Върбата цъфна

Пухчета.



Коментари (50)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Владимир  Йосифов
    Владимир Йосифов
    Рейтинг: 1416 Любопитно

    Обяснете на селяните какво е хрян, как се отглежда и защо трябва да произвеждат ...
    Защо купуваме руски, полски и ... ???
    Хрян се отглежда ЛЕСНО !
    Само ограничете площта, която сте определили за отглеждане на хрян защото иначе ще плъзне .
    Чрез липсата на хрян става пределно ясно колко тъпа е старата българска кухня / днешната селска кухня / ...

    Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
  2. 2 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1438 Неутрално

    До коментар [#1] от "Владимир Йосифов":

    Глупости. Кухнята е добра, а не тъпа.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  3. 3 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1438 Весело

    Пухчета, хм, тук им викат котенца ....

    ПС
    Обядвах вече, така че не е асоциация на гладно

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  4. 4 Профил на Кирето
    Кирето
    Рейтинг: 1367 Любопитно

    До коментар [#1] от "Владимир Йосифов":


    [quote#1:"Владимир Йосифов"]Чрез липсата на хрян става пределно ясно колко тъпа е старата българска кухня[/quote]

    Ползва се много зеле, Владо, а те са от едно семейство...
    А и приготвянето на разни сосове и горчици не е силната страна на нашата кулинария.
    Освен ако не си хапвал нашенска пача.
    Или искаш уасаби да са готвили нашите баби?

    Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
  5. 5 Профил на Боб Яхния
    Боб Яхния
    Рейтинг: 346 Неутрално

    [quote#0:"сн.3"]Рубарб. Листата ще станат огромни, като слонски уши[/quote]
    Ние тук т.нар. равен го водим зеленчук. Само дето от ядене на слонски уши сигурно не може да се натровиш, а от листата може.

    "...от сутрин до вечер шкембенце яж,/ за всичко дава кураж..." (братя Кулинови)
  6. 6 Профил на mart.in
    mart.in
    Рейтинг: 458 Неутрално
  7. 7 Профил на otg46594191
    otg46594191
    Рейтинг: 684 Неутрално

    Топлото време идва.

    Калибър, внимавай да не се изпотиш!

  8. 8 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 855 Неутрално

    До коментар [#1] от "Владимир Йосифов":

    Хм. Телешко варено с много хрян и оцет (подобно на оцет и чесън при шкембето) си е класика...

    @)----,--'--
  9. 9 Профил на otg46594191
    otg46594191
    Рейтинг: 684 Неутрално

    [quote#8:"MyTwoCents"]Хм. Телешко варено с много хрян и оцет (подобно на оцет и чесън при шкембето) си е класика... [/quote]

    Като има много хрян и оцет, може да се мине и без шкембето. Захари Стоянов описва в Записките един турчин, който отказвал печените пилета и искал паница с оцет, в която си надробявал хляба. Сиромахът бил свикнал на тази "супа" от детството си и за него нямало нищо по-вкусно от нея.

  10. 10 Профил на Владимир  Йосифов
    Владимир Йосифов
    Рейтинг: 1416 Любопитно

    Хрянът е много силно растение .
    Ограничете площта с дъски или ламарина и засадете .
    Освен "брането" на дълги периоди трябва да се следи за ограничението за да не се допуска хрян да плъзне из земята ви .

    Настържете равни количества хрян и ябълка. Така ще намалите цената и ще омекотите вкуса. Разбъркайте с малко майонеза.
    Страхотен сос !!!

    Храната в села близки до голям град е различна от кухнята в села далече от голям град.
    Това е защото в близките до град села е имало слугини, които са виждали как се хранят граждани.
    Не се старая да обиждам, а обяснявам защо някои семейства ползват хрян, а в съседното село не знаят какъв вкус има.

    Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
  11. 11 Профил на otg46594191
    otg46594191
    Рейтинг: 684 Неутрално

    [quote#10:"Владимир Йосифов"]Хрянът е много силно растение .
    Ограничете площта с дъски или ламарина и засадете .
    Освен "брането" на дълги периоди трябва да се следи за ограничението за да не се допуска хрян да плъзне из земята ви .
    [/quote]

    Владо, да не си издал "Наръчник за отглеждане на хрян". Посочи линк, за да си го купя.

  12. 12 Профил на rpanev
    rpanev
    Рейтинг: 233 Любопитно

    Колко тона хрян искаш да изкопуваш годишно, та да кажеме на селяните да го засаждат?

    До коментар [#1] от "Владимир Йосифов":

  13. 13 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#3] от "Алф":
    [quote#3:"Алф"]Пухчета, хм, тук им викат котенца ...[/quote]
    Навремето като ни разхождаше дядо ми, казваше - виж, котенцата са напълзели. И аз все се възмущавах, че това е растение. Така съм ги запомнила. Предвестник на топлото.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  14. 14 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1134 Весело

    Сн. 2: Калибър, прати малко.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  15. 15 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8152 Неутрално

    Мислех,че на снимката има върба,пък то било хрян.

  16. 16 Профил на Владимир  Йосифов
    Владимир Йосифов
    Рейтинг: 1416 Любопитно

    До коментар [#11] от "dombi":
    Преди 22 години Заре / Кенар / ме увери, че ще изкупи всеки килограм хрян, който му доставя.
    Заведох агронома на Кенар и според него земята се оказа ИДЕАЛНА .
    Имам над 200 декара зеленчукова градина край село Брусен, Мездра.
    Та отидох в селото, говорих с кметицата / БЗНС / и предложих да депозирам заплатите на 2-3 души за един сезон.
    Земята ни е подходяща, защото е разделена и хрянът не може да плъзне из съседни земи.

    Да, да, няма да повярвате, но НИТО един селянин от село Брусен или съседни села не поиска да отглежда ХРЯН .
    Искаха да садя царевца !!!

    Несретници !

    Ядяха боб без хляб, но не искаха да садят хрян, защото не може да откраднат и един грам .
    В двора на ВЕЦ-а имахме сграда с 10 000 м2 двор. Токът за хладилната камера, миялната машина, рендето и пакетиращата машина щеше да е по цена на ВЕЦ-а .
    Само български селяни може да откажат подобна работа .
    ---
    Не вярвайте на оплакванията на българския селяк !
    В памет на Братя Бошнакови платих на кметицата да засее 50 декара жито и да раздаде брашното на най-бедните.
    От тогава не сам ходил и няма да отида освен за да продам земята ...
    ---
    Eli Semerdjieva:
    "Не е обида, защото е вярно, че в миналото - някъде до средата на 20 век, много млади жени от селата са намирали работа като слугини в домовете на по-заможните хора в градовете."
    ---

    Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
  17. 17 Профил на otg46594191
    otg46594191
    Рейтинг: 684 Неутрално

    [quote#16:"Владимир Йосифов"]Ядяха боб без хляб, но не искаха да садят хрян, защото не може да откраднат и един грам . [/quote]

    Напипал си дамара на българина. Ето, затова селяните от Брусен страдат за социализма, но не и за теб.

  18. 18 Профил на otg46594191
    otg46594191
    Рейтинг: 684 Неутрално

    [quote#16:"Владимир Йосифов"]Не вярвайте на оплакванията на българския селяк ! [/quote]

    Българският селяк днес е много по-жалка картинка от времето на Елин Пелин и Йордан Йовков. Ако селякът в дивия запад беше като българския, днес край Вашингтон щяха да препускат бизони.

  19. 19 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 855 Неутрално

    [quote#16:"Владимир Йосифов"]някъде до средата на 20 век, много млади жени от селата са намирали работа като слугини в домовете на по-заможните хора в градовете.[/quote]

    За съжаление в 21 век такава жена на село не можеш да намериш (в София е значително по-лесно). Трябва ми веднъж седмичо да почисти къщата. Но поне да знае за какво служат препаратите и кое с какво се чисти, защото няколкото дето пробвахме само поразии направиха. Същото е и с поддръжката на градината - косене на трева, заленчуци, дръвчета.

    Ако не си го свършиш сам, само ядове береш за съжаление.

    @)----,--'--
  20. 20 Профил на otg46594191
    otg46594191
    Рейтинг: 684 Неутрално

    [quote#19:"MyTwoCents"]Ако не си го свършиш сам, само ядове береш за съжаление. [/quote]

    Навремето познавах един директор, който казваше: "Началник, който не умее да ръководи, работи".

  21. 21 Профил на Калибър
    Калибър
    Рейтинг: 1202 Весело

    До коментар [#20] от "dombi":

    Работата на шефа е, да мотивира другите да работят.

    Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
  22. 22 Профил на otg46594191
    otg46594191
    Рейтинг: 684 Неутрално

    [quote#21:"kалибър"]Работата на шефа е, да мотивира другите да работят.[/quote]

    И то, много!

  23. 23 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1438 Весело

    Ей, много си падам по мотивирането напоследък. Никак не ми се работи, като гледам слънчо през прозореца...

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  24. 24 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1438 Неутрално

    До коментар [#13] от "ПАВЛА":

    И аз тъй викам, Великден без котенца не бива.

    А има и едно цветенце дето му викат Великденче, то пък цъфтеше за Великден независимо кога се пада.
    Най-смешното е, че и тук при студеното море е все същото. Цъфна миналата седмица.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  25. 25 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#24] от "Алф":

    По софийското равно поле котецата още не са напълзели. Но затоплистите обещават лято от петък, та дано излязат прави.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  26. 26 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    До коментар [#1] от "Владимир Йосифов":Българската кухня,никак не е тъпа.Преди няколко години бях на почивка в турския град Анталия и ми направи впечатление не само,че поне 80% от ястията на шв.маса бяха от българската национална кухня,но и наименованията им бяха(почти)на български!Консумираха се със страхотно удоволствие не само от българи,но също и от турци,немци,румънци,англичани,евреи,араби,руснаци,холандци и дори някакви джикитайци!

  27. 27 Профил на Владимир  Йосифов
    Владимир Йосифов
    Рейтинг: 1416 Любопитно

    До коментар [#26] от "Sabbath":
    Я, а защо бяхте в Анталия ?

    Хайде да изброите няколко от националните ни ястия, които сте хапнали в Анталия , моля.
    И срещу всяко наше ястие напишете защо смятате, че е наше .

    Каква е кухнята на един народ се определя от безместните ястия, салати и сосове.
    Кажете няколко нашенски ястия, салати и сосове.
    Нашенски, а не балкански. Край Балкана има още народи, но всеки си има собствена кухня .
    КОЯ е нашенската ?

    Да ви разкажа ли как се прави кисело зеле в моето семейство ?
    АКО намерите един, единствен селяндур, който знае как се прави вкусно кисело зеле ще ви подаря 10-на замразени зелеви листа ...
    Джокер :
    С ХРЯН вместо зърна царевица .
    Царевица слагат селяндурите, защото не познават хряна .
    Ако разцепите кочана и сложите 4 клинчета от хрян ще стане Брилянтно кисело зеле .
    Зеле, което може да ползвате за всичко, освен за десерти ...

    Кухня ?
    Ние нямаме кухня .
    Кухня имат само хора, които знаят какво е туризъм ...

    Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
  28. 28 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1438 Неутрално

    До коментар [#25] от "ПАВЛА":

    Имам една приятелка затоплистка в София, ще взема да й дрънна един скайп по въпроса.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  29. 29 Профил на Кирето
    Кирето
    Рейтинг: 1367 Любопитно

    До коментар [#25] от "ПАВЛА":


    До коментар [#28] от "Алф":

    Какво е това

    [quote#25:"ПАВЛА"]затоплисти[/quote]

    Че нещо се изгубих в превода...

    Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
  30. 30 Профил на Калибър
    Калибър
    Рейтинг: 1202 Весело

    До коментар [#29] от "Кирето":

    Време за плаж...според прогнозата.
    http://www.theweathernetwork.com/weather/bulgaria/-/sofia

    Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
  31. 31 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#29] от "Кирето":

    Произлиза от затопляне. Глобално.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  32. 32 Профил на Кирето
    Кирето
    Рейтинг: 1367 Весело

    До коментар [#31] от "ПАВЛА":

    А на тие, дето са привърженици на застудяването, глобалното, как им викат?

    До коментар [#30] от "kалибър":

    Екстра си е врменцето, дето иде....

    Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
  33. 33 Профил на tonitod
    tonitod
    Рейтинг: 1253 Неутрално

    До коментар [#15] от "rosiraycheva50._":


    [quote#15:"rosiraycheva50._"]Мислех,че на снимката има върба,пък то било хрян.[/quote]

    На първата снимка има планинска върба. Нарича се още козя върба или ива.
    Навремето отварата от кората й се е използвала за сваляне на температурата и против болки в ставите. Също така са се правели компреси за открити рани.
    Една от съставките на аспирина е.
    От тази върба, а и от другите се правят дървени въглища, които участват в състава на черния барут.
    Общо взето - доста полезно дръвче

  34. 34 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#32] от "Кирето":

    Затоплистите са повече. Но ги псувам всяка сутрин ... като видя сняг навън. През април.

    И да, прав си. Да почакаме до петък. Обещаха лято.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  35. 35 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 855 Неутрално

    [quote#25:"ПАВЛА"]По софийското равно поле котецата още не са напълзели. [/quote]

    Моят саликс отпреди две седмици е цъфнал на „котенца“.

    @)----,--'--
  36. 36 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1421 Весело

    [quote#4:"Кирето"]А и приготвянето на . . . горчици[/quote]
    В горчицата няма хрян , а синап

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  37. 37 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1421 Весело

    До коментар [#30] от "kалибър":

    Всички знаем как цъфти върбата - прекрасните пухчета !
    А някой знае ли какво завръзват пухчетат ?
    Какъв им е плода ?

    В Е С Е Л О !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  38. 38 Профил на Кирето
    Кирето
    Рейтинг: 1367 Любопитно

    До коментар [#36] от "Чардо":

    Тук бъркаш Чардо.
    Има горчици и с хрян :

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D1%8F%D0%BD

    http://www.hera.bg/s.php?n=2442

    Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
  39. 39 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1421 Весело

    До коментар [#38] от "Кирето":


    [quote#38:"Кирето"]Има горчици и с хрян : [/quote]
    НЕ споря !
    Но ми покажи един етикет от промишлено направена горчица ,
    на който да пише ,
    че съдържа хрян ?
    В България се използва от край време като добавка - консервант на киселото зеле и същевременно овкусител на зелевия сок.
    Също е изключително сполучлива подправка и за телешко варено , Но за да си пусне аромата и вкуса , трябва да добавиш малко оцет- НО винен , не изкуствен

    Приятна вечер

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  40. 40 Профил на Калибър
    Калибър
    Рейтинг: 1202 Весело

    До коментар [#38] от "Кирето":
    До коментар [#39] от "Чардо":

    Не изпадайте в подробности.
    Ето още малко инфо за хряна:
    http://www.cookthink.com/reference/828/What_is_horseradish

    Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
  41. 41 Профил на Владимир  Йосифов
    Владимир Йосифов
    Рейтинг: 1416 Любопитно

    До коментар [#40] от "kалибър":
    Това не е български сайт ...

    Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
  42. 42 Профил на Калибър
    Калибър
    Рейтинг: 1202 Любопитно

    До коментар [#41] от "Владимир Йосифов":

    Що, проблем ли е четенето?

    Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
  43. 43 Профил на Кирето
    Кирето
    Рейтинг: 1367 Весело
  44. 44 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1421 Весело

    До коментар [#40] от "kалибър":
    [quote#42:"kалибър"]Що, проблем ли е четенето? [/quote]

    Е те това не го знаех и ще го пробвам :
    """. . . подготвен бутилирана хрян е популярна подправка запазена в оцет или цвеклов сок, който дава на Блъди Мери своя удар и намалява сладостта на коктейла. . .""

    В Е С Е Л О !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  45. 45 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1421 Весело

    До коментар [#43] от "Кирето":
    [quote#43:"Кирето"]получаваш : [/quote]
    https://www.google.bg/search?q=%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%81+%D1%85%D1%80%D1%8F%D0%BD&biw=1366&bih=631&source=lnms&;tbm=isch&s

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  46. 46 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 636 Весело

    Да се готвят налъмите

  47. 47 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 2790 Весело

    До тук добре. Сега очакваме да цъфнат налъмите. И да дойдат едни хубави и светли времена...

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
  48. 48 Профил на Владимир  Йосифов
    Владимир Йосифов
    Рейтинг: 1416 Любопитно

    До коментар [#42] от "kалибър":
    +1
    Не, не е проблем.
    По-горе ми съдрахте кожата, че Българската кухня е ВЕЛИКА, но после пускате линк към иностранци .
    Ха,ха, ХО,хо, ХИ,хи !!!
    Ехо, моля, покажете линк, как Дядо Вазов съветва българите да се хранят вкусно и да отглеждат подправки освен чубрица.
    А, да, и Дядо Благоев къде е казвал на пролетарията, че не се яде магданоз там, където гражданите ползват копър .
    Пак хихикане .
    Весели празници !

    Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
  49. 49 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 855 Неутрално

    [quote#39:"Чардо"]Също е изключително сполучлива подправка и за телешко варено , Но за да си пусне аромата и вкуса , трябва да добавиш малко оцет- НО винен [/quote]

    Анджак, де!

    @)----,--'--
  50. 50 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 855 Неутрално

    [quote#48:"Владимир Йосифов"]По-горе ми съдрахте кожата, че Българската кухня е ВЕЛИКА[/quote]

    А пък според мен българската кухня е проста и се характеризира с ограничен набор от техники, продукти и подправки.

    Съвсем отделен е въпроса дали ни е вкусна, защото който с каквото е отгледан, няма как да не харесва кухнята на детството си. Изключвам кулинарните травми на детската градина като например грис-халва и кюфтета с доматен сос.

    @)----,--'--




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK