Подготовка за сключване на брак

Към повечето църкви в Чехия функционира или така нареченият комунитен център, или пък някакъв вид клуб, които организират различни мероприятия (на 90% не са свързани с църковната дейност и са открити за всички желаещи). Дейностите са от кафене в двора църквата (с всички удобства за семейства с малки деца), през курсове по пчеларство, алфа курсове, та до сравняване на Библията и Корана).<br /><br />Един от "задължителните" курсове, който се предлага почти навсякъде, е свързан с подготовката за встъпване в брак. Такъв курс може да посети всеки, независимо от вероизповеданието му и дали ще сключва или не църковен брак (един приятел православен сключи църковен брак с католичка, има някакъв каноничен начин за такъв вид брак, без да се променя деноминацията. Та той също, но задължително ходи на такъв курс и каза, че го е накарал доста дълбоко да осмисли акта на създаване на семейство).<br /><br />На снимката е една такава обява за курс - Подготовка за семеен живот. Темите, разглеждани в курса, са: съдържание на брачния обет, лична зрялост, време за сватба, гледната точка на църквата към брака, психология на мъжа и жената, конфликти, интимен живот, деца, материална страна на семейството (в Чехия има отделна дума за семейство без деца - манжелстви, и за семейство с деца - родина), родители, приятели, работа.<br /><br />Курсът се провежда под форма на срещи на няколко двойки и дискусия по зададена тема веднъж за например 14 дена. Продължителността е според индивидуалните нужди на всеки - от месец до година например.

© DDR

Към повечето църкви в Чехия функционира или така нареченият комунитен център, или пък някакъв вид клуб, които организират различни мероприятия (на 90% не са свързани с църковната дейност и са открити за всички желаещи). Дейностите са от кафене в двора църквата (с всички удобства за семейства с малки деца), през курсове по пчеларство, алфа курсове, та до сравняване на Библията и Корана).

Един от "задължителните" курсове, който се предлага почти навсякъде, е свързан с подготовката за встъпване в брак. Такъв курс може да посети всеки, независимо от вероизповеданието му и дали ще сключва или не църковен брак (един приятел православен сключи църковен брак с католичка, има някакъв каноничен начин за такъв вид брак, без да се променя деноминацията. Та той също, но задължително ходи на такъв курс и каза, че го е накарал доста дълбоко да осмисли акта на създаване на семейство).

На снимката е една такава обява за курс - Подготовка за семеен живот. Темите, разглеждани в курса, са: съдържание на брачния обет, лична зрялост, време за сватба, гледната точка на църквата към брака, психология на мъжа и жената, конфликти, интимен живот, деца, материална страна на семейството (в Чехия има отделна дума за семейство без деца - манжелстви, и за семейство с деца - родина), родители, приятели, работа.

Курсът се провежда под форма на срещи на няколко двойки и дискусия по зададена тема веднъж за например 14 дена. Продължителността е според индивидуалните нужди на всеки - от месец до година например.Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Интересно ... Защо църквата трябва да си завира носа в личния живот на хората?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 411 Весело

  До коментар [#1] от "danvan":

  При теб няма опасност. Не заради църквата. Заради второто.

 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  "....един приятел православен сключи църковен брак с католичка, има някакъв каноничен начин за такъв вид брак, без да се променя деноминацията."
  Че това нещо отдавна го има на Запад при католическата и протестантската църкви. Сключва се църковен брак между двама християни от различни вероизповедания вкл. и православни без никакъв проблем. В България не зная как е и дали православната църква позволява брак между православен и католик, например.
  Иначе идеята църквата да събира хората в такива центрове е блестаща.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5822 Неутрално

  Католици и православни имат взаимно конвертиране. Не е така с другите християнски вероизповедания.
  Иначе идеята е отлична. Католическата църква се стреми да помага в решаването на ежедневни проблеми на енориаршите си, за разлика от Православната, където това са изключения

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK