И дюнерите вече не са това, което бяха

Няма ги потните дюнерджии размахващи остри ножове!<br /><br />Модерната версия е като модифицираната версия на "Texas chain'saw", подходяща за дюнера. <a href="https://www.youtube.com/watch?v=l0H3jezhnFc" target="_blank">Как работи</a>.

© Мойше

Няма ги потните дюнерджии размахващи остри ножове!


Модерната версия е като модифицираната версия на "Texas chain'saw", подходяща за дюнера. Как работи.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9149 Любопитно

    Аз съм останал с впечатление, че само в българските дюнери се набляга на две трети състав от пържени картофи и кисело мляко със сол !?

    karabastun1@abv.bg
  2. 2 Профил на mqj41586140
    mqj41586140
    Рейтинг: 0 Неутрално

    Аз съм останал с впечатление, че само в българските дюнери се набляга на две трети състав от пържени картофи и кисело мляко със сол !?
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    е, слагат и малко безвкусни изрезки, колкото да не е без хич...

  3. 3 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 728 Неутрално

    Аз съм останал с впечатление, че само в българските дюнери се набляга на две трети състав от пържени картофи и кисело мляко със сол !?
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    До коментар [#1] от "karabastun":

    Каквито клиентите - такива и дюнерите.

  4. 4 Профил на Milko Stoyanov
    Milko Stoyanov
    Рейтинг: 523 Гневно

    "Не са това, което бяха"... може би другаде, но не и в София! Живея с дюнер точно под прозореца (Римската стена, пазара) и гледам постоянно "хигиената" или по-точно пълната липса на такава у арабите, които го държат... А месо и други продукти тътрят в пликове, които лежат на пода на мръсния им бус, който демонстративно паркират на забраненото раирано място в новата ни Зелена зона 16. Между другото, държат задната си врата отворена постоянно, освен в големите студове, та се вижда вътре каква хавра е... Миене на ръце няма, но пък жена му чинно ходи забрадена.

    Точно до дюнера, поради изливането на мазни отпадъци в непригодената за това канализация, е запушена шахтата и вече 4-ти месец се плацика голяма мазна локва с помия, в която гугутки идват да кълват питателни отпадъци. Добре, че сега е студено, та поне не смърди...

    Директорът на Пазари Изток ЕАД го боли оня работа, гледа само да събира наем, а кметът на Лозенец (от ГЕРБ) живее на съседната улица, но не си мърда пръста.
    Гледайки този "кулинарен Бейрут" никога не бих и помислил да си поръчам дюнер, но виждам как ученици и студенти от близкия ВИАС умират за "здравословната гурме рецепта" от Близкия Изток...

    С ЛОКВАТА ПОМИЯ, отворила се в пропадналите павета (повтарям, ъгъла на Римската стена, срещу сладкарницата) поздравявам прекрасната ни кметица г-жа Фандъкова с идващите празници! И всинца да апнем по един дюнер! Европейска столица, ей.

  5. 5 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 2626 Неутрално



    Дюнерът е легализирана мърша.


  6. 6 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1875 Неутрално

    Със сигурност дюнерите отдавна не са това, което бяха преди 10-тина години, сега са си обикновена безвкусна промишлена храна и не е щото дюнерджиите са почнали да си мият ръцете и да не ползват касапски ножове.

  7. 7 Профил на dr_al_hussaini
    dr_al_hussaini
    Рейтинг: 1004 Весело

    Това, което се продава в България, а и в почти цяла Европа няма нищо общо с оригиналният сирийски шаварма-кебап ! Това е по-скоро турската измишльотина doner-kebab, да не говорим, че от 7-те основни соса тия мързеливи некадърници правят само 2 и то от пордъчни материали вместо оригиналните подправки...

  8. 8 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1958 Неутрално

    До коментар [#4] от "Milko Stoyanov":


    До коментар [#5] от "Ф.Нинов":

    Споделям вашите мнения и принципно избягвам подобни храни, дори когато са вкусни, но докато има търсене, ще има и предлагане.
    На ъгъла на "Каравелов" и "Графа" има денонощна дюнерджийница и когато и да минеш има клиенти, които с видимо удовлствие си хапват и освен това, чисто или мръсно, но не съм чул за тежки забоклявания:).
    А и защо да ходим далеч и преди и сега шкембеджийниците какво бяха, пък любителите на този вид супа са били винаги много.

  9. 9 Профил на Дългия
    Дългия
    Рейтинг: 1247 Весело

    Във Виена арабския дюнер, който съм хапвал много пъти, няма нищо общо нито като количество, нито като качество с нашия, в пъти по-добър беше. Ама на който му се хапва (тук), много-много не подбира...

  10. 10 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11054 Неутрално

    Отдавна не съм хапвал дюнер. Май е време да си потърся нещо добро...
    Те арабите го наричат шаурма...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  11. 11 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1341 Любопитно

    До коментар [#8] от "tsvetko_51":

    Готвач в шкембеджийница накълцал със сатъра по невнимание заедно с шкембето и стоящия до него парцал.Бдителен клиент обаче сърбайки го усетил и тича за рекламация с думите,че в чорбата му има парцал.Готвачът го изгледал и се поинтересувал,случайно за 20 ст.,персийски килим ,ли иска.

  12. 12 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1341 Весело

    Аз съм останал с впечатление, че само в българските дюнери се набляга на две трети състав от пържени картофи и кисело мляко със сол !?
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    Съдейки по приложената фотография,то дюнерът е израелски,а при него е крайно недопустимо смесването на месо с (кисело) мляко-непригоден(некашерен)е за консумация от евреи!

  13. 13 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1823 Неутрално

    В зората на демокрацията на Женския пазар в София една жена със завален български продаваше дюнери с фалафел и нещо като нарязан омлет със салати. Тогава много ми харесаха. Останах с впечатлението, че е еврейка. После дюкянът изчезна. По-късно някакви хора уж щяха да продават еврейска кухня май на бул. Христо Ботев, но и това не провървя. Не съм чувала за еврейски ресторант в София, а би ми било интересно да опитам.

  14. 14 Профил на Yadada
    Yadada
    Рейтинг: 654 Неутрално

    До коментар [#7] от "dr_al_hussaini":

    Че защо трябва да има нещо общо с шавармата-кебап?

    БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
  15. 15 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    мойше, ти си снимал израелски дюнер. но и в българия почнаха да навлизат тия механични месостъргалки, обикновено в големите вериги, където дюнерите са по-гадни от останалите. аз тъй като съм свикнал на стрийт фуд преживявания, когато се е случвало да ям дюнер, съм на принципа "ядеш и не мислиш" - принцип, който в близкия изток спасява човек от доста душевни смущения. за чревните после е на късмет. това, което дразни, е че в българия дюнерджиите прекаляват с пълнежа от напълно недопустими съставки като пържени картофи, зеле, домати, сосът често пъти е отвратителен, месото малко, липсва сосът от сок на нар, да не говорим за размера.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  16. 16 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#13] от "Мондиана":

    имаше преди Бейт а-ам, еврейският културен дом, но беше преди много години. чувам от познати, че имало някакво "Вкусове", дето можело да се яде кашерно, но комай ако човек иска да е изряден, да си яде вкъщи, защото навън некашерът дебне отвсъде.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  17. 17 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1823 Неутрално

    До коментар [#16] от "abdelhaqq":

    Търсейки еврейски ресторант попаднах в сайта на синагогата. От там може да се поръчат и купят кашерни храни, макар че мене не кашерът ме интересува, а вкусът. Може да се купи и "масапан" сладки, което вероятно е марципан. Май ще се пробвам, дано продават и на не евреи.

  18. 18 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 987 Неутрално

    Боко каза преди време, че докато има арабски дюнери терористите
    няма да ни ударят !!!

  19. 19 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 962 Неутрално

    До коментар [#13] от "Мондиана":
    Често си взимах сандвичи от там и бяха много хубави и рядко успявах да изям цяла пълнена питка за обяд. А жената, която работеше там, беше страшно сръчна и обслужваше с голяма скорост постоянно голямата опашка. Много съжалявам, че го махнаха.

  20. 20 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 962 Неутрално

    До коментар [#15] от "abdelhaqq":

    В Гърция гиросът се нарязва също с подобни стъргалки. На вкус гиросът е по-добър от нашите дюнери, според мен и останалите членове на семейството.

  21. 21 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2532 Неутрално

    До коментар [#13] от "Мондиана":

    Има 3 еврейски ресторанта. Адресът на един от тях е:
    Адрес: ул. „Трапезица“ 4, 1000 Център, София
    Работно време: Отворено днес · 9:00ч.–22:00ч.
    Телефон: 088 415 7377
    Цените са много високи.
    Дюнери не консумирам.






  22. 22 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#21] от "stedim":

    да, този е онзи, който споменах - "вкусове" мисля, че се казваше.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  23. 23 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3878 Любопитно

    До коментар [#7] от "dr_al_hussaini":

    Това е по-скоро турската измишльотина doner-kebab, да не говорим, че от 7-те основни соса тия мързеливи некадърници правят само 2
    ========
    Ти на кого викаш "мързеливи некадърници" , бе арабин ?
    На нас турците които сме ви взели пустинната шаурма и сме я показали на целия свят ли ?
    Трябва да си благодарен , че сме го сторили , НИЕ .....!!!
    Вие го приготвяхте и ядяхте с векове , по вашия си номадски начин.....
    Ние го хигиенизирахме ! Почнахме да го приготвяме с прибори , ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС !!!
    Вие го приготвяте и до днес с ръце ....човека в коментар 4 , го е забелязал и добре е засегнал , колко сте по хигиената.....
    А "шаурма" сме го сменили с дюнер , понеже да не се бърка с турското "кавурма"(изпражка , пържено) .....
    Във вашата азбука ,"к" не се употребява и затова. ....
    Вие арабите , нас турците ....само на хигиена не ни учете ....ЯСНО ЛИ Е.....!
    От вашите домове и до днес има само една дупка за изход на вода .....
    Чешмяна ли е , тоалетпа ли е , кухненска ли е .....един Аллах знае !!!

    Bukalemun
  24. 24 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#7] от "dr_al_hussaini":
    До коментар [#23] от "eti mehter":

    турчинът и сирийският алевит се скарали за дюнера.

    поне да се бяхте скарали нещо по линия сунни-шиа.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  25. 25 Профил на Denis Stoyanov
    Denis Stoyanov
    Рейтинг: 229 Весело

    До коментар [#7] от "dr_al_hussaini":Това е по-скоро турската измишльотина doner-kebab, да не говорим, че от 7-те основни соса тия мързеливи некадърници правят само 2 ========Ти на кого викаш "мързеливи некадърници" , бе арабин ?На нас турците които сме ви взели пустинната шаурма и сме я показали на целия свят ли ? Трябва да си благодарен , че сме го сторили , НИЕ .....!!!Вие го приготвяхте и ядяхте с векове , по вашия си номадски начин.....Ние го хигиенизирахме ! Почнахме да го приготвяме с прибори , ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС !!!Вие го приготвяте и до днес с ръце ....човека в коментар 4 , го е забелязал и добре е засегнал , колко сте по хигиената.....А "шаурма" сме го сменили с дюнер , понеже да не се бърка с турското "кавурма"(изпражка , пържено) .....Във вашата азбука ,"к" не се употребява и затова. ....Вие арабите , нас турците ....само на хигиена не ни учете ....ЯСНО ЛИ Е.....!От вашите домове и до днес има само една дупка за изход на вода .....Чешмяна ли е , тоалетпа ли е , кухненска ли е .....един Аллах знае !!!
    —цитат от коментар 23 на eti mehter


    Абе на изток от Истанбул дупката си я има и там.

  26. 26 Профил на dr_al_hussaini
    dr_al_hussaini
    Рейтинг: 1004 Весело

    До коментар [#23] от "eti mehter":

    Неправилно изготвяне на сос Тахини, горещия Фалафел сос, соса с чесън и йогурт могат да предизвикат разстройство у клиентите с чувствителен стомах, дори и хигиената да е безупречна в закусвалнята...

  27. 27 Профил на dr_al_hussaini
    dr_al_hussaini
    Рейтинг: 1004 Весело

    До коментар [#23] от "eti mehter":

    "...Ти на кого викаш "мързеливи некадърници" , бе арабин ?..."

    Всъщност имах предвид всички турски и арабски емигранти, отворили дюнер-закусвални в Европа, вкл. и в България...

  28. 28 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1823 Неутрално

    До коментар [#21] от "stedim":
    До коментар [#22] от "abdelhaqq":

    Благодаря! Наистина е "Вкусове" и сега се сещам, че съм минавала оттам много пъти и съм си мислела, че е еврейски заради шрифта на вратата. И наистина е доста скъпичък - една порция фалафел е между 5 и 10 лв., а едно ястие с пиле е 22 лв. Има ценоразпис в интернет.

  29. 29 Профил на dr_al_hussaini
    dr_al_hussaini
    Рейтинг: 1004 Весело

    До коментар [#14] от "Yadada":

    Защото това е класиката ! Ако никога не си ял истинска шаварма - значи си пропуснал една от насладите от кухнята на БИ...

  30. 30 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1341 Любопитно

    До коментар [#28] от "Мондиана":

    Няма общоеврейска кухня.Всяка еврейска общност (според страните в които са живяли)си има собствени ястия,които силно се различават .Общото е само спазването на кашерните правила-ястието,да не съдържа мляко и месо заедно,месото,да е от чифтокопитно и преживно животно,рибата,да има перки и люспи.Лично аз,най обичам еврейските кухни на Мароко и Ирак.

  31. 31 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3878 Неутрално

    До коментар [#26] от "dr_al_hussaini":

    Неправилно изготвяне на сос Тахини, горещия Фалафел сос, соса с чесън и йогурт могат да предизвикат разстройство у клиентите с чувствителен стомах,
    =========
    Тогава да ядат други неща ,el xüseini !
    Да ядеш дюнер , не е въпрос на престиж , а на вкус и удоволствие. ...

    Bukalemun
  32. 32 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3878 Неутрално

    До коментар [#29] от "dr_al_hussaini":

    Най вкусния дюнер се прави в Afyon Karahisar (Турция).....
    Когато минават от там , туристите араби налитат на него , все едно не са яли дюнер през живота си ......
    Така че ....кое е оригинала и кое най вкусното , са различни неща. .....

    Bukalemun
  33. 33 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3878 Неутрално

    До коментар [#24] от "abdelhaqq":

    турчинът и сирийският алевит се скарали за дюнера.

    поне да се бяхте скарали нещо по линия сунни-шиа.
    ======
    Карането на верска основа , ви кефи повече вас евреите ....знаем го !

    Bukalemun
  34. 34 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#33] от "eti mehter":

    да, караме се за смислени неща. не за това кой какво кльопал и колко му било гот, па къде било по-кеф, па да зафърчат едни етнико-географски обиди. жалка история.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  35. 35 Профил на Yadada
    Yadada
    Рейтинг: 654 Неутрално

    До коментар [#29] от "dr_al_hussaini":

    Обичам кухнята на БИ! Шаварма съм ял единствено в Амстердам и наистина беше много вкусна (колко е била истинска, не мога да кажа). И винаги като се върна там, гледам да мина да хапна ;) Но не разбирам хейта към дюнерите...особено берлинския дюнер, който е толкова вкусен, че и сега мода изям един, въпреки, че тъкмо обядвах! Поздрави :)

    БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
  36. 36 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8788 Неутрално

    Важното е , че ни пазят от тероризъм.

  37. 37 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1004 Неутрално

    Аз съм останал с впечатление, че само в българските дюнери се набляга на две трети състав от пържени картофи и кисело мляко със сол !?
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    За българските дюнери не знам-заобикалям ги отдалече.

    Абдел'Хак е прав, което снимах е местната (ираелската) версия на познатото като "дюнер" в България място за бързо хранене. Тук се наричат "ш(а)уарма", както се нарича в арабските страни, и е "внесено" в т.н. "израелска кухна/кулинария" от евреите дошли от арабските страни. В 99% от случаите месото е пуешко, много рядко се среща "шауарма" с агнешко/овнешко, което е много по скъпо от пуешкото.

    Относно добавките, въпрос на избор: По мързеливите и непридирчивите искат от човека зад тезгяха да постави в чинията/питата някоолко от добавките в снимката от първите два линк. Като един от 4те соса. Или (от ляво на дясно) тхина, хумус, домати+краставици, ситно нарязано "бързо" кисело зеле, или вкусен кромид лук+пикантни чушки. И пържени картофи, разбира се.

    Който иска може да си добави "на самообслужване" в чинията/питата някои от добавките на следващите линкове. Като сос на база домати и пикантни люти чушки, патладжани, печени зелени леко пикантни чушки в сос, туршия чесън, туршия люти чушлета, бяло или червено "бързо" кисело зеле в сос на басис майонеза и още нещо, два вида туршя от цвекло, нещо като царска туршия, туршия моркови, още един вид туршия и ситно нарязано "бързо" кисело зеле. БЕЗ допълнително плащане. Има само един кусур в местните "дюнерджийници"-консумацията на ракия/грапа/водка в заведението е СТРОГО забранено. А с такива мезета колко ракия/грапа/водка може да се изпие...един господ знае...

    https://ibb.co/jMPJ4m
    https://ibb.co/jo9wqR
    https://ibb.co/dTEUAR
    https://ibb.co/iAxGqR
    https://ibb.co/fzq84m

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  38. 38 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 732 Неутрално

    До коментар [#30] от "Sabbath":

    Че кво му е на бакалярото и калкана например. Има риби с перки, но без люспи. Миди, скариди, стриди?
    Това чифтокопитни и преживни очевидно изключва прасето, както и разни там коне, магарета, но това значи ли, че са изключени например зайците.

  39. 39 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Тайната е в белия сос!

  40. 40 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 515 Неутрално

    До коментар [#37] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Да ве, ама там са по шейснайсе лева дюнера :)

  41. 41 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#37] от "Мойше! Толкоз!!!":

    заради коментара относно ракията имаш + от мен.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  42. 42 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#38] от "victortrt":

    да, пише го в Тора, всичкото това. не става въпрос дали е вкусно или хигиенично, а дали е ограничено "отгоре". не може заек. преживя, но няма разцепено копито.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  43. 43 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#40] от "buiko":

    е по толкова са, ядеш и плачеш.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  44. 44 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#40] от "buiko":

    е по толкова са, ядеш и плачеш.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  45. 45 Профил на 1107a
    1107a
    Рейтинг: 910 Неутрално


    Има 3 еврейски ресторанта.
    ....
    Цените са много високи.
    —цитат от коментар 21 на stedim

    Сигурно и управителя идва с приятелски разговор, че не може да "свързва двата края" при тия изключително ниски цени.
    Това разбира се е включено в менюто и също никак не е евтино...
    То и ако цените не бяха високи, нямаше да имат правото да се наричат "еврейски".

  46. 46 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 732 Неутрално

    Абе, на 5 мин. от там /вкусове/ е пазарът с пресни зеленчуци и ориенталски подправки. На който му е скъпо да си напазарува и сготви. Аз така правя. Последно много добре ми се получиха кореноплодни зеленчуци на фурна със сос от тъмна бира, паста от тиквени семки и къри.

  47. 47 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1004 Неутрално

    До коментар [#21] от "stedim":До коментар [#22] от "abdelhaqq":Благодаря! Наистина е "Вкусове" и сега се сещам, че съм минавала оттам много пъти и съм си мислела, че е еврейски заради шрифта на вратата. И наистина е доста скъпичък - една порция фалафел е между 5 и 10 лв., а едно ястие с пиле е 22 лв. Има ценоразпис в интернет.
    —цитат от коментар 28 на Мондиана


    Този...."киоск" на Трапезица не би просъществувал и месец в Израел! Освен че е скъпо (за България) и нещата за ядене там са от безвкусни до отвратителни.

    И в Еврейския дом съществува нещо като субсидирана (от еврейската общност) столова, ама и там не си струва усилията (бележка от "сефарадийския" равин, и поръчка ден преди това)да се получи нещо за ядене. Но пък е бая по вкусно от онуй място на трапезица, и доста по евтино: Супа +порция готвено+десерт е към 5 лв. Ползват го предимно възрастни евреи, които на стари години почват да ядат "кашер".

    Ако наистина ти се иска да опиташ "израелска кухня"-опитай в Хабад.

    http://www.chabadbulgaria.org/templates/articlecco_cdo/aid/902969/jewish/Chabad-Synagogue.htm/lang/en

    Там равинът "отваря маса" в събота по обяд за евреи и тяхните нееврейски гости, посетили преди това синагогата. Безплатно, много И ВКУСНО ядене (евреЙте, освен другите им кусури, са И чревоугодници). Има И спиртни напитки: Израелско вино (зорлен не бих го пил), качествени водки+ уиски и...българска Троянска сливова.

    Сега как "да се вредиш" там ...не знам. Може би е най добре да се свържеш с равина (Рав Соломон, говори добър български и английски, и е свестен човек...като за равин де) и да му кажеш директно: Мой познат ми препоръча поне веднъж в живота си да посетя служба в синагога, да изслушам "лекцията" (тълкуването на таз'седмичния абзац от Тората, към час, на иврит И НА БЪЛГАРСКИ) и да участвам в празничния съботен обяд. Е, в синагогата (на 4тия етаж, в събота асансьор не се ползва) жените са разделени от мъжете, но после в столовата седят заедно. И не се пуши вътре, иззлиза се навън.

    П.С. Както Шабат вече каза: НЯМА израелска кухня, има еврейски ястия от всички държави от където са дошли евреите в Израел. "Европейските" ястия на тези обяди (бил съм там 3 пъти с разни приятели и гости) са обикновенно шаран в доматен/друг сос, и предястия от рода на кюфтета от смляна риба, кълцан пилешки дроб с кромид, и нещо като студена пача (ама не свинска, а рибешка). Ориенталските ястия са класическите хумус, тхина, смляни патладжани в сос на база майнеза и други, риба в по пикантен сос от "европейския/ешкеназийския" вариант и разни...малки банички с кайма, или спанак, или друг зарзават. И разбира се пиле на фурна с разни гарнитури. Десертите са разни сладки неща, част ешкеназийски, част сефарадийски.

    Ако ти се прави усилието-драсни ми на ЛС, ще ти дам и конкретна препоръка.
    До коментар [#28] от "Мондиана":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  48. 48 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#45] от "1107a":

    а арабите като продават с надценка на случайни заблудени хора, отбили се да питат, дали бихте врътнали същата поучителна лекция.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  49. 49 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 732 Неутрално

    До коментар [#42] от "abdelhaqq":
    Мерси, то и аз се зачетох за тези неща, че все пак във "вашия" квартал живея според избирателните списъци поне /около Халите/, макар че и много арменски имена има.
    Но това за рибата е по-интересно, защото аз поне знам доста хубави беломорски и черноморски риби без люспи.
    Но щом така са спуснали отгоре, ок.


  50. 50 Профил на falkoneti
    falkoneti
    Рейтинг: 1464 Неутрално

    До коментар [#4] от "Milko Stoyanov":

    Пусни жалби навсякъде. Егати ужаса.

  51. 51 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4261 Весело

    До коментар [#38] от "victortrt":

    Дънни риби и морски продукти не са кашерни.

  52. 52 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4261 Весело

    До коментар [#35] от "Yadada":

    За берлинския дюнер съм съгласен, още повече че можеш да си купиш и бира в бутилка по избор. Имам си една любима турска дюнерджийница близо до хотела в който отсядам.

  53. 53 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#49] от "victortrt":

    Левит 11, там са изброени в подробности :)

    בני אתה אני היום ילדתיך
  54. 54 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4001 Неутрално

    Честно.......български дюнери не бих дал на кучетата си !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  55. 55 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#54] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    ...нимой пливайте по арабите в българия.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  56. 56 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4261 Весело

    До коментар [#54] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Е, най-добре дай им парите, пък те да решават къде и какво да ядат, аз така правех с децата като не можех да ги вразумя какво да ядат :-)

  57. 57 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4261 Весело

    До коментар [#55] от "abdelhaqq":

    Българите само на думи са ксенофоби. Не беше ли сириец деканът на Стоматологическия?

  58. 58 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#57] от "daskal1":

    а, не знам. имам познати сирийци медици, но за този не знам. напълно е възможно, сирийците, завършили по соца в българия, са напълно светски, обичат ракията, свинското, и хубавия живот. т.е харесвам ги.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  59. 59 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4261 Неутрално

    До коментар [#58] от "abdelhaqq":

    Свестните хора са си това, свестни хора:-)
    Останалото е от лукаваго....

  60. 60 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3723 Неутрално

    До коментар [#35] от "Yadada":

    Най—вкусният дюнер съм ял в Белгия и Холандия.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  61. 61 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 340 Любопитно

    До коментар [#17] от "Мондиана":

    Марципан идея намам какво е.
    Мazapán се прави от бадеми обелени(бели) и смляни и захар.Колкото бадеми толкова и захар ,плюс вода и яице(само бялата му част).Виждала съм как се прави в къщи,но аз само го ям,не го приготвям. Mazapán не го ядат само евреите и в еврейки магазин за храна не ти искат документ за "еврейство"(предполагам и в Bg така) :)Mazаpán e здължителен за Коледа и при католиците.Най-известен е Mazapán de Toledo.

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  62. 62 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1823 Неутрално

    До коментар [#61] от "Starkad":

    Марципанът е именно смес от млени бадеми и захар. Сега се продава навсякъде и по големите вериги, а и в някои малки магазинчета. Внася се от Германия обикновено, като най-добрият марципан се счита този от град Любек И наистина има ралика. Примерно Линдт също правят марципан, но е значително по-лош. По едно време внасяха любекски марципан и тук, но вече няма. Има инфо в уикипедия. По комунистическо някой "специалист" беше решил да нарече изкуствения шоколад с това име.

  63. 63 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1823 Неутрално

    До коментар [#47] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Мойше! Благодаря ти за любезното предложение, обаче за мой срам не мога да разбера как се пишат лични съобщения...

  64. 64 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1004 Неутрално

    До коментар [#63] от "Мондиана":

    ЛС се пишат лесно:
    - Цъкаш на моя аватар и ти се отваря нова страница с моя профил.
    - Там, един ред под синьото поле с ИД.КАПИТАЛ.БГ виждаш моя аватар, моя ник, едно зелено копче и едно малко пликче.
    - Цъкаш на пликчето и ти се отваря малко прозорче за пишене на ЛС, до 300 символа. Има и брояч показваш колко си написала, минеш ли 300 цифрите са в червено. Под него има сиво копче "изпращане".
    - За да следиш получените ЛС влизаш в профила си: Натискаш на своя
    аватар в страницата на коментарите и пада едно меню, първата
    опция е "профил", цъкаш на нея и ти се отваря нова страница с твоя
    "публичен профил" (както те виждат другите)
    -За да влезнеш в страницата на профила си-цъкаш на своя ник горе в
    дясно, и ти се отваря страница с наколко опции на 1-2-3 реда под твоя
    ник: Всичко, коментати, още нещо, и накратя "лични съобщения"
    -Цъкаш на него и виждаш твойте изпратени ЛС, както и получените. Под получените има копче "отговори" на специфичното ЛС.

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  65. 65 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 340 Весело

    До коментар [#62] от "Мондиана":

    За мен най-добрият mazapán e на баба ми и без консеравнти И слагаше една част мед замествайки количество от захарта и отгоре с пиньони (не зная думата"пиньон" на бг това са семките на бора които живеят в шишарка) .За съжаление не е вече между живите .

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  66. 66 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 732 Неутрално

    До коментар [#65] от "Starkad":

    Кедрови ядки е в момента. Преди 1945 г. май е е било пиноли и на български.

  67. 67 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 340 Весело

    До коментар [#66] от "victortrt":

    Благодаря ти! Докато намеря и "шишарка" доста проблем защото ми излизаше "боров конус" не звучи много красиво :)Oткрих чрез латински strobilus.

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK