Отпадните води в село Синеморец

За жалост е малко известно или просто се прикрива истината, че от години наред отпадните води на цялото село Синеморец се изливат директно на 5 метра от брега в залив намиращ се на метри в близост до двата най-посещавани плажа в местността. Всяка година подаваме всякакви видове оплаквания до общината, медии и различни държавни органи, но всяка година призивите ни за действие остават игнорирани. Местната общност от хотелиери не желаят да се разпространява тази информация, поради причината, че това ще изгони клиентите им.<br />
<br />
Въпросната еко катастрофа продължава години наред. Въпреки твърдения, че има действаща пречиствателна станция, хората които достигнат до заливът шеговито наричан от местните &quot;Райският Залив&quot;, ясно виждат че всичко се излива директно в морето, а малката конструкция която се твърди че е пречиствателна станция си стои суха и неработеща, обрасла в растения, откакто е построена.<br />
<br />
С популяризацията на селото като летен курорт всяка година има наплив на почиващи, а количеството непречистени отпадни води също нараства предизвиквайки замърсявания застрашаващи природата в района иначе обявен за част от парк Странджа. Най-важно обаче, това застрашава здравето на плажуващите, които влизат в морето, но и хората консумиращи риба и морска храна хваната в района.<br />
<br />
Заливът Св. Яни, който вмомента се ползва от рибарите за пристанище е бил един от най-красивите кътчета на южното черноморие с разнообразно дъно пълно с всякакви видове живот. Сега, за жалост се е превърнал в тоалетната на иначе прекрасното село Синеморец. Надявам се тази информация да се разпространи, за да се предприемат мерки.<br />
<br />
На снимката:<br />
Гледка на замърсяващата тръба от високо

© Йоан Петров

За жалост е малко известно или просто се прикрива истината, че от години наред отпадните води на цялото село Синеморец се изливат директно на 5 метра от брега в залив намиращ се на метри в близост до двата най-посещавани плажа в местността. Всяка година подаваме всякакви видове оплаквания до общината, медии и различни държавни органи, но всяка година призивите ни за действие остават игнорирани. Местната общност от хотелиери не желаят да се разпространява тази информация, поради причината, че това ще изгони клиентите им.

Въпросната еко катастрофа продължава години наред. Въпреки твърдения, че има действаща пречиствателна станция, хората които достигнат до заливът шеговито наричан от местните "Райският Залив", ясно виждат че всичко се излива директно в морето, а малката конструкция която се твърди че е пречиствателна станция си стои суха и неработеща, обрасла в растения, откакто е построена.

С популяризацията на селото като летен курорт всяка година има наплив на почиващи, а количеството непречистени отпадни води също нараства предизвиквайки замърсявания застрашаващи природата в района иначе обявен за част от парк Странджа. Най-важно обаче, това застрашава здравето на плажуващите, които влизат в морето, но и хората консумиращи риба и морска храна хваната в района.

Заливът Св. Яни, който вмомента се ползва от рибарите за пристанище е бил един от най-красивите кътчета на южното черноморие с разнообразно дъно пълно с всякакви видове живот. Сега, за жалост се е превърнал в тоалетната на иначе прекрасното село Синеморец. Надявам се тази информация да се разпространи, за да се предприемат мерки.

На снимката:
Гледка на замърсяващата тръба от високоКлючови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2944 Неутрално  някои вадят от морето черно злато, други пък връщат обратно кафяво.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1903 Неутрално
 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нинов":
  Темата е по принцип сериозна, ако нямаш какво смислено да кажеш, замълчи си по-добре.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1261 Любопитно

  Аман от мрънкачи.
  —цитат от коментар 2 на svoboden

  Ти у вас във ваната ли се изхождаш?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12466 Неутрално

  Синеморец трябва да помисли за смяна на името...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  местните мутри сменят табелите от черно на кафяво и готово.

 7. 7 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 3857 Весело
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4531 Неутрално
 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Има една отзад, ама говори по телефона.

 10. 10 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 447 Неутрално

  На това в България по телевизора му казват заустване :)

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Що планктон ще се развъди. Урожай!

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Не бих отишла повече на море в България, това е повсеместно. Не ми се иска да се къпя сред фекалии и мръсотии.

 13. 13 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Не само Синеморец, а всяко село , та и градове в България са така - има ли река/море наоколо, всичко боклук и мизерия там.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3674 Разстроено

  И на този фон има юнаци, които твърдят, че искат на море в България, а не в Гърция.
  При съседите, май този факт не е широко известен, в повечето морски градчета и селца нарочно няма централна канализация. Малко неудобно е с фекалките, обаче морето е чисто и това се вижда и отдалеч, и отблизо.
  За последен път съм ходил на море в България преди повече от 10 г., и то в Албена - един от най-професионалните и чисти курорти. Въпреки това цялото ми семейство го удариха различни степени на стомашно разстройство.
  Не, благодаря.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4492 Гневно

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Този репортаж клати стабилността. Ще вярвате какво ви говорят корумпетата а не какво виждат очите ви.
  Иначе Лапчев иска още застрояване в община Царево и района.
  Оставям настрана откраднатите пари по проекти за пречиствателни станции от Европа.
  ПАРИТЕ СА УСВОЕНИ - ЗАБРАВЕТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3867 Любопитно

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Каланджа?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 17. 17 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Еба си гадното! Заради такива неща не ходя на нашето море. В Гърция подобни неща няма. Поздрави на нашите хотилиери от Халкидики.

  В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров.
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4492 Разстроено

  До коментар [#16] от "DDR":

  Ла@номорец.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Водите от повечето пречиствателни станции край морето са заустени в него. Лошо няма, но капацитета на повечето отдавна е надвишен и ... преливат :) Интересно ми е кой и как издава разрешителни за строеж по морето, при условие, че липсва каквато и да е канализация? Такива тръби в същност има по цялото Южно черноморие... е не са на 5 метра от брега но какво от това :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#19] от "ь":

  И не само по южното. Да припомним за шокъровия канал във Варна например.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 959 Неутрално

  https://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/tyrsiat-se-sredstva-za-prechistvatelni-stancii-v-ahtopol-i-sinemorec-234644/

  Почти всички селища по Българското Черноморие вече разполагат с пречиствателни станции, стана ясно на среща между министрите на туризма Стела Балтова и на околната среда и Ирина Костова.

  През първия програмен период на Оперативна програма „Околна среда“ в чистотата на Черно море бяха инвестирани над 350 млн. лв. Модернизирани бяха 8 пречиствателни станции и бе изградена над 230 км канализационна мрежа. „Тези съоръжения са под постоянен контрол“, увери министър Костова.

  Засега без пречиствателни станции остават само Ахтопол и Синеморец, но се търсят възможности за финансиране на проекти и за тях, информират от пресцентъра на Министерството на туризма.

 22. 22 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 619 Неутрално

  За жалост е малко известно или просто се прикрива истината, че ... точно курортистите са производители на основното количество замърсители. Ако се оплакват, от себе си се оплакват.

  Елементарно е, можеш да нямаш избор дали да отидеш до тоалетната или не, но имаш избор къде да отидеш на море: там където има пречистване на мръсотиите или там където няма.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#21] от "J.J.":

  http://bnr.bg/burgas/post/100970339/vik-asociacia-shte-razshirava-prechistvatelnata-stancia-v-carevo

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5421 Неутрално

  До коментар [#12] от "proza":

  Ами не, не е повсеместно, почти е изключение. Въпроса е, че за софиянци е чисто, плискат се в моренцето около Синеморец (за тях това е манна небесна), щат, не щат глътват и по малко "бистра" водичка...

  скоростен индекс "Y"
 25. 25 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1448 Гневно

  Тва е - всеки гледа да застрои, пък къде ще отива изс**ното - никой не го мисли...

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6070 Неутрално

  Наторяваме бавно...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Те и на други места ги заустват, но на няколкостотин метра навътре. Познава се по това, че винаги се вият чайки там, защото се въди планктон, съответно риба се събира, абе цяла екосистема, базирана на "наторяването".
  Това на 5 метра от брега е по-вероятно да е уличното отводняване. Тоест, дъждовните и подпочвените води, които си текат и се събират по каналите, се отвеждат в морето. Кафяви са заради калта и уличната прах, не заради фекалиите. Не е че е много чисто, но поне не е токсично.
  Не знам точно какъв е случаят в Синеморец, де. Вероятно местните знаят.

 28. 28 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Те и на други места ги заустват, но на няколкостотин метра навътре. Познава се по това, че винаги се вият чайки там, защото се въди планктон, съответно риба се събира, абе цяла екосистема, базирана на "наторяването".
  Това на 5 метра от брега е по-вероятно да е уличното отводняване. Тоест, дъждовните и подпочвените води, които си текат и се събират по каналите, се отвеждат в морето. Кафяви са заради калта и уличната прах, не заради фекалиите. Не е че е много чисто, но поне не е токсично.
  Не знам точно какъв е случаят в Синеморец, де. Вероятно местните знаят.

 29. 29 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Наскоро това го наблюдавах в Созопол!

 30. 30 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  Едва ли ситуацията на другия плаж, "Бутамята", е по-различна. От м. г. там се откриха още 3 хотела, построени около "Белла виста". В ком-р 19 са зададени резонни въпроси, но съм реалист-песимист относно отговорите.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 31. 31 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 929 Гневно

  И хората спокойно се къпят в тази пумия и после защо има толкова заболявания от какво ли не ествство!

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  Аз съм виждал подобна тръба на 10 метра встрани от плажа на Хелена Палас Ризорт на Слънчака.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Синеморец ама друг път

 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Стига бе, целият Синеморец през една толкова тънка тръба...

  Тази тръба е гадна работа и не й е там мястото, но това не може да е цялата истина!!! Или има и други тръби, или само малка част от отпадните води се изливат там, а да основната част е намерено някакво по-нормално решение.

 35. 35 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Да се има предвид, че рибите домати не ядат. Това, в случай, че се забележи люспа от домат в морето.

 36. 36 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#35] от "Цайко":

  Старо, но златно лафче. Особено важи за Слънчев бряг например.

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  До коментар [#33] от "v.n.t.news":Синеморец ама друг път
  .....>>> сВинеморец?:)

 38. 38 Профил на xeh59578340
  xeh59578340
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар 27 и 28 - Уличните шахти за отточни води, както на много места у нас са направени така, че водата да ги заобикаля или да не може да влезне в тях защото са по-високи от нивото на платното. Освен това през лятото няма толкова поройни дъждове, че да оцветяват водата ежедневно. В случая проблема не е само на Синеморец - за това бих предложил на местния феодал Ляпчев и г-жа министърката на туризма, придружени от компетентни евроспециалисти и туземни такива, да се повозят с файтони от пречиствателната станция на Царево да речем до Ахтопол. На две трети от деретата по които минава пътя ще могат да се наситят на откровената и неподправена миризма /смрад/ на много мръсен клозет. Те на това му се казва урбанизация по български и условие за "устойчиво" развитие на туризма у нас.

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12466 Весело

  До коментар [#16] от "DDR":

  :) Добро предложение :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK