В Букурещ се намират едни от най-красивите примери на румънската църковна архитектура.<br /><br />На снимката:<br />Mănăstirea Antim Един от най-старите манастири в Букурещ, ансамбълът на Антимския манастир, е архитектурен паметник, представител на стил "Бранковояну".

© karabastun

увеличи
, 15626
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Не споменавате, че надписите на църквите са на български. Нищо чудно, строени са и са рисувани в периода, когато във Влашко се е говоерело на български. :-)

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Разстроено

  До коментар [#1] от "xox55541929":

  На север от река Дунав, в Дакия са живели хора, чийто език може да се нарече български диалект? Да не забравяме, че в румънския език има задпоставен определителен член както в българския. Това е нещо чуждо и напълно непознато на французи, италианци и др.
  За мене е ясно едно, голяма част от румънците са наши роднини. Не мога да разбера само какъв грях са извършили нашите деди, за да може някой да ги мрази толкова много, че да раздели народа ни на части и да отнеме идентичността на голяма група хора.
  Сега по подобен начин се действа и в остатъците от Македония.

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Патриаршията в Букурещ е много красива.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Любопитно

  До коментар [#3] от "stedim":

  Видя ли каква грандоманска катедрала строят зад парламента?

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Не знам защо сте ми наредили минуси. Само ще ви кажа, че титлата на Влад Цепеш Дракула е "воевода", а Цепеш идва от българският глагол "цепя". :-) Столицата му е казвала Търговище /все още има град с такова име в Румъния/. Все български думички. :-) Във Влашко до към началото на 20-ти век се говори български диалект. След това умишлено правят реформа и вкарват много чуждици.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Любопитно

  До коментар [#5] от "xox55541929":

  Ми щото си написал - ''Не споменавате, че надписите на църквите са на български. ...''
  а пък до снимка 3 ясно пише :''.....стенописите са на старобългарски език.''!!!!

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Любопитно

  До коментар [#5] от "xox55541929":

  До обединението на Влашко и Молдова в средата на 19 век в земите на днешна Румъния се пише на кирилица, а богослужението до ПСВ се извършва на църковнославянски език.

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  хаха, вярно го пише. Явно съм чел по диагонала. :-)

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8441 Неутрално

  Забележете също как се поддържат и как се посещават...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на examiner
  examiner
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  Не разбирате историческия процес: вярно, че повечето румънци в средните векове са говорели български - защото техните князе, боляри и духовници са били предимно българи. Но румънците са говорели нашия славянски език с трудности и грешки и постепенно се е стигнало до опростяването му - загубата на падежите и инфинитивните форми в среднобългарския език се дължи точно на влиянието на начина, по който езикът се говори от власите на север от Дунава. Напълно аналогичен е процесът, при който англичаните почти внезапно престават да употребяват падежните форми в своя език под влиянието на датчаните, които са ги изгубили по-рано и известно време са управлявали част от Англия през 10 в. Нашият задпоставен член също възниква под влияние на румънския и бързо се разпространява в целите български земи.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#10] от "examiner":

  Малко в обратен ред е движението - от юг на север ...от нас към тях.
  А загубата на падежите е от турския език.

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Любопитно

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Остави, че се посещават - ами и за пръв път присъствах на православна служба, където народът припяваше............

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Покровителят и спасител на Букурещ е св. Димитър Басарбовски.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8441 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  В католическите храмове е стандарт :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Снимка номер 2 - ау, че красиво! Като ново е!

 16. 16 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 505 Неутрално

  в румъния има много (вкл в букурещ) дървени църкви, каквито в бг малко има, да не кажа никак. най-красивите църкви в румъния са в молдова (румънска молдова, не таз със столица кишинау) - те са изографисани отвън (често и отвътре) и са наистина много красиви. тези в букурещ са по-скоро "стандартно" красиви.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 17. 17 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#5] от "xox55541929":

  В момента около 30 процента от думите в румънския език са с български корен, много от тях идентични с българските. Но румънците ги наричат "славянски". Практически от основаването на първото българско царство до 1324 г. (с прекъсване през Византийското владичество) Влашко и Молдова са част от България. Титлите на техните боляри и владетели, които са отменени чак през 1856 са абсолютно идентични с българските от Средновековието. Библията е преведена от старобългарски на румънски едва в средата на 19 век, което се счита за началото на тяхното национално възраждане. Кирилицата като официална азбука е отменена през 1862 след обединението на Влашко и Молдова в Румъния, когато тамошните държавници поемат курс на латинизация.

 18. 18 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Един наш много близък приятел на семейството, професор по антропология, ми беше разказвал преди петдесет години, за свои антропологични изследвания, които показвали, че най-чистите българи са хората в северна Италия и в планинските части на Румъния. Бях завел веднъж един приятел при него и той разпозна в чертите му планински българин от Румъния. Свързани генетичо сме били и с Иран. Напоследък четох за иследване на млад учен от БАН, който потвърждава чрез генетични изследвания въпросната теза.

  Относно пък църквите, веднъж се бях вдигнал, така, на разходка, да разгледам Букурещ. Дотътрям се криво-ляво до гарата, след премеждия в празния спален вагон. Митничарите просто не можаха да повярват на очите си, че някой е тръгнал ей така, да види Букурещ. Никой не ходел в Букурещ. То, не беше претърсване, то не беше чудо. Та, слизам на гарата и не знам накъде да поема. Как да стигна в центъра, питам, а румънците едни сладки, мили хора, веднага ме насочиха. Първо ме заведоха до гишето да си купя билет за метрото, казаха ми името на спирката и тутакси се намерих там, където трябваше да е центърът, ама дето хич не приличаше на център. Едно разкопано, такова … Добреее. до тук добре. Но, накъде да тръгна, наляво или надясно. Без да хвърлям чоп, избирам и тръгвам наляво и така, малко по малко се изкачвам на един хълм с прекрасна притихнала църква, покрита с утринна роса и с надписи на български. Усамотение и тиха святост, ви казвам. Сетне тръгвам аз надолу по хълма и къде да се озова---току-пред втората по големина сграда в света след Пентагона, с булевардът, тръгващ от нея, досущ Шанз-Елизе или както там се пише на български, но в неустоима кагебейска тоналност. Някак не можеш да избягаш от това чувство, докато стигнеш до фонтана в края. После, завиваш надясно и попадаш в квартал на голямо бивше величие, но днес сводовете му опадали, досущ нашата любима ``Ягодова къща'' на ``Сан Стефанo'', дето май и нея няма да я бъде, ама по сто. Няма да ви разказвам какво се случи после, когато май открих истинския Букурещ, което ми убягна при първоначалния избор. Не наляво, надясно трябваше да тръгна, но пък нямаше да видя църквата на хълма, за която седнах да пиша тази дописка, в крак с темата. Иначе, да, специално се возих и на тролей до края на линията, за да видя какво е Букурещ, който чужденец не посещава. И, да, пак блокове като софийските из крайните квартали, но всичко подредено и край кофите няма хартийка да видиш. С много добри чувства съм към този град, който хората си го обичат и си го пазят, колкото и да не им стигат парита като на нас. Ако ми се наложеше, с удоволствие бих живял там.

 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Също православие но различно по архитектурен стил. Интересно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.