Днес културното и архитектурно богатство в град Охрид е една от основните туристически атракции на Македония.<br /><br />Значението на града и природата около него са признати от ЮНЕСКО, като през 1979 година Охридското езеро е обявено за част от листата на световното природно наследство, а на следващата година и Охрид става част от листата на световното културно наследство.

© karabastun

увеличи
, 9424

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Да допълня, че Св. София е преустроена като джамия по време на турското робство. Днес като застанеш под бетонната арка се виждат старите стенописи, които са от времето на второто българско царство.

  Колкото повече - толкова повече
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Охрид е пазител на многовековна история и култура.
  Старият град се е разпрострял по охридските ридове.
  Увенчава ги една от най-красивите крепости в Македония, завещана ни от цар Самуил.
  Територията на стария град е била обитавана от различни националности през вековете и е успяла да запази по малко от културата на всеки народ, преминал оттук. В най-ранните си години през VIII век пр. н. е. селището било обитавано от илирите енхелеи. Те населявали плодородната територия, която се намира в непосредствена близост до Охридското езеро. По-късно, през IV век пр.н.е., Филип II превзема териториите до брега на Охридското езеро. След това тук са живели гръцки колонисти и римляни.
  През времето, когато римляните са населявали града, той е бил значително разширен и обогатен с агора, гимназион, базилики.
  През VI век градът е разрушен от земетресение, за да бъде възроден в началото на VIII век от българския народ.

  [email protected]
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Вчера писах за Охрид в подобна галерия.
  От всички градове, извън България, в Охрид се чувствам най-добре и уютно, може би защото историята на града ни е позната от училище. Тук е крепосттана цар Самуил, тук е църквата св. Йоан Канео, в която според местна легенда е венчан българският цар Иван Асен II, и затова според тогавашните обичаи едната от трите врати на църквата - северната, през която е излязъл царят е зазидана по-късно. Климентовата църква „Св. Панталеймон“, където е гробът на светеца Св. Климент Охридски, тук са Билянините извори, за които легендата говори, че са били мястото за любовни срещи на цар Самуил и красивата мома Биляна.
  Според една легенда съпругата на цар Самуил – гъркинята Агата, разбрала за любовта между двамата и пратила свой човек да прониже Биляна със стрела, която я парализирала. Девойката не искала любимият й да я вижда в този безпомощен вид и се скрила в една пещера. Но любовта на Самуил била толкова голяма, че след дълго търсене я открил и когато я видял в пещерата сълзите му закапали в езерото. Затова пъстървата в Охридското езеро има специфични точици.
  Според друга легенда, когато Агата разбрала за любовта между Биляна и Самуил, тя заповядала на двамата си братя да убият Биляна. Братята видели колко е хубаво момичето и сърце не им дало да я убият. Тогава Агата изпратила красивата мома в пещера в планината Галичица, където родила и отгледала син на цар Самуил.
  Дори и да не са верни, тези легенди са запленяващи и народът ги е възпял в песента Лиляна платно белеше.....
  Според мен Охрид е един романтичен и красив бисер от българската история!!!

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Каква богата история имаме.

 5. 5 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 969 Неутрално

  И на цялата тази красота и история, да плеснеш бог Македон и да твърдиш, че ти е прародител :) ! Дано имат късмет тези хора да продължат да променят.

  agent
 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  В Македония историята се възстановява импозантно, със замах, но ФАЛШИВО.

  Така например, върху оригиналните останки от зидовете на църквата „Св. Панталеймон“, където е гробът на светеца Св. Климент Охридски са положени оловни листи, над които е надградено новото, с нови печени червени тукли, дялани бели мраморни камъни и величествен купол и камбанария. Когато попитах екскурзовода как така тази църква е толково величествино градена, когато нашата Боянска църква от същото време е толкова мъничка, той напълно сериозно ми отговори, че македонските майстори били по-дОбри, което няма никакво основание да се твърди, освен от местен шовинизъм и грандомания!

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Весело

  До коментар [#6] от "Дедо Либен":

  Видя ли баш до тая църква какъв грамаден комплекс се изгражда?
  Мен ми заприлича на хотел олинклусив, ама нищо чудно да се окаже нещо древно след някоя друга година!? :)

  [email protected]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.