Разбита светофарна уредба

Светофарната уредба е счупена! Сигналът отива директно при институцията, отговорна за поправката му!<br /><br /><em>Тази публикация е част от съвместен проект между "Дневник" и <a href="http://grajdanite.bg/" target="_blank">приложението "Гражданите"</a>.</em><br />

© stoyanmitov

Светофарната уредба е счупена! Сигналът отива директно при институцията, отговорна за поправката му!


Тази публикация е част от съвместен проект между "Дневник" и приложението "Гражданите".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Върха на инженерната мисъл, инсталирана на височина за добро воле - срам за Софииска обшина. Всички производители събират копчето в кибритена кутиика, на инж. Ганев му е нужен обема на тухла

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Неутрално

  Тази инсталация е постоянен предмет на вандалщини, защото така е направена - изобщо не е защитена от атаки - пластмаса, винтовете, кутията позволява с лекота да се отвори...
  Не, че трябва да се разрушава, но нека сметнат разходите за поддръжка и пак да си помислят кое е по-изгодно - в смисъл да работи и да се поддържа...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 968 Неутрално

  В скоро време ще има още една разбита.Тази на красно село.Пешеходната.Седях и чаках 10 минути да ми светне за пешеходец.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 4. 4 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "Както съобщава The New York Times през 2004 г., с появата на компютърно контролираните светофари общината отдавна деактивира повечето от бутоните за пешеходци. Повече от 2500 от 3250-те бутони за пешеходци, които съществуваха по онова време, днес са само плацебо. Днес има 120 работещи бутона, казва общината.

  Около 500 са отстранени по време на големи проекти за реконструкция. Оценките обаче са, че демонтирането на нефункциониращите механизми би струвало 1 млн. долара, така че общинските служители решили да ги оставят по местата им.

  Повечето от бутоните са били разпръснати по целия град, предимно извън Манхатън. Те са останки от 70-те години на ХХ век, преди компютрите да поемат контролирането на светофарите по основните пътни артерии.

  През 2010 г. ABC News съобщи, че са открили само един функциониращ бутон за пешеходци в проучване на светофарните уредби в Остин, Тексас; Гейнсвил, Флорида и Сиракюз."

  https://its-interesting.com/2016/11/03/everyday-buttons-that-only-provide-the-illusion-of-control/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 5. 5 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ако нещо е възмутително, то това е инсталирането на подобни уредби по светофарите. Не служат за нищо друго , освен за забавяне и задържане на пешеходците, ако не са натиснали навреме бутона. Завиващите шофьори, гледат своя светофар и това дали има пешеходци на платното , не гледат пешеходния светофар. Плюс всичко друго е предпоставка за сериозни сакатлъци , защото и пешеходци и шофьори е възможно да се объркат от толкова много светофари и бутони. Според мен трябва да се махнат всичките, а този , който е наредил поставянето им да върне парите. И да ходи в затвора за малоумие, съчетано с корупционерство.

 6. 6 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#4] от "baba_zozolana":

  ХА,ХА,ХА....

 7. 7 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 236 Неутрално

  А и това не е сфетоварна уредба, а един безсмислен бутон!

 8. 8 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Благодарение на тази светофарна уредба Фандъкова задмина Янчулев по абсурди.

  Не се питайте кой я сложи, в Столична община кой може да е?

 9. 9 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Тези кутийки имат смисъл извън кръстовища, когато трябва да пресечеш оживен булевард ... ама са ги нацвъкали и по кръстовищата ... И което е по-лошото (и тъпото !) - ако на кръстовище не натиснеш бутона, пешеходният светофар свети червено нон-стоп ...

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Да не се изложим пред чужденците. Е, пак се изложихме, и то яко! Представям си как се чудят и маят на тези безсмислени бутони.

  Такива бутони се поставят само на прави участъци. На завои не се слагат, защото по закон пешеходеца има предимство пред завиващия автомобил.

  Ще дойде Видов ден.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#4] от "baba_zozolana":"Както съобщава The New York Times през 2004 г., с появата на компютърно контролираните светофари общината отдавна деактивира повечето от бутоните за пешеходци.

  При тях е така, Лейди. Ние тук работим на принципа "човекът напълно замести машината":)

  /не се чете/
 12. 12 Профил на urandom
  urandom
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#1] от "korc":

  Е хайде сега, инжинерите са ти виновни че България е пълна с комплексарни олигофрени

 13. 13 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 292 Разстроено

  Тези кутии за пешеходните светофари са поредната КРАЖБА НА ПАРИ. Независимо дали е натиснат бутона, режимите за преминаване на колите са едни и същи. Само че ако не е натиснат бутона, няма зелено за пешеходците, а колите си чакат на червено. Фандъкова, на места, където постоянно пресичат пешеходци, слагането на такива бутони е крайно НЕУМЕСТНО! Очаквам след време като изтече договора за поддръжката им и се изпочупят, да се приключи с това безумие.

 14. 14 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1260 Весело

  До коментар [#11] от "Тони Шнайдера":

  Да не губим кураж, г-н Тони! След тридесетина години столична община може би ще измисли какво да прави с градския транспорт, след като плати на още десетина чуждестранни екипа за консултации, проведе двадесетина конкурса за идеи със и без обществени поръчки и изпрати 200-тина делегации на обмяна на опит с други страни. На мен ми се струва, че е по-лесно тоя град да се закрие, отколкото да се оправи, но революционният ми подход май няма много сподвижници и затова не се кандидатирам за кмет 😂

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3528 Любопитно

  До коментар [#4] от "baba_zozolana":

  Проблемът е, че цялостното регулиране на движението в една метрополия от единна система е въпрос и на дисциплина, и на прилагане на пакет от доста сложно програмно осигуряване за решаване на "транспортната задача" с толкова променливи. От мой приятел, който работи в групата по транспортната схема на Бостън с "Голямата Дупка" ( тунелите) разбрах, че в света има 6-7 скъпо платени специалисти които са наистина от висока класа. Подобен колектив е работил и рапоби и по траспортните решения в Ню Йорк, но това си е непрекъснат процес - вижте едно кратко обяснение за принципите на системата от 2013 в http://www.itsinternational.com/sections/nafta/features/new-yorks-award-winning-traffic-control-system/.
  Реално София е един неголям град, с не особено висок трафик, но затова пък с много "креативни" ръководители и моторизирани граждани, та се чудя дали плащането за разработка на една подобна компютъризирана система по транспортните схеми би имала смисъл :-)

 16. 16 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1260 Весело

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Г-н Даскале, Вие говорите за някакви съвършено тесни специалисти. За какво са ни на нас, когато разполагаме с толкова широки специалисти?!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3528 Весело

  До коментар [#16] от "baba_zozolana":

  Приемам корекцията. Да си върнем полицаите-регулировчици, поне ще има полза от тях като заместници на техниката (спомних си анекдота с полицая Лазар):-)

 18. 18 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Защо ли не съм възмутен?

 19. 19 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Малоумното желание за кражби на Столична община минава всякакви граници. В 21-ви век се връщаме от автоматични на ръчни светофари. Поставянето на тези уредби на кръстовища е някакво тотално малоумие. Това е светофар за пресичане на път от пешаходци на място, където няма кръстовище. При наличие на такова колите така или иначе спират, за да пропуснат перпендикулярния трафик. Кому е необходимо пешеходеца да ръчка някакви, често неработещи, бутони, за да му светне зелено и да пресече?
  Единственото, заради което е направено това безумие е за да се усвоят едни пари от бюджета на общината. За сметка на това в половината град няма тротоари или наличните такива са лунен пейзаж.

 20. 20 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 428 Весело

  Този бутон е така от понеделник, 4 дни няма кой да го оправи - сещайте се каква е организацията в СО. На горния светофар изцвъкаха едно голямо л....й....но /павилион 99.5% незаконен/ в неделя даже разкопаха асфалта за да се присъединят към мръсния канал. Къде ли не подавах сигнали за застрояване на залени площи и отговор отникъде. ТВ-тата не пускат също сигнала ми, мишоци!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK