоректно. Там са свикнали "да се пазарят". Преди години на Капалъ Чарши ми беше харесала една чанта от естествена кожа, светъл беж и продавачът/сърбин/ поиска 200 марки. Казах му, че за 20, става. Накрая стигнахме до 100, но аз си тръгнах. Той ме догони и ми я даде за 80.

 4. 4 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кирето":

  "Естетически погледнато, може и да не допада на всеки. " казал арх. Старчев и забил петоъгълния *****ик в градинката точно срещу въпросния клекшоп!...

  Един град има облик, ако иска да има облик...Във Виена и стикер не може да си сложиш на прозореца...

 5. 5 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1110 Разстроено

  Чист вид безплатна реклама-цените си личат,фотожурналистът любезно дава и точен адрес,а zico2 подсилва ефекта,подчертавайки евтинията и в сравнение с провинцията.Ако бях турист-провинциалист в София,веднага след като се снимам пред ЦУМ,щях да прескоча до рекламирания обект и ударя 2-3 напитки на далавера.

 6. 6 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#5:"Sabbath"]Ако бях турист-провинциалист в София,веднага след като се снимам пред ЦУМ,щях да прескоча до рекламирания обект и[/quote]

  ++++++++++ Ха ха! Изби рибата с тази снимка пред ЦУМ. Вярно, че така правеха навремето.

 7. 7 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yomega":


  [quote#4:"Yomega"]Във Виена и стикер не може да си сложиш на прозореца...[/quote]

  То във Виена и хляб не можеш да си купиш в Неделя, което не е чек толкова добре. Крайностите на са от полза, трябва да се търси баланс във всяка една работа. Че търговията ни е шарена - шарена е, но пък сме от страните с много добра и конкурентна търговия, което сваля цените.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 8. 8 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#3:"dombi"]Там са свикнали "да се пазарят"[/quote]

  По-скоро се пробват да те измамят. Пък ако не мине, след триста зора и маса загубено време стигаш до що годе приемлива цена.

  Между другото в UK има доста порочна практика, че ако искаш да купиш нещо на нормална цена, то трябва да купиш 3-5 бройки наведнъж. Офертите „купи 2, получи едно безплатно“ са обичайни. Простата математика показва, че цената на единичната бройка е завишена с 50%. Легално!

  @)----,--'--
 9. 9 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#7:"misho73"]страните с много добра и конкурентна търговия, което сваля цените. [/quote]

  И удължено работно време, без затваряне по обяд, дори и с 24 часово такова. Разглезени сме доста от това и като идем в Европа и се сблъскваме с „неудобствата“ (часови и ценови) на европейското пазаруване.

  @)----,--'--
 10. 10 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#4] от "Yomega":

  Може и да си прав.
  Подчертал съм за "естетическият" изглед, а аз не претендирам да имам такъв...
  Сравнението с паметника на Старчев / за когото гласувам с две ръце да се взриви/ е неуместно...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 11. 11 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 761 Весело

  [quote#5:"Sabbath"],щях да прескоча до рекламирания обект[/quote]

  С метрото разбира се. Ех метро, ех кеф!

  @)----,--'--
 12. 12 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  До коментар [#8] от "MyTwoCents" Търговец на пазара крещи-1 диня 2лв.,4 дини-10лв!!!Минал един и попитал,дали няма грешка.Няма,отвърнал-1 за 2, 4 за 10!Добре,отвърнал клиентът на ти 2 лв.,дай 1 ,после отново-на ти 2 лв.,дай 1,после отново и така 4 пъти.Видя ли колко си тъп-купих си 4 за 8,а не за 10 лв.!-радостно казал купувачът.
  Ти пък затова си умен-казал търговецът.Вместо една,купи четири дини и после аз съм тъп !!!

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Може да не е естетично но е удобно. Виждаш какъв е асортимента и цените и действаш, а не да застанеш и да разпитваш имате ли това или онова и колко струва докато направиш опашка и купиш една вафла

 14. 14 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#12] от "Sabbath":

  Хареса ми!

  Сещам се за един басейн, където единичното билетче е 7 лв., а карта за 8 посещения в рамките на един месец е 56 лв. Но това е друга тема...

  @)----,--'--
 15. 15 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 744 Неутрално

  "Подобни шарении се срещат по-често из Азия, но явно ги има и в родината на клекшоповете"

  Това магазинче не ми прилича на клекшоп, а и със сигурност не сме ги измислили първи.

 16. 16 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2230 Весело

  [quote#8:"MyTwoCents"] Простата математика показва, че цената на единичната бройка е завишена с 50%.[/quote]
  Същата "проста математика" показва, че цената в пакета, може да е занижена с 50% спрямо единичната цена.
  Точно заради това, значението на думите, "клиент", "математик" и "търговец" е коренно различно — щото търговията никога не е "проста", нито е само "математика". Всъщност "проста математика" в търговията е "сметка без кръчмар"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 17. 17 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#16:"gost22"] Същата "проста математика" показва, че цената в пакета, може да е занижена с 50% спрямо единичната цена. [/quote]

  Ако ще даваш такъв пример, то трябва да го изчислиш коректно – 33% намаление.

  Това, което казвам, е че когато говорим за пазарни цени, то има и пазарни надценки характерни за типа стоки. При бързооборотни стоки са 5-10%, при масова козметика 20%, при по-скъпата 35% и т.н. Виж например МЕТРО, които вече продават плодове и зеленчуци на тегло и разликата между пазаруването на дребно и едро е 10% и това е ОК. Подобно е и при купуването на вино на бр. и кашон например.

  Но ако за теб е далавера да вземеш 3 на цената на 2, то за мен е злоупотреба с пазарно положение да ме принуждават да платя 50% повече за единична бройка. Не си мислиш, че този дето ти продава 3 за две е на загуба, нали?

  @)----,--'--
 18. 18 Профил на rpanev
  rpanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "MyTwoCents":

  Не става дума за проста математика, а за сложна математика. Търговците, към цената от дистрибутора, трябва да добаят "надценка" за: заплати, застраховки, вноски и т.н.. Освен това самото складиране на стоката струва пари: наем, отопление и прочие. Ако търговецът няма дадена стока, то той има пропуснати ползи или "загуба". Ако търговецът има прекалено много от друга стока, то тя може да не се продаде, да се развали, да заема ценно място за склад, което също са загуби.

  Тези "далавери" 3 за 2 са защото стоката застоява, производителят прави директна реклама или са прости количествени отстъпки. Естествено е, производителят да иска максимална печалба. Хората, който не са съгласни с цената просто не купуват или купуват конкурентен продукт. Това е пазарната икономика, на който не му харесва да ходи в рассия или северна корея. А веригата от производител до магазин е също доста сложна.

 19. 19 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#18:"rpanev"]Търговците, към цената от дистрибутора, трябва да добаят "надценка" за: заплати, застраховки, вноски и т.н.. Освен това самото складиране на стоката струва пари: наем, отопление и прочие. [/quote]
  Е и?

  [quote#18:"rpanev"]А веригата от производител до магазин е също доста сложна.
  [/quote]
  Е и?

  Ще дам само два примера:

  1. Цените по летищата са високи (заради първият цитат), но никой не прави промоции 3/2 (именно заради това, което казваш)

  2. Масовата продажба на „пакетирани цени“ съм го виждал само в UK и го приемам като някакъв вид национален мазохизъм. Иначе не виждам как някой нормален би изтърпял продукт като напр. РаянЕр.

  Приемам като интелектуална подигравка някой да надуе цената с 50%, а след това да рекламира като супер изгодно да ми го продава с 20% отстъпка. Телешопинг продажби виждал ли си? За това иде реч.

  @)----,--'--
 20. 20 Профил на rpanev
  rpanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#19] от "MyTwoCents":

  Масовата продажба на "пакетирани цени" я има навсякъде в западния свят, както и масовите разпродажби с намаления до 75-80%. Даже правят по-големи опаковки с x-% "подарък". Това си е чиста реклама и опит на дадения производител да убеди консуматорите в по-доброто качество на продукта си та после да им взима и повече пари.

  Както казах, пуста пазарна икономика. Ако не ти харесва, купувай друга марка, отвори ти сам магазин или завод и продавай на "нормални" цени или се насочи към някоя държава с планова икономика, но там май има недостиг и на тоалетна хартия

 21. 21 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#20] от "rpanev":

  Уф, говорим на различни езици. „Масови разпродажби“ не е равносилно на „масови продажби“.

  Пазарни икономики всякакви. Британската такава третира потребителите си като балъци и то не само с пакетираните им цени. Погледай малко реклами и ще усетиш как затъпяваш – всичко се продава в стилистиката на прах за пране. Другите пазарни икономики са сравнително добре.

  Както и да е. Въпросът тръгна от магазинчето с шаренията и с незнайно защо заглавието „Ценообразуване и ценопредставяне“ та затуй подхванах темата за странни форми на ценообразуване и представянето им на потребителя.

  @)----,--'--
 22. 22 Профил на rpanev
  rpanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#21] от "MyTwoCents":

  За отношението към потребителите няма спор. Но щом Апъл успяват толкова успешно да пробутат преоценените си дрънкулки, явно има защо отношението да е такова Всеки гласува с портфейла си в крайна сметка.

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2230 Весело

  [quote#17:"MyTwoCents"]Ако ще даваш такъв пример, то трябва да го изчислиш коректно – 33% намаление. [/quote]
  А ти от къде знаеш, каква ми е търговската отстъпка и за какво количество, че да правиш коректни сметки?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2230 Весело

  [quote#17:"MyTwoCents"]Но ако за теб е далавера да вземеш 3 на цената на 2, то за мен е злоупотреба с пазарно положение да ме принуждават да платя 50% повече за единична бройка. Не си мислиш, че този дето ти продава 3 за две е на загуба, нали?[/quote]
  Първо никой не те принуждава да купиш (което те прави шефа на пазара), и второ... примерно са пресметнали пределните (маржинални или както там ги пишат в момента) за втори и трети брой от съответния продукт, и са превърнали сумата в "две+ подарък" с рекламна цел... Но крайното решение отново е в твоя власт.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#23:"gost22"]А ти от къде знаеш, каква ми е търговската отстъпка и за какво количество,[/quote]

  Ирелевантно. Говорим за отстъпки при продажни цени. Доставните нямат отношение към тази математика.

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK