Червените кестени на бул. "Мадрид"

Известно е, че растението не обича засушаване.
Дръвчетата от бул. "Мадрид" до едно са нацъфтели.



Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 563 Неутрално

    Новите кестени са на място на изсъхнали.
    Тази година има повечко дъждове, младите дръвчета имат късмета да се хванат.

  2. 2 Профил на stigabe
    stigabe
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Янко Сакъзов е това; Мадрид е след канала

  3. 3 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1623 Любопитно

    Цитат на хали :
    """"".... 2/3
    Употреба намират цветовете и плодовете, които са бодливи твърди капсули с 1-2 ядки в тях. ....;""""
    - = - = - = -
    Някой знае ли как се употребява, т.е. консумира конския кестен ?
    И от коя жива твар ?
    Знам , че намира приложение в народната медицина, фармацията и козметиката.
    А пък ядливия кестен у нас вирее само около Петрич. . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  4. 4 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 374 Неутрално

    Красиви са тези кестени и дай Боже да прихванат.Това са си пак конски кестени.

  5. 5
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 6388 Неутрално

    Софийските кестени са знаменити ...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  7. 7
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  8. 8 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 902 Неутрално

    До коментар [#3] от "Чардо":

    Като деца момчетата опекоха конски кестени, всички хапнахме и нищо не ни стана. А есента видях разни птици - гълъби, врабчета да кълват натрошен конски кестен. Явно не е така отровен, както ни казваха като малки. Но предпочитам истинските кестени. Между другото освен в Петричкия край, кестени виреят и в Берковски балкан, но аз предпочитам едрите - вносни гръцки или италиански кестни, вярно нашите са с по-хубав вкус, но са доста по-дребни, а най - хубави са захаросаните турски кестени, но не знам дали някой ги внася у нас. На мен са ми ги подарявали.

  9. 9
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  11. 11 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1623 Любопитно

    До коментар [#8] от "ikar_01":

    И къде прочете , че съм написал , че е отровен конския кестен?
    Та нали ако е отровен не бих написал следното:
    [quote#3:. . . .Знам , че намира приложение в народната медицина, фармацията и козметиката.. . . .[/quote]
    Аз пиша , че не е ядлив !
    А пък като деца всички сме правили щуротии от незнание или нещо друго . . . .
    Между другото , на Балканския полуостров най-големия и най-качествени кестени отглежда и изнася Албания.
    А дали помниш като деца есенно време из София разпалените жарави с тенекии на които се печеха кестени из София или пък сварени . . .
    По същото време излизаха и количкарите с печена тиква . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  12. 12
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  13. 13 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3671 Неутрално

    До коментар [#3] от "Чардо":

    Благодарна съм за масивите ядлив кестен около Петрич, защото май само там у нас правят кестенов мед. Много вкусен! Имам колега от Благоевград, той понякога ми носи и споделя, че драстично е намалял добивът му. /Правилно ли е да се каже "добив"? Ти за мене си точният коректор./
    Бих ти припомнила надписа в кръчмата да не се стреля по пианиста, той толкова може. А ако е ментално лабилен, става страшно.
    Приятна вечер ти пожелавам и, разбира се - ВЕСЕЛО! :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  14. 14 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1623 Весело

    До коментар [#13] от "Bramasole":

    Преди всичко ВЕСЕЛО !
    Че то комай друго не ни остана,а и не чакай друг да ти го направи. . . :-)
    Медеца на баба Меца тръгва от цветеца !
    То пък стана и рима , мамка му и прасе :-)
    Знам че това което тръгва от растенията е добив ,
    а машините произвеждат ( човеко е робот ).
    Та едното е за флората , а другото за фауната
    - = - = - = -
    Много са вкусни кестените и много полезни, било сварени , било печени!
    Ама много трудно се люпи тази тяхна двойна обвивка, а ако сметнем и най-външната стана'а три. . .
    Конския е само с две , махаш външната , разрязваш на четри барабар с вътрешната корица, сушиш на сянка, смилаш на брашно и само с мляко правиш гъста кашица колкото за едно разтриване - балсам за краченца със съдови проблеми . . .
    Не че ще ги излекува , но облекчаването е сигурно и без химия произведена от машини, а каквото дала Природата (Господ) !
    Поздрави !
    Отпадна ми ходенето до Пловдив, на 23.05. съм в Бургас :-)

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  15. 15 Профил на canuck99
    canuck99
    Рейтинг: 612 Неутрално

    До коментар [#8] от "ikar_01":И къде прочете , че съм написал , че е отровен конския кестен? Та нали ако е отровен не бих написал следното:[quote#3:. . . .Знам , че намира приложение в народната медицина, фармацията и козметиката.. . . .
    —цитат от коментар 11 на Чардо
    Аз пиша , че не е ядлив !А пък като деца всички сме правили щуротии от незнание или нещо друго . . . .Между другото , на Балканския полуостров най-големия и най-качествени кестени отглежда и изнася Албания. А дали помниш като деца есенно време из София разпалените жарави с тенекии на които се печеха кестени из София или пък сварени . . . По същото време излизаха и количкарите с печена тиква . . . .[/quote]

    Оценявам високо полезната информация която подаваш, но не ми харесва заядливия ти език в повечето коментари.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK