Пример за едно архитектурно престъпление

Темата за архитектурните престъпления в България е безкрайна. Все ЗУТ се цитира, но не само в него е проблема. В основата са алчността и липсата на каквото и да е чувство за морал и естетика в целокупното население, вкл. общини, бизнес, "интелектуалци" и обикновени хора (макар че, смятам, че всеки сам по себе си е необикновен и уникален). Ето един емблематичен пример от Сливен - кино Българка. Сграда, проектирана от архитект, който е починал млад. Спечелила е и национална архитектурна награда. За съжаление, не открих стари снимки, само спомените ми са в главата.

Извращенията - кино залата е срязана, за да се построи офисната сграда отзад (!!!). За да не падне покрива й, се вижда как е подпрян отстрани с ръждясали стоманени конзоли. Семплият и пластичен обем на сградата безобразно е загрозен от надстройки, пристройки, покривчета, реклами, дорами ... Изобщо не се вижда входа на сладкарница "Захарно петле", вдясно. Навесите отппред са заели изцяло площадчето пред киното. Като на свинче звънче, отпред са се кичнали пластмасови китайски светещи дървета. Но знаете ли на какво се кефи най-много местното население? Че в заведението СЕ ПУШИ ВЪТРЕ!!! Това изречение казва всичко.Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  При ГЕРБ е така ! Законите са за балъците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Така е, когато избират футболист за кмет.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Корумпетата в община Студентска разрешиха на строителна фирма да изреже 2.5 метра ОТ ПЪТЯ НА ЗАВОЙ заради строяща се сграда на ул. "Борис Стефанов" 1. Да дойде някой да снима сега как се разминават 2 автобуса 94?!?! Невъзможно е!

 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2154 Неутрално  Аз първо си помислих, че соцблокът в дясно нещо не бил окей, който обаче в интерес на истината по някакво чудо на чудесата няма нито една остъклена тераса.
 5. 5 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Отначало от снимката не разбрах за какво става дума. Трябвало е да се приложат и архивни снимки, за да се види как е изглеждал площада преди да започне строителната инвазия на архитектурните талбани. Постепенно след като прочетох текста и видях снимка 2, разбрах как с годините семплата и оригинална сграда на киното е била нападната жестоко отвсякъде от "инвеститори" в бизнес проекти. Тенекийното строителство е победило окончателно, а последното изречение е направо безпощадно в десетката!
  "Но знаете ли на какво се кефи най-много местното население? Че в заведението СЕ ПУШИ ВЪТРЕ!!! Това изречение казва всичко."

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  От простаци за простаци.

 7. 7 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аман от моралисти! На когото не му харесва, да извади едни 300-400 хиляди, да я купи и да я възтанови в оригиналния и вид, срещу още толкова...
  Чакам някой да се появи и да започне да ми дава акъл за МОЯТА къща как да изглежда, за да му покажа прекия път към на кучето в гъ....

 8. 8 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "crimsonbg":

  Вие явно споделяте морала и "вкуса" на приватизатора на тази сграда.

  Ще Ви дам два примера, за различен морал и вкус от Вашия:

  На 200 м на изток от това архитектурно престъпление, на самата пешеходна улица, има къща отпреди 9-ти. Възстановена е перфектно от собствениците й в първоначалния й вид и е превърната в галерия ( не знам дали е дарена на общината или си остана тяхна ).

  Още един пример - бившият Пионерски дом ( също стара къща отпреди 9-ти ), след реституцията си, беше ремонтирана перфектно от собствениците си и дарена ( не знам дали с прехвърляне или само за ползване ) за център за работа с деца.

  Морал и вкус - явно неща, чужди за Вас и за субекта, "герой на прехода", осакатил тази сграда.

 9. 9 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ф.Нинов":

  Соцблокът е от същия автор, проектирал киното и прилежащия площад. В него живеят доста читави и интелигентни хора. Надявам се да успеят да се класират за някоя програма за реновацията му.

 10. 10 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 235 Весело

  Този град от селски тип напълно заслужава съдбата си. Място на което бизнеса с контролирани вещества и жива плът са мечта за всеки подрастващ няма как да има бляскаво бъдеще.

  Неслучайно са на опашката по стандарт в бг.

  Пък и докато има телета ще има и касапи.

 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#8] от "irons":

  В Сливен на главната има страхотни сгради. А и не само там, театъра, общината...

 12. 12 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "irons":

  Не споделям вкуса на собственика, но той е собственик. И има законовото и морално право да разполага със собствеността си, както намери за добре. Ако иска може да я превърне във WC, например.
  Не разбирам с какво морално право давате акъл? Кое му е моралното да диктувате на друг свободен индивид, какво да прави със собственоста си? Кой в даде това право? Харесвам посочените от вас сгради, но това е станало със свободната воля на собствениците им. Не въпреки нея.
  Не ми харесва липсата на чувство за красота у собственика и/или архитекта на сградата, но това означава ли, че тя трябва во веки да остане в оригиналния вид, като шедьовър на "прекрасния" соц арт?
  Апропо, вие с колко сгради разполагате и как се грижите за тях? Ако отговора е 0, как преценихте, че разбирате КАКВОТО И ДА Е от поддръжка и управление на недвижима собственост? С гледане отстрани много лесно се ръси акъл. Когато кредита, данъците и разходите са на твое име, картинката е твърде различна.

 13. 13 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 738 Неутрално
 14. 14 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  проблема е дори не толкова в закона, проблема е че при герб нак-голямата утайка не обществото получава власт и безнаказаност. вдими резултати.

 15. 15 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  "Но знаете ли на какво се кефи най-много местното население? Че в заведението СЕ ПУШИ ВЪТРЕ!!!"

  А управата на местната РЗИ дори не подозира за това... Едва ли са констатирали нарушения при проверки /ако има такива/.
  /настроение - иронично/

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 16. 16 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#14] от "lol":

  Тази утайка на обществото от ГЕРБ води началото си от БКП-БСП.
  Та за това са и видимите резултати.

 17. 17 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 992 Весело

  бе кат ви чете човек коментарите, сички сте големи корбюазиета... па кога ви види олющените блокове и омазаните къщи в обраслите буренясали дворове, друго му иде наум... ма нейсе :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#17] от "tucker case":

  Аа, аз съм в баш центъра на Софето - кв. Иван Вазов!
  Селяните и селянките от предградията, дето тролстват, ги черпя една виртуална пура с една гореща супа :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 19. 19 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#17] от "tucker case":
  You made my day!

 20. 20 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#7] от "crimsonbg":

  Само да вметна, че в приватизационния договор новите собственици бяха задължени да запазят дейността - а именно, дааа осъзнае кино. Заради тях повече от 15 години в Сливен нямаше работещо кино. Да не говорим, че следприватизационния контрол хич го няма, както и всичко останало, свързано с контрол в държавата.

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#12] от "crimsonbg":

  Тц, баце, собственика приватизира киното с клауза, че ще остане кино ;)

  No Pain No Gain
 22. 22 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#20] от "Putarak":

  Да предположим, че са имали такова задължение (запазване на дейността), за което аз нямам информация. Колко години са били задължени да я запазят? Докато свят светува? Или докато на форумните троли им е кеф?
  Причината да няма кино в Сливен е, че киното не е била рентабилна дейност. То и днес единственото кино е на доизживяване, какво да говорим за годините след Жан Виденовата зима...Трудно ми е да си представя, че някой частен собственик ще затвори/закрие нещо, носещо пари.
  Anyways тезта тука е, че за да запазим (спорно) добрата архитектура, собственика трябва да стои като затъкнат и да не прави нищо по фасадата. И отвътре. Само да я боядисва сградата през година, за да може горепосочените троли да им е красивичко и да са доволни...
  Моля, преди да давате многомъдрени акъли, започнете бизнес, плащайте заплати, поддържайте обзавеждане, оборудване и сграда, плащайте данъци и осигуровки, обслужвайте клиенти, така, че да са доволни, и излизайте на печалба. Тогава ще разберете как се прави бизнес в БГ и ще имате АДЕКВАТНО мнение...

 23. 23 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#8] от "irons":Не споделям вкуса на собственика, но той е собственик. И има законовото и морално право да разполага със собствеността си, както намери за добре. Ако иска може да я превърне във WC, например.
  —цитат от коментар 12 на crimsonbg

  Ами не е точно така. Собственикът разбира се има правото да разполага със собствеността си, но общината е тази която може да му разреши или забрани промени по външния вид на сградата, така че да отговарят на общия архитектурен облик на града. Някой спомена че изненадващо блокът на снимката няма нито една остъклена тераса. Остъкляването без архитектурен проект и разрешение от общината е забранено още от времето на бай ви Тошо. За нас българите обаче законът в такива случаи е "врАта у поле" и всеки си остъклява с каквото намери - през соц-а беше главно с каквито винкели е успял да отмъкне от работата си.
  Опитайте се да остъклите един балкон в Германия или Англия например - с глобата може да ви излезе по-скъпо отколкото да си купите жилище с една стая повече.
  Така че проблемът е в неприлагането на законите у нас, което важи не само спрямо "инвеститори" от рода на собственика на киното, но и спрямо Пешо от Бусманци. С този манталитет не съм много оптимист за скорошното ни приближаване до облика на западноевропейските държави, такива които навярно и този с киното, и измисления Пешо от Бусманци наричат "бели държави".

 24. 24 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#22] от "crimsonbg":

  Ако в договора му е записано, че трябва да я боядисва и поддръжа в същия вид значи трябва да го прави. Ако не му изнася, да идва следващия, който ще може да го прави и ще печели. Моля не бъркайте свободата със свободия. Това, че нещо е наше въобще не ни дава абсолютно право да си правим каквото си решим с него. Справка - държавите в западна Европа, където не можеш ей така самосиндикално да решиш да си боядисаш външната фасада само на твоя апартамент в пурпурно и да си забодеш два три климатика и една сателитна чиния.

 25. 25 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#11] от "areta":

  Знам, но те са наследство от едно друго време. А фасада на театъра не е мита от три десетилетия и окичена с надписи, рекламки и прочие.

 26. 26 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#24] от "r3tro":

  А дали е записано? Щото аз не съм видял.
  Putarak твърди, че има клауза за запазване на дейността. Това върви на 100% със брой години за запазване на дейността. Които със сигурност са изтекли отдавна.
  Вие да сте видели изискване за боядисване? Щото аз пък тука мога да ГАРАНТИРАМ, че такова няма.
  Без да съм замесен пряко, имам информация, че всички промени са одобрени от Община Сливен и си имат съответните разрешения за строеж.
  Извън този "вятър с уста", с който се ангажираме в момента, по юридическата страна, пак стигаме до това, че хората в БГ много искат да им е карасивичко, ама да не участват в това и да не дават пари за красотата... Ако може някой друг, така, разбираш ли...

 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  A ти пикая на центъра - квартал "Иван Вазов"
  https://www.google.bg/maps/ @42.6795522,23.3121439,3a,75y,68.21h,94.75t/data=!3m6!1e1!3m4!1sNlRDaHcCxxIe-kUTk7BsFg!2e0!7i13312!8i6656

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#12] от "crimsonbg":

  Това, че е собственик на имота не му дава право да прави отвън каквото си поиска.

  В Дания например не можеш да си смениш дограмата нищо че си собственик, трябва общината да получи проект какво точно искаш да правиш и да се произнесе, ако не ти разреши, сменяш проекта и отново кандидатстваш. Какво ти дограмата, табелка над определени размери не можеш да си сложиш без разрешително. В Швеция в някои места не можеш да си изградиш камина в къщата без разрешително. Знам шокиращо е, но е така.

  Та да, няма право. Обществото в лицето на общината диктува на друг свободен индивид, какво да прави със собствеността си. Това е положението.

 29. 29 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#27] от "uq":

  Аз съм малко по в посока НДК - до градинката.
  Но все пак как е и пред блока, който си постнал.

  https://www.google.bg/maps/ @42.6761105,23.3112124,2a,75y,44.42h,89.79t/data=!3m6!1e1!3m4!1sC4klEkgEk3p49o1vZtJpQw!2e0!7i13312!8i6656

  Има хубава бира, европейска и британска, но е скъпичка, де.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  https://www.google.bg/maps/ @42.6761105,23.3112124,2a,
  75y,44.42h,89.79t/data=!3m6!1e1!3m4!
  1sC4klEkgEk3p49o1vZtJpQw!2e0!7i13312!8i6656

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  https://www.google.bg/maps/ @42.6761105,23.3112124,2a,75y,139.39h,93.67t
  /data=!3m6!1e1!3m4!1sC4klEkgEk3p49o1vZtJpQw!2e0!7i13312!8i6656

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  При ГЕРБ е така ! Законите са за балъците.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Недейте за всичка Боко да обвинявате. Той и да иска не може да направи толкоз вреди, просто не е гениален. Това е работа на местните величия. Стремежът е да покажат, че са по-силни от обществото. И успяват. Тук от западната страна на Операта построиха огромен блок. За да и пази завет. Още през социализма. Цяла улица затвориха, за да направят блок на величията на хубаво място. Още през социализма. И кино Българка още ли е кино? Щото тук всички кина ги закриха. Е, туй вече не беше през социализма.

 33. 33 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Това, което е направено със сградата на киното е кощунство. Добро дело е, че авторът е публикувал тези снимки. Абсолютно с право заклеймява умопомрачителното осакатяване на един архитектурен ансамбъл, който всъщност би следвало да е защитен от промени "архитектурен паметник". В Германия наскоро имаше репортаж за осъдени собственици, сложили стеничка от (буквално!) един квадратен метър като защита срещу наводнения в един архитектурен ансамбъл, като самата стеничка беше изцяло от същите тухли като останалата част и напълно се сливаше с нея.
  Но самият автор ми е страшно антипатичен, тъй като заедно със справедливото си възмущение е дал воля и на личната си омраза към пушачите. Такова "пакетиране" на проблеми е доста низък , недостоен и заслужаващ презрение почин.

 34. 34 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#12] от "crimsonbg":

  Готин, само с хъс никого няма да убедиш.
  Ще те пратя на друго място и в друго време.
  След Втората свтовна война Западна Европа е съсипана и изравнена до земята.
  Днес старите сгради са възстановени едно към едно в преобладаващата част на градовете. По запазени планове, снимки и спомени.
  Никой не се опитва никого да праща...където ти би пратил несъгласните с теб.
  Никой не се мисли за много умен и не защитава това, което само на него му изнася, без да съобразява с нищо и никого. Ако нещо не го устройва, отива там, където ще може да се разпорежда с имота си както му харесва и където това е възможно.
  Та значи Европа си е Европа, примерно, Дреден си стария Дрезден, а Сливен си е Сливен и сливенските моми бързат за там да намерят коя как може късмета си.
  И не само Сливен. Същото е в Русе, Бургас, Варна и дори София.
  Мисля, че и на теб ти харесва, но няма да си признаеш, нали?

 35. 35 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 519 Весело

  До коментар [#34] от "nonsens2":

  Само с едно малко уточнение... Дрезден днес си е Дрезден, но през 1989-та изглеждаше като предградие на Перник. Потънали в сажди панелни блокове в центъра. Просто след Обединението на Германия разрушиха индустриалната грозилка и построиха наново "скайлайна" на "ситито" на Дрезден... по описания от Вас начин (оригинални планове, снимки итн. отпреди войната).

 36. 36 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#35] от "minusm":

  Прав сте, но аз имах пред вид центъра. И дори да не е най- удачния пример, навсякъде нататък е така.
  Поздрави!

 37. 37 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 519 Весело

  До коментар [#36] от "nonsens2":

  Напълно съгласен, няма съмнение, че принципът е верен, просто в Дрезден по гедерейско време никого не го е било грижа за историческия център, разрушен от войната. Точно в центъра имаше панелни блокове...Ето снимка от центъра от 1990 г. Едва след Обединението историческият център бе възстановен. Същото важи и за Източен Берлин и за Лайпциг... по разбираеми причини...

  https://media05.myheimat.de/2013/06/10/2673994_web.jpg?1370815467

 38. 38 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 732 Неутрално

  В Германия наскоро имаше репортаж за осъдени собственици, сложили стеничка от (буквално!) един квадратен метър
  —цитат от коментар 33 на minusm


  Много хляб имаме да изядем, до като стигнем мисленето на германските граждани и принудим нашата администрация да СЛУЖИ на обществото, а не да БЛАЖИ от властта, която им даваме. За нас примерно е неразбираемо това да се наложи санкция на шофьор блъснал се в крайпътно дърво, наказание да се грижи 1 година за дървото и да го лекува с предписани препарати, до като заздравее и се възстанови.
  По същата причина сме готови да защитим всеки малоумник, който бил плащал данъци. Все едно само приватизатора на кино Българка в Сливен плаща данъци. Истината е, че ние живеем в болно общество с неясни ценности и липса на всякаква визия за бъдещето. Няма обединяваща цел, няма посока, а всеки се е втурнал самостоятелно да спасява себе си и семейството си. За това в България никога няма да има нещо с мащаба на катедралата в Кьолн - по простата причина, че са нужни 700 години да се построи, а кои са тези българи, които повече от едно поколение са способни да вървят по предварително начертан път и приета цел? Че ние само преди 30 години мечтаехме за свободата във всиските й форми, за Европейския съюз, за западните коли и благини, за демокрация. Днес, когато с много труд сме постигнали една част от мечтата си, голяма част от обществото започна да мечтае по загубения социализъм. Ако нещата не се получават при нас лесно, това не е защото демокрацията, свободата и законовия ред са недостижими химери, а защото сме прекалено толерантни към бившите комунистически мекерета, които и до сега ни дърпат в посока Москва и спъват реформирането на нацията ни! Не ни е нужен социализъм, за да сме богати и щастливи, нужна ни тотална ЛУСТРАЦИЯ и пълна нетърпимост към СЛУЖИТЕЛИТЕ, които са забравили на кого служат - а именно, на нас, обикновените хора. Като чуя, че някой агент на ДС бил работил за ДЪРЖАВАТА ми се приисква веднага да го хакна с нещо тежко по главата, защото все още има хора, които не разбират, че държавата е съвкупност от граждани и територия и институциите трябва да работят за гражданите, а не обратното. Да работиш за ДЪРЖАВАТА, означава да работи за интереса на гражданите, а не за интереса на хората в администрацията или в политиката.

  No Pain No Gain
 39. 39 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Весело

  Причината да няма кино в Сливен е, че киното не е била рентабилна дейност. То и днес единственото кино е на доизживяване, какво да говорим за годините след Жан Виденовата зима...
  —цитат от коментар 22 на crimsonbg


  Брей за това тия идиоти от Холивуд на премиери ходят по кина и основния приход на филмите е от кина. За това всеки МОЛ строи по 3-4 кинозали и са пълни на всяка боза която дават. Това че ти обикаляш торент сайтове и гледаш как да не плащаш за нищо не означава че останалите го правят. Много ще е забавно като отидеш в някоя друга страна, изтеглиш филм и после получиш бележчица с логове от ISP-то и лого на тамошната полиция с едно скромно актче. Особено в малките градове си е доста рентабилно. Да не говорим че това е Сливен, където и университет има.

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "crimsonbg":

  В Париж има един площад “Вандом”, създаден по проект на големия френски архитект Жул Ардуен-Мансард (края на 17 в.), а името си е получил в чест на дукът на Вандом, който притежавал резиденция тук . Той има правоъгълна форма и се счита за представителен за епохата на Луи ХІV. Първоначално там са построени само фасадите, които са продадени срещу едно-единствено условие - НИКАКВА ПРОМЯНА ПО ФАСАДАТА! А какво ще има зад фасадата - това е по желание на собственика.
  Днес тук се намират престижният хотел “Риц”, офисите на престижни бижутерийни и модни къщи, а в центъра на площада се издига колона, излята от пленените в битката при Аустерлиц оръдия и увенчана със статуя на Наполеон в дрехите на римски император.
  Но това се случва в Париж, във Франция, не в окупираната от мафията и ДС България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK