И дюнерите вече не са това, което бяха

Няма ги потните дюнерджии размахващи остри ножове!<br /><br />Модерната версия е като модифицираната версия на "Texas chain'saw", подходяща за дюнера. <a href="https://www.youtube.com/watch?v=l0H3jezhnFc" target="_blank">Как работи</a>.

© Мойше

Няма ги потните дюнерджии размахващи остри ножове!


Модерната версия е като модифицираната версия на "Texas chain'saw", подходяща за дюнера. Как работи.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 5814 Любопитно

    Аз съм останал с впечатление, че само в българските дюнери се набляга на две трети състав от пържени картофи и кисело мляко със сол !?

    [email protected]
  2. 2 Профил на mqj41586140
    mqj41586140
    Рейтинг: 0 Неутрално

    Аз съм останал с впечатление, че само в българските дюнери се набляга на две трети състав от пържени картофи и кисело мляко със сол !?
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    е, слагат и малко безвкусни изрезки, колкото да не е без хич...

  3. 3 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 652 Неутрално

    Аз съм останал с впечатление, че само в българските дюнери се набляга на две трети състав от пържени картофи и кисело мляко със сол !?
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    До коментар [#1] от "karabastun":

    Каквито клиентите - такива и дюнерите.

  4. 4 Профил на Milko Stoyanov
    Milko Stoyanov
    Рейтинг: 616 Гневно

    "Не са това, което бяха"... може би другаде, но не и в София! Живея с дюнер точно под прозореца (Римската стена, пазара) и гледам постоянно "хигиената" или по-точно пълната липса на такава у арабите, които го държат... А месо и други продукти тътрят в пликове, които лежат на пода на мръсния им бус, който демонстративно паркират на забраненото раирано място в новата ни Зелена зона 16. Между другото, държат задната си врата отворена постоянно, освен в големите студове, та се вижда вътре каква хавра е... Миене на ръце няма, но пък жена му чинно ходи забрадена.

    Точно до дюнера, поради изливането на мазни отпадъци в непригодената за това канализация, е запушена шахтата и вече 4-ти месец се плацика голяма мазна локва с помия, в която гугутки идват да кълват питателни отпадъци. Добре, че сега е студено, та поне не смърди...

    Директорът на Пазари Изток ЕАД го боли оня работа, гледа само да събира наем, а кметът на Лозенец (от ГЕРБ) живее на съседната улица, но не си мърда пръста.
    Гледайки този "кулинарен Бейрут" никога не бих и помислил да си поръчам дюнер, но виждам как ученици и студенти от близкия ВИАС умират за "здравословната гурме рецепта" от Близкия Изток...

    С ЛОКВАТА ПОМИЯ, отворила се в пропадналите павета (повтарям, ъгъла на Римската стена, срещу сладкарницата) поздравявам прекрасната ни кметица г-жа Фандъкова с идващите празници! И всинца да апнем по един дюнер! Европейска столица, ей.

  5. 5 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 2216 Неутрално



    Дюнерът е легализирана мърша.


  6. 6 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Със сигурност дюнерите отдавна не са това, което бяха преди 10-тина години, сега са си обикновена безвкусна промишлена храна и не е щото дюнерджиите са почнали да си мият ръцете и да не ползват касапски ножове.

  7. 7 Профил на dr_al_hussaini
    dr_al_hussaini
    Рейтинг: 256 Весело

    Това, което се продава в България, а и в почти цяла Европа няма нищо общо с оригиналният сирийски шаварма-кебап ! Това е по-скоро турската измишльотина doner-kebab, да не говорим, че от 7-те основни соса тия мързеливи некадърници правят само 2 и то от пордъчни материали вместо оригиналните подправки...

  8. 8 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1372 Неутрално

    До коментар [#4] от "Milko Stoyanov":


    До коментар [#5] от "Ф.Нинов":

    Споделям вашите мнения и принципно избягвам подобни храни, дори когато са вкусни, но докато има търсене, ще има и предлагане.
    На ъгъла на "Каравелов" и "Графа" има денонощна дюнерджийница и когато и да минеш има клиенти, които с видимо удовлствие си хапват и освен това, чисто или мръсно, но не съм чул за тежки забоклявания:).
    А и защо да ходим далеч и преди и сега шкембеджийниците какво бяха, пък любителите на този вид супа са били винаги много.

  9. 9 Профил на geordgeo
    geordgeo
    Рейтинг: 1043 Весело

    Във Виена арабския дюнер, който съм хапвал много пъти, няма нищо общо нито като количество, нито като качество с нашия, в пъти по-добър беше. Ама на който му се хапва (тук), много-много не подбира...

  10. 10 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5028 Неутрално

    Отдавна не съм хапвал дюнер. Май е време да си потърся нещо добро...
    Те арабите го наричат шаурма...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  11. 11 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 997 Любопитно

    До коментар [#8] от "tsvetko_51":

    Готвач в шкембеджийница накълцал със сатъра по невнимание заедно с шкембето и стоящия до него парцал.Бдителен клиент обаче сърбайки го усетил и тича за рекламация с думите,че в чорбата му има парцал.Готвачът го изгледал и се поинтересувал,случайно за 20 ст.,персийски килим ,ли иска.

  12. 12 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 997 Весело

    Аз съм останал с впечатление, че само в българските дюнери се набляга на две трети състав от пържени картофи и кисело мляко със сол !?
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    Съдейки по приложената фотография,то дюнерът е израелски,а при него е крайно недопустимо смесването на месо с (кисело) мляко-непригоден(некашерен)е за консумация от евреи!

  13. 13 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1286 Неутрално

    В зората на демокрацията на Женския пазар в София една жена със завален български продаваше дюнери с фалафел и нещо като нарязан омлет със салати. Тогава много ми харесаха. Останах с впечатлението, че е еврейка. После дюкянът изчезна. По-късно някакви хора уж щяха да продават еврейска кухня май на бул. Христо Ботев, но и това не провървя. Не съм чувала за еврейски ресторант в София, а би ми било интересно да опитам.

  14. 14 Профил на Yadada
    Yadada
    Рейтинг: 596 Неутрално

    До коментар [#7] от "dr_al_hussaini":

    Че защо трябва да има нещо общо с шавармата-кебап?

    БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
  15. 15 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    мойше, ти си снимал израелски дюнер. но и в българия почнаха да навлизат тия механични месостъргалки, обикновено в големите вериги, където дюнерите са по-гадни от останалите. аз тъй като съм свикнал на стрийт фуд преживявания, когато се е случвало да ям дюнер, съм на принципа "ядеш и не мислиш" - принцип, който в близкия изток спасява човек от доста душевни смущения. за чревните после е на късмет. това, което дразни, е че в българия дюнерджиите прекаляват с пълнежа от напълно недопустими съставки като пържени картофи, зеле, домати, сосът често пъти е отвратителен, месото малко, липсва сосът от сок на нар, да не говорим за размера.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  16. 16 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#13] от "Мондиана":

    имаше преди Бейт а-ам, еврейският културен дом, но беше преди много години. чувам от познати, че имало някакво "Вкусове", дето можело да се яде кашерно, но комай ако човек иска да е изряден, да си яде вкъщи, защото навън некашерът дебне отвсъде.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  17. 17 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1286 Неутрално

    До коментар [#16] от "abdelhaqq":

    Търсейки еврейски ресторант попаднах в сайта на синагогата. От там може да се поръчат и купят кашерни храни, макар че мене не кашерът ме интересува, а вкусът. Може да се купи и "масапан" сладки, което вероятно е марципан. Май ще се пробвам, дано продават и на не евреи.

  18. 18 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 895 Неутрално

    Боко каза преди време, че докато има арабски дюнери терористите
    няма да ни ударят !!!

  19. 19 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 643 Неутрално

    До коментар [#13] от "Мондиана":
    Често си взимах сандвичи от там и бяха много хубави и рядко успявах да изям цяла пълнена питка за обяд. А жената, която работеше там, беше страшно сръчна и обслужваше с голяма скорост постоянно голямата опашка. Много съжалявам, че го махнаха.

  20. 20 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 643 Неутрално

    До коментар [#15] от "abdelhaqq":

    В Гърция гиросът се нарязва също с подобни стъргалки. На вкус гиросът е по-добър от нашите дюнери, според мен и останалите членове на семейството.

  21. 21 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    До коментар [#13] от "Мондиана":

    Има 3 еврейски ресторанта. Адресът на един от тях е:
    Адрес: ул. „Трапезица“ 4, 1000 Център, София
    Работно време: Отворено днес · 9:00ч.–22:00ч.
    Телефон: 088 415 7377
    Цените са много високи.
    Дюнери не консумирам.






  22. 22 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#21] от "stedim":

    да, този е онзи, който споменах - "вкусове" мисля, че се казваше.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  23. 23 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3427 Любопитно

    До коментар [#7] от "dr_al_hussaini":

    Това е по-скоро турската измишльотина doner-kebab, да не говорим, че от 7-те основни соса тия мързеливи некадърници правят само 2
    ========
    Ти на кого викаш "мързеливи некадърници" , бе арабин ?
    На нас турците които сме ви взели пустинната шаурма и сме я показали на целия свят ли ?
    Трябва да си благодарен , че сме го сторили , НИЕ .....!!!
    Вие го приготвяхте и ядяхте с векове , по вашия си номадски начин.....
    Ние го хигиенизирахме ! Почнахме да го приготвяме с прибори , ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС !!!
    Вие го приготвяте и до днес с ръце ....човека в коментар 4 , го е забелязал и добре е засегнал , колко сте по хигиената.....
    А "шаурма" сме го сменили с дюнер , понеже да не се бърка с турското "кавурма"(изпражка , пържено) .....
    Във вашата азбука ,"к" не се употребява и затова. ....
    Вие арабите , нас турците ....само на хигиена не ни учете ....ЯСНО ЛИ Е.....!
    От вашите домове и до днес има само една дупка за изход на вода .....
    Чешмяна ли е , тоалетпа ли е , кухненска ли е .....един Аллах знае !!!

    Bukalemun
  24. 24 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#7] от "dr_al_hussaini":
    До коментар [#23] от "eti mehter":

    турчинът и сирийският алевит се скарали за дюнера.

    поне да се бяхте скарали нещо по линия сунни-шиа.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  25. 25 Профил на Denis Stoyanov
    Denis Stoyanov
    Рейтинг: 213 Весело

    До коментар [#7] от "dr_al_hussaini":Това е по-скоро турската измишльотина doner-kebab, да не говорим, че от 7-те основни соса тия мързеливи некадърници правят само 2 ========Ти на кого викаш "мързеливи некадърници" , бе арабин ?На нас турците които сме ви взели пустинната шаурма и сме я показали на целия свят ли ? Трябва да си благодарен , че сме го сторили , НИЕ .....!!!Вие го приготвяхте и ядяхте с векове , по вашия си номадски начин.....Ние го хигиенизирахме ! Почнахме да го приготвяме с прибори , ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС !!!Вие го приготвяте и до днес с ръце ....човека в коментар 4 , го е забелязал и добре е засегнал , колко сте по хигиената.....А "шаурма" сме го сменили с дюнер , понеже да не се бърка с турското "кавурма"(изпражка , пържено) .....Във вашата азбука ,"к" не се употребява и затова. ....Вие арабите , нас турците ....само на хигиена не ни учете ....ЯСНО ЛИ Е.....!От вашите домове и до днес има само една дупка за изход на вода .....Чешмяна ли е , тоалетпа ли е , кухненска ли е .....един Аллах знае !!!
    —цитат от коментар 23 на eti mehter


    Абе на изток от Истанбул дупката си я има и там.

  26. 26 Профил на dr_al_hussaini
    dr_al_hussaini
    Рейтинг: 256 Весело

    До коментар [#23] от "eti mehter":

    Неправилно изготвяне на сос Тахини, горещия Фалафел сос, соса с чесън и йогурт могат да предизвикат разстройство у клиентите с чувствителен стомах, дори и хигиената да е безупречна в закусвалнята...

  27. 27 Профил на dr_al_hussaini
    dr_al_hussaini
    Рейтинг: 256 Весело

    До коментар [#23] от "eti mehter":

    "...Ти на кого викаш "мързеливи некадърници" , бе арабин ?..."

    Всъщност имах предвид всички турски и арабски емигранти, отворили дюнер-закусвални в Европа, вкл. и в България...

  28. 28 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1286 Неутрално

    До коментар [#21] от "stedim":
    До коментар [#22] от "abdelhaqq":

    Благодаря! Наистина е "Вкусове" и сега се сещам, че съм минавала оттам много пъти и съм си мислела, че е еврейски заради шрифта на вратата. И наистина е доста скъпичък - една порция фалафел е между 5 и 10 лв., а едно ястие с пиле е 22 лв. Има ценоразпис в интернет.

  29. 29 Профил на dr_al_hussaini
    dr_al_hussaini
    Рейтинг: 256 Весело

    До коментар [#14] от "Yadada":

    Защото това е класиката ! Ако никога не си ял истинска шаварма - значи си пропуснал една от насладите от кухнята на БИ...

  30. 30 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 997 Любопитно

    До коментар [#28] от "Мондиана":

    Няма общоеврейска кухня.Всяка еврейска общност (според страните в които са живяли)си има собствени ястия,които силно се различават .Общото е само спазването на кашерните правила-ястието,да не съдържа мляко и месо заедно,месото,да е от чифтокопитно и преживно животно,рибата,да има перки и люспи.Лично аз,най обичам еврейските кухни на Мароко и Ирак.

  31. 31 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3427 Неутрално

    До коментар [#26] от "dr_al_hussaini":

    Неправилно изготвяне на сос Тахини, горещия Фалафел сос, соса с чесън и йогурт могат да предизвикат разстройство у клиентите с чувствителен стомах,
    =========
    Тогава да ядат други неща ,el xüseini !
    Да ядеш дюнер , не е въпрос на престиж , а на вкус и удоволствие. ...

    Bukalemun
  32. 32 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3427 Неутрално

    До коментар [#29] от "dr_al_hussaini":

    Най вкусния дюнер се прави в Afyon Karahisar (Турция).....
    Когато минават от там , туристите араби налитат на него , все едно не са яли дюнер през живота си ......
    Така че ....кое е оригинала и кое най вкусното , са различни неща. .....

    Bukalemun
  33. 33 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3427 Неутрално

    До коментар [#24] от "abdelhaqq":

    турчинът и сирийският алевит се скарали за дюнера.

    поне да се бяхте скарали нещо по линия сунни-шиа.
    ======
    Карането на верска основа , ви кефи повече вас евреите ....знаем го !

    Bukalemun
  34. 34 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#33] от "eti mehter":

    да, караме се за смислени неща. не за това кой какво кльопал и колко му било гот, па къде било по-кеф, па да зафърчат едни етнико-географски обиди. жалка история.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  35. 35 Профил на Yadada
    Yadada
    Рейтинг: 596 Неутрално

    До коментар [#29] от "dr_al_hussaini":

    Обичам кухнята на БИ! Шаварма съм ял единствено в Амстердам и наистина беше много вкусна (колко е била истинска, не мога да кажа). И винаги като се върна там, гледам да мина да хапна ;) Но не разбирам хейта към дюнерите...особено берлинския дюнер, който е толкова вкусен, че и сега мода изям един, въпреки, че тъкмо обядвах! Поздрави :)

    БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
  36. 36 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7155 Неутрално

    Важното е , че ни пазят от тероризъм.

  37. 37 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 880 Неутрално

    Аз съм останал с впечатление, че само в българските дюнери се набляга на две трети състав от пържени картофи и кисело мляко със сол !?
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    За българските дюнери не знам-заобикалям ги отдалече.

    Абдел'Хак е прав, което снимах е местната (ираелската) версия на познатото като "дюнер" в България място за бързо хранене. Тук се наричат "ш(а)уарма", както се нарича в арабските страни, и е "внесено" в т.н. "израелска кухна/кулинария" от евреите дошли от арабските страни. В 99% от случаите месото е пуешко, много рядко се среща "шауарма" с агнешко/овнешко, което е много по скъпо от пуешкото.

    Относно добавките, въпрос на избор: По мързеливите и непридирчивите искат от човека зад тезгяха да постави в чинията/питата някоолко от добавките в снимката от първите два линк. Като един от 4те соса. Или (от ляво на дясно) тхина, хумус, домати+краставици, ситно нарязано "бързо" кисело зеле, или вкусен кромид лук+пикантни чушки. И пържени картофи, разбира се.

    Който иска може да си добави "на самообслужване" в чинията/питата някои от добавките на следващите линкове. Като сос на база домати и пикантни люти чушки, патладжани, печени зелени леко пикантни чушки в сос, туршия чесън, туршия люти чушлета, бяло или червено "бързо" кисело зеле в сос на басис майонеза и още нещо, два вида туршя от цвекло, нещо като царска туршия, туршия моркови, още един вид туршия и ситно нарязано "бързо" кисело зеле. БЕЗ допълнително плащане. Има само един кусур в местните "дюнерджийници"-консумацията на ракия/грапа/водка в заведението е СТРОГО забранено. А с такива мезета колко ракия/грапа/водка може да се изпие...един господ знае...

    https://ibb.co/jMPJ4m
    https://ibb.co/jo9wqR
    https://ibb.co/dTEUAR
    https://ibb.co/iAxGqR
    https://ibb.co/fzq84m

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  38. 38 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 422 Неутрално

    До коментар [#30] от "Sabbath":

    Че кво му е на бакалярото и калкана например. Има риби с перки, но без люспи. Миди, скариди, стриди?
    Това чифтокопитни и преживни очевидно изключва прасето, както и разни там коне, магарета, но това значи ли, че са изключени например зайците.

  39. 39 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 762 Неутрално

    Тайната е в белия сос!

  40. 40 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 762 Неутрално

    До коментар [#37] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Да ве, ама там са по шейснайсе лева дюнера :)

  41. 41 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#37] от "Мойше! Толкоз!!!":

    заради коментара относно ракията имаш + от мен.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  42. 42 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#38] от "victortrt":

    да, пише го в Тора, всичкото това. не става въпрос дали е вкусно или хигиенично, а дали е ограничено "отгоре". не може заек. преживя, но няма разцепено копито.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  43. 43 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#40] от "buiko":

    е по толкова са, ядеш и плачеш.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  44. 44 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#40] от "buiko":

    е по толкова са, ядеш и плачеш.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  45. 45 Профил на 1107a
    1107a
    Рейтинг: 418 Неутрално


    Има 3 еврейски ресторанта.
    ....
    Цените са много високи.
    —цитат от коментар 21 на stedim

    Сигурно и управителя идва с приятелски разговор, че не може да "свързва двата края" при тия изключително ниски цени.
    Това разбира се е включено в менюто и също никак не е евтино...
    То и ако цените не бяха високи, нямаше да имат правото да се наричат "еврейски".

  46. 46 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 422 Неутрално

    Абе, на 5 мин. от там /вкусове/ е пазарът с пресни зеленчуци и ориенталски подправки. На който му е скъпо да си напазарува и сготви. Аз така правя. Последно много добре ми се получиха кореноплодни зеленчуци на фурна със сос от тъмна бира, паста от тиквени семки и къри.

  47. 47 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 880 Неутрално

    До коментар [#21] от "stedim":До коментар [#22] от "abdelhaqq":Благодаря! Наистина е "Вкусове" и сега се сещам, че съм минавала оттам много пъти и съм си мислела, че е еврейски заради шрифта на вратата. И наистина е доста скъпичък - една порция фалафел е между 5 и 10 лв., а едно ястие с пиле е 22 лв. Има ценоразпис в интернет.
    —цитат от коментар 28 на Мондиана


    Този...."киоск" на Трапезица не би просъществувал и месец в Израел! Освен че е скъпо (за България) и нещата за ядене там са от безвкусни до отвратителни.

    И в Еврейския дом съществува нещо като субсидирана (от еврейската общност) столова, ама и там не си струва усилията (бележка от "сефарадийския" равин, и поръчка ден преди това)да се получи нещо за ядене. Но пък е бая по вкусно от онуй място на трапезица, и доста по евтино: Супа +порция готвено+десерт е към 5 лв. Ползват го предимно възрастни евреи, които на стари години почват да ядат "кашер".

    Ако наистина ти се иска да опиташ "израелска кухня"-опитай в Хабад.

    http://www.chabadbulgaria.org/templates/articlecco_cdo/aid/902969/jewish/Chabad-Synagogue.htm/lang/en

    Там равинът "отваря маса" в събота по обяд за евреи и тяхните нееврейски гости, посетили преди това синагогата. Безплатно, много И ВКУСНО ядене (евреЙте, освен другите им кусури, са И чревоугодници). Има И спиртни напитки: Израелско вино (зорлен не бих го пил), качествени водки+ уиски и...българска Троянска сливова.

    Сега как "да се вредиш" там ...не знам. Може би е най добре да се свържеш с равина (Рав Соломон, говори добър български и английски, и е свестен човек...като за равин де) и да му кажеш директно: Мой познат ми препоръча поне веднъж в живота си да посетя служба в синагога, да изслушам "лекцията" (тълкуването на таз'седмичния абзац от Тората, към час, на иврит И НА БЪЛГАРСКИ) и да участвам в празничния съботен обяд. Е, в синагогата (на 4тия етаж, в събота асансьор не се ползва) жените са разделени от мъжете, но после в столовата седят заедно. И не се пуши вътре, иззлиза се навън.

    П.С. Както Шабат вече каза: НЯМА израелска кухня, има еврейски ястия от всички държави от където са дошли евреите в Израел. "Европейските" ястия на тези обяди (бил съм там 3 пъти с разни приятели и гости) са обикновенно шаран в доматен/друг сос, и предястия от рода на кюфтета от смляна риба, кълцан пилешки дроб с кромид, и нещо като студена пача (ама не свинска, а рибешка). Ориенталските ястия са класическите хумус, тхина, смляни патладжани в сос на база майнеза и други, риба в по пикантен сос от "европейския/ешкеназийския" вариант и разни...малки банички с кайма, или спанак, или друг зарзават. И разбира се пиле на фурна с разни гарнитури. Десертите са разни сладки неща, част ешкеназийски, част сефарадийски.

    Ако ти се прави усилието-драсни ми на ЛС, ще ти дам и конкретна препоръка.
    До коментар [#28] от "Мондиана":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  48. 48 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#45] от "1107a":

    а арабите като продават с надценка на случайни заблудени хора, отбили се да питат, дали бихте врътнали същата поучителна лекция.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  49. 49 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 422 Неутрално

    До коментар [#42] от "abdelhaqq":
    Мерси, то и аз се зачетох за тези неща, че все пак във "вашия" квартал живея според избирателните списъци поне /около Халите/, макар че и много арменски имена има.
    Но това за рибата е по-интересно, защото аз поне знам доста хубави беломорски и черноморски риби без люспи.
    Но щом така са спуснали отгоре, ок.


  50. 50 Профил на falcone
    falcone
    Рейтинг: 993 Неутрално

    До коментар [#4] от "Milko Stoyanov":

    Пусни жалби навсякъде. Егати ужаса.

  51. 51 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4000 Весело

    До коментар [#38] от "victortrt":

    Дънни риби и морски продукти не са кашерни.

  52. 52 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4000 Весело

    До коментар [#35] от "Yadada":

    За берлинския дюнер съм съгласен, още повече че можеш да си купиш и бира в бутилка по избор. Имам си една любима турска дюнерджийница близо до хотела в който отсядам.

  53. 53 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#49] от "victortrt":

    Левит 11, там са изброени в подробности :)

    בני אתה אני היום ילדתיך
  54. 54 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2166 Неутрално

    Честно.......български дюнери не бих дал на кучетата си !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  55. 55 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#54] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    ...нимой пливайте по арабите в българия.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  56. 56 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4000 Весело

    До коментар [#54] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Е, най-добре дай им парите, пък те да решават къде и какво да ядат, аз така правех с децата като не можех да ги вразумя какво да ядат :-)

  57. 57 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4000 Весело

    До коментар [#55] от "abdelhaqq":

    Българите само на думи са ксенофоби. Не беше ли сириец деканът на Стоматологическия?

  58. 58 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#57] от "daskal1":

    а, не знам. имам познати сирийци медици, но за този не знам. напълно е възможно, сирийците, завършили по соца в българия, са напълно светски, обичат ракията, свинското, и хубавия живот. т.е харесвам ги.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  59. 59 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4000 Неутрално

    До коментар [#58] от "abdelhaqq":

    Свестните хора са си това, свестни хора:-)
    Останалото е от лукаваго....

  60. 60 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 1983 Неутрално

    До коментар [#35] от "Yadada":

    Най—вкусният дюнер съм ял в Белгия и Холандия.

    Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  61. 61 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 316 Любопитно

    До коментар [#17] от "Мондиана":

    Марципан идея намам какво е.
    Мazapán се прави от бадеми обелени(бели) и смляни и захар.Колкото бадеми толкова и захар ,плюс вода и яице(само бялата му част).Виждала съм как се прави в къщи,но аз само го ям,не го приготвям. Mazapán не го ядат само евреите и в еврейки магазин за храна не ти искат документ за "еврейство"(предполагам и в Bg така) :)Mazаpán e здължителен за Коледа и при католиците.Най-известен е Mazapán de Toledo.

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  62. 62 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1286 Неутрално

    До коментар [#61] от "Starkad":

    Марципанът е именно смес от млени бадеми и захар. Сега се продава навсякъде и по големите вериги, а и в някои малки магазинчета. Внася се от Германия обикновено, като най-добрият марципан се счита този от град Любек И наистина има ралика. Примерно Линдт също правят марципан, но е значително по-лош. По едно време внасяха любекски марципан и тук, но вече няма. Има инфо в уикипедия. По комунистическо някой "специалист" беше решил да нарече изкуствения шоколад с това име.

  63. 63 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1286 Неутрално

    До коментар [#47] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Мойше! Благодаря ти за любезното предложение, обаче за мой срам не мога да разбера как се пишат лични съобщения...

  64. 64 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 880 Неутрално

    До коментар [#63] от "Мондиана":

    ЛС се пишат лесно:
    - Цъкаш на моя аватар и ти се отваря нова страница с моя профил.
    - Там, един ред под синьото поле с ИД.КАПИТАЛ.БГ виждаш моя аватар, моя ник, едно зелено копче и едно малко пликче.
    - Цъкаш на пликчето и ти се отваря малко прозорче за пишене на ЛС, до 300 символа. Има и брояч показваш колко си написала, минеш ли 300 цифрите са в червено. Под него има сиво копче "изпращане".
    - За да следиш получените ЛС влизаш в профила си: Натискаш на своя
    аватар в страницата на коментарите и пада едно меню, първата
    опция е "профил", цъкаш на нея и ти се отваря нова страница с твоя
    "публичен профил" (както те виждат другите)
    -За да влезнеш в страницата на профила си-цъкаш на своя ник горе в
    дясно, и ти се отваря страница с наколко опции на 1-2-3 реда под твоя
    ник: Всичко, коментати, още нещо, и накратя "лични съобщения"
    -Цъкаш на него и виждаш твойте изпратени ЛС, както и получените. Под получените има копче "отговори" на специфичното ЛС.

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  65. 65 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 316 Весело

    До коментар [#62] от "Мондиана":

    За мен най-добрият mazapán e на баба ми и без консеравнти И слагаше една част мед замествайки количество от захарта и отгоре с пиньони (не зная думата"пиньон" на бг това са семките на бора които живеят в шишарка) .За съжаление не е вече между живите .

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  66. 66 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 422 Неутрално

    До коментар [#65] от "Starkad":

    Кедрови ядки е в момента. Преди 1945 г. май е е било пиноли и на български.

  67. 67 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 316 Весело

    До коментар [#66] от "victortrt":

    Благодаря ти! Докато намеря и "шишарка" доста проблем защото ми излизаше "боров конус" не звучи много красиво :)Oткрих чрез латински strobilus.

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK