Горящата планина (преведено Янар Даг) е една от причините да наричат Азербайджан Страната на огъня. Газовите находища са навсякъде и понякога газът изтича на повърхността. Мястото е така от столетия. Понеже две плочи са се приплъзнали, между тях излазът на газ е станал възможен.

© penetrating

увеличи
, 4894
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7953 Любопитно

  За Азербайджан съм чел само ''Черният град'' на Акунин - верно ли повече от 100 и кусур години бичат нефт и газ и е фраш със сиромаси и свръхмангизлии?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Верно е.
  Клиентите ни от Азербайджан са най богатите и щедри на бакшиш.
  Между другото ,Yanar dağ е една от причините за разрастване на руско турските войни .....неофициална разбира се !
  Рреди около 200 години , английските мисионери докладват на Кралицата ,че покрай бреговете на Хазарско море (тогава така те е наричало) , е имало течно гориво което буквално се е разливало от брега към морето .....
  Парния двигател е бил току що открит , но въглищата били прекалено "твърдо и неудобно" гориво . От тогава нататък външната политика на английската империя е била да отслаби другите две , за да достигне до въпросното море. ....
  Още повече, че войните между османската и руската империи , ги е имало ....но в по регионален мащаб. ....
  В последствие англичаните се отказват от тоя си план , понеже са открити и огромни количества нефт и в БИ .....и така османската империя е обречена на още енно изпитание .......внезапно надигналите се араби , подкокоросани от английски мисионери ....начело с Лауренс

  Bukalemun
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7953 Любопитно

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  За това е цялата тая дивотия с нападането на Османската Империя от руснаци и ингилизи, нали - а сега САЩ ИМ СЕ ВОДЯТ НАСЛЕДНИЦИ И НА ДВАТА ТАРИКАТА ???
  И затова си сложиха база / уж2001 - 11,09 / в Афганистан - за да държат в ШАХ - и Китай,и Индия,и Русия,и Иран, иТурция и направиха Брекзита !!!
  Азербайджан им е Царицата в Шаха !!!

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9524 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Черния град е много известно словосъчетание за Баку :) Сега правят и белия град. Нефт добиват от над 160 години. Това на снимката обаче е газ, не е нефт. Там са се събрали много световни известни фамилии да добиват нефт - Рокфелер, братя Нобел - отишли са да продават динамит първоначално. Газът тогава не е бил много на почит. За нефта не е така. Едрите бакински собственици,разбира се са били унищожени след 1921 от руснаците. Жената на най-богатият от тях е полудяла. Сега в неговият дворец е националния исторически музей. Те са построили и най-красивите сгради по това време. След 1989 година е като при нас. Техния #Кой е клика олигарски подобни на руските. Братята Нобел впрочем са направили и първия нефтопровод - 7 см диаметър за да напуснат черния град и да копаят встрани.
  Янар даг е известен от столетия , не е от 200 години. Първите писмени записки са от 14 век. Храмът на огъня, който е наблизо и където е било същото положение е изграден на място където газът излиза по подобен начин. Бил е храм на зороастрийците и на хиндуистите. Става дума за 11 век. Мисля, си че целия полуостров Е върху нефт и газ. Сондите са навсякъде, дори по дворовете, точат по 1-2 тона на ден, но постоянно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9524 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Техните богати са много богати. Останалите са както сме ние. Положението е точно 1:1 ако се сравняваме. Почти нищо от парите от нефта не отива в хората, защото собствеността е на държавата. СОКАР :) - известно име и в България . Концесионерите са 7 големи международни консорциума и плащат огромни пари за концесията си, така наречения "договор на века". Хората го усещат по курса на тяхната валута към долара, за 2 години спадна с над 50%.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  До коментар [#4] от "penetrating":

  Сондите какви са? Сигурно са по над 50 год.?

  скоростен индекс "Y"
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9524 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf1":

  Нямам никаква представа. Предполагам, че са стари. Малки са като размери, но са начесто. Извън града кулите са по-високи. Подобни сън виждал в Плевенско. Дълбаят на 600-800 метра. Тези в морето са големи. Тук ги бях снимал на паркинг до спортната зала с басейните за европейските игри. https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2017/11/29/3087328_neftodobiv_na_parking_v_baku/

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.