Залез над Валета

Градът е основан от великия магистър на йоанитския орден Жан Паризо дьо ла Валет през 1566 г. Историята на града е пряко свързана с рицарите от Ордена на Св. Йоан и техния осемстранен готически кръст. Съвременният облик на града е дело на италианския военен архитект Франческо Лапарели.Тъй като рицарите дълго време нямали финансови средства, за да построят града те прибягнали до заем от папа Пий и от испанския крал Филип. Италианският архитект Лапарели бил неимоверно улеснен, тъй като получил възможност да проектира града, така както го вижда, без да се съобразява с актуалното местоположение на стари постройки или пък с архитектурни планове. Това е първият в историята град построен на принципа на координатната мрежа на улиците, което позволява свежия морски въздух от двете пристанища да циркулира свободно по улиците и да действа като своего рода "средновековен климатик". Една от най-големите забележителности на съвременната Ла Валета е сградата на парламента, която в периода между 1571-1574 е била официалната резиденция-дворец на основателя на рицарския орден на Св. Йоан-Жан Паризо дьо Ла Валет. Орденът на Св. Йоан владее укрепеното селище ла Валета до 1798 г., когато града, респективно острова е завладян от французите. Две години по-късно Англия обявява Малта за своя колония.Страната остава под английски флаг до 21 септември 1964, когато обявява своята независимост, а от 1874 г., Ла Валета се превръща в столица на република Малта. По време на Втората световна война, града е бомбардиран от немската авиация и търпи серизони загуби в богатия си архитектурно-сграден фонд. Населението на Валета е около 6315 души, според приблизителна оценка от 2005 г. Градът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1980 г.Една от най-големите туристически забележителноси на малтийската столица е катедралата "Св. Йоан Кръстител".В катедралният музей пък се съхранява световноизвестната картина на Караваджо "Обезглавяването на св. Йоан Кръстител". Градът заема площ от 55 хектара. В него има 320 архитектурни паметника, което го прави един от най-богатите на архитектурни паметници в Европа.<br />/източнки Wikipedia/

© Иван Филдишев

Градът е основан от великия магистър на йоанитския орден Жан Паризо дьо ла Валет през 1566 г. Историята на града е пряко свързана с рицарите от Ордена на Св. Йоан и техния осемстранен готически кръст. Съвременният облик на града е дело на италианския военен архитект Франческо Лапарели.Тъй като рицарите дълго време нямали финансови средства, за да построят града те прибягнали до заем от папа Пий и от испанския крал Филип. Италианският архитект Лапарели бил неимоверно улеснен, тъй като получил възможност да проектира града, така както го вижда, без да се съобразява с актуалното местоположение на стари постройки или пък с архитектурни планове. Това е първият в историята град построен на принципа на координатната мрежа на улиците, което позволява свежия морски въздух от двете пристанища да циркулира свободно по улиците и да действа като своего рода "средновековен климатик". Една от най-големите забележителности на съвременната Ла Валета е сградата на парламента, която в периода между 1571-1574 е била официалната резиденция-дворец на основателя на рицарския орден на Св. Йоан-Жан Паризо дьо Ла Валет. Орденът на Св. Йоан владее укрепеното селище ла Валета до 1798 г., когато града, респективно острова е завладян от французите. Две години по-късно Англия обявява Малта за своя колония.Страната остава под английски флаг до 21 септември 1964, когато обявява своята независимост, а от 1874 г., Ла Валета се превръща в столица на република Малта. По време на Втората световна война, града е бомбардиран от немската авиация и търпи серизони загуби в богатия си архитектурно-сграден фонд. Населението на Валета е около 6315 души, според приблизителна оценка от 2005 г. Градът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1980 г.Една от най-големите туристически забележителноси на малтийската столица е катедралата "Св. Йоан Кръстител".В катедралният музей пък се съхранява световноизвестната картина на Караваджо "Обезглавяването на св. Йоан Кръстител". Градът заема площ от 55 хектара. В него има 320 архитектурни паметника, което го прави един от най-богатите на архитектурни паметници в Европа.
/източнки Wikipedia/Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12185 Неутрално

  Великолепен кадър! Поздравления!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 393 Неутрално
 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Страхотен град. Най- бруталната битка е срещу Османската империя. 1565г. Отбраната е поета от Ла Валет. Той знае какво е османска диващина, като е участвал в битките срещу тях при загубата на рицарите на старата им база- остров Родос. Ла Валет няма илюзии, като османците обезглавяват пленените на съседния остров рицари, а Валет веднага избива всички османци. Армията на Валет е съвсем малка- около 6000 души- болшинството невойници. За първи път са включени хора от местното население, за което дотогава рицарите са имали надменно отношение. Малтийците са 3000 - невойници. Реално рицарите са само 2000. Османския разбойник е с около 50 000 изчадия, но вместо да атакуват веднага те изчакват. Армията им се разделя на три. После........ малтийските войни ги размазват. По късно рицарите се предоверяват на нахалника Наполеон, поканен от френската част от ордена, с добри намерения, но................
  Мислех за героизма от 1565г. на рицарите и малтийците/ включително и роби от корабите/ им като стоях на терасата към пристанището на Валета. Ние не успяхме, защото имаме огромен сухопътен фронт и простите диви селджуци са много по- многочислени и озверели- личностно и религиозно.

 4. 4 Профил на ВаняХр.
  ВаняХр.
  Рейтинг: 821 Неутрално

  И снимката и описанието са прекрасни. Благодаря!

 5. 5 Профил на fildi
  fildi
  Рейтинг: 650 Весело

  Много ви благодаря за мненията и се радвам, че ви харесва снимката! Особено това, което каза @grayeagle беше супер интересно и познавателно! :-)

  За снимки на диви животни и птици: www.in-focus.eu
 6. 6 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 611 Весело

  Бил съм ТАМ! Много вдъхновяваща снимка! Красота!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Прекрасна снимка! Като картина на Клод Моне!

 8. 8 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  "са много по- многочислени и озверели- личностно и религиозно"

  Така е. В исторически план Османците са първите ислямистки фанатици, които искат да построят световен халифат или да умрат биейки се за тази... идея.

  Иначе снимката е прекрасна. Не съм бил там, но трябва да посетя задължително.

  Много ме вълнува градоустройството като хоби. Затова беше интересно да науча, че това е първият град с успоредни улици или координатно позициониране. Какъв ли град щеше да построи Платон ако имаше средствата? Ами неговите последователи?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 9. 9 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Хубаво е, че в тази рубрика 1-2 пъти годишно има опити за хубави снимки. Ако хоризонтът не беше крив и ако не беше прекалил/а с HDR, щеше да е още по-хубава.


  Много ме вълнува градоустройството като хоби. Затова беше интересно да науча, че това е първият град с успоредни улици или координатно позициониране.
  —цитат от коментар 8 на Kiril


  Далеч не е първият. Градове с успоредни улици са планирани и строени още преди хилядолетия във Вавилон, Египет, Индия, Китай, индиански в Южна Америка и т.н.
  Дори в Европа не е първият - има още от Древна Гърция и Римската империя, както и средновековни, няколкостотин години по-стари от Валета. Малтийските туристически сайтове, казват, не че бил първия, а един от първите построени на ново място. Което също не е вярно - примерно във Франция има по-стари.

  Какъв ли град щеше да построи Платон ако имаше средствата?
  —цитат от коментар 8 на Kiril


  Не знам, но вероятно щеше да копира Хиподам Милетски, който е строил такива градове преди него (когато Хиподам умира, Платон е едва двайсетина годишен). Днес погрешно на някои места тези архитектурни планове се наричат хиподамови, въпреки, че е имало по-стари такива градове.

 10. 10 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Мислех за героизма от 1565г. на рицарите и малтийците... Ние не успяхме, защото имаме огромен сухопътен фронт и простите диви селджуци са много по- многочислени и озверели...
  —цитат от коментар 3 на grayeagle


  Е, не е било само това. Ние се разделяме на отделни царства, които не си помагат срещу заплахата. А другата причина е логистичната. За разлика от Малта сме много по-близо до центъра на империята - столицата е била в Одрин. Затова османците са спрени чак в Австрия.

 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  Според някои изследователи тук е скрито съкровището на тамплиерите, нападнати и разбити от крал Филип, петък, 13, 1307 г. Но рицарите са били предупредени и скриват огромното богатство нейде из средиземноморието. Една от версиите е Малта, където има дълги лабиринти от пещери, неизследвани и до днес. Така пише в книгите.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8229 Неутрално
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10354 Неутрално

  Много красива снимка и прекрасен залез. Благодаря на автора за тази красота.

 14. 14 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#7] от "Fiji":

  На мене кадърът ми напомни на Амалфи и Позитано и се размечтах. :)
  Небето на снимката е вълшебно!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 15. 15 Профил на fildi
  fildi
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#13] от "Peni Nikol":
  До коментар [#14] от "Bramasole":

  Много ви благодаря наистина! :-)

  За снимки на диви животни и птици: www.in-focus.eu
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK