Мразя да закусвам. Не съм и много социален. Въпреки това при пътуване спазвам определени правила и едно от тях е, че е добре за резултата на проекта да организирам закуски с колеги (увеличавам незаконно времето за работа, ще кажат други). В кафето, където се отбихме, си избрах тази и не съжалих изобщо. Това е най-великата закуска, която съм опитвал. Прекрасна свежа салата (зима е), чери домати с вкус на нашенски домашни, откъснати от градината, пуешко филе - крехко и сочно, вкусни диви гъби, сирене, с вкус на българско, привидно обикновен, разрязан и запечен кап кейк с невероятен вкус.
Но най-удивителното бяха яйцата. Рохки, почти течни отвън (белтъкът), по-твърди отвътре (жълтъкът). Разпитах как го постигат. Ако мога да им вярвам (не съм опитал все още), те го правят, като варят яйцата минимум 3 часа на ниска температура. Не ми казаха колко, но предполагам, че трябва да е под или около 40 градуса, за да не се пресекат белтъците. Резултатът е удивителен. Аз се убедих лично. Вероятно тази технология я прилагат и другаде, но за мен беше истинско откритие.
KRAFTWERK
Рейтинг: 913 НеутралноИзглежда доста слюноотделящо ! Доста по богата е от ирландската /запържен бекон , наденичка ,пържено яйце,домат....и кафе с капка уиски/. Дави е сладко и успешен ден !
jmf29537805
Рейтинг: 321 НеутралноМайсторски приготвената шкембе чорба е за предпочитане.
DDR
Рейтинг: 2747 НеутралноКолкото по просто е едно ядене, толкова по—добре за храносмилателната система. Измешат ли се много неща, за езика и очите може да е празник, но за храносмилането е голям гърч. 😉
Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"Чардо
Рейтинг: 1316 ВеселоФилийка хубав типов хляб леко припечена в тостера, отваряш тостера и внимателно разнасяш отгоре олио ( оригиналната испанска е със зехтин), затваряш тостера да се поприпече заедно с олиото, хубаво краве сирене, нарязан на ситно червен кромид лук , домат "Биволско сърце" и халба бира. . .ако шофираш чай !
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24В Е С Е Л О ! ! !
Дедо Либен
Рейтинг: 1211 ВеселоНай-важното е да не си на празен стомах, другото е Въпрос на вкусови усещания!
Чардо
Рейтинг: 1316 ЛюбопитноА ако говорим за най-вкусната , то мекиците (опържени заедно със сиренето вътре!) на баба ми бяха най, най,. . .
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Сега баб Диди почти овладя технологията :-)
В Е С Е Л О ! ! !
balgariez
Рейтинг: 326 ВеселоДа бе рекъл и кафето какво е било :-)
Щях да преразкажа за превъзходната закуска на познати, като че е моя ;-D
Practic
Рейтинг: 322 НеутралноНай-вкусната закуска в живота ми ? (весело-тъжно?)
Сутринта, след като се наспах у дома през първата нощ на полагаемата отпуска между двете години соц-казармена служба, мама, Бог да я прости, ми направи домашна юфка със сирене. Просто, но великолепно! И такава юфка отново ще хапна чак когато се видим с майчицата ми, дай боже след много години, в онзи другия, по-добър свят. Но и юфката на жена ми съвсем не е лоша!
NIKE
Рейтинг: 479 ВеселоТова е всичко друго , но не е къпкейк!
Fiji
Рейтинг: 1544 НеутралноМоже да са вкусни яйцата, приготвяни 3 часа, но на вид са сополиви. Предпочитам ги 3 минути варени, белтъкът да е стегнат, а жълтъкът – леко рохкав, не преварен и сипкав. А когато яйцата са домашни, селски, с тъмнооранжеви жълтъци – вкусът е супер. Но за закуска са ми тежка храна, предпочитам нещо сладко с кафе без захар.
j.h.jazz
Рейтинг: 482 Неутрално3 часа варене на 40 градуса?То все едно е да ги забравиш в кофа с гореща вода, за варене изобщо и дума не може да става... :)
deaf
Рейтинг: 3051 НеутралноДо коментар [#2] от "jmf29537805":
Това е подходящо при махмурлук.
Ето ви и една безкрайно проста за приготвяне вкусна салата. Става и за закуска.
Намазвате едно много тънко парче шунка,(слайс),с крема сирене. И увивате в него една кисела краставичка. Нарязвате я на колелца и ги подреждате в чиния.
deaf
Рейтинг: 3051 НеутралноДо коментар [#4] от "Чардо":
Комбинацията пресен топъл хляб с истинско сирене и един домат,(български),е направо велика!
Никога не гответе със зехтин! Защото при термичната обработка се отделят някакви токсини,(отрови). Зехтинът се ползва само за овкусяване на салати и подобни на тях.
hamiltonf
Рейтинг: 4028 НеутралноДо коментар [#13] от "deaf":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Точно така е, това е най-канцерогенната мазнина при високи температури. Канадски учени доказаха, че свинската мас е с най-малки поражения.
man_un
Рейтинг: 561 НеутралноМойто муци е царица на закуските-и не само, скоро споделих, че домашният ни рецептурник е с над 60 ястия-та прави много вкусни неща, защото ние у дома не мразим да закусваме, изобщо нищо не мразим. Сутрин аз си правя препечени филийки с масло и сирене с чаша чай или прясно мляко, през лятото кисело мляко. После малко кафе. Сам си правя, защото жена ми почна работа, няма даскали по математика. Но събота и неделя са нейни, в петък вземаме решение, особено ако се очертава посещение на внуците. Няколко вида баници, лангидки, мекици, палачинки, милинки, таркалачи, всичко в големи количества и поднесено с домашни сладка и сирене. Верно, сега съм пенсия и имам време, но 40 г. съм бачкал. Но всеки ден ставам в 6, първо разходка на кучето, бръснене, тоалет, закуска, цигара и в 7 на автобуса.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Willy Messerschmitt
Рейтинг: 1954 НеутралноЗкусвам или комбинация от мюсли ,ядки,мед!Или варена тиква с орехи и мед!И задължително чаѝ.И никога кафе на гладно.....
До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...wiligri
Рейтинг: 594 НеутралноНе мога да ям месо и сладко на закуска. Обаче се научих да сгризвам краставици и домати и сега това с парче сирене ми е любимата закуска.
geordgeo
Рейтинг: 1346 НеутралноВажното е сутрин да се закусва. Моят син, който се оказа, че в детската градина не закусва (както и много други деца), се научи да закусва в къщи с мен и чак тогава да отива - еми друго дете стана. Като хапне препечена филийка с чубричка (лютеница, месце, сиренце) и пие едно топло чайче... хмм, лети после, лети, а не както беше преди - омърлушен и спящ, и гладен, и сприхав... Закуската е най-важното хранене за деня, не го забравяйте и не го подценявайте...
Боян Таксиров
Рейтинг: 1736 НеутралноКейкът е излишен.
mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bgDe Michelis
Рейтинг: 299 НеутралноЕдна дума:
ПОПАРА!
stenlyaka
Рейтинг: 1188 НеутралноСупер !
Изглежда невероятно !
Дори бих запазил хляба ( в интерес на естетиката ) в чинията , въпреки че не ям нито лепило нито захар !
Топка масло или свинска мас бих добавил , за баланс !
stenlyaka
Рейтинг: 1188 НеутралноЗакуската и вечерята са еднакво важни .Нощем тялото се възстановява и са му нужни енергия и протеин .Сутрин може да се закуси половин краставица и половин пакетче краве масло и пак е достатъчно , докато вечер задължително животински протеин !
stenlyaka
Рейтинг: 1188 НеутралноНе е било нужно да се хабят , маста съдържа предимно наситени мастни кислеини , които се окисляват трудно .
....и това е известно поне от началото на 20-ти век .
Fiji
Рейтинг: 1544 НеутралноНа мен краставиците и доматите със сирене са ми вечерята. С една ракия естествено.
ivan_ko9
Рейтинг: 293 НеутралноЗакуската определено е важна.
Чардо
Рейтинг: 1316 ЛюбопитноДо коментар [#14] от "hamiltonf":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Известно е , че по време на турското робство, агите са имали обичай,да влезнат в българска къща и да си поръчват българката да им сготви ядене по свой вкус!
Имало една известна нашенка дето била майсторка на баниците и мине се не мине се седмица, агата все отивал да си хапне хубава баница.
Но един път нашенката силно притеснена , че свършила олиото , а и нямала пари да си купи , на своя глава , без да му обажда на агата направила баницата със свинска мас ! ! !
Агата си хапнал едно хубаво и си заминал , но понеже много му се усладила последния път баницата отишъл по-рано, но нашенката била сколасала да се снабди с олио , та му направила този път баницата пак със олио като друг път!
Но агата я викнал и и дума:
-Защо си подменила мазнината ,защо не е като миналия път мазнината отгоре до долу и от долу до горе все РАВНОМЕРНА ! ?
Хъката -мъката ,нашенката си признала за греха и агата й наредил повече да не му прави баницата било с олио, било с шарлан !
дедо Андро
Рейтинг: 923 НеутралноАми пържени филийки в масло бе, момчета? И със сиренце отгоре?
Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.дедо Андро
Рейтинг: 923 НеутралноАми пържени филийки в масло бе, момчета? И със сиренце отгоре?
Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.Bramasole
Рейтинг: 3595 НеутралноНачинът на готвене, при който храната се вакуумира с помощта на специален уред, поставя се във вода, затоплена от нагревател, поддържащ невисока температура за по-дълго време, се нарича "су вид".
"Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис КоулМисля, че на снимката яйцата са поширани - пак се варят в гореща вода, поставени във фолио, но за 10-ина минути.
А аз сутрин съвсем нездравословно изпивам едно двойно еспресо. :)
daskal1
Рейтинг: 4243 ВеселоДо коментар [#20] от "Боян Таксиров":
Само информативна корекция, това на снимката е кекс (с орехи), не е "кейк".
А иначе учудващо активно участие на мъжката част на форума в дискусията. Гладници :-)
daskal1
Рейтинг: 4243 ВеселоДо коментар [#30] от "Bramasole":
Нездравословно но толкова приятноооо...
Въобще закуската зависи от климата и традициите. Обикновено в Азия е много обилна, докато обедът е минималистичен - традиция наложена от горещия и влажен климат. В селския фермерски живот в Европа, особено северна, има ранна закуска "да прекъснем гладуването" (break fast), последвана от солидна "втора закуска (към 10-10:30), след като си се погрижил за животните, "обяд" към 4 следобед, и не "вечеря, а лек "съпър" към 7 вечерта (лягали са след като се стъмни, ставали са призори).
Има и друг момент, тук сравняваме закуски в ресторанти и хотели и домашни такива, две много различни категории, от личен опит. В къщи никога не бих си направил труда и разходите да направя една "многосерийна" закуска, което ми се сучва по време на пътувания в хотелските all you can eat" бюфети.
Bramasole
Рейтинг: 3595 ВеселоДо коментар [#32] от "daskal1":
"Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис КоулИма разлика м/у закуската вкъщи през работните и през почивните дни - през делниците хич я няма, но през почивните мъжката част си я "изисква"... била част от кефа на почивката. :)
Харесвам "новини", подобни на тази - коментарите са лежерни и приятни.
Да не пропусна вица:
Две блондинки в супермеркета, забелязват представителен мъж и едната чете надпис на пакета, който е взела. Коментира на висок глас: "Натриев хлорид. Божичко, вече и в солта ли започнаха да блъскат химия".
daskal1
Рейтинг: 4243 ВеселоДо коментар [#33] от "Bramasole":
Съгласен за тона, колегата "penetrating" заслужава благодарност.
За блондинките има и автомобилни:
Блондинка не може да стартира "Поршето" си. По чудо отваря капака на колата и възкликва:"Боже, откраднали са ми двигателя!"
Приятелката и, също с "Порше" , отваря "багажника и я успокоява: "Няма страшно, аз имам два, ще ти дам резервния".
Ако това е прекалено "специализиран", давам и друг вариант, медицински.
Блондинка отива на лекар и казва:
- Докторе, нещо лошо става с мен, където и да се докосна по тялото боли!!!
- Покажете!
Тя се докосва до лакътя си с пръст и изпищява, докосва се до крака си - също.
- Вие натурална блондинка ли сте? - пита лекарят
- Разбира се! - отговаря тя.
- Така си и мислех. Пръстът ви е счупен.
Peni Nikol
Рейтинг: 6847 НеутралноТия яйца на гледане не ме привличат, но рохко изпържени в масло и поръсени с лют пипер са прекрасни. Предпочитам ги на вечеря, а закуската чаша мляко с кафе и шоколадови бисквити е достатъчна.
penetrating
Рейтинг: 5433 ВеселоДо коментар [#20] от "Боян Таксиров":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertПърво го опитайте :)
После ще поискате още един :)
penetrating
Рейтинг: 5433 ВеселоДо коментар [#20] от "Боян Таксиров":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertПърво го опитайте :)
После ще поискате още един :)
Боян Таксиров
Рейтинг: 1736 НеутралноДо коментар [#37] от "penetrating":
Може би.
Но точно в това е проблема, когато човек си е поставил определени, да кажем спортни цели.
Въпрос на приоритети, както добре знаете :)
mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
penetrating
Рейтинг: 5433 ВеселоДо коментар [#30] от "Bramasole":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertИнтересно. Ще трябва да ги потърся в интернет.
Иначе в закуската всичко беше студено, в смисъл нямаше нищо (най-вече яйцата) което да се сваля в момента от огъня.
Мислех си за "забулени" яйца, както ги наричаше майка ми, но тук те бяха инвертирани - най- твърдата част беше най-вътре. Колкото по1-навън толкова по-течни бяха.
penetrating
Рейтинг: 5433 ВеселоДо коментар [#31] от "daskal1":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertНямаше орехи, равен, златист, тъмната мрежа е заради препичането му на плочата.
penetrating
Рейтинг: 5433 ВеселоДо коментар [#32] от "daskal1":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertВ Срдна Азия гостите ядат празничния плов на сватбата от 5 до към 7 сутринта :)
penetrating
Рейтинг: 5433 ВеселоДо коментар [#33] от "Bramasole":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertДо коментар [#34] от "daskal1":
Сърдечно благодаря. И от дума на дума дойде време за вечеря :)
penetrating
Рейтинг: 5433 ВеселоДо коментар [#38] от "Боян Таксиров":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertАха... Вземам си думите и хлебчето обратно :)
daskal1
Рейтинг: 4243 ВеселоДо коментар [#41] от "penetrating":
И аз в Бангладеш ям готвено сутрин :-)
daskal1
Рейтинг: 4243 ВеселоДо коментар [#40] от "penetrating":
Е, значи съм се заблудил от оцветяването на някои елементи , ясно личащи в десния "кекс". Жалко, обичам подобни изделия с орехи, пекани и други подобни, макар че проявявам и аз като Боян Т. известна сдържаност по независещи от мен причини :-)
kumcho___valcho
Рейтинг: 538 НеутралноДо коментар [#13] от "deaf":
Зависи от термичната обработка. По-неустойчивите нерафинирани растителни масла започват да се окисляват при температури над 100°C, докато екстра върджин зехтинът - при температури над 160°C. а при рафинираният зехтин стигат до 242°C.
Много зависи какъв тип зехтин ползваш. Всъщност точката на кипене на зехтина дори е малко по-висока от тази на слънчогледовото олио, с тази разлика, че повечето хора ползват само рафинирано олио и го сравняват с екстра върджин зехтин. Ето таблица с температурата на кипене на различните видове растителни масла и съм извадил стойностите за зехтин и слънчогледово олио:
https://jonbarron.org/diet-and-nutrition/healthiest-cooking-oil-chart-smoke-points
Extra virgin olive oil - 160°C
High quality (low acidity) extra virgin olive oil - 207°C
Virgin olive oil - 216°C
Olive pomace oil - 238°C
Extra light olive oil - 242°C
Unrefined sunflower oil - 107°C
Unrefined high-oleic sunflower oil - 160°C
Sunflower oil - 227°C
Refined high-oleic sunflower oil - 232°C
Semirefined sunflower oil - 232°C
penetrating
Рейтинг: 5433 ВеселоДо коментар [#44] от "daskal1":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertАз когато мога не закусвам :) Изключенията са:
- майка ми, до определена възраст
- жена ми, събота, неделя (но е около обед)
- при срещи с колеги
В Узбекистан бях на няколко сватби с ош(плов). Те се правят през късна пролет до късна есен (заради плодовете и зеленчуците). Беше определено изживяване :)
В Баку, Тбилиси, Ереван и Нукус пробвах сутрешен хач (като нашата шкембе чорба, от телешки крака) но се яде основно през зимата, защото е с много калории и тлъст. Навсякъде е различен.
В Узбекистан и Индия пробвах сутрин да ям готвено (вегетариански) беше отлично.
Правя го обаче заради изживяването. Вечер ми е много по-приятно :)
penetrating
Рейтинг: 5433 ВеселоДо коментар [#45] от "daskal1":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert:)
Торбеш
Рейтинг: 1243 НеутралноХайде и от чичо ви Торби една закуска:
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Една шепа "Корн-флейкс" се забърква с две яйца (рецептата е за един човек).
Това се разстила като палачинка върху добре нагрят тиган (ако е с покритие - направо), ако е обикновен тиган - с няколко капки зехтин помаче. Пече се/пържи се от двете страни като палачинка.
Удивителното е, че това, освен че е много вкусно, е извънредно засищащо.
Като закуся такова в 7,00, съм гладен чак към 13,00ч, не мога да си обясня защо...
Опитайте! Просто и лесно, но добро!
xxl17532244
Рейтинг: 247 Неутрално#Липсвафилтърихаштаг
citoyen
Рейтинг: 847 НеутралноИзглежда ми превъзходно! Как да не стане човек по-социален при такова пиршество!
jmf29537805
Рейтинг: 321 НеутралноРадващо е, че никой не е споменал за баничка и боза.