Домашна лютеница

тук се бърка



Екологично чиста домашна лютеница. Приготвянето на домашна лютеница в малките градове (и села, разбира се) в България не само, че не е умряло, но по мои наблюдения се възражда с бясна скорост.

Коментари (80)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 3771 Неутрално

    ''по мои наблюдения се възражда ..''
    Народът си отяде на нишесте от купешките лютеници и започва да прави всякакви вкуснотийки.И суджуци и пастърма, а киселото зеле...!!!!

    [email protected]
  2. 2 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 612 Неутрално

    Домашната лютеница наистина е по-добра от купешката, но за да е екологично чиста, трябва да се направи от екологично чисти продукти!

  3. 3 Профил на cases
    cases
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Нацъкайте ми минусите, но това е сбъркано, светът върви напред, а не назад.

  4. 4 Профил на zidane
    zidane
    Рейтинг: 733 Весело

    няма да забравя една случка с познат американо, 90-те някъде беше.
    разхождаме се в провинциален градец, виждаме хора, които правят лютеницата и той ми вика: "тези хора изглеждат много бедни, а виж как готвят за цялата махала. ако им дам 1000 (неденоминирани) лева, ще им стигнат ли за хляб?".
    аз, естествено се разхилих, после се запознахме с хората, дадоха му да бърка лютеницата, извадиха и грозданка..., обясниха технологията...
    та сега той си прави лютеница всяка година в Уисконсин!

  5. 5 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1050 Весело

    [quote#3:"cases"] това е сбъркано, светът върви напред, а не назад.[/quote]По света всеки е свободен да прави каквото сметне за добре като спазва законите.

    Според мен точно "напредъка" в хранителната индустрия и модифицирането на храни заради супермаркетите са причина за нарастващия брой онкологични заболявания.

  6. 6 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 860 Неутрално

    И защо не ? В магазина ми пробутват тиква с нишесте. Да труд е, но е един път в годината. А ако се прави на куп за две три семейства масрафа приключва сравнително бързо.

    Става и за децата и за мезе за ракйика. Жалко че в чужбината няма как да си правим.

  7. 7 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1134 Весело

    Чудесно, отивам за хляб

  8. 8 Профил на zico2
    zico2
    Рейтинг: 402 Неутрално

    До коментар [#3] от "cases":

    ако да се храниш с най-последно качество чушки и домати смесени с нишесте, растителни мазнини от неясен произход, куп консерванти и Е-та за теб е напредък , ок няма да споря

  9. 9 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 612 Неутрално

    До коментар [#3] от "cases":

    Какво значи този лозунг: нима не си готвим сами в къщи, нима не ползваме перални, прахосмукачки и т.н. Каква е разликата межу домашно приготвена храна и домашно приготвена зимнина?

  10. 10 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2536 Неутрално

    До коментар [#5] от "BlueWater":

    А дали точно хранителната индустрия е виновна. Как мислите, 40 години разноцветни пушеци от кремиковци ( и продобни по цял свят разбира се) дали нямат негативни ефекти ?. Или масовата употреба на азбест в социалистическото строителство и техника ?. Или Чернобил, всички ядрени опити, урановите мини, цианидите остатъци от производство на алуминий и т.н.

  11. 11 Профил на Neal Oliver
    Neal Oliver
    Рейтинг: 730 Неутрално

    До коментар [#3] от "cases":

    Според мен се връща към средновековието!

    Sapere aude
  12. 12 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2536 Неутрално

    До коментар [#8] от "zico2":

    Ако си купуваш най-евтините продукти няма как да очакваш особенно качество и това важи за всяка стока, включително храната. Има домати по 1лв, има и по 5лв и има разлика. Същото важи за лютеницата и месо и сокове и всичко.

  13. 13 Профил на zidane
    zidane
    Рейтинг: 733 Весело

    [quote#12:"m17"]Същото важи за лютеницата и месо и сокове и всичко. [/quote]
    не за всичко.
    чувал съм, че каквото и да си купиш от един мастит български производител на алкохол, получаваш едно и също, въпреки разликите в цената!

  14. 14 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1050 Весело

    [quote#12:"m17"]Има домати по 1лв, има и по 5лв и има разлика. [/quote]Никога не съм купувал от пазара домати, не купувам евтини, които дори малко да се доближават по вкус и сладост до отгледаните в собствена градина.

    Моля, прочетете тази статия от 81-годишния Проф. Христо Георгиев. Завършил е генетика на доматите и от 55 години работи в тази област.

    Проф. Христо Георгиев: Продават ни фуражни домати, подходящи за говеда
    16 Август 2008 Светослава Банчева
    http://e-vestnik.bg/4451

  15. 15 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1050 Весело

    [quote#10:"m17"]А дали точно хранителната индустрия е виновна.[/quote]Да точно тя е виновна, защото раково болните нарастват и там където няма никакво производство и негови екстри като
    [quote#10:"m17"]разноцветни пушеци[/quote]
    [quote#10:"m17"]урановите мини, цианидите остатъци от производство на алуминий и т.н.[/quote]

  16. 16 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1102 Любопитно

    До коментар [#3] от "cases":В кулинарията няма напред-назад.Едно ястие или е вкусно,или напротив.Има някой модернизирани методи на приготовление,но (по мой наблюдения)често приготвените по демодиран метод са много по-вкусни приготвените модерно.Напр.скара може,да се опече и на дървени въглища,и на ток.Според мен кебапчета надървени въглища са много по-вкусни.Вярно,готвенето по бабина технология,взима по-вече време,но както е казал народът "Хубавите работи бавно стават".

  17. 17 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1527 Неутрално

    Всичко добре, но я кажете технология за печене на чушките, че са голям мор. Ама така, хубаво да се изпекат, че после да може лесно да се белят. Изключвам чушкопека като опция, защото е много бавен.

    Апокалипсисът апокалиптичен
  18. 18 Профил на zico2
    zico2
    Рейтинг: 402 Неутрално

    До коментар [#17] от "Bulgarische Motoren Werke":

    има два варианта за чушките. Пекане - с чушкопек не става (много трудоемко), трябва горелка.
    Другия вариант е чушките да се сварят и да се смелят в специална машина, която премахва семките и ципите
    Втория вараинт според мен е по-лесен

  19. 19 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 529 Неутрално

    Знаем рецепти още баба с червен пипер и домати, но отдавна не се занимаваме с това производство. За зимата кисело зелце, корнишони и камби. Вчера питах на транжорната за материал за кървавица по балканска рецепта без ориз, майсторът каза обади се по коледа, живот и здраве.

  20. 20 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1527 Неутрално

    До коментар [#18] от "zico2":

    Гледам, че руснаците ги запичат във фурната. Това също е вариант, само дето печката трябва да е на двора, че много смърди тоя пипер.

    Апокалипсисът апокалиптичен
  21. 21 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1050 Весело

    [quote#17:"Bulgarische Motoren Werke"]кажете технология за печене на чушките, че са голям мор. Ама така, хубаво да се изпекат, че после да може лесно да се белят.[/quote]Единият вариант е газова горелка, но после може да има миризма. Сещам се и за друг вариант, с пистолет за горещ въздух но не съм го пробвал.

  22. 22 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 1734 Неутрално

    До коментар [#17] от "Bulgarische Motoren Werke":

    Какво й е на тенекията като вариант?



    До коментар [#3] от "cases":

    Какво значи напред, и какво значи назад? Как определяш правенето на лютеница като назадничаво, и защо?

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  23. 23 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1527 Неутрално

    [quote#22:"Darth Plagueis"]
    Какво й е на тенекията като вариант? [/quote]

    Много примитивно (пушек, жега и т.н.) и пиперките понякога не могат да се изпекат добре, ако са по-криви. После трудно се белят.

    А бе домашна лютеница, хората в консервните заводи нали те хляб трябва да ядат? Там си имат технологии, автоклави и пр. Само да можехме да сме сигурни какво слагат в лютеницата...

    Апокалипсисът апокалиптичен
  24. 24 Профил на antropos
    antropos
    Рейтинг: 572 Любопитно

    До коментар [#12] от "m17":Конкретно по темата - и най-скъпата лютеница съдържа я картофено пюре, я тиквено такова! Едва ли ще намерите наша рецепта, която да ги включва! Като добавим, че са внос от Китай във вид на кюспе, както и пипера.....

    Sic transit..
  25. 25 Профил на antropos
    antropos
    Рейтинг: 572 Весело

    До коментар [#23] от "Bulgarische Motoren Werke":Слагаш ги в тенджера с капак да се задушат и готово! След като ги изпечеш естествено!

    Sic transit..
  26. 26 Профил на yu22
    yu22
    Рейтинг: 1210 Любопитно

    До коментар [#6] от "olimpipanov":

    ...Защо да не може да се прави в чужбина !? Та аз съм на другия край на света и си правя лютеница, кисело зеле и си подквасвам млеко, мариновам краставички, патладжани и червена капия...!!!
    Лютеницата - варя капията, патладжан, морков, кромид.Пасирам и слагам в една дебела тава с олио, захар, сол и подправки. Пека я на слаба фурна, докато се сгъсти...!!

    мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
  27. 27 Профил на мурзилка
    мурзилка
    Рейтинг: 1303 Любопитно

    Браво на новинаря
    Мойта лютеница я опекох вчера и по-предния ден на газова горелка и тенекия
    извън софия
    Слагам чушките в кофа и чак на другуя ден ги белим
    жената де
    Тоя път не съм белил

    http://www.desant.net/show-news/33994
  28. 28 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#3] от "cases":

    БГ купешките лютеници се правят с пюре от Китай натъпкано с консерванти.

    Светът върви напред, ако храната е по-качествена.
    Ако желаеш живот на бройлер няма лошо, но е опит за убийство да се дават не малко храни на децата. Сред тях е и купешката лютеница.
    Рекламите на полета с домати са за глупаци.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  29. 29 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#27] от "мурзилка":

    Същото правя за да е по-лека работата.
    Държа опеченият пипер/чушки в хладилника.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  30. 30 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1050 Весело

    [quote#23:"Bulgarische Motoren Werke"]Много примитивно (пушек, жега и т.н.) и пиперките понякога не могат да се изпекат добре, ако са по-криви.[/quote]Криви чушки се пекат добре само в българското изобретение троен чушкопек, като махнеш ламарината.

  31. 31 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#23] от "Bulgarische Motoren Werke":


    [quote#23:"Bulgarische Motoren Werke"]Само да можехме да сме сигурни какво слагат в лютеницата... [/quote]
    Китайско доматено пюре натъпкано с консерванти.
    Смлени домати на пюре, ако се оставят за сутринта вече са вкиснали.
    Онова пюре пътува със седмици до България и му няма нищо.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  32. 32 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1050 Весело

    [quote#24:"antropos"]Конкретно по темата - и най-скъпата лютеница съдържа я картофено пюре, я тиквено такова! [/quote]Намерих една марка от български производител, в която няма пюре, поне по надписи на етикета, но все по-рядко я намирам.

  33. 33 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#30] от "BlueWater":

    Става и на барбекю.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  34. 34 Профил на мурзилка
    мурзилка
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    ЗаДо коментар [#26] от "yu22":
    Защото зелето по севрна европа е кораво и не ставало
    Живея си в България но за първи път бях месец извън страната в апартамент и е действително трудно да се готви бълг кухня в немски условия
    Зелето им като камък
    Варихме го може би 4 часа дока може да се преживя горе долу

    http://www.desant.net/show-news/33994
  35. 35 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1050 Весело

    [quote#28:"Росен (путлер капут)"]Рекламите на полета с домати са за глупаци.[/quote]Част от тях са истина, защото съм ги виждал с очите си.

  36. 36 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 796 Неутрално

    "се възражда с бясна скорост"

    Мерило за възможностите и благосъстоянието на народа.
    Крачка напред, две назад по пътя към Европа.

  37. 37 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 768 Неутрално

    [quote#24:"antropos"]и най-скъпата лютеница съдържа я картофено пюре, я тиквено такова![/quote]
    а защо не приемеш, че всяка една рецепта търпи развитие? Какво толкова лошо има, ако в казана добавиш малко доматено пюре, или смлени картофи за да се сгъсти по-бързо?
    В магазините се намират вече съвсем нови продукти, ако не бъркам розовите домати са също нещо ново, те. нормално е старата класическа рецепта да претърпи промяна, да не говорим че и самите рецепти са страшно много, и не винаги са съвсем еднакви.

  38. 38 Профил на мурзилка
    мурзилка
    Рейтинг: 1303 Весело

    До коментар [#29] от "Росен (путлер капут)":

    Тарикатски методи за пишмани

    http://www.desant.net/show-news/33994
  39. 39 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#21] от "BlueWater":


    До коментар [#17] от "Bulgarische Motoren Werke":

    Барбекю или два чушкопека на терасата.

    Бързо е с барбекюто, но по-добро опичане е с чушкопеците.

    С газова горелка НЕ мирише, но не става добре никога.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  40. 40 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#3] от "cases":
    +++Вярно.Но светът е другаде.

  41. 41 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 1734 Неутрално

    До коментар [#23] от "Bulgarische Motoren Werke":

    Нищо примитивно няма, палиш огъня привечер, как пушек, докато гори? А чушките се въртят и се изпичат чудесно. Можеш на веднъж да изпечеш 50-100, зависи от тенекията. Всички останали варианти са по-бавни.

    [quote#23:"Bulgarische Motoren Werke"]А бе домашна лютеница, хората в консервните заводи нали те хляб трябва да ядат[/quote]

    Въпрос на предпочитания - фабричната лютеница неизменно е по-евтина, и е достъпна с доста по-малко усилия, но както обикновено - това е компромис.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  42. 42 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 796 Неутрално

    Преди години, България бе много голям производител на домати и от там на доматено пюре. Пюрето бе много търсено, но когато започнаха "промените" качеството падна и се появиха бактерии. Само един завод произвеждаше според европейските стандарти. С настъпването на "демокрацията" производството бе унищожено. Много се изненадах, когато в България купик доматено пюре - боклук, което съдържаше картофи. НЕ в пюрето НЕ трябва да има картофи. Сега, когато посещавам България си нося доматено пюре от чужбина.

  43. 43 Профил на llq17382290
    llq17382290
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Домашната лютеница е истинска, ако е направена от домашни зеленчуци, иначе няма смисъл. А зелето по пазарите, по-твърдо от талаш, става ли за кисело зеле ? Става друг път !

  44. 44 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1050 Весело

    [quote#42:"dissident"]Преди години, България бе много голям производител на домати и от там на доматено пюре.[/quote]По време на соца България е изнасяла само за Германия по 200 000 тона домати годишно. Освен това световният рекорд за добив от един декар беше бългаски с 25 тона.

  45. 45 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 796 Неутрално

    Най-вкусна домашна лютеница приготвяха хората в Нови Кричим. Чушките сами си печяха, но добавяха доматено пюре от завода в града. Никой не може да произведе в къщи доматено пюре както това което се произвеждаше в завода.
    А сега младите в България могат да си фантазират и коментират за лютеници колкото си искат. Никога в живита си няма да вкусят качествена лютеница.

  46. 46 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#44] от "BlueWater":

    Характерно за тинейджърите е да търсят нещо полжително за род и родина. Нещо с което да се гордеят.
    И аз като тинейджър купувах и четях статистическите справочници, които се издаваха всяка година. Бяха малки книжки, четвърт страница. България произвеждаше много повече домати от Гърция, но постепенно гърците ни настигнаха и надминаха и справочниците спряха да ги издават.
    По-късно служих в Пазарджишко. В селото имаше специална гара за да изкупуват домати. По онова време там селяните не разползгаха със земя. Садяха ги само в дворовете на къщите си. Изкупната цена бе 1.20лв за килограм. Всяко семейство в селото имаше над 50 хиляди лева. Една лека кола бе 5 хиляди а един апартамент 6-7 хиляди.
    Но хората се трудеха за да не се трудят децата им. Така и стана. Децата им не бяха научени на работа и след години, когато минах през селата, всичко бе замряло.
    Сега разбрах, че нещата се възраждат, но трудно ще възстановят преработвателните заводи. А традицията е още от преди войната. Села от пазарджишко са изнасяли за изложби първите домати със самолети, за да изпреварят италианците, където е по-топло и доматите са готови по-рано.

  47. 47 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#38] от "мурзилка":

    Вземаше ми се тока, когато я правех за един ден.
    Дозата ми е 40 кг. домати и 10 или 20 кг. пипер/чушки...има и дреболии, но не са важни за времето.
    Почвам сутринта, всички машинки са на ток и пак отиквам до 1,00 часа през нощта.
    После се усетих, че пипера може да се опече предният ден.

    И вместо олио зехтин. Не е толкова скъпо за толкова положен труд.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  48. 48 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 1270 Неутрално

    Толкова евкусна домашната лютеница, но е и много трудоемка

  49. 49 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#47] от "Росен (путлер капут)":

    Росене, виждаш ми се мераклия с тези неща. Ще ти дам няколко съвета:
    Чушките се замразяват идеално. Изтърбуши ги и ги сложи във фризера. Ще имаш цяла година качествени чушки. След размразяване могат да се пълнят и дори пекат.
    А сега рецепта за истинско кьополу. Патладжани и чушки. Ползвай истинско двойно концентрирано доматено пюре. Печеш и белиш патладжани и чушки. Смачкваш ги или ги мелиш. Изцеждаш им водата и след това в тенджера ги пържиш/вариш с олио или зехтин. Когато поизври водата и малко се сгъстят, добави доматеното пюре. То ще сгъсти още повече. След като отново заври, пълниш в сухи чисти буркани и затваряш с капачка. След като изстинат капачката се херметизира и траят с месеци. Сервираш с още зехтин и по вкус праз или чесън.
    Да ти е сладко.

  50. 50 Профил на Весо
    Весо
    Рейтинг: 472 Неутрално

    До коментар [#17] от "Bulgarische Motoren Werke":
    Голяма тенекия на огън. Няма друг начин за приготвяне на лютеница от 20+ килограма.
    ------------------
    На снимките от галерията май са пренебрегнали патладжана за сметка на доматеното пюре.

  51. 51 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#50] от "Весо":

    В лютеница, патладжани не се ползват. Лютеницата е предимно чушки.

  52. 52 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#49] от "dissident":


    [quote#49:"dissident"]Чушките се замразяват идеално. Изтърбуши ги и ги сложи във фризера. Ще имаш цяла година качествени чушки. След размразяване могат да се пълнят и дори пекат. [/quote]
    Правя го от години. Имам два фризера по 400 литра. Основно се опитвам да слагам печени чушки. По-малко място и още от април, май шопска салата.

    Същото на кьопоолу-то, но през последните години правя само пюре, другото е замразено във фризера и кьополуто се прави прясно.

    Голямата ми драма е бобът. Обикновен бял боб. Какъв ли не купувам и не е вкусен.
    Някога купувах само от турските села, но отдавна вече не произвеждат нищо по селата.


    Тръгвам, но ще чета после, ако някой е дал идея за боба.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  53. 53 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1885 Весело

    [quote#15:"BlueWater"]Да точно тя е виновна, защото раково болните нарастват и там където няма никакво производство и негови екстри като[/quote]
    Нараства... където има удължаване на живота и най-вече където има кой да диагностицира рака... Примерно, и днес в Амазонската джунгла има племена дето няма болни от рак, щото шаманите не го различават, а доктори не ходят там.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  54. 54 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#51] от "dissident":

    И аз се отказах от патладжаните.
    Лютеницата ми харесва с повече домати, макар че това всъщност я прави апетитка повече, а не лютеница.

    Отделно правя и апетитка. Само домати със сладки чушки за да може да яде детето. Става въпрос дребни чушки.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  55. 55 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#52] от "Росен (путлер капут)":

    Веднага ще ти кажа за боба.
    Боба е много траен. В Египет са намерили боб в делви от времето на фараоните и е бил с идеален външен вид.
    Но, има едно голямо НО. С времето остарява и трудно или не може да се свари. Боб на повече от една година губи вкус и не се вари. На световният пазар, този стар боб, е евтин и българските търговци купуват от него. В България влезе голямо количество такъв боб като помощи.
    Да се яде боб е много популярно в САЩ и Англия, а в Мексико е народна храна. Когато купя боб в Англия се сварява за по-малко от половин час и е вкусен. С лещата е същото, сварява се за 10 минути.
    Но аз ползвам предимно от консерва. Много е вкусен. Сега вдигнаха цената, но беше прекалено евтин. 400гр консерва с боб струваше 7 пенса - 16 стотинки.

  56. 56 Профил на antropos
    antropos
    Рейтинг: 572 Неутрално

    До коментар [#32] от "BlueWater":Ако помните марката, бих желал да ми я кажете.

    Sic transit..
  57. 57 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 1861 Неутрално

    Аз си правя лютеница. Преди години използвах доматено пюре,, но сегашното само заглавието има общо с доматено пюре. Затова си сгъстявам доматите. Що се отнася до екологично чистите - никога не съм консумирал такива зеленчуци и се чувствам много добре.

  58. 58 Профил на Весо
    Весо
    Рейтинг: 472 Неутрално

    До коментар [#51] от "dissident":

    Зависи, ние слагаме чушки, доматено пюре, патладжан, малко лук, сол и олио. Рецептата е тайна предавана от поколения.

  59. 59 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1198 Неутрално

    [quote#17:"Bulgarische Motoren Werke"]Всичко добре, но я кажете технология за печене на чушките, че са голям мор. Ама така, хубаво да се изпекат, че после да може лесно да се белят. [/quote]
    Друг вариант е на фурна. Чистиш чушките от семките и пълниш фурната. Една фурна поема доста повече, отколкото чушкопека. Като се опекат ги вадиш и слагаш в съд с капак да се задушат, после по-лесно се белят. Ние обикновено ги печем навън на ламарина и ги събираме всички в една голяма тенджера с капак. После започва дългото белене. Ако нямаш външна печка, и в къщи да печеш, миризмата не е чак толкова голяма, нито пък неприятна, проветряш след това и си готов. А аромата на печени чушки на мен лично ми е приятен, част е от това време на годината, когато есента хлопа на вратата и се правят разни хубави неща за хапване през зимата.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  60. 60 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 612 Весело

    До коментар [#55] от "dissident":

    Не знам какъв боб са открили в делви в Египет, ама фасула е растение, внесено в Европа от Новия свят след откриването на Америка. За това е традиционна храна в Мексико. В Древен Египет може да са отглеждали бакла. Ама като се замисля, че бяха писали как в коремната кухина на мумия на фараон открили тютюн, пък и той е с американски произход - да се чуди човек с този Египет!

  61. 61 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 612 Весело

    До коментар [#17] от "Bulgarische Motoren Werke":

    С чушкопек е бавно и скъпо, но чушката иска време, за да се опече - не е важно само да се обели.
    За мен най-добрият вариант е с тенекия. Ако не ти се занимава да палиш огън (там освен това се иска майсторлък да го поддържаш) слагаш под тенекето газов котлон, по възможност от големите, на крачета, свързан с маркуш за бутилката газ. Малко цехче
    Пробвал съм с горелка - изгаря ципата, чушките се белят, не миришат на газ, но не са опечени, не са сготвени. Ако ще правиш лютеница става, но ако ще консервираш печени пиперки - не.
    На тенекията кривите чушки не са чак такъв проблем, защото чушката е сготвена и след задушаването в някакъв съд лесно се бели.
    С две думи - не се ли умиришеш на дим и пипер, не ти ли залюти на очите, къде е тогава екзотиката?

  62. 63 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 796 Весело

    До коментар [#60] от "sbk":
    "Не знам какъв боб са открили в делви в Египет, ама фасула е растение, внесено в Европа от Новия свят след откриването на Америка."

    Прочети малко. Ще ти е от полза. Виж и какво изначава боб и какво фасул.

  63. 64 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2536 Неутрално

    До коментар [#24] от "antropos":

    Конкретно по темата - отидете в голям и добре зареден магазин и прегледайте по-скъпите лютеници. И ще видите че има такива които НЕ съдържат нищо което баба би не е слагала. И то си личи и по вкуса им. Аз лично предпочитам едро смлените на Дерони и особенно в сезона на хубавите чушки и домати лютеницата е приказна.

  64. 65 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2536 Неутрално

    До коментар [#15] от "BlueWater":

    Мой близък работеше доста време в диспансера за ракови болести в софия. Е според него над 99% от болните от рак на белите дробове са дългогодишни пушачи. Рака на гърдата има над 70% наследствени фактори, и т.н.

  65. 66 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1050 Весело

    [quote#65:"m17"]Е според него над 99% от болните от рак на белите дробове са дългогодишни пушачи.[/quote]Според научни изследвания процента е 86, като са включени и пасивните пушачи.
    http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/type/lung-cancer/about/lung-cancer-risks-and-causes

    Какво ще кажете за всички видове рак на храносмилателната сиситема и всички останали?

    Чел съм за случай при който с диета и редовно прочистване на червата е постигната ремисия.

  66. 67 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1050 Весело

    [quote#64:"m17"]отидете в голям и добре зареден магазин и прегледайте по-скъпите лютеници. И ще видите че има такива които НЕ съдържат нищо което баба би не е слагала.[/quote]Нима! Ха Ха!

    Домашна лютеница Дерони 260гр.
    Съдържание:
    Пюре от: домати, чушки, моркови и/или ябълки, захар, растително масло, питейна вода, МОДИФИЦИРАНА СКОРБЯЛА, сол, регулатор на киселинността- лимонена и оцетна киселина, ПЮРЕ ОТ КАРТОФИ, кромид лук, млян червен пипер, натурални подправки и аромати.


    Баба ми слагаше само чушки, домати и сол на домашната лютеница.

  67. 68 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 612 Неутрално

    До коментар [#63] от "dissident":

    Ами аз защото чета, за това те и репликирах. Ама то не става само с четене!
    Какво още: боб се нарича зрелия фасул, зелената форма на който е известен у нас и като зелен боб или "райкин боб" (последното име се използва и за ястието). Ако си искал да кажеш "бобови семена" или семена от бобово растение, то това е нещо съвсем различно.
    Това за тютюна в мумията също съм го чел, не си го измислям.

  68. 69 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1885 Любопитно

    [quote#31:"Росен (путлер капут)"]Китайско доматено пюре натъпкано с консерванти.
    Смлени домати на пюре, ако се оставят за сутринта вече са вкиснали. [/quote]
    Точно, но ако си поиграят да разкарат достатъчно от водата, вече няма нужда от консерванти. Същото е и с плодовите сокове. Махат водата от цитрусите, и с корабите пътува нещо като мед или рядко желе. Няма нужда от консерванти (и те са с пари, особено когато става дума за количества за контейнери), а и е доста скъпо, да транспортираш вода до другият край на света... Като пристигне се разрежда с вода от местен водоизточник и имаш плодов сок. Дори новите технологии, улавят голяма част от естествения аромат едновременно с махането на водата, и също може да бъде добавен, вместо да се харчат за химически аромати.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  69. 70 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1885 Любопитно

    [quote#67:"BlueWater"]Баба ми слагаше само чушки, домати и сол на домашната лютеница. [/quote]
    Баба ти, не е носела отговорност за стотици хиляди бурканчета с лютеница. Най-много да натрови собствените си внуци...
    Всъщност е важно, какво слагаш но и къде го слагаш. Кой от пишещите тук може да различи, тази тава дали е калйдисана с калай, или с калаено-оловен припой?

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  70. 71 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1050 Весело

    [quote#70:"gost22"]Кой от пишещите тук може да различи, тази тава дали е калйдисана с калай, или с калаено-оловен припой?[/quote]А вие някога виждали ли сте жив калайджия. Имаше такъв занаят миналият век. Според мен не щом задавате такъв въпрос.

  71. 72 Профил на antropos
    antropos
    Рейтинг: 572 Неутрално

    До коментар [#70] от "gost22":С калаено-оловен припой НЕ се калайдисва! Каквото и да мислим за калайджиите, те такова чудо не правят!

    Sic transit..
  72. 73 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 5419 Неутрално

    Няма нищо по добро от домашното производство, без "Е" - та, консерванти и др.

  73. 74 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1268 Неутрално

    До коментар [#20] от "Bulgarische Motoren Werke":

    И аз научих фамилията да пече чушките в печката, ама цената им е такава, че такава лютеница ще ми излезе по-скъпа от в
    бон филе ;-( да не говорим какъв върхар продават...

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  74. 75 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1268 Неутрално

    До коментар [#34] от "мурзилка":

    Потвърждавам, като за конски зъби и стомаси

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  75. 76 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1268 Неутрално

    До коментар [#50] от "Весо":

    И на мен ми се види много червеното

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  76. 77 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 740 Весело

    [quote#16:"Sabbath"]Напр.скара може,да се опече и на дървени въглища,и на ток[/quote]
    В САЩ ги пекат на газови скари

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  77. 78 Профил на tenevski
    tenevski
    Рейтинг: 458 Весело

    [quote#3:"cases"]Нацъкайте ми минусите, но това е сбъркано, светът върви напред, а не назад. [/quote]
    Дааам ,света уверено върви към китайското пюре

  78. 79 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1885 Весело

    [quote#72:"antropos"]С калаено-оловен припой НЕ се калайдисва! Каквото и да мислим за калайджиите, те такова чудо не правят! [/quote]
    Абе аз съм го виждал на живо, а ти продължавай да не си го помисляш...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  79. 80 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#79] от "gost22":

    Така правят калайджиите, затова на главата им стоиш, докато работят.

    Впрочем аз не ползвам тия тави. Всяка става. Механизиран съм.
    Чешка голяма емайлирана тенджера и перка, която се върти бавничко с двигател отгоре.
    Като смеля доматите и пипера остава чакането с няколко студени бири край мен.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK