"Царската" риба

Изчистваме рибата от люспи, някои забравят, отрязваме леко главата, малко след хрилете, и внимателно я издърпваме. Почистваме вътрешността. Тигана се загрява на максималната възможна степен, според съответните котлони. В него се се слага половин пръст високоолеиново слънчогледово олио, което при висока температура не образува (почти) канцерогенни в-ва.



Ключови думи към статията:

Още по темата

Коментари (58)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на paf
    paf
    Рейтинг: 1080 Неутрално
  2. 2 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2360 Любопитно

    Може ли да ме поканиш да я опитам и аз?

  3. 3 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3000 Неутрално

    Барбунята, ехх царска риба....

  4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1396 Весело

    Аз като "черна станция" ще добавя - накря изстискваш един лимон...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5537 Неутрално

    Предпочитам я на скара.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5537 Неутрално

    До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

    Може и лайм .

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  7. 7 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 721 Неутрално

    само риба с перки и люспи ( според Библията) и по възможност - предимно ендемична (като тази).
    но...не се пише "със" бира....

  8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1396 Весело

    До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Разрешавам... :-) И одобрявам. Нали е "царска риба"...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  9. 9 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5510 Неутрално

    До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

    Лично мнение, малко "престъпление" е, да се слага лимон на черноморска риба, "убива" се аромата. Лимон само на морски дарове и язовирни/езерни риби.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1396 Неутрално

    Лично мнение... Не може да бъде оспорено...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  11. 11 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10057 Неутрално

    По магазините има ли я и така ли се казва "Царска риба"?

  12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5537 Неутрално

    До коментар [#11] от "Peni Nikol":

    Барбун. едно време я имаше и в София ама напоследък нещо не я засичам.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  13. 13 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8679 Неутрално

    Не съм виждала да я продават по магазините.

  14. 14 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2808 Неутрално

    До коментар [#9] от "hamiltonf":


    До коментар [#10] от "Nil satis nisi optimum":

    Гърците на почти всичко слагат лимон! И на супи,и на чорби...

  15. 15 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5510 Весело

    До коментар [#14] от "deaf":

    На супи, чорби и салати, нормално, но на дива морска риба?! Да не забравяме, че все пак "гърците" са египтяни, поливащи рибите от Нил с лимон, за да премахнат лошият им дъх...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  16. 16 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2808 Неутрално

    До коментар [#15] от "hamiltonf":

    Специално на мерлузата и "отива" както с лимонов сок,така и без него. Като с пържените тиквички - еднакво вкусни са и с млечен сос,и без него.

  17. 17 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 1249 Неутрално

    "Тигана се загрява на максималната....."

    Само че е тиганЪТ

  18. 18 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5510 Весело

    До коментар [#17] от "daam":

    След година, ще отпадне това безмислие, не че не го спазвам в 99% от писанията...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  19. 19 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
    Али Ибн Абдул Обстул Бей
    Рейтинг: 822 Неутрално

    Черноморска риба? Пържена?! Освен насмешка, какво друго може да предизвика това "блюдо" сред гурманите? Нищо!

    No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
  20. 20 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5510 Весело

    До коментар [#19] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

    10 см. рибка на скара?! Майко мила?! Ти откъде се взе?!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  21. 21 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 4028 Весело

    До коментар [#20] от "hamiltonf":

    Вкусови качества

    Бяло месо с дискретен морски сладък аромат и леко сладникав вкус. Богат е на витамин B12, Селен и съдържа голямо количество Омега-3 мастни киселини. Изключително вкусен е печен на скара, много добре се комбинира с гъби, чесън, домати, чушки, естрагон. Цитросите му придават по-екзотичен вкус. Най-често се приготвя цял или филетиран, изчистен от вътрешности и люспи."

    навремето тати ни вкарваше с гумена лодка на волта (с тежест гайки от КЗ) и закачеше ли се барбун викаше дайте го на гларусите. та затова кралско подобна риба не се яде във Варна

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  22. 22 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 766 Неутрално

    До коментар [#18] от "hamiltonf":

    Правилната употреба на пълния член отличава образованите от необразованите . Иначе вместо тигана да напишем тиганья

  23. 23 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 766 Неутрално

    До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Има я рядеко в рибните щандова на Метро и Кауфланд, Изкупуват гърците направо от корабчетата по морето и я продават като беломорска

  24. 24 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5510 Весело

    До коментар [#22] от "naskom44":

    Какво общо има "тиганья" с пълния член?! Бива бива неграмотност, ама чак пък толкова!?

    А в конкретика:
    Доц. Петър Воденичаров (Доктор по общо и сравнително езикознание с дисертация на тема „Ритмичната организация на гоцеделчевския говор“ (1994). Асистент (1985), главен асистент (1990) и доцент (2001) в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, където чете лекции по етно-, социо- и психолингвистика. Заместник-декан на Филологическия факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“ (2001).
    Хоноруван преподавател по български език за чужденци в Американския университет в България (1991-1994). Хоноруван преподавател по етнолингвистика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (1995-1997).
    Специализации в Северокавказкия федерален университет в Ставропол, Русия (2012), Загребския университет, Хърватско (2005), Института за Югоизточна Европа в Грац, Австрия (2004), Копенхагенския университет в Дания (1994-1995), Бергенския университет в Норвегия (1991).
    Гост лектор по „Критически дискурсен анализ на българската популярна преса“ в Пражкия университет, Чехия (2004), „Език, пол и нация“ в Института за Югоизточна Европа в Грац, Австрия (2004), „Етнолингвистика“ в Загребския университет, Хърватско (2005), „Езикови политики на Балканите“ в университета на Осло, Норвегия (2005), „Езикови политики в Югославия“ в университета на Трьомсьо, Норвегия (2007), „Пол и национализъм в комунистическа България“ в Американски университет в България (2008), „Междукултурни комуникации“ в Пловдивския университет (2008), „Психоанализа, език и история“ в университета на Ливърпул, Великобритания (2008:)", и така нататък.
    И какво казва, тази умна "кратуна"
    "Употребата на пълен член само за мъжки род е сексистка
    Правописът трябва да се опрости, имам предвид пунктуацията и правилата за слято, разделно и полуслято писане. В социолингвистиката се разграничават два типа езикови култури - свободни (с по-свободен правопис) и тревожни (свръхнормативен правопис). У нас в миналото някои писатели и учени са могли да имат собствен правопис. Големият проблем при нас е, че езиковата култура на кандидат-студентите се оценява главно, ако не единствено, по правописните им умения, а не и според речниковото богатство, синтактични и стилистични умения.
    ПЪЛНИЯТ ЧЛЕН Е ПРИУМИЦА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИКОВЕДИ, пълен и кратък член не съществуват в нито един диалект. Освен това мотивът, че така се разграничава подлогът от допълнението не е сериозен, защото това почти винаги се подразбира от контекста. Употребата на пълен и кратък член за съществителните само от мъжки род е сексистка, защото ако в изречението: "Лъва нападна тигъра" е важно да отбележим кой кого е нападнал, то в изречението "Лъвицата нападна пумата" това не е никак важно.
    Езикът ни в последните години е крайно раздвоен - от една страна интелектуализация със заемане на много думи от международния английски език, а от друга страна - поради езикова леност и мода той е все по-вулгаризиран в масова употреба.
    Медиите оказват все по-голямо въздействие върху езика и тенденцията да се флиртува с младежкия жаргон и турцизмите често води до езиков произвол и манипулация. Смятам, че турцизмите са богатство на българския език, има ги в изобилие в диалектите; проблемът е, че в пресата те се използват само за ориентализация и омаскаряване на една или друга личност и събитие. По същия начин младежкият жаргон е израз на тинейджърска креативност, нахаканост и езикова игра, но 40-50 годишни журналисти да се правят на тинейджъри е гротескно.
    Естествено, че БАН трябва да се занимава с кодификаторската дейност, но и медийни съвети, които съществуват в много европейски страни и следят за спазването на езиковите норми."


    До коментар [#17] от "daam":

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  25. 25 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11786 Неутрално

    До коментар [#11] от "Peni Nikol":
    До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Вземам си я от Солунска риба на Дойран :)
    И я правя по същия начин, но запазвам главите на "раменете" им.
    Във Франция ядох филенца от барбун със сос, също беше вкусно, но предпочитам рецептата на колегата

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  26. 26 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5510 Неутрално

    До коментар [#21] от "дерибеев":

    Прав сте, г-н Деребеев, но на скара, тази риба се пече единствено току-що извадена от морето, без никакво чистене, малко морска сол за минути, и директно на скарата. Така запазва сочността си, но само доста по едрите екземпляри.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  27. 27 Профил на boyan_h
    boyan_h
    Рейтинг: 388 Неутрално

    До коментар [#25] от "penetrating":

    Винаги съм я ял пържена с главата. Наистина е много хубава. На скара обаче не съм срещал досега.

    Акълът идва бавно и болезнено. Много е вероятно и изобщо да не дойде. Тогава остава само болката.
  28. 28 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3000 Неутрално

    До коментар [#26] от "hamiltonf":

    Скарата да я оставим за лефер или карагьоз.
    Не си представям калкан на скара, пък и зарган.

  29. 29 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5510 Неутрално

    До коментар [#28] от "gmbh":

    И чернокоп, бих добавил...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  30. 30 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3000 Неутрално

    До коментар [#29] от "hamiltonf":

    Пък онзи Бей може и чатал куйрук(хамсия) да приготвя на скара.

  31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5228 Весело

    До коментар [#15] от "hamiltonf":

    Хайде кутригур да не учиш Гърците как се яде риба !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  32. 32 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5510 Весело

    До коментар [#31] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Утре ще "приготвим" чернокоп, черноморски.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5228 Весело

    До коментар [#32] от "hamiltonf":

    Супер.Надявам се, че ще съчетаете с добро бяло вино !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  34. 34 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5510 Весело

    До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Българско или гръцко?

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5228 Весело

    До коментар [#34] от "hamiltonf":

    Няма значение.Добро да е....на нивото на рибата !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  36. 36 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5510 Неутрално

    До коментар [#35] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Остави ги гръцките специалитети. Ако имаш път към Бургас, обади се, аз да приготвя каквото е дало Черно море в момента.
    Между другото, заради специфичната си соленост, всяка черноморска риба е с несравними качества, сравнявайки я с италианска, испански или гръцка ( общо казано, Средиземноморска).

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  37. 37 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 688 Неутрално

    До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

    Аз като "черна станция" ще добавя - накря изстискваш един лимон...
    —цитат от коментар 4 на Nil satis nisi optimum

    На прясна риба не се слага лимон - така са ме учили рибарите.

  38. 38 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2203 Неутрално

    До коментар [#18] от "hamiltonf":Правилната употреба на пълния член отличава образованите от необразованите . Иначе вместо тигана да напишем тиганья
    —цитат от коментар 22 на naskom44


    Аз не употребявам пълния член правилно. Не пиша на Български никъде освен тука. Употребявам БЪлгарски сравнително малко в ежедневието си. Това не значи че не съм образован, ОК. Правя и доста други грешки защото пиша на QWERTY клавиатура и често е тъмно когато пиша.
    Има и друго нещо което анално-ретентивните тук не искат да разберат. Интернетната етика не изисква правилна граматика когато се пише във форуми! Никъде по света! Това дава възможност хора които не знаят добре езика да участват в разговора.
    Разбира се не това е целта на този форум. Затова е пълно с тикви които могат само да повтарят директивите на групичката си и рядко могат да формират оригинално мнение. Но правилната употреба ба пълен член им дава самочувствие и утеха.

    California Über Alles
  39. 39 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2203 Неутрално

    До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":
    —цитат от коментар 37 на kumcho___valcho


    "На прясна риба не се слага лимон - така са ме учили рибарите. "

    Явно не си чувал за савиче .... не знам дали има точен превод на Български но го има по цял свят. Това е прясна сурова риба, скариди, миди и калмари нарязани на хапки с лук, домати, целантро и лимон или лайм.
    Въобще това е популярен метод на приготвяна на много прясна риба - да я "кюрваш" с лимонов сок. Без друга обработка. Само лимон, сол, и понякога Табаско или Сирача сос.

    Препоръчвам ти да смениш рибарите!

    California Über Alles
  40. 40 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3925 Весело

    До коментар [#39] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

    Това са рецепти за рибни салати от по-топлите региони, където рибата не е толкова мазна. На мазна херинга например оцет и лук са достатъни, сьомга хваната в Аляска, Норвегия или подобни студени води ако е прясно уловена е чудесна на скара ли на шиш. За теб Табаско на риба е вкусно, за мен като рибар е непростимо :-) Въобще нека всеки си приготвя рибата според традициите на мястото и вкуса, няма нужда да си сменя рибарите, особено ако самият той я е хванал.

  41. 41 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11786 Весело

    До коментар [#27] от "boyan_h":

    Филенца, изчистени и леко "показани" на скарата. Остава пак нежна и с много богат вкус. Сосът е ненатрапчив, светъл, с малко лимон и билки.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  42. 42 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 617 Неутрално

    Вчера в рибарския магазин до мюфтийството чакаха пресен черноморски барбун.

  43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5537 Неутрално

    До коментар [#42] от "victortrt":

    Дано са дочакали.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  44. 44 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 617 Неутрално

    Сигурно са дочакали, аз не, щото имах и друга работа. Имаха и паламуд.

  45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5537 Неутрално

    До коментар [#44] от "victortrt":

    Дано да е черноморски защото често послъгват и продават средиземноморска, която не е толкова вкусна.(поне за мен)

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  46. 46 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5510 Неутрално

    До коментар [#45] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Ако видиш барбун с размер около 20 см., със сигурност не е черноморски.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  47. 47 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 617 Неутрално

    До коментар [#45] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Значи само казвам, че в този магазин често имат черноморски риби.
    Имат, разбира се и беломорски, но черноморския чернокоп, лефер, паламуд, барбун и зарган са по-вкусни. Не че дивата ципура е лоша, но нашите риби имат изразен вкус.

  48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5537 Неутрално

    До коментар [#46] от "hamiltonf":

    Това е първото по което се ориентирам. Същото е и за сафрида. Доста ми е смешно като предлагат прясна Черноморска скумрия.
    Но много хора не разбират и се лъжат.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5537 Неутрално

    До коментар [#47] от "victortrt":

    Много добре го знам магазина. Вярно е но има и по-добри и по-коректни по-надолу по пазара.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  50. 50 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 926 Неутрално

    Ква е па таа цаца, дет я викат царската риба? Като гледам - глупава риба. Предпочитам щука, моруна, а от морските меч и махи-махи. Това са хубави риби, които може да се нарекат царски! А тия будали, дето решили, че от черноморската по-убава нема, да си я ядат.

  51. 51 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 617 Неутрално

    Въпрос на вкус, казало кучето и .... Иначе се казва така, защото е била любимата риба на византийските императори и на турските султани. Явно и те са били прости.

  52. 52 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 952 Неутрално

    Ква е па таа цаца, дет я викат царската риба? Като гледам - глупава риба. Предпочитам щука, моруна, а от морските меч и махи-махи. Това са хубави риби, които може да се нарекат царски! А тия будали, дето решили, че от черноморската по-убава нема, да си я ядат.
    —цитат от коментар 50 на zlo38528262


    От КАЛКАН, дето е черноморска риба, по -хубаво няма. Абсолютно нищо не може да стъпи и на малкия му пръст . Така ,че не си прав. Щука, малко сомче пържени на ленти го наподобяват, но калканът е недостижим ;).
    По темата - една елементарна скумрия, извадена на деня и хвърлена на скарата също е фантазия.

    "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
  53. 53 Профил на zle_platen_trol
    zle_platen_trol
    Рейтинг: 1979 Весело

    До коментар [#50] от "zlo38528262":

    Това и правим. И се смеем от сърце на " кулинари" като теб.

  54. 54 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2720 Неутрално

    До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Че не си ял такава риба стана ясно....и аз не съм, но запомни, че риба ПОД 20 см. НЕ се слага на скара. Не става.
    Само пържена. Рибарско правило.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  55. 55 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2720 Неутрално

    До коментар [#42] от "victortrt":

    И паламуд имало много....само да не бъркам името. Тази година била много добра.
    Това за Черно море не съм го чувал отдавна.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  56. 56 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2720 Неутрално

    До коментар [#20] от "hamiltonf":


    До коментар [#19] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":10 см. рибка на скара?! Майко мила?! Ти откъде се взе?!
    —цитат от коментар 20 на hamiltonf


    Наистина е идиотия. Аз трябваше да изчета коментарите преди да дращя на Кмета.
    Ком. № 54.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  57. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2720 Весело

    До коментар [#18] от "hamiltonf":

    За@би пълният член, ами ни покани с Гърлето и децата на някаква морска риба, че като ида във Варна само цаца ям, защото умирам за прясна цаца. Донесена до Шумен неопържена или опържена вече няма същият вкус.

    Не знам дали знаеш, но само на морето, докато е прясна изпържената цаца е бяла.
    В Шумен винаги е кафеникава. И не само в Шумен.
    Оказа се, че само прясната цаца е бяла като се изпържи. Казаха ми го в ресторантчето на плажа.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  58. 58 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 617 Неутрално

    До коментар [#52] от "schwimmwagen":

    А ако е завита в лозов или смокинов лист вече става съвсем друго ниво на гурме. Даже смокиновия е по-добре, защото придава един особен вкус и аромат на скумрията. Отделно не мирише така гадно около скарата. Аз тези магии ги правя с печката и лозов лист от бабите на пазара. Не че в София няма и някоя смокиня за цяр и лист, но малко е тъпо да бера листа от смокинята до Ротондата /зад президентството/.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK