Интересен Фискален БОН

Моля изисквайте Фискален БОН! Когато си тръгваш от заведените, най-малко се заглеждаш по документа по който плащаш.

© sten_p

Моля изисквайте Фискален БОН! Когато си тръгваш от заведените, най-малко се заглеждаш по документа по който плащаш.Доста често посещавам въпросната верига от ресторанти. За пореден път се опитвам да си платя с кредитната си карта, поради факта, че на вратата изрично е посочено, че може да си платиш. Но за пореден път сервитьорките ми казват, че "апаратът бил развален".


Днес се загледах в документа, с който ми казват каква ми е сметката, чак сега забелязах нещо странно. Това не е Фискален бон, а някакъв документ който се печата от принтера, и много силно заблуждава клиента че е точно фискален бон ("Моля изисквайте" с малки букви, "Фискален Бон" с големи!).  Сега като навързах двете неща, достигнах до извода че заведението най-вероятно укрива оборот. Ако си платиш с карта, то това ще се отчете и те трябва да издадат касова бележка и ще регистрират приходи.


А и тези ПОС терминали на дали се развалят толкова често. Стигайки по-далеч в разсъжденията си, това не е ли вратичка за заведенията да заобикалят закона. Вероятно управителят в края на деня определя за кое да пусне касова бележка и за кое не. А и персоналът може да си прибира парите за себе си, без да се отчита на управителя.


Аз ли нещо пропускам, тези заведения са известни, а конкретно това е на гърба на Министерството на Финансите и на 200 метра от Централата на НАП. Как е възможно това или това е поредната недомислица в закона. На колко много заведения сме сядали и при желание за плащане с карта - ПОС се оказва развален, това е доста тревожна практика, не мислите ли?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK