Вярно ли е, че ромите не искат да работят?

Вярно ли е, че ромите не искат да работят? Не, вярно е, че никой не иска роми на работа. Дори да има такава. <br /><br />Аз съм ромски писател, уча българска филология, плащам си таксите, късам си задника от работа. Трудно съвместявам нещата, но го правя. Какво се случва обаче? Една моя позната има допълнителна работа, но основната не й позволява да я свърши. Решава да изпрати мен, към момента имам тази възможност и със сигурност бих отишъл. <br /><br />Пари винаги са нужни.<br /><br />Оттам й отвръщат, че не биха наели ром, пък бил той и студент. Поливат я със студена вода. А нищо чудно и да са я нахокали за идеята. Тя е етническа българка, но прекрасен човек.<br />Вярно ли е, че ромите не искат да работят? Може би има и такива, но се питам друго. Ако не желаят мен, макар и студент, какво остава за другите? Защото има и такива, които биха искали да работят, но никога не биха наели . <br /><br />И въпросът изобщо не опира до образованието. В икономиката има нужда от всякакви кадри. <br />Не искам да обобщавам, защото обобщаването е болест. Със сигурност, след като завърша, биха ми дали някоя работа. Като метач например. Защото в България има забранени територии, отвъд които ромите нямат място. Тяхното място е в покрайнините. И после недейте да плачете, че някои роми живеят от помощи. Те нямат друг избор. <br /><br />За себе си реших. След като завърша бакалавър, ще замина в чужбина, за да завърша магистратурата си. Сигурно няма да е лесно, но се уморих да се боря с предразсъдъците в България. Тази ежедневна битка ме изтощава. Там, някъде, ще се чувствам много повече българин, отколкото в собствената си държава.<br /><br />Снимката е от проведено литературно четене.

© Любка Славова

Вярно ли е, че ромите не искат да работят? Не, вярно е, че никой не иска роми на работа. Дори да има такава.

Аз съм ромски писател, уча българска филология, плащам си таксите, късам си задника от работа. Трудно съвместявам нещата, но го правя. Какво се случва обаче? Една моя позната има допълнителна работа, но основната не й позволява да я свърши. Решава да изпрати мен, към момента имам тази възможност и със сигурност бих отишъл.

Пари винаги са нужни.

Оттам й отвръщат, че не биха наели ром, пък бил той и студент. Поливат я със студена вода. А нищо чудно и да са я нахокали за идеята. Тя е етническа българка, но прекрасен човек.
Вярно ли е, че ромите не искат да работят? Може би има и такива, но се питам друго. Ако не желаят мен, макар и студент, какво остава за другите? Защото има и такива, които биха искали да работят, но никога не биха наели .

И въпросът изобщо не опира до образованието. В икономиката има нужда от всякакви кадри.
Не искам да обобщавам, защото обобщаването е болест. Със сигурност, след като завърша, биха ми дали някоя работа. Като метач например. Защото в България има забранени територии, отвъд които ромите нямат място. Тяхното място е в покрайнините. И после недейте да плачете, че някои роми живеят от помощи. Те нямат друг избор.

За себе си реших. След като завърша бакалавър, ще замина в чужбина, за да завърша магистратурата си. Сигурно няма да е лесно, но се уморих да се боря с предразсъдъците в България. Тази ежедневна битка ме изтощава. Там, някъде, ще се чувствам много повече българин, отколкото в собствената си държава.

Снимката е от проведено литературно четене.Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Неутрално

  По-вероятно е да сте изключение!
  ...................
  Имаме вече трето поколение роми, живеещи само на социални помощи (и кражби)!

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Хайде сега да пофилософстваш защо наемат арменци, евреи ,турци, но не и цигани...... Няма как да слагащ следствието за причина.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 3. 3 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Аз не знам какво очаква автора? Може би си мисли, че всеки "етнически българин" започва работа, когато си поиска, където си поиска? Да отиде на 30-40 интервюта за работа, както правят доста хора и тогава да коментира. Още повече, че щом завършва БФ ще си намери работа като учител точно за 25 минути.

 4. 4 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Любопитно

  Генерализациите винаги са погрешни, защото замазват под килима си случаите, които не се вписват в тях. Точно колкото може да се говори за "българиТЕ", може да се говори и за "ромиТЕ". Никой не е застрахован обаче - просто така е устроен когнитивният ни апарат - да търси кратките пътища и да си спестява усилията. Това се вижда и в самия авторов текст по-горе: "Тя е етническа българка, НО прекрасен човек".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 5. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Този на снимката в чужбина трудно ще го познаят,че е циганин,добре се е ориентирал натам но да можеше да повлияе и на другите си събратя да го последват.........................

 6. 6 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Весело

  Хахха всяко едно малко изключение просто потвърждава правилото.....а на др.ромлянин просто има и работещи индийци в българия ама 95 процента са просто крадливи..интересно е ,че самите индийци въобще не искат контакт с нишата каста на бг ромите))

  Долу рушистите и фашистите
 7. 7 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 971 Любопитно

  Щуротии.
  Естествено, ако дойде някой надишан с лепило ром, ще го изритам като мръсно коте.
  Но ако е добре облечен, не мирише и се представи добре на интервюто/разговора, защо да не го наема? Най-малкото ще бъде поставен на равна нога с останалите кандидати. А не като в ЮАР, където негрите вече са с преференции, заради цвета си. Това ли искате?

 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Всяко правило си има изключения ! - житейска мъдрост

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Повечето образовани и умни цигани са си добре интегрирани и никой не им отказва работа. Когато един циганин е чист, спретнат и умен, става по-трудно различим от българите.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Да бе, те са най трудолюбивите и ученолюбиви, страхотен виц

 11. 11 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Със сигурност, след като завърша, биха ми дали някоя работа. Като метач например

  Повечето приятели и познати, не работят по специалността си и дори са в съвсем различна среда от образованеите, което са получили в университет!
  А колкото до предразсъдъците - самите цигани ги потвърждават ежедневно - както наяве, така и в медиите!!!Все искат и говорят за права, а когато стане въпрос за плащане на такси и данъци, както и за задължения - ние сме цигани, прости хора сме, 6 деца имаме, не сме учили, гладни ли да стоим, затова крадем и това е.
  Имам познат, завършихме заедно, циганин, но е по-умен, чист и човечен от повечето българи и никой, никога не го нападна, обиди или каквото и да е на тази тема.И не се оплакваше, като автора тук, а си намери доста добре платена работа и в чужбина, и тук, но препочете да остане в България и да създаде семейство!
  Да, не може всичко и всеки да слагаме под един знаменател, но хората си създават мнение от действията и мисленето на другия!

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  ОСНОВНО турчеещи се роми построиха социалистическа България.

  Трудно се работи с тях, но много по-трудно, дори и невъзможно с българи надценяващи способностите си, умствени и физически.
  Другото е мит.

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ти си от малкото изключения, които са се вписали успешно в обществото - голямата маса роми разчита на държавна и европейска помощ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4807 Неутрално

  На повечето роми не им се работи, но има и немалко изключения

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Весело

  А вярно ли е,че искат да работят.

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  Целесъобразно е да се погледне и на силата на средата. Животът в гетото има своите изисквания и норми на поведение. Практически никой от успешните ми афроамерикански познати и колеги не остава там именно поради тази причина. Подобна беше, поне навремето, и ситуацията на цигани получили образование в България. Подчертавам, става въпрос за образовани, а не за незаконно забогатели единици сред циганите (ромите).

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  ми аз отколе чакам да видя повече образовани и интегрирани цигани в администрацията, управлението, неправителствената сфера, образованието в българия. ама няма да е скоро.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  да, циганското гето в българия е смъртоносно. увековечава порочния цикъл на "роден в мизерия - мизерник заради мястото, на което е роден".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Любопитно

  До коментар [#4] от "baba_zozolana":
  Абсолютно правилно за когнитивния ни апарат: реакциите с готови схеми. Но, причината е дълбоко вкорененото в съзнанието чувство за самосъхранение за оцеляване на вида останало от най-ранните етапи на всеки вид (реакция на положителни и отрицателни стимули на база на стандартизирани готови модели).
  В последно време доста се пише по въпроса на тема реакции на външни фактори: цвят, облекло, акцент и т.н.

 20. 20 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Кракта история, че се понатоварих от тази "новина".
  Имам приятел от детството си от ромски произход. Първа забележка, за да дефинирам разликата ви. Той никога не е използвал "те" за българите, а само "ние". Време е да се научите. Второ. Никога не е мрънкал колкото и да му е било трудно. Стана фронт-енд разработчик, учейки се сам, тъй като не можеше да си позволи курсове или университет, след 14-16 часови смени като барман. Сега е на такова положение, че просто си избира фирма, в която да работи и ходи по интервю-та за удоволствие. Никога не е чувал дори забележки за цвета на кожата си, камоли някой да спомене произхода му. Препоръчвал съм го в 3 големи проекта, в които съм участвал без да се замился и за миг. Просто знам, че той е човека, но това не го е постигнал даром, а с много бачкане и постоянство.

  Айде разберете вече, че живота е борба и всички я водим. Мен не са ме вземали да опъвам кабели по стълбовете, понеже нямах приличен вид. Голям праз. Когато спрете да се изживявате като жертва, ще разберете, че никой не е длъжен да ви подарявя нещо, а по-скоро трябва да го заслужите. Ако наистина сте добър, то загубата е изцяло за тези, които не ви наемат от преразсъдъци.

  Айде със здраве!

  Леко обезчовечен...
 21. 21 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 470 Весело

  Е, супер, дойде да ни нахокаш колко сме гадни и долни.

  Не признаваш, че има проблеми в ромските общности.

  И да ни кажеш, че си тръгваш към чужбината.

  Така се оправят проблеми - евала!

 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#15] от "chicago514":

  Да вярно е!

  Не само искат но и работят!

  Около мен в чужбина познавам 4 български семейства роми (те си се наричат цигани в интерес на истината), като всичките членове на семействата работят здраво, не се оплакват и са много по-културни отколкото немалка част от участниците във форума на Дневник.

  Изключително приятни хора са и четирите семейства.

  Модератора е неадекватен!
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#18] от "abdelhaqq":

  Преди години четох едно изследване за различията в ролята на етничните градски образувания (гетата) за създаване на икономически и социално противоположни модели. Интересна беше и разликата в повенията межди тези образувания в големия град с неговата анонимност и провинциални центрове/по-малки градове.
  В случая циганското гето в София наистина е жестока среда.

 24. 24 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#1:"lone_wolf"]По-вероятно е да сте изключение!
  ...................
  Имаме вече трето поколение роми, живеещи само на социални помощи (и кражби)! [/quote]

  Айде бе .... , всички по-образовани роми , ги слагате в графа *изключение* .... , защо ли ?
  Защото , така ви отърва .... , а и желанието ви е , да си казвате , как те не желаят да ходят на училище , как не искат да се образоват ..... А , виждате ли , какъв е стимулът ? Нулева толерантност ! Вие, просто не желаете допускането на роми до работни места , камоли за работа в по-горни нива . Ослепявате,оскотявате напълно ! Мислите се за нещо по ... , но не сте .... ! Има куп доказателства за това .

  .... never say never ..... !
 25. 25 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 475 Неутрално

  С факта, че се нарича "ромски писател" сам се изолира и заявява - аз съм такъв, съобразявай се с мен. Не, вие ще се съобразявате с нас. Вие искате да живеете по-добре. Ние не искаме да плащаме да се размножавате и да друсате кючеци до среднощ, докато ние работим по това време.
  Ако искате да работите, РАБОТЕТЕ! Защо чакате българин да ви наеме ?! Образованието е безплатно до 18-годишна възраст, влезте в университет, учете, работете, развивайте се САМИ.
  Българите не сме ви длъжни с нищо.

 26. 26 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#24] от "step_by":

  Няма по-образовани роми. В момента, в който се образоват, разбират, че са български граждани. Оттам нататък на никой не му пука какъв сте. Това е така и за евреи, арменци, турци и всички останали. Но те не говорят за "тях" българите, само да ви подскажа. Дано ме разберете, а крайно десните хора и аз не ги разбирам, но тях ги има навсякъде. Ако сте достатъчно добри, просто ще имате шанс навсякъде. Точка.

  Леко обезчовечен...
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Всяко правило си има изключение. Поздравления за правилните решения, довели героя на снимката до образование и желание за работа.
  Нека напомним обаче, че за българите е абсолютно същото - и ние се скъсваме от работа, и нас не ни избират още на първото интервю, и ние водим своите ежедневни битки. И не се оплакваме, а търсим решения....и работим. И издържаме ромите, които вече трето поколение са "ол инклузив" на наша сметка.

 29. 29 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално  [quote#26:"Безуспешно чакащ промяна"]Няма по-образовани роми. В момента, в който се образоват, разбират, че са български граждани. Оттам нататък на никой не му пука какъв сте. Това е така и за евреи, арменци, турци и всички останали. Но те не говорят за "тях" българите, само да ви подскажа. Дано ме разберете, а крайно десните хора и аз не ги разбирам, но тях ги има навсякъде. Ако сте достатъчно добри, просто ще имате [/quote]


  Не им пука на хората от западните общества , но това със сигурност не важи за България ... ! Ксено-болеста .... , вилнее със страшна сила и завладя обществените нагласи и като помагало за това са неофашистките формирования на "Обединени Патриоти" и медийна пропаганда . Не си мислете, че ние живеем на друга планета и не знаем какво се случва в държавата наречена България.

  .... never say never ..... !
 30. 30 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 813 Любопитно

  Просто българската действителност е жестока. Тя не предлага нормално съществуване дори на основната част от населението си, а ниските прослойки са изцяло обречени да бъдат маргинали. Това ще рече, че в годините когато трябва да се изградиш като личност се налага да гладуваш при това дори ако работиш.
  Това на което съм бил пряк свидетел е в годините от 2007-2009 когато беше строителния бум по черноморието как тези уж дето били мързеливи работеха по 14-16 часа на строежа. Някои дори спяха там... Това за заплащане малко над 2000 лева. И тук идва фундаменталният проблем - цена на живота 500 лв на човек, минимлано заплащане 400 лв при постоянен трудов договор.
  Човек не може да издържа дори себе си с тези пари, а какво остава да има семейство.

 31. 31 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#28] от "tily_lily":

  Вие.... , обаче , нямате нашия проблем, да се притесняваш и свиваш , защото си циганин !? Бариерата е огромна и е трудна за преодоляване .

  .... never say never ..... !
 32. 32 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#26] от "Безуспешно чакащ промяна":


  Не им пука на хората от западните общества , но това със сигурност не важи за България ... ! Ксено-болеста .... , вилнее със страшна сила и завладя обществените нагласи и като помагало за това са неофашистките формирования на "Обединени Патриоти" и медийна пропаганда . Не си мислете, че ние живеем на друга планета и не знаем какво се случва в държавата наречена България.

  .... never say never ..... !
 33. 33 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Този човек на снимката е прав за едно - че сме обладани от предразсъдъци (не само към ромите).
  От друга страна, когато виждаш масата роми, които не желаят да учат и работят, но искат същите права, като останалите членове на обществото, е естествено да се създаде негативно отношение към тях.
  Единственият път за излизане от този омагьосан кръг е образованието на тази общност. А този ром на снимката, би могъл да бъде чудесен пример за "събратята" си.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#30] от "nqma zna4ka koi":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#4] от "baba_zozolana":

  ++++++
  Точно така, твърди, че обобщаването т.е. Клишето е болест, а сам неусетно го ползва с цяла сила. Ромите се сблъсквали с нежеланието на етничните българи.

  Просто са се натрупали негативи и от двете страни....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 36. 36 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#33:"Cassi"]Този човек на снимката е прав за едно - че сме обладани от предразсъдъци (не само към ромите).
  От друга страна, когато виждаш масата роми, които не желаят да учат и работят, но искат същите права, като останалите членове на обществото, е естествено да се създаде негативно отношение към тях.
  Единственият път за излизане от този омагьосан кръг е образованието на тази общност. А този ром на снимката, би могъл да бъде чудесен пример за "събратята" си. [/quote]

  Благодаря за позицията и откровеността ! Но ... , все пак да допълня . *Изключения* има във всеки етнос , има ги и при нас циганите , има ги и сред българи , турци , арменци, евреи и т.н. .... Естествено .... , радвам се на образованието си , но то е до някъде . От там нататък , започва живота , а той е достатъчно суров. Нужно ли е да се мразим , нужно ли е да унижаваш ежедневно етнос , в случая циганския, и да си мислиш, че постигаш нещо ... ? Омразата не води до прогрес ! Напротив .... , води към разпад и в спирала от регрес . Кому са нужни тези действия ? На къде водят те нацията ? Добро ли е това дело ? Много по-добре е , да си зареден с позитивизъм и да си обърнат с поглед в бъдещето . Да мислиш и работиш за единна нация , за взаимност и обединение ! Всяко негативно мислене и негативен разум , води до още по-дълбоки последици .

  .... never say never ..... !
 37. 37 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#33] от "Cassi":

  Благодаря за позицията и откровеността ! Но ... , все пак да допълня . *Изключения* има във всеки етнос , има ги и при нас циганите , има ги и сред българи , турци , арменци, евреи и т.н. .... Естествено .... , радвам се на образованието си , но то е до някъде . От там нататък , започва живота , а той е достатъчно суров. Нужно ли е да се мразим , нужно ли е да унижаваш ежедневно етнос , в случая циганския, и да си мислиш, че постигаш нещо ... ? Омразата не води до прогрес ! Напротив .... , води към разпад и в спирала от регрес . Кому са нужни тези действия ? На къде водят те нацията ? Добро ли е това дело ? Много по-добре е , да си зареден с позитивизъм и да си обърнат с поглед в бъдещето . Да мислиш и работиш за единна нация , за взаимност и обединение ! Всяко негативно мислене и негативен разум , води до още по-дълбоки последици .


  .... never say never ..... !
 38. 38 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#31] от "step_by":

  Извинете, сега ще си ги мерим ли...проблемите?

  Щом не виждате проблемите на останалите, значи не съществуват?
  Поздравявам ви за успеха до тук, но за бога, продължете напред, а не вменявайте вина. Определяте се чрез изолиране - "аз съм ромски писател". Помислете върху това и променете отношението си. Успехът, за който работите, ще дойде. Дали по-рано, зависи от вас.

 39. 39 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  [quote#25:"Goblin"]С факта, че се нарича "ромски писател" сам се изолира и заявява - аз съм такъв, съобразявай се с мен.[/quote]
  Същото е и с гейовете...вижте ме аз съм различен, длъжни сте да ми обръщате внимание защото ако не, ще протестираме на улиците и тогава либерастите от запад ще ви заклеймят колко изостанали балканци сте...

 40. 40 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  цитат: "От друга страна, когато виждаш масата роми, които не желаят да учат и работят, но искат същите права, като останалите членове на обществото, е естествено да се създаде негативно отношение към тях."

  Ако така продължават нещата в България , със същия темп на негативизъм, бъдете сигурни , че и сред обикновените българи ще плъзне неграмотността и тогава, кой ще поеме отговорност за тези действия и постъпки .... ? Пак ли ние-циганите ще сме виновни за ставащото ? За демографската криза е същото . Питате ли се , защо българските семейства не раждат деца ? Няма да раждат, защото заплащането в България не го позволява ! Това е положението . Кой разбрал , разбрал .... , който не е , да положи труд и да го разбере .....

  .... never say never ..... !
 41. 41 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#37] от "step_by":


  [quote#37:"step_by"]*Изключения* има във всеки етнос , има ги и при нас циганите [/quote]
  Господин ром, чували ли сте приказката...една птичка пролет не прави...като видя масата роми да стоят нощно време на опашка за да запишат децата си на училище ще повярвам в крокодилските ти сълзи...сега бегай при малолетната си булка да увеличаваш полуцията на грамотните роми...

 42. 42 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  [quote#41:"BGman1"]полуцията [/quote]
  популацията...

 43. 43 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#38:"tily_lily"]Извинете, сега ще си ги мерим ли...проблемите?[/quote]

  ..........................................................................

  Не знам с кого комуникирам, но проблемът е всеобщ и нямам намерение да влизам в подробности ....

  Не се притеснявайте , няма да си ги мерим ....

  .... never say never ..... !
 44. 44 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#41:"BGman1"]Господин ром, чували ли сте приказката...една птичка пролет не прави...като видя масата роми да стоят нощно време на опашка за да запишат децата си на училище ще повярвам в крокодилските ти сълзи...сега бегай при малолетната си булка да увеличаваш полуцията на грамотните роми... [/quote]

  Това го могат много от онези, чийто разум спира и ........... ?!

  .... never say never ..... !
 45. 45 Профил на Christo Lg
  Christo Lg
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Бил съм ръководител на роми последните 25 години от трудовия ми стаж в различните периоди от 3 до 15.Имало е и украинци,сърби,руснаци,узбекистанка,арменци,много турци.В цеха който ръководех,циганите виждаха,че работят ли честно и почтено, без хитрувания и шикалкавене,не съм ги делил от българите,същото се отнасяше и за всички останали работници.Който ме е уважавал,е получавал същото и от мен.Малцина роми съм гонил от работа,не знам дали се броят на пръстите на едната ми ръка.

 46. 46 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Изключвам 1,2 коментара другите са в графата "Булгар,булгааар"

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 47. 47 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#29] от "step_by":

  Пак грешка и пак говоря от собствен опит. Бил съм бит като ученик от роми много пъти, защото ... абе ей така на. Бил съм обиран, бил съм заплашван, а никога не закачах никого. В същото време имах съсед от ромски произход. Докато живееше на етажа ми, никога не съм си заключвал вратата, защото му имах пълно доверие. Това, че някакви малоумници са се правили на герои, а, и да, при вас ксенофобията е в пъти по-силно изразена, не ми е повлияло и за миг относно съседа ми. Много пъти съм му давал пари на заем, като порастнах, защото го имах буквално за чичо и дори не съм си ги искал. Той винаги настояваше да ми върне повече отколкото съм му дал.

  Така че, вместо да ми се правите на жертви, защо просто не започнете да се държите като такива, за каквито искат да ви приемат. Резултатът няма да закъснее. Справка, арменците. Защо ли към тях няма такива настроения от ксенофобските българи?! Въпросът е риторичен.

  А щом си говорим за западни общества ... да си спомним ли и Франция, която депортира вашия етнос при приемането ни в ЕС? Те пък защо така?

  Разберете, на нас ни писна да имаме роми. Искаме български граждани от ромски произход. Звучи еднакво, но никак не е.

  Леко обезчовечен...
 48. 48 Профил на galin_gdi
  galin_gdi
  Рейтинг: 5 Неутрално

  БРАВО Мирчев браво приятелю.ти си пример че в тези трудни времена ромите успяват някак си да се преборят със ксенофобията и расизма.истината е че от 5-6 год. насам се забелязва модна тенденция да си расист сега е фешън да сочиш другия със пръст и да го обиждаш . а и идват избори и ще стане трагично.българина за съжаление тъне в борчове ,алкохол и кредити и трябва някой да му е виновен.ромите са изкупителна жертва на тази мизерия.но такава е системата на управление разделяй и владей така се правят гласове.за това БЯГАЙ !не оставай в тази мизерия Българска

 49. 49 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#47] от "Безуспешно чакащ промяна":


  Безуспешно чакащ промяна .....

  .... never say never ..... !
 50. 50 Профил на Daniel Dimitrov
  Daniel Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Започвам с уговорката, че той не е изключение, повечето от нас са хора, които живеят съвсем нормално работейки, плащайки си данъците, отглеждайки в добри условия децата си, давайки им добро възпитание и изискващи от тях съотвотно да се справят добре и в училище. Държавата в лицето на електронни медий, вестници, радио и телевизия твърдят точно обратното, защото някой слугува на някого, който чрез вас и нас трябва да извлече дивиденти и то не каквито и да е а......Забележете колко от тези така наречени добри примери съпотставяйки ги с негативните са изкарани на показ А пък още по - обезпокояващото е, че дори когато имаме добър пример все някой ще се намери да по философства над тази тема....Не той не е изключение...няма болница в България в, която да не работи поне един доктор от Ромски произход, няма такава администрация без роми, няма училище в което поне един ром да не учи децата ви. И проблемът всъщност е точно в това, повечето от вас не ни приемат дори и със този образователен статус. Не ни желаете със отворени а с полуотворени очи...защото само тогава ще има кого да вините заради вашите лични и на държавата не успехи. Както впрочем започнахте да ни вините и заради повече от 25 г. не успешен преход и колибката на България в задният двор на Европейският Съюз...

 51. 51 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#40:"step_by"]Ако така продължават нещата в България , със същия темп на негативизъм, бъдете сигурни , че и сред обикновените българи ще плъзне неграмотността и тогава[/quote]
  -И тогава, както сега- 41 % функционална неграмотност не се сбира само от роми/цигани.

 52. 52 Профил на Ivailo Chonov
  Ivailo Chonov
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Виж сега студентче, аз съм от Градец където в момента живеят 100 българи и 2500 цигани. Съседка ми беше циганка от учените, завършила е средно образование и двете и деца (само две) също ходят на училище. Та с нея си говорим че циганчетата които учат ще са им и кметове и доктори и адвокати и учители и бизнесмени които ще им дават работа когато и последния българин си замине от Градец. А това ще е след няма и десетина години. Така че, студентче отивай и се реализират там, там и сега няма кой да те сегрегира. Има и много други чисти от българи места, където никой не пречи на циганите да строят мечтите си и да работят колкото имат сили. И да си плащат колкото високи заплати си искат. Скоро навсякъде ще е чисто, е може би в София ще се мярка по някое българско старче, ама ако искат всичкото циганин може да се изсипе в големия град и да си управлява държавата и да си раздават помощи от по 100 милиона ако искат. И тогава ще са богати и щастливи. Работи студентче, кой ти пречи?

 53. 53 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#22:"ivan_"]познавам 4 български семейства роми (те си се наричат цигани в интерес на истината), като всичките членове на семействата работят здраво, не се оплакват и са много по-културни отколкото немалка част от участниците във форума на Дневник.
  [/quote]
  -Всички могат да са по-културни от простеещите парвенюта, псувачи и етикетаджии в този т.н. форум. Човек може да се отврати от писанията на някои, които имат претенции да са от ,,висша'' раса.

 54. 54 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Авторе, вярно е че ромите не искат да работят, защото ако искаха, най- напред щяха да си дадат труда да учат и то така, че успех от 3.50 да не се разглежда от НПО-тата като колосално постижение. Не знам някой да е изгонил отнякъде циганè, което иска да учи.
  Имах колежка циганка, имах пациенти цигани, които и до ден днешен давам за пример на българите.
  Обаче, айде да ми разясниш за вашата презумпция за отношенията между гаджè и ромà.
  А именно, че гаджè могат да бъдат крадени и мамени, но никой "истински" циганин няма да се навие да работи за нециганите, защото те са по-долна категория от ромà.
  Самото ти изречение: "Тя е етническа българка, но прекрасен човек." показва, че ти самият имаш предрасъдъци към нас.
  Еми, каквото повикало, такова се обадило.
  Както други ти писаха по-горе, защо няма такова отношение към турците? А сме били 500 години под тяхно робство и не е като да сме забравили това.
  Погледни статистиките на измамите, кражбите и убийствата па си отговори сам.
  Много повече българи отколкото цигани са напуснали България, през последните десетилетия и по някаква странна причина, тях не ги репатриират масово и категорично.
  То не е лошо да реве за дискриминация, ама задай си въпроса от какво е породена.
  Защото има области, които са забранени и за жени, има и дискриминация по възраст и по здравословни и по смейни причини.
  Но за НПО-тата тя не е интересна.
  Така че посмали малко и успех там, закъдето си се запътил.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 55. 55 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#53] от "Бенк-Бенк":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 56. 56 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#36] от "step_by":


  До коментар [#37] от "step_by":


  До коментар [#32] от "step_by":


  До коментар [#29] от "step_by":

  Абе, готин защо пускаш едни и същи коментари нали се имаш за много умен.

 57. 57 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#50] от "Daniel Dimitrov":

  ."няма болница в България в, която да не работи поне един доктор от Ромски произход,"
  Ивинявай пиленце, ама за толкова време трудов стаж, видях само 1 (една) лекарка циганка и нито една медсестра.
  Виж санитарки - дал господ.
  Тия доктори и учители от ромски произход много добре са се замаскирали, явно.
  Между другото, наименованието на етническия произход се пише с малка буква, а запетаята се слага преди предлога предшестващ съюза.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 58. 58 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#48] от "galin_gdi":

  А откога е фешън изреченията да се започват с малка буква?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 59. 59 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#40] от "step_by":

  "Питате ли се , защо българските семейства не раждат деца ?"

  Не се питам защото знам отговора! Българските семейства не раждат деца, защото са достатъчно образовани, за да знаят, че НЕ МОЖЕ да се ражда на 13 години и защото са достатъчно отговорни, за да не си зарязват децата боси, мръсни и дишашащи лепило по улиците, или на грижите на държавата!
  А, и защото, за разлика от циганчетата, социалните ги вземат, когато родителите им не са в състояние да си платят тока, а пък от електрото не толерират кражба на ток, когато тя се извършва от нецигани!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 60. 60 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#36] от "step_by":

  "Нужно ли е да се мразим , нужно ли е да унижаваш ежедневно етнос , в случая циганския, и да си мислиш, че постигаш нещо ... ?"

  Омразата е породена от нещо.
  Виж статистиката на криминалните хроники.
  Защо не мразим турци, арменци, евреи и власи?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 61. 61 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#60] от "rapidfire":

  Що е нужно да се обяснявате на господина,само го питайте може ли да изрецитира стихотворението ,,Аз съм българче"

 62. 62 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#31] от "step_by":

  "Вие.... , обаче , нямате нашия проблем, да се притесняваш и свиваш , защото си циганин !? "

  Виж, пич. Проблемът си е в твоята глава. Ако си читав, няма от какво да се притесняваш. Имах пациенти, цял род, цигани. Доста тъмни бяха и говореха с доста силен акцент, нямаше как да се сбъркат. По-чисти и възпитани хора и досега не ми се е случвало да срещна.
  Та един от тях едно момче на 20-тина години, лежа доста при нас, точно когато излезе модата да се наричате роми.
  Та ние го закачахме, съвсем доброжелателно по темата - Пеше, ти сега, ром ли си, или какво?
  А той отговаряше с безкрайно презрение:
  - Мен да не ме слагат в чая, бе! Аз съм ЦИГАНИН! - и всички се смеехме от сърце.
  Един ден му откраднаха маратонките, седи той и се тюхка:
  - Срам и резил, циганин съм и МЕН да ме оберат!
  Вярваш ли ми, ако беше пожелал да дойде при нас на работа, щеше да бъде назначен мигновено.
  Не знам какво стана с това момче, искрено се надявам да е намерил своето място под слънцето и да е жив и здрав и със същото сладко чувство за хумор.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 63. 63 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "nqma zna4ka koi":

  Това за заплащане малко над 2000 лева.
  -------------------------------------------------
  По същото време, моята заплата на завеждащ отделение беше 700 лв.
  Що не станах строителен работник...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  До коментар [#61] от "mentra65":

  Чунким аз като знам стихотворението" Аз съм българче" и "Питат ли ме де зората" голям праз!

  klimentm
 65. 65 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#62:"rapidfire"]Проблемът си е в твоята глава.[/quote]


  Проблемът в моята глава не стои на дневен ред . Имам самочувствие и не страдам чувство за малоценност. Дадох го като пример, защото знам, че с много хора от етноса е така .

  .... never say never ..... !
 66. 66 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#65] от "step_by":

  Точно проблемът в твоята глава е на дневен ред.

  Ти го повдигна - с тезата, която изказа тук. По един или друг начин всички ти казват едно и също, но ти предпочиташ да водиш спор онлайн, от колкото да направиш нещо реално. И да убедиш някого, да убедиш всички ни тук в правотата си - какво конкретно значи това за теб?

  Ние утре продължаваме с изпълнението на задачите, които сме поели - работа, ангажименти, и т.н. Ти с какво ще продължиш - май с обвиненията.

  Вземи се в ръце и докажи, че образованието ти не е нахалост. И спри да се възприемаш като ромски-каквото-и-да е, защото това е бариерата. Ние бариери нямаме.

 67. 67 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#60] от "rapidfire":

  Направих си труда да видя, но защо ли не се учудих ... ?

  Вижте за Добричка област 2015-2016г. : От установените извършители на престъпления през първото шестмесечие на 2016г.-
  552 са българи, 116 цигани , 9 турци , като за същия период на 2015г. са били 383 българи, 97
  цигани и 21 турци.

  .... never say never ..... !
 68. 68 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#66:"tily_lily"]Ние бариери нямаме. [/quote]


  Личи си ..... !?

  .... never say never ..... !
 69. 69 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#65] от "step_by":

  И един въпрос от мен - казвате, че сте писател. Бихте ли посочили заглавие на ваш(и) творби и името ви като автор, за да можем да прочетем нещо от вас.

 70. 70 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  "Не искам да обобщавам, защото обобщаването е болест."

  Въпреки тази констатация, целият текст обобщава негативизма на автора. Мисля, че думите му са извинение пред него самия за решението му или да напусне държавата, или да не се бори за заемане на определена позиция.
  Колеги са споменали в по-горни коментари, но ще попитам и аз - има ли представа авторът за многократните явявания на интервюта за средностат. българин, за да бъде назначен на работа; или от стреса и проблемите, които съпътстват опълченците, захванали се с малък/среден бизнес?
  В живота нищо не се дава даром. Всеки трябва да заслужи успехите си.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 71. 71 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#70] от "Bramasole":

  Това беше общото мнение тук, формулирано по един или друг начин. Мисля че този герой използва форума по неправилния начин, така да се изразя Не прочетох нито един аргумент в защита на тезата му, все едно каква е тя. Вместо аргументи, използва (опит) за ирония и нападки...passive aggressive му казват на това.

 72. 72 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  До коментар [#71] от "tily_lily":

  +++
  И аз с интерес бих прочела нещо, написано от него.
  В постовете му ми направи впечатление, че допуска и граматически, и пунктуационни грешки - нещо недопустимо за студент-филолог.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 73. 73 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#72] от "Bramasole":

  Абсолютно. Това и на мен ми направи впечатление. А и сякаш някой друг насочваше цялата "комуникация" Whatever, виждали сме ги всякакви.

 74. 74 Профил на Ivan Mirchev
  Ivan Mirchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "Bramasole":

  Авторът не е лицето, което коментира. Аз каквото имах да кажа, казал съм го в статията.

  Ivan Mirchev
 75. 75 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#69] от "tily_lily":


  Кой въобще е казал някъде, че аз съм писател ? Глупости ... !

  Да не би да си мислите, че статията е моя ? Грешите !

  .... never say never ..... !
 76. 76 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Евала на момчето, затова че има смелостта да се защити. Разбирам и хората, дето са му отказали работа, донякъде. Сигурно са се опарили и дано само това е причината. Иначе сме на нивото на САЩ през 60-те на 20-ти век! Когато най-сетне са разбрали, че само интеграцията на свестните в малцинствата може да ги накара да обърнат сериозно внимание на училището.

 77. 77 Профил на Ivan Mirchev
  Ivan Mirchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "Bramasole":

  Благодаря за тревогата но , владея сравнително добре и правописа, и пунктуацията.

  Ivan Mirchev
 78. 78 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#75] от "step_by":

  Ок, не е ваша, но с коментарите, с които заляхте форума очевидно заемате същата позиция както тази в статията. Нищо, което ви написаха тук, не ви е излишно и е напълно е приложимо към вас.

 79. 79 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Наистина в България има много големи предразсъдици към циганите (както и към турците и българите-мюсюлмани), които им правят животите доста по-трудни. На всички, родени извън богати и връзкарски семейства, им е трудно докато са млади, но циганите минават през много по-кофти отношение към тях отколкото останалите от нас. Случвало се е да работя с някои от тях и да имам наблюдения извън това. Има много свестни и трудолюбиви цигани, които искат да си изградят нормален живот и дом и децата им да порастнат образовани и с хубави професии. Не се наемам да предположа какъв процент са от всичките, но със сигурност не са някаква екзотика.

  А иначе има и много хора (българи), които ги мразят само защото те самите са лузъри и имат нуждата някой да бъде под тях в социалната стълбица. Да видят някой циганин с нормална работа и живот им бърка в самочувствието.

 80. 80 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#77:"Ivan Mirchev"]Благодаря за тревогата но , владея сравнително добре и правописа, и пунктуацията. [/quote]

  Само така си мислите.

 81. 81 Профил на Ivan Mirchev
  Ivan Mirchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "tily_lily":

  Не, уверен съм.

  Ivan Mirchev
 82. 82 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Бля-бля! Имала съм и имам колеги турци, цигани, каракачани, рускиня и украинка даже. Отчитам го като факт и на втората седмица вече не ми прави впечатление, стига да е човек и да си върши работата. Сега като се замисля, май само с българи съм имала неприятности. Ако всичките са били българи де, защото има хора, на които по нищо не им личи, че са от друг етнос и на петата година разбираш с удивление някаква си подробност.

 83. 83 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#70:"Bramasole"]Въпреки тази констатация, целият текст обобщава негативизма на автора .[/quote]


  Анализ на литературно произведение ли правиш ... ?

  Бъди споко, никой няма да поставя оценки . Не сме на държавен изпит .

  .... never say never ..... !
 84. 84 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ivan Mirchev":

  Вашата увереност и реалността са две различни неща.

  Останете си със здраве; разговорът с вас не е равностоен - имате твърде много да учите. Всеки един тук ви го показа, но нямате капацитета дори да разпознаете това

 85. 85 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#78:"tily_lily"]Ок, не е ваша, но с коментарите, с които заляхте форума очевидно заемате същата позиция както тази в статията. [/quote]


  В това, което аз пиша има дълбок смисъл , стига да сте наблюдателни и мислите логично. Но ... , логиката е даденост . Или я имаш, или не . Доколкото .... , кой с какво залива форумите е отделна тема, а и вие го правите не по-малко от мен. Научете се да пишете смислово , а не повърхностно, както много други от форума !

  .... never say never ..... !
 86. 86 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3061 Весело

  До коментар [#77] от "Ivan Mirchev":
  До коментар [#83] от "step_by":

  Господа, имайте поне малко чувство за хумор! Не можете да очаквате само ласкателни коментари или такива, които бихте искали да прочетете! Нямам лошо отношение към вас.
  Образованието ми е различно от филологическо, та и аз правя грешки, като пиша, но не се "връзвам", като ми посочат грешката.
  С пожелание за успешна нова седмица!
  http://historynakratko.blogspot.bg/2015/01/blog-post_127.html

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 87. 87 Профил на Ivan Mirchev
  Ivan Mirchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "tily_lily":

  Едва ли притежавате и половината от филологическите ми познания, но да не Ви занимавам... Спокойна вечер.

  Ivan Mirchev
 88. 88 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Всеки има съседи цигани които са образовани
  работят и се държат възпитано. С тях е прият
  но да се общува и никой не не ги дели по прои
  зход, освен ако не е предубеден расист. Но с
  останалите е нормално да не ги приемеш за
  равностойни защото те не искат да бъдат та
  кива !!!

 89. 89 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много е прав човекът!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Не ги искат на работа не защото са роми, а защото нямат никакви трудови навици, образование, квалификация, а и не искат да се научат. След десетина години, може въобще да няма никаква работа за неграмотни хора.

 91. 91 Профил на hybrid
  hybrid
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И ти ли към Германия, бате????

 92. 92 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Един мой бивш колега цигaнин, технолог а вече и инж. по заваряване, веднъж по време на дълъг път ми сподели в колата следното:
  Аз трябва двойно и тройно да се доказвам, това не ми тежи, свикнал съм още от когато работех като заварчик. Най-много ме боли, че останалите си мислят, че само защото съм по-мургав от тях и задължително трябва да живея по-лошо от тях.Завиждат ми ужасно и при всеки удобен случай не пропускат да ми покажат, че ме считат за по-долен от тях, случайно попаднал в клуба на белите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 93. 93 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#67] от "step_by":

  '' ... 552 са българи, 116 цигани , 9 турци , като за същия период на 2015г. са били 383 българи, 97
  цигани и 21 турци. ''

  Такааа...Да приемем, че престъпниците-цигани са нет пъти по-малко от престъпниците-бЪлгари.
  Съгласно ето тази статия:

  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%87_(%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82)

  живеещите в областта българи са не пет пъти повече от циганите, а почти девет пъти!!!
  No comment, любезни господине!

 94. 94 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#92] от "DDR":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 95. 95 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Пич, и на етническите българи не ни е лесно! Дерзай! Намери си работа, платена при това! Успех! Никой в Българоия не получава нищо на готово, дори и етническите българи. Само на комунистите всичко се дава на готво!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 96. 96 Профил на Ivan Mirchev
  Ivan Mirchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#92] от "DDR":

  Мда...Точно.

  Ivan Mirchev
 97. 97 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Момче,недей лъжи!
  Аз давам работа на двама (български)циганина,1000 лв,8 часа,бонуси и виждам как всички ги третират като уважавани българи.
  В банки,магазини и пр.виждам циганки,млади момичета,ама не като простите каки по магистралите.Умни,възпитани,приятни.Какво да кажем повече.
  Имахте шансове през соца,имате и сега,но малко от вас се възползват.Такъв ви е гена.
  Успех,момче,жив и здрав и по-малко плюй по българите.
  Поне по това-самоплюенето-си истински българин,за съжаление.

 98. 98 Профил на Ivan Mirchev
  Ivan Mirchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#97] от "fresia":

  Ами значи сте изключение, както и мен третират като изключение. А изключението не потвърждаваше ли правилото? Генерализацията боли, но когато е с обратен знак. Не, не плюя никого, това е самата реалност. А аз нямам сила да я преборя.

  Ivan Mirchev
 99. 99 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Неутрално

  При бае Тошо сиганите работеха почти всяка непривлекателна работа, но това е минало и забравимо, днес на много ромчета майките зад граница им пращат пари, колкото да не работят. Други пък крадат и малко са образованите с постоянна работа.

 100. 100 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Циганите са огледало на не-циганите в България. Колко по-рано бъде разбрано това от не-циганите, толкова по-добре.

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK