Охрид е град в югозападната част на Република Македония. Старото име на града е Лихнидос - "Град на светлината". Само 15 дни от цялата година в Охрид не грее слънце.

© karabastun

увеличи
, 13692
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 670 Неутрално

    Много красив град,богат с история!

  2. 2 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 3686 Весело

    Хубав и мил ни е Охрид, въпреки че охридският бисер е китайско производство :)

  3. 3 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1000 Неутрално

    Най-красивият български град.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  4. 4 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1473 Любопитно

    До коментар [#2] от "Fiji":

    Охридският бисер се произвежда по стородавна рецепта от люспите на рибата ПЛАШИЦА, живееща само в Охридското езеро чрез изваряване с натриева основа. След това получената лепкава кашица се формова на капки и оформят т.н. "охридски бисери", които нямат нищо общо с природата на класическия бисер. Тази рецепта я знаят само ДВА рода в Охрид и продукцията, която те предлагат е със сертификат и гаранция за автентичност и качество.
    Охрид е градът, извън пределите на България, в който съм се чувстал най-уютно и топло. В центъра на града има един чинар, който е над 1000 години, но местните патриоти го изчегъртали и написали 1300, а в дворовете на механите вместо лози расте киви и дава обилни плодове. Най-типичното местно ястие се нарича "тавче гравче" и представлява яхния от зрял боб, запечен на фурна, което е много вкусно и необичайно за нас.
    Охридчани ни уважават, нас българите, докато скопчани - НЕ!

  5. 5 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 2351 Неутрално

    До коментар [#4] от "Дедо Либен":
    Охридчани ни уважават, нас българите, докато скопчани - НЕ!

    Дедо, зависи на какви ще попаднеш :-).
    Попадаш на тамошния "атакаджия" – прост, тъп местен патриот – нема уважение!
    Нормалните люГе ни уважават и много добре знаят и помнят, че са българи!
    Познавам и от двата вида!

  6. 6 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 3686 Неутрално

    До коментар [#4] от "Дедо Либен":

    Благодаря за това топло описание на Охрид! Вземам си думите назад за бисерите.

  7. 7 Профил на ivan_ko9
    ivan_ko9
    Рейтинг: 417 Неутрално
  8. 8 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 13571 Неутрално

    Киви имаше преди повече от 10 години и във Варна, в двора на един ветеринарен лекар, където заведох една котка да я спасяват. Не мога да си спомня мястото но мисля, че беше някъде в Чайка и неше къща :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  9. 9 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 2351 Неутрално

    До коментар [#4] от "Дедо Либен":
    "Най-типичното местно ястие се нарича "тавче гравче" и представлява яхния от зрял боб, запечен на фурна, което е много вкусно и необичайно за нас."

    А от баницата, която продават на улицата опита ли?
    Изключително вкусна, с истинско масло и истинско сирене, не препечена и пухкава и мека.
    Тогава се питахме – защо така успяваме да развалим традиционно хубави неща, за които рецептите стоят и не са трудни. Охридските българи не похабяват материала, както само ние можем от единия мерак за пари, и то по много и веднага!
    Охридската пастръмка /пъстърва/ също могат да ти сервират на много места, прясна и добре приготвена :-)!

  10. 10 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4250 Неутрално

    До коментар [#4] от "Дедо Либен":

    Ще допълня коментара Ви за охридския "бисер". Тайна е емулсията, с която се слепват почистените и смлени люспи на плашицата, затова единствено фамилии Милеви и Тилеви имат право да продават бижутата със сертификати.
    Допускам, че с натриева основа люспите само се почистват основно от мазнини, за да се продължи технологичния процес; защото, ако органичните люспи се сварят дори с разредената основа... би се получило странно съединение.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  11. 11 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8929 Разстроено

    До коментар [#9] от "Alexander97":

    Те рецептите стоят и не са трудни, ама у нас и картофите и бобът вече са химизирани и нямат вкус на картофи и боб, какво остава за месо и млечни продукти...:(

    karabastun1@abv.bg
  12. 12 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8929 Любопитно

    До коментар [#10] от "Bramasole":

    Има лъскави и матови ''бисери'' - как ли ги шлайфат, без да се раздробят!?

    karabastun1@abv.bg
  13. 13 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4250 Неутрално

    До коментар [#12] от "karabastun":

    Не зная. Принципът при производството на всички изкуствени перли /охридските, Майорка и Сваровски/ е еднакъв - в/у някакво ядро си нанася перленият слой. При охридските това е емулсията, съставена от смлените и обработени люспи и тайната съставка. Колкото повече слоя се полагат, "бисерът" е по-голям. Би следвало да изливат в някакви "калъпи" изделията, а след това да ги лакират с лак - мат или гланц. Разсъждавам лаишки. По-наясно съм с изработването на перлите Сваровски, но тяхната красота е правопропорционална на цената им. :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  14. 14 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1607 Неутрално
  15. 15 Профил на slalyo
    slalyo
    Рейтинг: 5 Неутрално

    Точно в Охрид един дядо като разбра, че съм от България започна да ми обяснява как сме един народ в две държави, но това май е при по-старите хора с жива памет, а при по-младите определено не е така.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.