Най-вкусната закуска

Мразя да закусвам. Не съм и много социален. Въпреки това при пътуване спазвам определени правила и едно от тях е, че е добре за резултата на проекта да организирам закуски с колеги (увеличавам незаконно времето за работа, ще кажат други). В кафето, където се отбихме, си избрах тази и не съжалих изобщо. Това е най-великата закуска, която съм опитвал. Прекрасна свежа салата (зима е), чери домати с вкус на нашенски домашни, откъснати от градината, пуешко филе - крехко и сочно, вкусни диви гъби, сирене, с вкус на българско, привидно обикновен, разрязан и запечен кап кейк с невероятен вкус.



Ключови думи към статията:

Коментари (52)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на KRAFTWERK
    KRAFTWERK
    Рейтинг: 1675 Неутрално

    Изглежда доста слюноотделящо ! Доста по богата е от ирландската /запържен бекон , наденичка ,пържено яйце,домат....и кафе с капка уиски/. Дави е сладко и успешен ден !

  2. 2 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 752 Неутрално

    Майсторски приготвената шкембе чорба е за предпочитане.

  3. 3 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3272 Неутрално

    Колкото по просто е едно ядене, толкова по—добре за храносмилателната система. Измешат ли се много неща, за езика и очите може да е празник, но за храносмилането е голям гърч. 😉

    Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  4. 4 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1472 Весело

    Филийка хубав типов хляб леко припечена в тостера, отваряш тостера и внимателно разнасяш отгоре олио ( оригиналната испанска е със зехтин), затваряш тостера да се поприпече заедно с олиото, хубаво краве сирене, нарязан на ситно червен кромид лук , домат "Биволско сърце" и халба бира. . .ако шофираш чай !

    В Е С Е Л О ! ! !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  5. 5 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1303 Весело

    Най-важното е да не си на празен стомах, другото е Въпрос на вкусови усещания!

  6. 6 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1472 Любопитно

    А ако говорим за най-вкусната , то мекиците (опържени заедно със сиренето вътре!) на баба ми бяха най, най,. . .
    Сега баб Диди почти овладя технологията :-)

    В Е С Е Л О ! ! !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  7. 7 Профил на balgariez
    balgariez
    Рейтинг: 2172 Весело

    Да бе рекъл и кафето какво е било :-)
    Щях да преразкажа за превъзходната закуска на познати, като че е моя ;-D

  8. 8 Профил на Practic
    Practic
    Рейтинг: 414 Неутрално

    Най-вкусната закуска в живота ми ? (весело-тъжно?)
    Сутринта, след като се наспах у дома през първата нощ на полагаемата отпуска между двете години соц-казармена служба, мама, Бог да я прости, ми направи домашна юфка със сирене. Просто, но великолепно! И такава юфка отново ще хапна чак когато се видим с майчицата ми, дай боже след много години, в онзи другия, по-добър свят. Но и юфката на жена ми съвсем не е лоша!

  9. 9 Профил на NIKE
    NIKE
    Рейтинг: 519 Весело

    Това е всичко друго , но не е къпкейк!

  10. 10 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 3893 Неутрално

    Може да са вкусни яйцата, приготвяни 3 часа, но на вид са сополиви. Предпочитам ги 3 минути варени, белтъкът да е стегнат, а жълтъкът – леко рохкав, не преварен и сипкав. А когато яйцата са домашни, селски, с тъмнооранжеви жълтъци – вкусът е супер. Но за закуска са ми тежка храна, предпочитам нещо сладко с кафе без захар.

  11. 11 Профил на j.h.jazz
    j.h.jazz
    Рейтинг: 610 Неутрално

    3 часа варене на 40 градуса?То все едно е да ги забравиш в кофа с гореща вода, за варене изобщо и дума не може да става... :)

  12. 12 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3500 Неутрално

    Майсторски приготвената шкембе чорба е за предпочитане.
    —цитат от коментар 2 на jmf29537805



    До коментар [#2] от "jmf29537805":

    Това е подходящо при махмурлук.

    Ето ви и една безкрайно проста за приготвяне вкусна салата. Става и за закуска.
    Намазвате едно много тънко парче шунка,(слайс),с крема сирене. И увивате в него една кисела краставичка. Нарязвате я на колелца и ги подреждате в чиния.

  13. 13 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3500 Неутрално

    До коментар [#4] от "Чардо":

    Комбинацията пресен топъл хляб с истинско сирене и един домат,(български),е направо велика!

    Никога не гответе със зехтин! Защото при термичната обработка се отделят някакви токсини,(отрови). Зехтинът се ползва само за овкусяване на салати и подобни на тях.

  14. 14 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4429 Неутрално

    До коментар [#13] от "deaf":

    Точно така е, това е най-канцерогенната мазнина при високи температури. Канадски учени доказаха, че свинската мас е с най-малки поражения.

    Скоростен индекс "Y"
  15. 15 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 808 Неутрално

    Мойто муци е царица на закуските-и не само, скоро споделих, че домашният ни рецептурник е с над 60 ястия-та прави много вкусни неща, защото ние у дома не мразим да закусваме, изобщо нищо не мразим. Сутрин аз си правя препечени филийки с масло и сирене с чаша чай или прясно мляко, през лятото кисело мляко. После малко кафе. Сам си правя, защото жена ми почна работа, няма даскали по математика. Но събота и неделя са нейни, в петък вземаме решение, особено ако се очертава посещение на внуците. Няколко вида баници, лангидки, мекици, палачинки, милинки, таркалачи, всичко в големи количества и поднесено с домашни сладка и сирене. Верно, сега съм пенсия и имам време, но 40 г. съм бачкал. Но всеки ден ставам в 6, първо разходка на кучето, бръснене, тоалет, закуска, цигара и в 7 на автобуса.

  16. 16
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
    Willy Messerschmitt
    Рейтинг: 5488 Неутрално

    Зкусвам или комбинация от мюсли ,ядки,мед!Или варена тиква с орехи и мед!И задължително чаѝ.И никога кафе на гладно.....

    До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
  18. 18 Профил на wiligri
    wiligri
    Рейтинг: 851 Неутрално

    Не мога да ям месо и сладко на закуска. Обаче се научих да сгризвам краставици и домати и сега това с парче сирене ми е любимата закуска.

  19. 19 Профил на geordgeo
    geordgeo
    Рейтинг: 1295 Неутрално

    Важното е сутрин да се закусва. Моят син, който се оказа, че в детската градина не закусва (както и много други деца), се научи да закусва в къщи с мен и чак тогава да отива - еми друго дете стана. Като хапне препечена филийка с чубричка (лютеница, месце, сиренце) и пие едно топло чайче... хмм, лети после, лети, а не както беше преди - омърлушен и спящ, и гладен, и сприхав... Закуската е най-важното хранене за деня, не го забравяйте и не го подценявайте...

  20. 20 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 1320 Неутрално

    Кейкът е излишен.

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  21. 21 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 364 Неутрално
  22. 22 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 910 Неутрално

    Супер !
    Изглежда невероятно !
    Дори бих запазил хляба ( в интерес на естетиката ) в чинията , въпреки че не ям нито лепило нито захар !
    Топка масло или свинска мас бих добавил , за баланс !

  23. 23 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 910 Неутрално

    Важното е сутрин да се закусва. Моят син, който се оказа, че в детската градина не закусва (както и много други деца), се научи да закусва в къщи с мен и чак тогава да отива - еми друго дете стана. Като хапне препечена филийка с чубричка (лютеница, месце, сиренце) и пие едно топло чайче... хмм, лети после, лети, а не както беше преди - омърлушен и спящ, и гладен, и сприхав... Закуската е най-важното хранене за деня, не го забравяйте и не го подценявайте...
    —цитат от коментар 19 на Г.Е.М.


    Закуската и вечерята са еднакво важни .Нощем тялото се възстановява и са му нужни енергия и протеин .Сутрин може да се закуси половин краставица и половин пакетче краве масло и пак е достатъчно , докато вечер задължително животински протеин !

  24. 24 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 910 Неутрално

    До коментар [#13] от "deaf":Точно така е, това е най-канцерогенната мазнина при високи температури. Канадски учени доказаха, че свинската мас е с най-малки поражения.
    —цитат от коментар 14 на hamiltonf


    Не е било нужно да се хабят , маста съдържа предимно наситени мастни кислеини , които се окисляват трудно .
    ....и това е известно поне от началото на 20-ти век .

  25. 25 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 3893 Неутрално

    Не мога да ям месо и сладко на закуска. Обаче се научих да сгризвам краставици и домати и сега това с парче сирене ми е любимата закуска.
    —цитат от коментар 18 на wiligri

    На мен краставиците и доматите със сирене са ми вечерята. С една ракия естествено.

  26. 26 Профил на ivan_ko9
    ivan_ko9
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Закуската определено е важна.

  27. 27 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1472 Любопитно

    До коментар [#14] от "hamiltonf":

    Известно е , че по време на турското робство, агите са имали обичай,да влезнат в българска къща и да си поръчват българката да им сготви ядене по свой вкус!
    Имало една известна нашенка дето била майсторка на баниците и мине се не мине се седмица, агата все отивал да си хапне хубава баница.
    Но един път нашенката силно притеснена , че свършила олиото , а и нямала пари да си купи , на своя глава , без да му обажда на агата направила баницата със свинска мас ! ! !
    Агата си хапнал едно хубаво и си заминал , но понеже много му се усладила последния път баницата отишъл по-рано, но нашенката била сколасала да се снабди с олио , та му направила този път баницата пак със олио като друг път!
    Но агата я викнал и и дума:
    -Защо си подменила мазнината ,защо не е като миналия път мазнината отгоре до долу и от долу до горе все РАВНОМЕРНА ! ?
    Хъката -мъката ,нашенката си признала за греха и агата й наредил повече да не му прави баницата било с олио, било с шарлан !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  28. 28 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 2172 Неутрално

    Ами пържени филийки в масло бе, момчета? И със сиренце отгоре?

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  29. 29 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 2172 Неутрално

    Ами пържени филийки в масло бе, момчета? И със сиренце отгоре?

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  30. 30 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3996 Неутрално

    Начинът на готвене, при който храната се вакуумира с помощта на специален уред, поставя се във вода, затоплена от нагревател, поддържащ невисока температура за по-дълго време, се нарича "су вид".
    Мисля, че на снимката яйцата са поширани - пак се варят в гореща вода, поставени във фолио, но за 10-ина минути.
    А аз сутрин съвсем нездравословно изпивам едно двойно еспресо. :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  31. 31 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4759 Весело

    До коментар [#20] от "Боян Таксиров":
    Само информативна корекция, това на снимката е кекс (с орехи), не е "кейк".
    А иначе учудващо активно участие на мъжката част на форума в дискусията. Гладници :-)


  32. 32 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4759 Весело

    До коментар [#30] от "Bramasole":

    Нездравословно но толкова приятноооо...
    Въобще закуската зависи от климата и традициите. Обикновено в Азия е много обилна, докато обедът е минималистичен - традиция наложена от горещия и влажен климат. В селския фермерски живот в Европа, особено северна, има ранна закуска "да прекъснем гладуването" (break fast), последвана от солидна "втора закуска (към 10-10:30), след като си се погрижил за животните, "обяд" към 4 следобед, и не "вечеря, а лек "съпър" към 7 вечерта (лягали са след като се стъмни, ставали са призори).
    Има и друг момент, тук сравняваме закуски в ресторанти и хотели и домашни такива, две много различни категории, от личен опит. В къщи никога не бих си направил труда и разходите да направя една "многосерийна" закуска, което ми се сучва по време на пътувания в хотелските all you can eat" бюфети.

  33. 33 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3996 Весело

    До коментар [#32] от "daskal1":

    Има разлика м/у закуската вкъщи през работните и през почивните дни - през делниците хич я няма, но през почивните мъжката част си я "изисква"... била част от кефа на почивката. :)
    Харесвам "новини", подобни на тази - коментарите са лежерни и приятни.
    Да не пропусна вица:
    Две блондинки в супермеркета, забелязват представителен мъж и едната чете надпис на пакета, който е взела. Коментира на висок глас: "Натриев хлорид. Божичко, вече и в солта ли започнаха да блъскат химия".

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  34. 34 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4759 Весело

    До коментар [#33] от "Bramasole":

    Съгласен за тона, колегата "penetrating" заслужава благодарност.
    За блондинките има и автомобилни:
    Блондинка не може да стартира "Поршето" си. По чудо отваря капака на колата и възкликва:"Боже, откраднали са ми двигателя!"
    Приятелката и, също с "Порше" , отваря "багажника и я успокоява: "Няма страшно, аз имам два, ще ти дам резервния".
    Ако това е прекалено "специализиран", давам и друг вариант, медицински.

    Блондинка отива на лекар и казва:
    - Докторе, нещо лошо става с мен, където и да се докосна по тялото боли!!!
    - Покажете!
    Тя се докосва до лакътя си с пръст и изпищява, докосва се до крака си - също.
    - Вие натурална блондинка ли сте? - пита лекарят
    - Разбира се! - отговаря тя.
    - Така си и мислех. Пръстът ви е счупен.

  35. 35 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7496 Неутрално

    Тия яйца на гледане не ме привличат, но рохко изпържени в масло и поръсени с лют пипер са прекрасни. Предпочитам ги на вечеря, а закуската чаша мляко с кафе и шоколадови бисквити е достатъчна.

  36. 36 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5622 Весело

    До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

    Първо го опитайте :)
    После ще поискате още един :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  37. 37 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5622 Весело

    До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

    Първо го опитайте :)
    После ще поискате още един :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  38. 38 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 1320 Неутрално

    До коментар [#37] от "penetrating":

    После ще поискате още един :)
    —цитат от коментар 37 на penetrating


    Може би.
    Но точно в това е проблема, когато човек си е поставил определени, да кажем спортни цели.

    Въпрос на приоритети, както добре знаете :)


    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  39. 39 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5622 Весело

    До коментар [#30] от "Bramasole":

    Интересно. Ще трябва да ги потърся в интернет.
    Иначе в закуската всичко беше студено, в смисъл нямаше нищо (най-вече яйцата) което да се сваля в момента от огъня.
    Мислех си за "забулени" яйца, както ги наричаше майка ми, но тук те бяха инвертирани - най- твърдата част беше най-вътре. Колкото по1-навън толкова по-течни бяха.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  40. 40 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5622 Весело

    До коментар [#31] от "daskal1":

    Нямаше орехи, равен, златист, тъмната мрежа е заради препичането му на плочата.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  41. 41 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5622 Весело

    До коментар [#32] от "daskal1":

    В Срдна Азия гостите ядат празничния плов на сватбата от 5 до към 7 сутринта :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  42. 42 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5622 Весело

    До коментар [#33] от "Bramasole":
    До коментар [#34] от "daskal1":

    Сърдечно благодаря. И от дума на дума дойде време за вечеря :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  43. 43 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5622 Весело

    До коментар [#38] от "Боян Таксиров":

    Аха... Вземам си думите и хлебчето обратно :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  44. 44 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4759 Весело

    До коментар [#41] от "penetrating":

    И аз в Бангладеш ям готвено сутрин :-)

  45. 45 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4759 Весело

    До коментар [#40] от "penetrating":

    Е, значи съм се заблудил от оцветяването на някои елементи , ясно личащи в десния "кекс". Жалко, обичам подобни изделия с орехи, пекани и други подобни, макар че проявявам и аз като Боян Т. известна сдържаност по независещи от мен причини :-)

  46. 46 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 636 Неутрално

    До коментар [#13] от "deaf":

    Никога не гответе със зехтин! Защото при термичната обработка се отделят някакви токсини,(отрови). Зехтинът се ползва само за овкусяване на салати и подобни на тях.
    —цитат от коментар 13 на deaf

    Зависи от термичната обработка. По-неустойчивите нерафинирани растителни масла започват да се окисляват при температури над 100°C, докато екстра върджин зехтинът - при температури над 160°C. а при рафинираният зехтин стигат до 242°C.

    Много зависи какъв тип зехтин ползваш. Всъщност точката на кипене на зехтина дори е малко по-висока от тази на слънчогледовото олио, с тази разлика, че повечето хора ползват само рафинирано олио и го сравняват с екстра върджин зехтин. Ето таблица с температурата на кипене на различните видове растителни масла и съм извадил стойностите за зехтин и слънчогледово олио:
    https://jonbarron.org/diet-and-nutrition/healthiest-cooking-oil-chart-smoke-points

    Extra virgin olive oil - 160°C
    High quality (low acidity) extra virgin olive oil - 207°C
    Virgin olive oil - 216°C
    Olive pomace oil - 238°C
    Extra light olive oil - 242°C

    Unrefined sunflower oil - 107°C
    Unrefined high-oleic sunflower oil - 160°C
    Sunflower oil - 227°C
    Refined high-oleic sunflower oil - 232°C
    Semirefined sunflower oil - 232°C

  47. 47 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5622 Весело

    До коментар [#44] от "daskal1":

    Аз когато мога не закусвам :) Изключенията са:
    - майка ми, до определена възраст
    - жена ми, събота, неделя (но е около обед)
    - при срещи с колеги
    В Узбекистан бях на няколко сватби с ош(плов). Те се правят през късна пролет до късна есен (заради плодовете и зеленчуците). Беше определено изживяване :)
    В Баку, Тбилиси, Ереван и Нукус пробвах сутрешен хач (като нашата шкембе чорба, от телешки крака) но се яде основно през зимата, защото е с много калории и тлъст. Навсякъде е различен.
    В Узбекистан и Индия пробвах сутрин да ям готвено (вегетариански) беше отлично.
    Правя го обаче заради изживяването. Вечер ми е много по-приятно :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  48. 48 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5622 Весело

    До коментар [#45] от "daskal1":

    :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  49. 49 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1496 Неутрално

    Хайде и от чичо ви Торби една закуска:
    Една шепа "Корн-флейкс" се забърква с две яйца (рецептата е за един човек).
    Това се разстила като палачинка върху добре нагрят тиган (ако е с покритие - направо), ако е обикновен тиган - с няколко капки зехтин помаче. Пече се/пържи се от двете страни като палачинка.
    Удивителното е, че това, освен че е много вкусно, е извънредно засищащо.
    Като закуся такова в 7,00, съм гладен чак към 13,00ч, не мога да си обясня защо...
    Опитайте! Просто и лесно, но добро!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  50. 50 Профил на xxl17532244
    xxl17532244
    Рейтинг: 299 Неутрално

    #Липсвафилтърихаштаг

  51. 51 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1516 Неутрално

    Изглежда ми превъзходно! Как да не стане човек по-социален при такова пиршество!

  52. 52 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 752 Неутрално

    Радващо е, че никой не е споменал за баничка и боза.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK