Сезонът на дивия чесън

Дивият чесън (Allium Ursinum), познат още с наименованията левурда, сибирски лук, горски чесън представлява многогодишно тревисто растение от семейство Кокичеви.

Дивият чесън расте на сенчести и богати на хумус почви, предимно в широколистни гори. Среща се до 1200 метра надморска височина. Спокойно може да се отглежда и в лехата с цветя в градината.



Коментари (36)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 3663 Неутрално

    Имаше наскоро една новина в Дневник за катастрофа с берачи на див чесън.
    Къде се намира около София?

  2. 2 Профил на polux
    polux
    Рейтинг: 395 Разстроено

    Онзи камион - убиец във Върбишкия проход превозваше берачки на див чесън....

  3. 3 Профил на Кирето
    Кирето
    Рейтинг: 1342 Любопитно

    Снимките са красиви, но винаги съм се чудел защо да си береш/купуваш див чесън, като има култивиран такъв?
    Освен снобизма, разбира се...
    Не казвам да си го купуваш, можеш да си го насадиш в градината.
    Има ли разлика във вкуса между дивия и култивирания?

    Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
  4. 4 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8107 Неутрално

    Не знаех,че е толкова полезен.Подариха ми едно снопче,така си изсъхна.

  5. 5 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 4157 Неутрално

    Донесоха ми от Ябланица-за каква манджа става,ако някои знаят.Казаха ми за салата.Само за салата ли става.

  6. 6 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8083 Неутрално


    До коментар [#3] от "Кирето":
    Научната разлика не знам каква е , но дивият е по-лек на вкус.От питомния на мен ми стават киселини, а от дивия - не. Той е по-дребничък.
    Освен това има и самардала, тревисто растение пак от семейство Лукови. Изсушена и стрита, се използва като подправка за: печени, пържени, варени картофи, ориз, яйца - пържени и варени меса .

    [email protected]
  7. 7 Профил на Кирето
    Кирето
    Рейтинг: 1342 Неутрално

    До коментар [#6] от "karabastun":

    +++
    Благодаря, това ми беше и питането, не исках научна разлика а вкусова.
    Със самардалата съм запознат.

    Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
  8. 8 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8083 Неутрално

    До коментар [#5] от "chicago514":

    Става за каквото се използва и другият - купешкия чесън, най-добре за пача или за таратор.

    [email protected]
  9. 9 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 997 Неутрално

    [quote#3:"Кирето"]Има ли разлика във вкуса между дивия и култивирания? [/quote]
    Има Кире, определено има разлика!
    Нашия дивия, има много по силен аромат, на мен ми идва даже в повече! Но този който брах в Германия сега, направо може да си го ядеш на салата с рукула или бейби спанак с съотношени 1:1.

    [quote#5:"chicago514"]Само за салата ли става. [/quote]
    Не, можеш да го прибавиш към всяко ядене в което обичаш да си слагаш чесън! Агнешко, дроб сърма, спанак, коприва, доматена кашичка и т.н.

  10. 10 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1242 Неутрално

    На вниманието на жените:чесънът(независимо див,или култивиран),наред с другите му полезни качества,е сигурно средство против забременяване.Консумацията му отблъсква всички мъже,дори и много загорелите на безопасно разтояние!

  11. 11 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 4157 Неутрално

    До коментар [#8] от "karabastun":
    Благодаря.

  12. 12 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1114 Неутрално

    Много е приятен в зелена салата, разбира се според вкуса на хапващия. Има го на Витоша, брал съм го близо да Черния кос.

  13. 13 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3173 Неутрално

    До коментар [#5] от "chicago514":

    Да.

  14. 14 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#1] от "Alexander97":

    По поляните над с. Лозен е пълно. Най-добре расте в борова гора.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  15. 15 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1395 Любопитно

    До коментар [#3] от "Кирето":


    [quote#3:"Кирето"]Има ли разлика във вкуса между дивия и култивирания? [/quote]
    Има Кире
    На дивия чесън са само листата , не и корените .
    А и вкуса на дивия е в пъти по-мек и не е толкова миризлив , а е с пъти по-полезен от скилидката .
    Листата му освен сурови могат да се изсушат и после да се стрият, като например червения пипер от чушки и да си поръсваш. Това се прави защото листата са сезонни - само сега ги има и после изчезват, остава само корена .
    Също като горската иглика, кокичето кукуряка - след като прецъфтят и листата им изчезват

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  16. 16 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1395 Весело

    До коментар [#4] от "rosiraycheva50._":

    Роси , виж ако обичаш № 15

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  17. 17 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1395 Весело

    Уау !
    Колко сме знаещите за левурдата

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  18. 18 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#17] от "Чардо":

    Така е. На мен ми се наложи преди години ... заради висок холестерол ... да се запозная с дивия чесън. Е, сега нямам проблеми с холестерола.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  19. 19 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4578 Неутрално

    До коментар [#7] от "Кирето":

    Кире, самардалата е повод за регионални спорове в моето семейство. Аз съм изолиран понеже останалите я обичат

  20. 20 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4578 Весело

    До коментар [#18] от "ПАВЛА":

    Браво, добра новина. Дъщеря ми като малка редовно го ядеше, береше го на поляната пред къщи. Сега и аз ще опитам. За слата с нещо по-силничко в чашата може ли?

  21. 21 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#20] от "daskal1":
    [quote#20:"daskal1"]За салата с нещо по-силничко в чашата може ли?[/quote]
    Даже е препоръчително. Ако може силничкото да е домашна, към 50 градуса.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  22. 22 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1395 Любопитно

    До коментар [#18] от "ПАВЛА":

    Аз реагирах така ,ю защото за пръв път ядох левурда в Обзиор някъде 1975/76-та зимата. Та по онова време в София никой не бе чувал за нея !
    Даже и обзорци ходеха в планината и то далеко до едно село .вярвам го знаеш пътя от Обзор до Бяла -още долу в ниското преди реката има един път в ляво и той води на 8 км директно до селото, забравил съм името
    Та само там го имаше , на друго място не бяха и чували за левурда
    А сега . . . .
    НО това е хубаво !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  23. 23 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#22] от "Чардо":
    [quote#22:"Чардо"]някъде 1975/76-та[/quote]
    Сори, Владе, ма тогава съм ходела права под забито габърче, та са ми по-пресни спомените.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  24. 24 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1395 Весело

    До коментар [#19] от "daskal1":


    [quote#19:"daskal1"]самардалата е повод за регионални спорове в моето семейство. Аз съм изолиран понеже останалите я обичат[/quote]
    А питаш ли ме мен! '
    Тук в Сливен е доста разпространена , а и аз не мога да я понасям.
    Заради нея намразих и чубрицата , защото сливналии ако нямат самардала слагат на всяка манджа или супа обилно чубрица !
    И то на всяко ядене ядеш все едно и също - чубрица !
    А пък го има един в Дома за стари хора , дето не се и къпе НО се дезодорира със самардала ! ! !
    Отврат !
    Добре че го преместиха на друг етаж. . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  25. 25 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1395 Весело

    До коментар [#23] от "ПАВЛА":


    [quote#23:"ПАВЛА"] под забито габърче[/quote]
    +++++++++++++++
    На тате у . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  26. 26 Профил на Payakoff
    Payakoff
    Рейтинг: 458 Неутрално

    За тези, които не са виждали отблизо див чесън (левурда, мечи лук) една снимка от вчера:
    https://www.flickr.com/photos/velokin/16556565814

    Post tenebras spero lucem
  27. 27 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 4128 Весело

    Ленин на секи км

    Толкова си може, другаря антикултурник.
    Много може, но в своята област.
    Може и Постигна.

    Имаше Национален архиологически музей,
    но няма. Има Археологически.

    Праильно.
    Интерколаборационизъм - да.
    Национализъм - нет!

    Трудни настъпват трудни
    на модерната земя.

    В Српско москвичът закъсал
    Rаcing чак за Лувъра.

    ...................................

    Абе ора, кажете от Кога са църквата и крепост,
    соц. инновирани сега?

    Защо византийска, а не "ромейска",
    както исторически е и коректно в българската книжнина?

    Ромейската империя при император Константин
    започва съществуване върху цялата територия на Римската империя.

    Била е Реформирана ромейска римска империя.

    Естествено: с официален език Латински Романски Ромейски.

    Реформирана про християнски.

    При Константин и Елена са били възстановени множество християнски църкви, и построени нови.

    Няколко века (до 8ми) в Ромейската империя,
    Източна и Западна, официален език е Ромейски романски латински "италиански".

    Ранно "византийски" храм св. Константин и Елена...
    без да се посочи време.
    Защо да не е ромейски, римски или просто християнски??

    През 10 век са свети Кирил, Методий...

    Нова или реформирана писменост:
    за Християнско Богослужение,
    за човешко общуване и изобщо.

    През гръкоманския период по някое време
    Константинопол е бил превзет,
    за добро или не, от Латински кръстоносци.

    Константинопол е бил през сравнително малко време
    "византийски".

    Но византийщина проникнала дълбоко и широко...

    Отглас от антички пагански хелиоцентричен
    егоизъм?

    пп
    Паган (от ромейски) - езическа култура.

    Неволно правилен превод:
    Поганец, поганка, погански, поганска...

    "Ранновизантийска крепост, социализирана"

  28. 28 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3823 Весело

    [quote#24:"Чардо"]сливналии ако нямат самардала слагат на всяка манджа или супа обилно чубрица ! [/quote]
    Я да не обиждаше на ..сливналияЩе взема аз да се обадя на родата да те прати в някой дом в София обратно.

  29. 29 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3823 Весело

    [quote#10:"Sabbath"]Консумацията му отблъсква всички мъже[/quote]
    Е, явно не съм загорял достатъчноМоята инструкторка по танци,
    една симпатична и дяволита италианка, много се извиняваше един път по подобен повод.Нямахме проблеми обаче.
    А с жените как е?Моята само да и намирише на чесън, отлита като..Дракула.

  30. 30 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4578 Весело

    До коментар [#21] от "ПАВЛА":

    Е, ами то тогава си е направо задължително.

  31. 31 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1395 Весело

    До коментар [#28] от "тулса":


    [quote#28:"тулса"]Ще взема аз да се обадя на родата да те прати в някой дом в София обратно. [/quote]
    НЕма да стане !
    Преди да дойда в Сливен бях обиколил на сгледа около 25 ст.дома в страната !
    И си харесах ТУК !
    И никой не може да ме измести - договора ми е безсрочен с кмета !
    Па като си идваш вземи та се обади некой път

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  32. 32 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4578 Весело

    До коментар [#28] от "тулса":

    Олеле, и ти си от регионалния отбор на "самардала". Моите си я слагат на варено яйце и по Великден е химическа война . Виж, за чесъна и лютите чушки съм силно "за".

  33. 33 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3823 Весело

    [quote#31:"Чардо"]Па като си идваш вземи та се обади некой път [/quote]НепременноХора като тебе не се намират под път и над път.Къщата на дядо ми беше на няколко стотин метра от Женския затвор и една...ромска махала.Имам снимка с майка ми като бебе,на фона на две сополиви циганчета и маалата с нови блокчета,построени от гадните комуняги 50 те години.
    Всъщност към Сливен(родния ми град) и съседния му Ямбол, откъдето беше баща , не съм бил едно 25 години сигурно.Аз съм си съгражданин на Даскала.

  34. 34 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3823 Неутрално

    [quote#32:"daskal1"]и ти си от регионалния отбор на "самардала"[/quote]Даже и не знам каква е тази подправка.Долових, в контекста , че е нещо като заместител на чубрицата.Иначе и аз си падам по острите яденета.Когато живеех в Мексико, наблягах на чилито, докато ми излезеше пот на плешивото теме.

  35. 35 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4578 Весело

    До коментар [#34] от "тулса":
    На мен самардалата ми мирише на автомобилни гуми, за разлика от жената която я обожава. А лютюто го ползвахме вместо психотерапия като бедни докторанти, нали се сещаш че в мексиканските кръчми беше безплатно, Та като се подлютиш забравяш за проблемите, а и наливната бира помага.

  36. 36 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3823 Неутрално

    [quote#35:"daskal1"]самардалата ми мирише на автомобилни гуми[/quote]Ми дай да си пишем както е по адекватно ...
    Не самАрдала, а смЪрдала.Явно бая сте се борили с жена ти, докато се утвърдите като успешни професионалисти в щатите.
    Ние дойдохме от Мексико(там бяхме 4 години) в началото на 2000те.Почнахме от Градът на Жълтия дявол и накрая пак там се затвори кръга(поне засега..)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK