Църквите, които Руската партриаршия вероятно губи в Украйна

Обявената независимост на Украинската православна църква от Русия води до връщане на контрола върху редица храмове. Много от тях са исторически паметници с многолетна история. Ето част от тях. Десетинната църква в Киев. Малка, уютна и особено важна църква. Тя се намира на мястото, където е бил манастирът и църквата, откъдето започва покръстването на Киевска Рус от княз Владимир през десети век. Сега само основите от оригиналната първа църква могат да се видят в парка.Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Неутрално
 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Нали разправяше , че няма да има Автокефална Украинска Православна Църква.Каква стана тя ? Измислиците за трети Рим заминаха в канавката. Руснака губи идентичност като водач на Стадото Божие.С две думи РФ загуби и войната за Духовното.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#2] от "КА2":

  Какво духовно може да се търси в държава, която е само показно религиозна? В държава с патриарх агента на КГБ Гундяев, който е и контрабандист! Руските комунисти са също като нашите комунисти. До 10 ноември слухтяха кой ходи на църква, а след това всички се юрнаха към Ал. Невски!

 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2002 Неутрално


  Под мъдрото ръководство на Путя, Русия загуби завинаги братския украински народ и украинците се сдобиха и със своя църква, като изритаха пияниците по задниците . КГБ и Гундяйката си остават в московския санджак и ... до там !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":

  ТАка е. До вчера бяха прегърнали сърпа и чука и поради това , че на диктатора му беше необходима духовна котва , се опряха на попове с пагони.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Православната църква на Беларус отказа за признае разколниците в Украйна

  Дата на публикуване: 21 12 2018, 06:15

  Официалният представител на Белоруската православна църква Сергей Лепин заяви, че православните белоруси нямат право да участват в тайнствата на Православната църква на Украйна.
  Както предаде «Левый берег», Лепин е допълнил, че белоруската църква се отнася към създаването на Православна църква на Украйна така, както Руската православна църква.
  Православните беларуси нямат право да участват в тайнствата на Православната църква на Украйна.
  Както пише «Левый берег», това е заявил официалният представител на Белоруската православна църква Сергей Лепин.
  Той е допълнил, че белоруската църква се отнася към образунавенота на Православна църква на Украйна така, както и Руската православна църква.

  «Ние се отнасяме към тях като към представители на друга конфесия. Така, както и към католиците, униатите или които и да са други разколници.
  Като към дадени външни събития, които нямат отношение непосредствено към живота на каноничната православна църква», заяви той.

  Във връзка с това митрополит Минский и Заславский Павел не поздрави митрополита на Киев и цяла Украйна Епифаний с избирането му на поста предстоятел на Православната църква на Украйна.
  От църквата увериха, че имат намерение да се придържат към добросъседски отношения с украинската църква, но без да влизат с нея в евхаристично общение.

  «Не търсим война, вражда. Ние сме приятели за всички. Приятелство за приятелство, но определени въпроси все пак стоят над приятелството.
  Въобще не може и да става дума за някакви канонични, литурнични отношения.
  Те дори са невъзможни с тази църква», заяви Лепин.

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  До коментар [#6] от "birnic":

  Разколници са тези които сами се отказват от върховенството на Фанара.Пръв след равни е ВСЕЛЕНСКИЯ Патриарх.Православната църква е една и всички други са поместни Православни Църкви.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Весело

  До коментар [#6] от "birnic":

  Всъщност няма как да е другояче. Беларуската православна църква е това, което беше украинската преди независимостта. Тя е екзархия на Московската партриаршия.
  Сега очаквам Сръбската (заради Македония), Грузинската (заради руско влияние), Арменската (заради връзки с Русия) и Българската (заради връзки с КГБ/КДС) също да си замълчат. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Руската какво?!

  Аха - руската Комисия за идеологическо превъзпитание и индоктринация на масите към Комитета государственной безопасности имени Дзержинского...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  И други загуби има и ще има. Не са само църквите ии манастирите.
  Те загубиха народ, който се смяташе за братски с тях и загубиха духовно влияние. ама от прости КГБ-йции - толкоз.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много оптимистично са настроени някои по въпроса с признаването на украинската църква. Но може и да не стане точно така. Ето и мнението на Видинския митрополит по въпроса:
  http://glasove.com/categories/na-fokus/news/mitropolit-daniil-pred-glasove

 12. 12 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "КА2":

  Няма никакво "върховенството на Фанара". А Вартоломей сам си е присвоил титлата "вселенски". Тя не му е дадена от никого !

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Весело

  До коментар [#11] от "birnic":

  Нима очаквате Руската църква да признае Украинската? Тя е готова да прати "зелени човечета" вместо да седне на преговори :)
  А що се отнася до признаването - може би ще мине повече или по-малко време от това, което е било нужно за да се признае Българската Православна Църква. Това няма да направи Украинската по-малко независима :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  Киевска Рус?!? Правилно е да се използва термина "Киевска България", а не термина "Киевская Русь", наложен през 19 век, които е неправилен, не отговарящ на историческите извори и е в отявлено противоречие с думите на киевския княз Светослав І (945 г.-972 г.), а именно: "Не любо мне сидеть в Киеве, хочу жить в Переяславце на Дунае — ибо там середина земли моей, туда стекаются все блага: из Греческой земли золото, паволоки, вина, различные плоды; из Чехии и из Венгрии серебро и кони; из Руси же меха и воск, мёд и рабы.". Много ясно княз Светослав описва границите на неговата земя (държава), те са: На юг - границата е гръцката земя (Византия), на запад - границата е Чехия и Унгария, а на север - границата е Русия (Древная Русь - земите около град Новгород, Руска федерация), на изток той не описва граница и съсед, защото след покоряването на Волжска България - просто няма такъв. Погледнато реално на картата, на изток от Сибир, няма държави които да посочи, а Китай е твърде далече за да бъде посочен за съсед. Думите на княз Светослав са много ясни и категорични, че гръцката, чешката, унгарската и руската земя, не са част от неговата държава, а неговата държава е България, със столица Преслав. Също така, Киев е основан от брата на кан Кубрат - шамбат Кий и от основаването си е български град. В него винаги се е пишело и говорило на старобългарски, а не на руски език (древно руски език), тоест и населението е било българско по народност. Майката на княз Светослав е била от старата българска столица Плиска и е била българска принцеса, наследница на княз Борис І, управлявал България от 852 г. до 889 г. Воините на княз Светослав, са били свързани с неговите претенции за българския престол (което е видно и от думите му, че иска да управлява в столицата Преслав, а не в провинцията Киев). Вероятната причина за неговите претенции е факта, че неговите братовчеди - управляващият цар Борис ІІ и неговия брат Роман, не са могли да имат наследници, защото са били скопени от Византия...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  Красиви храмове!
  Днес митрополит Епифаний е изразил надежда, че отношенията между православните християни в Украйна ще бъдат конструктивни и мирни. Той е готов за среща и диалог с представители на Московската патриаршия, в частност с митрополит Онуфрий. Достойно поведение на фона на обидите и пасквилите, носещи се от РПЦ!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Съгласен. А на площада пред Михайловския манастир е паметиника на княгиня Олга (дъщеря на Борис и майка на Светослав), а от двете и страни са паметниците на Свети Андрей Първозвани и на братята Кирил и Методий :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  До коментар [#15] от "Bramasole":

  Които пасквили и обиди впрочем са били и по време на църковните служби на много места в Украйна.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  В началото на месеца е имало обиски в домовете на свещеници, лоялни към РПЦ, и в храмове като част от разследване за подклаждане на омраза и насилие. Колко "християнско"! Но пък съвсем в традициите на КГБ-ейци в расо...

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Руснаците какво общо имат с Киевска Рус. Те през десет век даже не са били по тези места и не са се наричали славяни. Сега искат да присвоят чуждата история.

 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#12] от "birnic":

  Не говорете глупости. Екуменикос Патриархос е титла дадена на Константинопол от Вселенските Събори и, поради непрекъсната апостолска приемственост, и до днес им принадлежаща.

  Затова пък титлата "царь" е самоволно приета от Великия Московски княз Иван III, заедно с двуглавия орел на Византия. А идеята за "трети Рим" е на един от гъзолизците му-монаси, не осъзнавайки, че Рим е име-титла, което се присъжда по специален закон от Сената на Рим и то при пренасяне на имперския център. Сватбата с племеницата на имп. Константин XI, Зое Палеологина, не дава право нито на двуглавия орел, нито на титла "Нов Рим". Така комбинацията на неграмотност, фанатизъм и арогантност характеризират Московска Русь от много векове насам.

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bramasole":

  Напълно вярно. Все пак полковник от КГБ ги води :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Точно така е. Бешков много добре го е написал:

  "Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство.

  Русинът има единствената потребност – да се похвали с нещо – каквото и да е – царизъм, болшевизъм, деизъм, атеизъм, анархизъм или нихилизъм, стига те да са „най-“ и да заплашват света, което отговаря тъкмо на страха му от света. Бои ли се русинът от света? Не, но той съзнава, че е ненавистен, непоносим или в най-добрия случай съжаляван в цивилизования свят, в който свят той няма дял и никакво участие в изграждането му през вековете. Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията.

  „Православна“ Русия води единадесет „освободителни“ войни, за да завоюва Полша, България и Турция, и като не успя – това правоверно православие бе заменено за 24 часа с болшевизъм, с атеистично православие, което започна нови „освободителни“ войни срещу България, Полша, Турция… и целия свят. Христос бе заменен със Сталин (досега успешно!). Иконките под ризите на мужика са заменени със Сталин, без да се е извършила някаква промяна в мозъка му. Църквите са пълни с „богомолци“ и всички те любят всеотдайно своя вожд и баща на човечеството, който е първият, откритият и най-ожесточеният хулител на Бога и Христа. Това би могло да се дължи на едно разюздано свободомислие, ако русинът можеше да мисли, но той е негоден за мислене – този процес за него е приключен или не е започнал."


  Гениален Илия Бешков!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#10] от "PavelCZ":

  Много вярно ! +

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не знаех че Десетината църква е възстановена.?!???
  След разрушаването и от монголите през 1240 е възстановена по царско време и разрушена отново 1928. Имаше проекти за възстановяване но това не се случи!

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  пък булгаристанеца кво преставлява става ясно от целото творчесво на бежката та нема нушда да го рицитирваш....

 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  и мешду другута хамилтъне, нешто ми си струва че бежката не че толкоз не е казал как е раотата ами че бая е копи пейстнал оттук оттам :)))))

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6814 Неутрално

  Красиви църкви, благодаря за галерията.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Преди време руската преса писа за свещеници които са отказали опело на родителите на починало дете с мотива че детето е било кръщавано в украинска църква! Коментарите са излишни!

  klimentm
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Весело

  До коментар [#24] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Не е. Основите си стоят. Тази е малка църква на 50 метра от основите на старата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK