Главната Моравска църква от IX век, във ВЕЛИГРАД (Veligrad), днес град Ухерске Храдище, местност Сади, (Uherské Hradiště – Sady)

© аз

увеличи
, 4510
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Снимка: /3/
  Подходяща галерия от сн. за това как се правят нещата. Само консервация и нищо повече.

 2. 2 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "gmbh":

  е консервация, ама не може да направиш хале за кебапчета в тая консервация.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 3. 3 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#2] от "abdelhaqq":

  Може, може; стъкло и водна каскада/отводнена/

 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Иначе, относно историческата точност - сегашният Velehrad край Ухерске Храдище не е сигурно, че е оня Велеград, столица на Моравия от ок. 830 до 907 година. Има поне 3 кандидатури за място на оня Велеград.
  Най-старото споменаване е от XII век, в някакъв документ на Оломоуцката епископия, но пак не е ясно за кой обект става дума, защото най-старите зидове на манастира са от началото на XIII век.
  Развалините на снимки 1, 2 и 3 са от славянско градище от IX век, което е изчезнало през XI век, а сегашният град е основан чак в средата на XIII век, на около километър встрани.

  Това ви показва колко хипотетично е идентифицирането на гроба на Методий баш в рези развалини. Истината е, че не се ли открият надписи от него време (надали), не може да се идентифицира нито едно от славянските градища с конкретно име от житията ии хрониките. Може би е ясно само за Блатноград, столицата на моравския васал Коцел - на полуостров в езерото Балатон (Блато) в Унгария.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на Д Д
  Д Д
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Паметната плоча е на руски или само аз не разбирам български език?

  http://prikachi.com/images/35/8935035K.jpg
 6. 6 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#5] от "ДД": [quote#5:"ДД"]Паметната плоча е на руски или само аз не разбирам български език? [/quote] Местото се намира в Чехия, град Ухерске Храдище в местността Сади, (Uherské Hradiště – Sady). Там са има три плочи на чешки, английски и руски...
  Това е линк на картата в google https://goo.gl/maps/KzcqkrEiMDy
  на чешката карта mapy.cz има повече възможности https://mapy.cz/s/I9rW

 7. 7 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 514 Неутрално

  А ето и малко история според археолога Людек Галушка (Doc. PhDr. Luděk GALUŠKA)
  „Според археологическите проучвания е много правдоподобно, че най-значимата локация от находки с останки от църковна архитектура и въобще на религиозен център са в района на Ухерске Храдище и Старе Мнесто, тогава означавано като Великоморавски ВЕЛИГРАД (Veligrad), се е намирало на височината над река Олшава (Olšava) в Ухерске Храдище-Сади, (Uherské Hradiště – Sady) Понякога местността се нарича Шпиталки (Uherské Hradište-Špitálky).
  В деветия век там е съществувал комплекс, който се състоял от няколко части. Централната част формирала църква с кръстовидна гръцка планировка, с narthex, преддверие за чакащите за кръщение, и параклис със собствена погребална камера. Около него се намирали приблизително 80 гроба, 23 гроба бяха вътре, в интериора на тези сгради.
  На юг от този централен участък се намирал участък, образуван от дълга дървена главна сграда, с дължина 36 метра, която била свързана с пътеки към църквата. Състояла се от едно голямо централно помещение, и от три по-малки и още нещо, което с малко преувеличение бихме могли да наречем килии (стаички). На северната страна от църквата се е намирало селище формирано от кабини (колиби), в тях сме разпознали, например, пекарна (фурна), ковачница, а също и кладенец.

  Предполагам, че тази църква е от периода на най-значимо развитие на Великоморавия, това означава, преди всичко от времето на архиепископ Методий, и тя би могла да бъде Главната църква на Моравия.
  Също предполагам, че тази дълга дървена постройка е можела да бъде, теоретично, неговото местоседалище а може би и седалище на някои от най-близките му сътрудници.
  Цялата територия лежи на края на селищната агломерация Старе Мнесто и Ухерске Храдище, която е била дом може би на повече от хиляда души, по онова време и която е била този ВЕЛИГРАД (Veligrad).
  Самото име Велиград за първи път се появява в писмени източници чак в 1141 г., когато епископът на Оломоуц, Индрих Здик, отбелязал с него малко село, което е съществувало през 12-ти век на мястото на днешният град Старе Мнесто. Очевидно е, че това име не би могло да бъде от този период, значи от 12-ти век, защото, защо да означава малко село с името Велиград (Veligrad) (б.пр. с думата ВЕЛИН се означава място от където се ръководи, управлява). Очевидно е, че това име се е отнасяло за голямо, обширно селище, простиращо се на площ повече от 200 хектара точно под нас. Интересно е, че когато в областта дошли цистерцианците (Цистерцианският орден) в началото на 13-ти век, за своя новосъздаден манастир, днес известен като Велехрад (Velehrad), също използвали името Велиград, така че били два Велигради. И за да не бъде това малко, в 1257 година, когато възниква кралска крепост (б. пр.- укрепено селище в което има значителен дял краля), по-късно Ухерске Храдище (б. пр. - в превод, Унгарска Крепост), та неговото първо име било НОВИ ВЕЛИГРАД. Разбира се това водело до объркване на понятията през 70-те и 80-те години на 13 век, така че първо сменя името си кралската крепост. От Нови Велиград става Храдище (крепост) (Uherské Hradiště). В началото на 14-ти век от малките села, днес те са предградия на Ухерске Храдище, които са принадлежали на манастира
  Велиград, стават Старе Мнесто (Staré Město). А първоначалното име Велехрад (Velehrad) си запазва само манастира, което има и до днес.

  През 1964 година археолога Вилем Хруби тук, в останките на основите, в действителност намерил, в долната им част направена от хоросан кухина, избита в основите, а както е видно и от тази пристройка, от външната страна е била изградена стена, която явно е трябвало да не позволи влизането в църквата.

  Ако вземем под внимание съдържанието на Житие Методиево, известна старославянска творба, където се говори за това, че Методий е бил погребан във "Великият моравски храм", вляво зад олтара на Св. Богородица, така че това място, в основата си, много добре отговаря като разположение, както съм го цитирал от житието Методиево.
  При самите проучвания тук, не се намерили никакви остатъци от гроба, никакви костни останки нито остатъци от ковчег. Не може да се изключи, че ако действително тук е бил Методиевият гроб, че е бил взет ковчега с тленните останки на светеца, още преди появата на епископ Вихинг (Wiching) някъде през есента на 885 година, и е бил преместен другаде.
  Гробът на Методий не бил намерен до сега никъде в Моравия, не е бил намерен убедително, еднозначно, и е съмнително, че въобще някога ще бъде намерен, че би могъл да се съхрани, и то по няколко причини.
  Малко е вероятно, че след смъртта на Методий, с отношенията, които са господствали между латинските и славянските духовници, че гробът, който е трябвало да бъде някак означен, би могъл да продължава да съществува в такъв храм, Главният Моравски Храм. От друга страна, би било съвсем естествено, че Методиевите ученици, които си заминавали, били изгонени, биха могли този гроб, остатъците, да вземат със себе си. Това също е възможно...“
  край на цитата

 8. 8 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Още едно мнение от археолога Люмир Полачек (PhDr. Lumír POLÁČEK)
  „И друго също е вярно, че църквите като цяло по нашите земи (б. пр. - чешките) от 9 век са се съхранили като форма отделни негативни вдлъбнатини, и дори, както се говори в "Житие Методиево", че гробът трябва да се намира в Главната моравска църква в стената от лявата страна зад олтара на Света Богородичка, е толкова трудно такова място да се запази непокътнато, когато всички оригинални елементи на сградите са демонтирани и намираме там само вторични отломки. Така че това са причините, поради които гроба не е намерен досега и с голяма вероятност никога няма да се намери...“
  край на цитата

 9. 9 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 514 Неутрално
 10. 10 Профил на Д Д
  Д Д
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#6] от "dereck":

  Ей, много благодаря за обяснението! Благодаря!

  http://prikachi.com/images/35/8935035K.jpg
 11. 11 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 618 Неутрално

  И аз се учудих от надписа на руски език. А защо не и на български?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.