22 юни и Рихард Зорге

Рихард Зорге е руски разузнавач, който казва на Сталин точната дата на нападението на Германия. Той е използван дълго от руските тайни служби, но бива разконсириран в Япония и заловен. Русия се отрича от него и не пожелава да извърши размяна, предложена от Япония с японски висши военни, заловени в Русия. Паметникът на Рихард Зорге е в Баку, където е роден и живял. На паметника няма написано нищо, но очите му са много изразителни. Има специално осветление за нощта.<br /><br />До средата на 60-те години Русия отрича, че той е неин разузнавач, след което признава това. До тогава впрочем Русия не празнува и 9-ти май като ден на победата. Вероятно защото 'победата' е унищожителна за Русия. По последни данни 42 милиона са убитите и безследно изчезнали военни и граждански лица. В тази сметка не влизат осакатените и инвалидите, които са милиони - без ръка, без крак, или така наречените "самовари" - хора без ръце и крака. И някои 'запалянковци', 'вълци' или подобни на тях имат наглостта да казват "можем да повторим". Кое ще повторят?

© penetrating

Рихард Зорге е руски разузнавач, който казва на Сталин точната дата на нападението на Германия. Той е използван дълго от руските тайни служби, но бива разконсириран в Япония и заловен. Русия се отрича от него и не пожелава да извърши размяна, предложена от Япония с японски висши военни, заловени в Русия. Паметникът на Рихард Зорге е в Баку, където е роден и живял. На паметника няма написано нищо, но очите му са много изразителни. Има специално осветление за нощта.


До средата на 60-те години Русия отрича, че той е неин разузнавач, след което признава това. До тогава впрочем Русия не празнува и 9-ти май като ден на победата. Вероятно защото 'победата' е унищожителна за Русия. По последни данни 42 милиона са убитите и безследно изчезнали военни и граждански лица. В тази сметка не влизат осакатените и инвалидите, които са милиони - без ръка, без крак, или така наречените "самовари" - хора без ръце и крака. И някои 'запалянковци', 'вълци' или подобни на тях имат наглостта да казват "можем да повторим". Кое ще повторят?

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4770 Весело

  Рихард Зорге е СЪВЕТСКИ разузнавач. Малко по-исторически достоверно. Би било добре.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Типично по комунистически - много сме силнисме! Но като опре яйцето.... всеки се спасява поединично!

 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Зорге е съветски шпионин" удовлетворява ли те?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ама защо вадят мухлясали трупове от гардероба?

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  Зорге е един от най-известните шпиони в професията. Носила му се е славата и на голям любовник, но това като че ли обща черта за много шпиони (и жени и мъже). Може би е част от професията. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  "До средата на 60-те години Русия отрича, че той е неин разузнавач, след което признава това. До тогава впрочем Русия не празнува и 9-ти май като ден на победата. Вероятно защото 'победата' е унищожителна за Русия. По последни данни 42 милиона са убитите и безследно изчезнали военни и граждански лица. В тази сметка не влизат осакатените и инвалидите, които са милиони - без ръка, без крак, или така наречените "самовари" - хора без ръце и крака"

  Не само това. Не се постигат целите , които си е поставил Сталин, да комунизира Европа и света. На 22 юни 1941 година Хитлер изпреварва с една седмица нападението на Сталин и това решава загубата на ВСВ от страна на СССР в дългосрочен план. Това се е осъзнавало от Сталин и неговото най-близко обкръжение. Победата е била пирова. След 45 години стопанска и икономическа агония СССР престава да съществува. Ето защо в днешно време честването на 9 май като празник на победата от страна на остатъчна Русия е нонсенс, един абсурд.

 7. 7 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  Любовник щото е вършал по Далечния Изток а там мъжете не се славят като много надарени!

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Режимите на Хитлер и Сталин се унищожиха взаимно ,което е добре за света. Съветския режим агонизира по-дълго и разби живота на много хора.

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":

  Разбил е живота или е унищожил десетки милиони

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4770 Весело

  До коментар [#3] от "simval":

  от фашистката ти гледна точка е точно така.ама и ти току що се издъни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "До средата на 60-те години Русия отрича, че той е неин разузнавач, след което признава това. До тогава впрочем Русия не празнува и 9-ти май като ден на победата. Вероятно защото 'победата' е унищожителна за Русия. По последни данни 42 милиона са убитите и безследно изчезнали военни и граждански лица. В тази сметка не влизат осакатените и инвалидите, които са милиони - без ръка, без крак, или така наречените "самовари" - хора без ръце и крака"Не само това. Не се постигат целите , които си е поставил Сталин, да комунизира Европа и света. На 22 юни 1941 година Хитлер изпреварва с една седмица нападението на Сталин и това решава загубата на ВСВ от страна на СССР в дългосрочен план. Това се е осъзнавало от Сталин и неговото най-близко обкръжение. Победата е била пирова. След 45 години стопанска и икономическа агония СССР престава да съществува. Ето защо в днешно време честването на 9 май като празник на победата от страна на остатъчна Русия е нонсенс, един абсурд.
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Никакъв нон сенс не е. СССР побеждава Германия и спасява с това собствените си народи, които според нацистките планове е трябвало да бъдат унищожени или превърнати в работещи роби. И победата не е пирова, а епохална, СССР става свръхсила и половината свят попада по влиянието му.

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Това с отричането в расия е практика...отричат за Зорге,отричат "Гладомора",жертвите на тав.Сталин,отричат некъдарноста на съвеЦките военни,зелените човечета в крим и Украйна....!Но дяволски държат на демагогията и манипулацията.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Зорге е съветски разузнавач спор няма! Такъв е и Щирлиц! Защо не са му издигнали паметник обаче за мен е неизвестно?!

  klimentm
 14. 14 Профил на Благовест Кръстев
  Благовест Кръстев
  Рейтинг: 5 Весело

  22 юни 1941 год. - голяма работа, едни фашисти нападнаха други фашисти, само дето едните бяха облечени в Хюго Бос, а другите във вътенки... :-)

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Весело

  Че кой е Зорге за да казва на Бащата на Народите кога точно ще започне някаква си война?!
  Пигмей някакъв който се бърка в Плановете на Големия Учен, Човеколюбеца и Вожда!

  klimentm
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#3] от "simval":

  Според тях самите шпиони са онези които гният в Колима и Воркута.
  Шпионите които служат на Коба са Герои и разведчици!

  klimentm
 17. 17 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":
  Не съм съгласен само с това, че Хитлер изпреварва Сталин. СССР изобщо не е била готова за война с Германия в този момент. Сталин е вярвал, че с Германия ще останат съюзници, вече са си поделили Полша, разменят си приятелски послания с Хитлер а и режимите - националсоциализма и комунизма имат сходна идеология.
  Нападението на Германия е било толкова неочаквано за Сталин. че изпада в нервна криза и една седмица е бил съвсем неадекватен.

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#11] от "von_seeckt":

  Каким образом спасява собствените си народи?!
  Като ги скрива в Гулаг от хищният Хитлер?

  klimentm
 19. 19 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  22 юни 1941 год. - голяма работа, едни фашисти нападнаха други фашисти, само дето едните бяха облечени в Хюго Бос, а другите във вътенки... :-)
  —цитат от коментар 14 на Благовест Кръстев


  В Хюго Бос са били облечени само есесовците, но впредвид ярко изразената тенденция по нашите географски ширини да се преувеличава и нещата да не се казват точно, няма нужда да ви се придиря много.

 20. 20 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#11:"von_seeckt"][/quote]

  СССР никога нямаше да победи Германия без подкрвпата на САЩ и Англия и не е никаква свръхсила, а страна, която преди 27 години излезе от феодализма...

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Весело

  Интересно е също дали има следи от дейността на самия Човекоядец из Баку?

  klimentm
 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":Каким образом спасява собствените си народи?! Като ги скрива в Гулаг от хищният Хитлер?
  —цитат от коментар 18 на klimentm


  Глупости Клименте, глупости! В най големия апогей на репресиите в Гулаг е имало 1,4 милиона, от които три четвърти криминални.

 23. 23 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Рихард Зорге е руски разузнавач, който казва на Сталин точната дата на нападението на Германия.

  Чел съм доста по този въпрос но все написано от хора, които хал хабер си нямат от разузнаване и дипломация. СССР е имал верига от информатори. Зорге не е бил единственият. Освен това, в разузнаването никога не приемаш информацията от един източник за достоверна, поне докато не се потвърди още от няколко. Нищо не е гарантирало на другаря Сталин, че Зорге не е станал двоен агент и цели провокация. Доста наивно е също така да се мисли, че на Сталин и през ум не му е минавало да бъде нападнат от Хитлер и е чакал да му го каже Зорге. Пактът Молотов-Рибентроп е сключен точно с цел да забави, а не да предотврати войната между СССР и Третия райх. Сталин е бил наясно. Това е извън всякакво съмнение. Но дори и да вярвал на Зорге, какво е могъл да направи? Да нападне пръв ли? Целият развой на войната показва, че СССР тогава не е бил готов за това. Били са му нужни още няколко години, които той наваксва през самата война. И чак тогава успява да обърне палачинката - казано на военен език. Информацията на Зорге макар и вярна, не е била от никаква практическа полза към оня момент. А това, че СССР се е отрекъл от него е стар похват в разузнаването. Вие какво искате, Сталин да признае че Зорге е негов агент, след като има мирен договор с Хитлер ли? Айде стига с този наивитет. Между другото, мен лично ме забавляват най-много такива наивни мнения във форума.

  /не се чете/
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#22] от "von_seeckt":

  Чети Солженицин ! Татари, чеченци, литовци и латвийци, цели народности са били скъпи гости в Гулаг!
  Солженицин ги нарича " реката на националностите " която прочие не е единственна пълнеща огромния океан Гулаг.

  klimentm
 25. 25 Профил на Antikelesh
  Antikelesh
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#13] от "klimentm":

  Щирлиц, все пак, е литературен герой.

  Не че няма паметници на литературни герои, напр. Дон Кихот и Санчо в Мадрид, но просто не са се сетили да му направят. Иначе обезателно ще прилича на Вячеслав Тихонов.

  И не, Вячеслав Тихонов не е Щирлиц, той е актьор.

 26. 26 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":Чети Солженицин ! Татари, чеченци, литовци и латвийци, цели народности са били скъпи гости в Гулаг! Солженицин ги нарича " реката на националностите " която прочие не е единственна пълнеща огромния океан Гулаг.
  —цитат от коментар 24 на klimentm


  А вие четете съветските архиви. Там е истината, в сухите числа.

 27. 27 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Рихард Зорге е СЪВЕТСКИ разузнавач. Малко по-исторически достоверно. Би било добре.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  Бележката е правилна, но има едно "но". Русия си присвоява всички заслуги от периода и се смята правоприемник за тях, а ако има нещо негативно гледа да го пробута на друг - я на Украйна, я на Грузия и когато имат изгода не изпускат да изтъкват, че Сталин бил грузинец, Хрушчов украинец. Например въпроса кой е освободил лагера "Освиенцим" - Русия претендира за изключителни права на освободителка, а по-голямата част от участвалите войници са били украинци.
  Аз не си спомням случай, когато някой нацапа "памятника" им, грузинския или украинския посланик да са се оплаквали.

 28. 28 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Вие какво искате, Сталин да признае че Зорге е негов агент, след като има мирен договор с Хитлер ли?
  —цитат от коментар 23 на Тони Шнайдера

  Пенчо бре чети!!!
  Я виж кога е заловен Зорге. Май по него време Хитлер и Сталин не са били в мир.

 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3451 Любопитно

  До коментар [#11] от "von_seeckt":

  тази измислена "свръхсила"сега влияние над какво оказва???Дори "джуджета" като Литва и Латвия и показват среден пръст!!За икономическо и технологично предимство ...е даже комично да се говори!Победата е пирова....и защото германците воювали 2 години повече и на 2 фронта имат 2,8 пъти по-малко жертви!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 30. 30 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":тази измислена "свръхсила"сега влияние над какво оказва???Дори "джуджета" като Литва и Латвия и показват среден пръст!!За икономическо и технологично предимство ...е даже комично да се говори!Победата е пирова....и защото германците воювали 2 години повече и на 2 фронта имат 2,8 пъти по-малко жертви!
  —цитат от коментар 29 на Messerschmitt


  Кой е постоянен член на съвета за сигурност, Русия или Германия?

 31. 31 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#22:"von_seeckt"][/quote]

  Подобни твърдения граничат с идиотизъм...

 32. 32 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1619 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Зорге е съветски разузнавач спор няма! Такъв е и Щирлиц! Защо не са му издигнали паметник обаче за мен е неизвестно?!
  —цитат от коментар 13 на klimentm

  Може и да му издигнат, но е още жив и управлява.

 33. 33 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#22:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 31 на bez_ime2
  Подобни твърдения граничат с идиотизъм...[/quote]

  Да, идиотизъм, като не сте прочели една страничка по въпроса, идиотизъм е да!

 34. 34 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#30] от "von_seeckt":

  И какво от това? То и Китай е постоянен член на Съвета за сигурност, ама едва ли би искал да станеш китаец. То и руснак не искаш да станеш. Лежиш си удобно в ЕС и го плюеш. Ама трябва за търтей като теб да им забранят да ползват каквито и да е привилегии на демокрацията. Харесва ви Русия, искате си нагайката - ползвате тамошно здравеопазване, пенсии и всичко.

 35. 35 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Паметникът на Рихард Зорге е в Баку, където е роден и живял. "

  Неговият баща е бил немски инженер в областта на нефтодобива, а майка му е рускиня. Преселили са се от Баку в Германия когато е бил още малко дете. Отначало е имал националистически убеждения. Участвал е в Първата световна война в германската армия на западния фронт. През 1916 г. е тежко ранен, награден със железен кръст и демобилизиран. Тогава си променя и убежденията. Изглежда известна роля има и фактът, че негов пра-чичо е бил близък приятел с Маркс и Енгелс.

  Действително е предупредил съветското разузнаване за нападението на Германия срещу СССР, но без да може да каже точна дата. Реално е изиграл голяма роля когато е изпратил информация, че Япония няма намерение да воюва със СССР в Далечния изток. Това е дало възможност да се прехвърлят на фронта с Германия 18 дивизии точно преди битката за Москва.

 36. 36 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Г-н Харис вади от черната си чанта нагледните материали и ги разстила по масата. Никак не ми се занимава със шпионски тънкости, но няма как.
  -Какво виждате тук?-посочва един лист Харис, на който се мъдрят някакви цифри.
  -Виждам числа...-измънквам аз
  -Шестцифрени числа-пояснява г-н Харис-пред вас г-не лежи шифрованата радиограма, с която руският шпионин Рихард Зорге е предупредил Сталин, че Хитлер ще нападне Съветския съюз в определен ден и час.
  Гледам с безразличие цифрите и не мога да повярвам, че съдържат информация с такова съдбоносно значение.

 37. 37 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#28] от "hunt": Пенчо бре чети!!!
  Я виж кога е заловен Зорге. Май по него време Хитлер и Сталин не са били в мир.

  Май трябва ти да четеш, братчед. Според теб Зорге предупреждава Сталин след като войната е била започнала. И това доживях да прочета.. Във форума наистина има уникални екземпляри.

  /не се чете/
 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#28] от "hunt": Пенчо бре чети!!!Я виж кога е заловен Зорге. Май по него време Хитлер и Сталин не са били в мир. Май трябва ти да четеш, братчед. Според теб Зорге предупреждава Сталин след като войната е била започнала. И това доживях да прочета.. Във форума наистина има уникални екземпляри.
  —цитат от коментар 37 на Тони Шнайдера


  Мдаа...уникална липса ма елементарна логика.

 39. 39 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Никога не съм се издавал като запалянко на Хуйло за да ме определяш като "фашист".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 40. 40 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Целият развой на войната показва, че СССР тогава не е бил готов за това.
  —цитат от коментар 23 на Тони Шнайдера

  Развоят на войната наистина показва, че СССР не е бил готов да се защитава от германско нападение. Милионната съветска армия е била съсредоточена по границата с идеята да нападне и да навлезе на чужда територия, а не да се защитава. Нямало е никакви укрепени линии или нещо подобно. Затова германците лесно навлизат стотици километри навътре и обкръжават и пленяват стотици хиляди съветски войници.
  И нищо чудно, че Сталин е изпаднал в ступор :)

 41. 41 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Голямата заслуга на Рихард- шпионин на ГРУ,
  Е че набутва Япония в тресавище:
  Китай и война със САЩ .
  Това дава козове на Сталин в стратегически и Геополитически аспект и в крайна сметка Ситай става комунистичиски от тази игра.
  Американците се усещат след войната и има изслушвания в Конгреса.
  САЩ косвено и те са в тресавище .
  И т.н

 42. 42 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":

  "... СССР побеждава Германия и спасява с това собствените си народи, които според нацистките планове е трябвало да бъдат унищожени или превърнати в работещи роби."

  Смислова глупост.
  От какво са ги спасили?
  Та те, народите на СССР, и преди Хитлер и много години след него си бяха работещи роби.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 43. 43 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Голямата заслуга на Рихард- шпионин на ГРУ,Е че набутва Япония в тресавище:Китай и война със САЩ .Това дава козове на Сталин в стратегически и Геополитически аспект и в крайна сметка Ситай става комунистичиски от тази игра.Американците се усещат след войната и има изслушвания в Конгреса.САЩ косвено и те са в тресавище .И т.н
  —цитат от коментар 41 на gl_avatar


  И как точно Зорге набутва Япония във война с Китай и Сащ? Очевидно имате някакви тайни информации при положение, че войната с Китай започва още в началото на 30 те години, а решението за тази с Сащ се взема на висше военно политическо ниво, до което Зорге естествено е нямал никакъв достъп?

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#40] от "ЕТ":

  Две седмици след нападението Коба е ням, глух и сляп! Словоохотливия преди това грузин няма какво да каже на народа си .

  klimentm
 45. 45 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#30] от "von_seeckt":

  Глей ква компетентна комуняга се пръкнала тук!

  Я кажи, компетент, защо натириха сесерето от Обществото но народите?
  Поради каква причина?

  pump it!
 46. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#30] от "von_seeckt":Глей ква компетентна комуняга се пръкнала тук!Я кажи, компетент, защо натириха сесерето от Обществото но народите?Поради каква причина?
  —цитат от коментар 45 на pump it!


  Това последното, в каква връзка?

 47. 47 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#40] от "ЕТ":Две седмици след нападението Коба е ням, глух и сляп! Словоохотливия преди това грузин няма какво да каже на народа си .
  —цитат от коментар 44 на klimentm


  Това не е вярно. Преповтаряте измислиците на Хрушчов.

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тони Шнайдера":

  И през 1944 година Сталин е имал мирен договор с Хитлер :) Добре казано :)
  Защо 1944 ? Ами защото тогава Сталин отрича Зорге да е негов агент.
  По-меродавното предположение е, че Сталин не обича да вижда свидетели на провалите си. Затова и дълго време няма празнуване на 9 май.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#40] от "ЕТ":Милионната съветска армия е била съсредоточена по границата с идеята да нападне и да навлезе на чужда територия, а не да се защитава. Нямало е никакви укрепени линии или нещо подобно. Затова германците лесно навлизат стотици километри навътре и обкръжават и пленяват стотици хиляди съветски войници.
  И нищо чудно, че Сталин е изпаднал в ступор :)

  Прекалил си с Виктор Суворов, братчед. Повярвал си в неговите нелепи глупости. Това е най-тъпото нещо, което съм чел някога. Ти как си представяш боеготовна група от армии на широк фронт, готвещи се за атака и пробив, да не могат да отразят удар на противника? Това е все едно при Сливница нашата армия през Сръбско-Българската война да е претърпяла поражение, понеже не е имала отбранителни съоръжения в тила. На това ще ти се смеят и в училището за сержанти. Весело е с вас.

  /не се чете/
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  До коментар [#7] от "bobbyperu":

  Боби, това едва ли е била единствената причина. Едва ли всички азиатци са слаби любовници и всички европейци са добри любовници. В това отношение нещата са много индивидуални.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#48] от "penetrating":

  Братчед, няма да ти отговоря на коментара - в името на добрите взаимни чувства.

  /не се чете/
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  До коментар [#23] от "Тони Шнайдера":

  Абсолютно вярно брачеде. Напълно обори обратното мнение, че видиш ли една седмица по-късно СССР щели да нападнат Германия. Тази хипотеза е направо абсурдна по причините, които ти описа. Но русофобите много си я харесват и затова си я пускат редовно тук.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 499 Неутрално

  quote#17:"blagoj"]До коментар [#6] от "tacheaux":Не съм съгласен само с това, че Хитлер изпреварва Сталин. СССР изобщо не е била готова за война с Германия в този момент. Сталин е вярвал, че с Германия ще останат съюзници, вече са си поделили Полша, разменят си приятелски послания с Хитлер а и режимите - националсоциализма и комунизма имат сходна идеология. Нападението на Германия е било толкова неочаквано за Сталин. че изпада в нервна криза и една седмица е бил съвсем неадекватен.[/quote]

  Съвършено некомпетентно изказване, всички факти говорят точно обратното. Има достатъчно факти и получили гластност съветски архиви, които аблолютно го доказват. Сталин и обкръженоето му готвят Световна революция вече почти две десетилетия към момента на на немското нападение! Тия бошлаф муабети за Неподготвеността и вероломнотното нападение са 100% болшевишко агитпроп творение, услужливо папагалско повтаряно от десетилетия. РККА е имала единствено и само планове за настъпление, цялата и стратегия е насочена само в тази посока, никаква отбрана и т.н. т.н. Глупаво е папагалски да се повтарят доказаните лъжи на Кремълско-Лубянската пропаганда

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  До коментар [#34] от "hunt":

  А, ти защо реши, че е толкова зле в Русия и Китай. Не, твърдя, че е по-добре от развитите страни в ЕС или пък САЩ. Не, по редица показатели тези държави вече са по-добре от колкото една бедна България например.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#49] от "Тони Шнайдера":

  Зависи! Ако боеспособната групировка бъде обградена в два флангови удара се стига до разгром, което и става 1941. Но не това е решаващото според мен, просто много съветски войници дезертират или се предават.

 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#48] от "penetrating":

  Изключително вярно! Точно за това и за една нощ изчезват от гари и площади всички инвалиди от войната, явно са загрозявали гледката на Коба!

  klimentm
 57. 57 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#33] от "von_seeckt":

  Вие, освен партийната си книйка, не личи друго да сте прочел...

 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#49] от "Тони Шнайдера":

  Мисля че има над 40 книги вече написани след Ледоразбивача които се опитват да оборят Суворов, нима са нужни толкова много усилия за да бъде опровергана една нищо и никаква книжка?!
  Прочие съвсем сериозни историци съветват да не се пренебрегва Суворов.

  klimentm
 59. 59 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#53] от "Ген. Колев":Сталин и обкръженоето му готвят Световна революция вече почти две десетилетия към момента на на немското нападение!

  Отново пълно непознаване на историята. Световна революция е готвел Троцки. Точно това води до разрива му със Сталин. Сталин е заложил на икономиката и на индустриализацията на страната. На петилетните планове. С конницата на Будьони Лондон не може да бъде превзет - конете ще се издавят в Ламанша. Другата нелепа теза - колко се бил изплашил Сталин от немското нападение. Как си бил глътнал езика от страх. Абе вие вярвате ли си? Да моментът е поставял нещата на нова плоскост. Трябвало е да се действа в нова и съвършено различна ситуация. Никой не е знаел по-добре от Сталин, че руският народ не умира от желание да защитава властта в Кремъл. И като опитен играч е дал на Хитлер шанса, да направи грешка. Обсадата на Ленинград - грешка №1. Тази обсада консолидира руснаците повече от всички партийни речи и събрания. Войниците на Вермахта са били посрещани като освободители. Но бомбардирането на мирни градове без стратегическо значение и издевателствата над цивилното население е наклонило везните в обратна посока. За Сталину е значело За Родину. За Родину е значело за живота на децата и на семействата им. Народ не се изтребва лесно. Дори когато този народ се състои от отчаяни пияндури, мързеливци и мошеници на дребно. Руснакът не държи особено на живота си. Умее да го подхвърля като зарче, играе си с него на "руска рулетка". Може да е тъпо, но в тази руска глупост прозира някаква душевна гордост над тленното тяло и битието. Руснакът може и да гладува - за него най-висшата цел не е да осигури хамбургер на дебелото си черво. Затова и когато пие, мирише хляба. Не го яде. С такива завършени идиоти, лично аз никога не бих тръгнал да си меря силите. Пък колкото до вашия акъл - ами той просто го няма бе, братчеди. Защо не влезете в клетката на лъва и не посегнете към закуската му. Много от вас са готови да го направят.

  /не се чете/
 60. 60 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#58] от "klimentm": Мисля че има над 40 книги вече написани след Ледоразбивача които се опитват да оборят Суворов,

  Братчед, и на тебе няма да ти отговоря в името на взаимното уважение.

  /не се чете/
 61. 61 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":

  не обиждай германеца, като използваш името му. според мисленето ти, трябва никът ти да е иванушка.

 62. 62 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 233 Весело

  А най-смешното е, че винаги се намира по някой полуграмотен чичо, който със самочевствие обявява тезите на Виктор Суворов за "нелепи глупости"!
  Винаги!

  Сигурен съм, че полуграмотния чичо хал-хабер си няма за руските историци(а не пропогандатори), отдавна приели тезите на Суворов и издали вече десетки книги за това, че планът на москалите е бил един - експанзия и окупация на Европа!

  Няма значение, живи здрав да е чичото...

  pump it!
 63. 63 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#59] от "Тони Шнайдера":

  Изключително слаба реплика, почивяща на елементарни разсъждения с елементи на наивност.
  Защо си мислиш, че Сталин е оставил Троцки жив? Ей така просто да си иде в Мексико и от там да блещи на висок глас глупостите за световна революция. Ами точно това му е било изгодно. Затова и не получил куршум в тила, поне напърво време. Непосредствено преди войната Троцки започва на всеослушание да говори какво мисли наистина Сталин => е тук вече ошибка, агент на НКВД му забива алпийски пикел в главата та да не дрънка излишно.
  Колкото до петилетните планове и индустриализацията, те са точно единствено и само предназначени за свръхмилитаризацията на СеСеСеРе и предстоящия „освободителен” поход на Запад, за всяка страна Сталин е подготвил свои кадри като Гошо Тарабата, които да провеждат съветизация и червен терор-ей ти на поетапна Световна революция по Сталинов реален образец, не по палячовщините на Троцки. Сталин купува хуляди тонове злато технологии, разработки, цели заводи от Америка, Англия, Германия, Итаия и пр.,в резултат на това към 1939 г. СеСеСеРе има десетки хиляди танкове почти всички превъзхождащи като броня, въоружение и всякакви други качества всичко познато из останалия свят, десетки хиляди бойни самолети, оръдия и гаубици, минохвъргачки от най-голям калибър без аналог другаде също...през 30-те са подготвени и 1-2 млн. десантчици/диверсанти в СеСеСеРе
  Това е съвсем сбито...може да се пише още с кофи мастило...
  За всичко това му е икономиката на Союза по това време...Такова чудо се прави само за нещо наистина колосално - Световна Война.
  Глупакът Хитлер лесно пада в Сталиновия капан с Пакта и подялбата на Полша, попаднал в него и последствие трепането наред на Изток, нацистките му изстъпления предопределят крахът на Германия.

 64. 64 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Почти нищо верно нема в статията.
  Зорге е давал същевременно и крайно неточна информация. Съветските служби решават, че е станал двоен агент и в края на кайщата го предават на японците, а жена му е арестувана и впоследствие - ликвидирана. Дали това е вярно, не е още изяснено. Цялата история около Зорге е все още тъмна, вкл и осъждането му на смърт за шпионаж (той не е бил шпионин на воюваща с Япония страна и според тогавашните японски закони не подлежи на смъртно наказание)

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 65. 65 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тони Шнайдера":

  Еххх Тончо, Тончо. Наистина според изследванията, голяма част от българите не разбират смисъла на текст при четене. Виждам, че ти не разбираш и какво пишеш.
  Хайде сега, обясни ми, какво си написал!Виж какво си писал:

  А това, че СССР се е отрекъл от него е стар похват в разузнаването. Вие какво искате, Сталин да признае че Зорге е негов агент, след като има мирен договор с Хитлер ли?

  Кога Сталин се е отрекъл от Зорге? Прочете ли в статията. Когато са го заловили. Кога е станало това ? Октомври 1941. Имало ли е мирен договор между Сталин и Хитлер? Ами може и да е имало, ама са воювали вече. Къде в моето писание и в статията става дума за това, Сталин да си казва кои са му агентите преди да са рзакрити?

  Май квалификациите които сипеш са точно за неграмотници като теб, дето не могат да извлекат смисъла в написаното.

 66. 66 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":

  Предния ми пост се отнасяи за теб руснако! Знам че не ти е роден българския, ама се опитай да четеш с разбиране

 67. 67 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иво":

  За Китай не знам, може и да са по-добре. За Русия имам преки впечатления. Ходя там от време на време. И да си богат в Москва пак не живееш качествен живот. Трябва ти охрана, не можеш нищо да направиш като хората. Ако не си богат е още по зле. Качетсвото на живот е много много ниско. А в провинцията какво е...
  Преки впечатления!!!

 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  ................Кое ще повторят?................

  Да изчезнат и останалите 46 милиона руснаци.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#26] от "von_seeckt":

  Архивите на министерството на войната на Русия до ден днешен за засекретени.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Хайде сега след като си начесахме езиците относно историческите проблеми( между другото Историята смятам за нещо средно между реалност и фантастика защото както виждате дори вчерашни събития се тълкуват по диаметрално противоположни начини) да обсъдим естетическите достойнства на паметника които също като че ли много могат да ни кажат ?!

  klimentm
 71. 71 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Ти как си представяш боеготовна група от армии на широк фронт, готвещи се за атака и пробив, да не могат да отразят удар на противника?
  —цитат от коментар 49 на Тони Шнайдера

  Освен Суворов съм чел и много други - Баграмян, например. И няма какво да си представям. Факт е, че е имало милионна армия по границата и че са пленени стотици хиляди. Факт е, че германците са навлезли за дни на стотици километри навътре, без да срещнат сериозна съпротива. Възможно е причината да е, че съветската армия да е била много зле подготвена за бойни действия и оставена без кадърни командири. Но е била там, и очевидно не е била подготвена за отбрана. Какво остава?
  Точно когат

 72. 72 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":Не съм съгласен само с това, че Хитлер изпреварва Сталин. СССР изобщо не е била готова за война с Германия в този момент. Сталин е вярвал, че с Германия ще останат съюзници, вече са си поделили Полша, разменят си приятелски послания с Хитлер а и режимите - националсоциализма и комунизма имат сходна идеология. Нападението на Германия е било толкова неочаквано за Сталин. че изпада в нервна криза и една седмица е бил съвсем неадекватен.
  —цитат от коментар 17 на blagoj


  Далеч си от истината. Най-готов за война е бил СССР, чиято икономика е била изцяло на военни начала цяло десетилетие преди ВСВ. Сталин се е готвил за големия военен поход на запад, за да комунизира Европа и света, като е трупал планини от оръжие, произведено в построените от Запада, със западни технологии , техника и оборудване заводи в СССР през 30-те години на ХХ век. Съветските танкове и самолети през 1940-1941 година многократно са надхвърляли като бройки аналогичното такова оръжие на всички останали страни в света , взети заедно.
  Сталин е бил изненадан от германското нападение , защото той не е очаквал, че в пъти по-слабо въоръжената Германия може да се реши на такъв дързък военен ход. Това противоречи на военната наука според която нападащата страна трябва да превъзхожда по въоръжение нападнатата. В голямото надлъгване и надхитряне между Германия и СССР, които са опровергавали всякакви сведения ,че противната страна се готви за нападение, по -хитрият се е оказал Хитлер. Затова Сталин не е повярвал на Зорге, не само защото преди това многократно са били опровергавани подобни съобщения, но и заради военното съотношение между двете страни, което не е било в полза на Германия.

 73. 73 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#43] от "von_

  Отговарям:
  1. Може да разгл. Изслушванията в Конгреса, мисля края на 40-те , началото на 50-те по темата Зорге
  2. Виктор Суворов в книгите си има бележки по въпроса.
  3. Рихард и шпионската ме мрежа са проникнали на Мн високи нива в някогашното японско правителство и са спомогнали/ тласнали или дори само разбрали Японските намерения за завладяване на ресурси в Азия и тихоокеанска район.
  Това е директен сблъсък с САЩ и ВБр и сигурен тил за Сталин в далечния изток.
  Дори само добирането до Японските стратегически замисли и съобщаваните им на Сталин е чудовищен успех.
  Руснаците да майстори на двойните игри,
  За да покрият истинските резултати от работата на Рамзай , за масовата публика се подхвърля дъвката
  Предупредил за 22.6/41,
  И и ГРУ и шефа му през 1941 докладват за пл Барбароса
  За гигантско съсредоточаване на вирмахта на източните граници и т.н .
  И какво от това.
  Тия игри са по- сложни от 2+2.

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#49] от "Тони Шнайдера":Мисля че има над 40 книги вече написани след Ледоразбивача които се опитват да оборят Суворов, нима са нужни толкова много усилия за да бъде опровергана една нищо и никаква книжка?!Прочие съвсем сериозни историци съветват да не се пренебрегва Суворов.
  —цитат от коментар 58 на klimentm


  Опитват се да го оборят , но не успяват.
  Сега расте броя на книгите , които потвърждават тезите на Суворов за готовността на СССР за война и целите на Сталин за завоюване на Европа. Със Суворов се съгласяват все повече руски историци. Суворов преобърна из основи историята на ВСВ.

 75. 75 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#74] от "tacheaux":

  За какво са нужни 200 000 десанчици?

  Не ще да е за отбрана.

  Толкова е имал сталин към юни 41-ва.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#74] от "tacheaux":За какво са нужни 200 000 десанчици?Не ще да е за отбрана.Толкова е имал сталин към юни 41-ва.
  —цитат от коментар 75 на Росен (Путлер капут)


  Във всеки по-голям руски град е имало изградени кули за скачане от тях с парашут. Това се е обяснявало като полагане на грижи за развитие на парашутния спорт.
  Бертхолц, който е написал книгата "Видях сгромолясването им" е бил в източните части на Полша , когато съветските войски нахлуват за да я окупират съгласно пакта Рибентроп Молотов. Разговарял е със съветски офицери и всички са знаели и са коментирали, че техния поход ще продължи още на запад. Няма да спрат до тук. Бертхолц много преди Суворов е знаел и е писал за намеренията на Сталин да превзема Европа.

 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#74] от "tacheaux":

  Марк Солонин е друг руски автор който предлага нов прочит на историята изобщо истината за ВСВ от руска страна в затрупана от идеологеми, фалшификации и измислици подобни на тея с 28 те Памфилофци . Показателен е факта че са секретни документите за ВСВ 70 години след края на войната, тя продължава да е мощно идеологическо оръжие и на днешния режим на Путин. Александър Невзоров направи филм за останалите живи ветерани от войната които живеят в нечовешки условия в бараки и мазета, без лекарства и медицинска помощ, без материална помощ . "Всъщност - казва той- това е живота който те сами са си пожелали оставайки Сталин на власт завръщайки се герои от войната "

  klimentm
 78. 78 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  Един от фактите, подкрепящи тезата за готовността на РККА за нападение е картите, които са били в разположените по границите части. всички са били на териториите отвъд границата.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 79. 79 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#77] от "klimentm":
  Нещо по-прясно. За парада през 2015 година за всички стекли се ветерани беше издадена заповед да бъдат задържани и отвеждани в специални центрове.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 80. 80 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Разстроено

  До коментар [#4] от "Cara Mia":

  Вадят ги, Мамма Миа, за да не се вмирише на леш света! Или си мислиш, че в твойта конюшня няма да има шап?

 81. 81 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Зорге,категорични е предал на сталин,че Япония няма да нападне СССР. И в края на 41-ва година сталин изтегля армиите които пазят источните граници и ги хвърля да бранят Москва. това се смята за най голямата заслуга на Зорге. А нещо за милионите ''гумени галоши'' за танковете ,които е трябвало да бъдат поставени когато руските танкове влезнат в Германия./да не разбият пътищата/.

 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тони Шнайдера":

  :)
  Братчет, и аз уважавам мнението ти :) и така ще бъде, каквато и позиция да заемеш
  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 83. 83 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#79] от "bajhuj_2010":

  Нещо май ти се е случило и не е нужно да съм Зорге, за да ти го кажа предварително - никакъв "бай" не си, а измишльотините ти са си за типичен "фуй"!

 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  До коментар [#56] от "klimentm":


  Именно :)
  Тук се спори за дивизии, удари и подобни глупости, но резултатите са 42 милиона убити (повечето от глупостта и разглеждането на войниците като разходен материал от пълководците на Сталин).
  Едно сравнение - къде при атака се намират генералите на Сталин и къде се намират американските генерали? Тези на Сталин са в тила и получават информация от трети лица без да застрашават живота си и затова жертват войниците си без угризение. Самите войници не горят от желание за героизъм. Американските генерали са с войниците си и затова ги щадят, защото щадят и себе си.
  За Германия дори общото число на жертвите е 13 милиона от всички фронтове от 1939 до 1945 и от тях военни жертви са между 5.5 и 7 милиона.
  Затова Сталин е целия в кръв и не желае да вижда военноинвалиди, не желае да се свързва с тях

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#74] от "tacheaux":За какво са нужни 200 000 десанчици?Не ще да е за отбрана.Толкова е имал сталин към юни 41-ва.
  —цитат от коментар 75 на Росен (Путлер капут)


  Росене, тазин цифра е само за нападението над Германия подготвяно от Сталин, едния удар към Берлин, а другият не по-маловажен към Плоещ, Румъния, единственият нефт за Хитлер по това време. Общо Бащицата е подготвил между един и два милиона десантчици за завладяването на света. По късно след като тези планове са вече негодни, ги използва като кашимерия, за запушване на празнини оставени от унищожаването на цели фронтове от Вермахта, може би най-добрата част от РККА, всички почти погубени от „брилянтната„ тактика на подлецът некадърник Жуков по същество чист юрош.

 86. 86 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION

  Твърде наивно обяснение...

  Освен с Германия, СССР имал мирен договор и с Царство България.

  През лятото на 1944 умира Царят Борис на България.
  СССР нарушава мирния договор, обявява война и нахлува в Царство
  (без цар) България.

  През 1944/1945 съветски войски нахлуват и в Германия.

  Очевидно: всеки мирен договор със СССР представлявал
  излишен разход на хартия.

  До коментар [#48] от "penetrating":
  До коментар [#23] от "Тони Шнайдера":

  И през 1944 година Сталин е имал мирен договор с Хитлер :) Добре казано :)
  Защо 1944 ?

  Ами защото тогава Сталин отрича Зорге да е негов агент.
  По-меродавното предположение е, че Сталин не обича да вижда свидетели на провалите си. Затова и дълго време няма празнуване на 9 май.

 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#84] от "penetrating":

  Ето и още нещо в допълнение:

  "Меня очень поразил русский метод преодоления минных полей, о котором рассказал Жуков. - написал Эйзенхауэр в своей книге "Крестовый поход в Европу". - Немецкие минные поля, прикрытые огнем, были серьезным тактическим препятствием и вызывали значительные потери и задержку в продвижении. Прорваться через них было делом трудным, хотя наши специалисты использовали различные механические приспособления для их безопасного подрыва. Маршал Жуков рассказал мне о своей практике, которая, грубо говоря, сводилась к следующему: "Когда мы подходим к минному полю, наша пехота проводит атаку так, как будто этого минного поля нет. Потери, которые несут войска от противопехотных мин, считаются всего лишь равными тем, которые мы бы понесли от артиллерийского и пулеметного огня, если бы немцы прикрыли данный район не одними только минными полями, а значительным количеством войск. Атакующая пехота не подрывает противотанковые мины. Когда она достигает дальнего конца поля, образуется проход, по которому идут саперы и снимают противотанковые мины, чтобы можно было пустить технику." Я живо вообразил себе, что было бы, если какой-нибудь американский или британский командир придерживался бы подобной тактики, и еще ярче представил себе что сказали бы люди в любой из наших дивизий, если бы попытались сделать практику такого рода частью своей военной доктрины."

  klimentm
 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  До коментар [#21] от "klimentm":Интересно е също дали има следи от дейността на самия Човекоядец из Баку?.....>> Не знам за паметници, но дейността на Сталин( Коба) в Баку е впечатляваща.От организатор и ръководител с години на борбата на бакинските нефтоработници до съвместен грабеж с местната организирана престъпност за финансиране на революционната борба:"..Второе крупное выступление пролетариата Баку произошло уже под непосредственным руководством Сталина. Она началась 13 декабря 1904 года, На этот раз забастовщики расширили список своих требований: предоставление одного выходного дня в неделю, установление фиксированного минимума заработной платы по всем категориям рабочих, включение 1 мая в список праздничных дней....
  1908: Бакинские большевики под руководством И. В. Сталина организуют ряд крупных забастовок.Бакинский комитет РСДРП под руководством И. В. Сталина организует "Штаб самообороны", в связи с участившимися нападениями черносотенцев.
  Ето и някои други ..подвизи:Сталин деятельно участвовал в ряде крупных акциях боевой дружины Бакинской организации РСДРП, где он близко сходится с одним из ее руководителей меньшевиком Андреем Вышинским, сыном известного в городе в те годы аптекаря.
  Территорию города делили между собой «гочи», объединенные в кланы. Этих бандитов Коба приглашает в состав своей новой боевой дружины. Согласно полицейским сводкам, за несколько лет общая сумма всех ограблений достигла трех миллионов рублей.
  Вершиной грабительской деятельности Кобы было нападение на пароход «Император Николай Первый». ..В воспоминаниях М.Э.Расул-заде, лидера партии «Мусават», с которым Сталина связывали дружеские отношения, содержатся сведения об акции против одной из контор нефтепромышленной фирмы бр.Нобель:), успешно проведенной группой боевиков во главе со Сталиным .."
  https://www.baku.ru/enc-show.php?cmm_id=276&id=84407

 89. 89 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#88] от "тулса":

  Енукидзе близкият му приятел и съмишленник от този период не е пожален от Сосо също!

  klimentm
 90. 90 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  До коментар [#87] от "klimentm":

  Да, Айзенхауер е бил наистина "впечатлен" :) от този "военен гений" Жуков :)
  Сигурно "вълците" искат и това да повторят :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 91. 91 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  До коментар [#21] от "klimentm":
  До коментар [#88] от "тулса":

  Сталин няма паметници в Баку и наистина е неизвестен там (както е написано в статията от линка на "Тулса"), за разлика от Алфред Нобел и брат му, които имат къща-музей :)
  Все пак косвено делата му усещат. Например старите фамилии бакински милионери, направили много за града, са преследвани и избити, а Баку за дълго остава суровинен придатък на Москва ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 92. 92 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много силен паметник. Не знам за Зорге, но скулпторът е много талантлив.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 93. 93 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Наследникът на Рихард Зорге като резидент в Япония е бълфарският дипломат Янко Пеев, братовчед на Александър Пеев, Боревой. След 9 септември Янко Пеев е принуден да емигрира и умира в нищета в Истанбул.
  Образът му е представен в филма Сам сред вълци. Но не се споменава как свършва живота си.

 94. 94 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#76] от "tacheaux":

  Задави се куцото говедо.
  Европа му дойде в повече дори само като хитлерова Германия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 95 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#85] от "Ген. Колев":

  Не знаех.
  Но и 200 000 десантчици е недвусмислено ясно за какво са щели да бъдат използвани.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK