Първи роман за концлагера в Ловеч

Корица към първия роман, описващ обществения и политически климат, довел до създаването на ловешкия концлагер.<br /><br />"Предизвестие за Ловеч" е първият художествен роман от дилогията "Лагер на смъртта" и се явява първият роман, посветен на лагера край Ловеч, действал от 1959 до 1962 г. Проектът е исторически, подчинен основно на действителните събития и говорещ за действителните личности. Тази първа книга говори за събитията след Втората световна война и проследява най-вече българската политическа реакция след Унгарската революция от 1956-та година, както и причините за две знакови действия на ЦК през август 1959-та г. – разформироване на ТВО "Белене" и създаване на трудова група край Ловеч. Сюжетът редува четирите истории на действителни личности, жертви на репресиите, съдби, които накрая ще се влеят като четири ръкава в ждрелото на ловешкия лагер.<br /><br />Премиера : гр. София на 17 април 2019г, 18ч30 клуб "Журналист", ул "Граф Игнатиев" 4

© Васил Ю. Даскалов

Корица към първия роман, описващ обществения и политически климат, довел до създаването на ловешкия концлагер.

"Предизвестие за Ловеч" е първият художествен роман от дилогията "Лагер на смъртта" и се явява първият роман, посветен на лагера край Ловеч, действал от 1959 до 1962 г. Проектът е исторически, подчинен основно на действителните събития и говорещ за действителните личности. Тази първа книга говори за събитията след Втората световна война и проследява най-вече българската политическа реакция след Унгарската революция от 1956-та година, както и причините за две знакови действия на ЦК през август 1959-та г. – разформироване на ТВО "Белене" и създаване на трудова група край Ловеч. Сюжетът редува четирите истории на действителни личности, жертви на репресиите, съдби, които накрая ще се влеят като четири ръкава в ждрелото на ловешкия лагер.

Премиера : гр. София на 17 април 2019г, 18ч30 клуб "Журналист", ул "Граф Игнатиев" 4Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Стига с тази глупост „лагер на смъртта“.
  Искате да отвлечете вниманието от скандала с Ц.Ц.
  И да е имало „лагер на смъртта“, Борисов е предпочел БКП пред безпартиен пожарникар.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#1] от "ebf52574941":

  НЕ е бил длъжен.
  Някои се опитват да се впишат в системата, други НЕ. Последните системата се опитва да унищожи, да превърне в ресурс.
  Затова хората са емигрирали, оставяйки системата с по малко ресурс, и дори са насочвали своята енергия срещу режима тук.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на Stanislav Andreev
  Stanislav Andreev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Към НР. 1 - ти си пълен олигофрен!

 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Стига с тази глупост „лагер на смъртта“.Искате да отвлечете вниманието от скандала с Ц.Ц.И да е имало „лагер на смъртта“, Борисов е предпочел БКП пред безпартиен пожарникар.
  —цитат от коментар 1 на ebf52574941


  Истината е важна,информираноста е важна!Защо според теб чак сега,от89 до 19 са тридесет години!Те не останаха живи случайно останалите живи от него време.Демокрация,вятър и мъгла и мъка,много мъка!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7148 Неутрално

  Чудесно е, че го има. Дано не бъде само една "Бяла лястовица" заради забранената за десетилетия тема и заради гузните виновни, които са все още на власт.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5408 Неутрално

  Трябва да има такива книга (макар и закасняла) за да напомя на обществото че е имало комунистичеки коцлагери!Каквото и да твъдят троловете(пост1)....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 7. 7 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Синовете и внуците на тези убийци искат пак да управляват. След като има олигофрени да гласувата за тях, така ще е. Все пак се надявам, че последното комунистическо-турско управление е останало в историята.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 8. 8 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  "Стига с тази глупост „лагер на смъртта“.
  Искате да отвлечете вниманието от скандала с Ц.Ц."
  ===========================================================================
  Е,защо да е "глупост"?!?Какъв е бил лагерът? На любовта?
  "Проектът е исторически, подчинен основно на действителните събития и говорещ за действителните личности. ....Сюжетът редува четирите истории на действителни личности, жертви на репресиите, съдби, които накрая ще се влеят като четири ръкава в ждрелото на ловешкия лагер."
  И,за какво отвличане на вниманието става дума,след като в "Дневник" ,статиите свързани с прословутите апартаменти са 4 броя.От тази сутрин.
  Вчера бяха 9.
  Къде го виждате това отвличане на внимание - един Бог знае!? И старите баби...:))))))

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 890 Неутрално

  По бегли спомени това място се намира по пътя Ловеч-Троян, вдясно, отляво тече Осъма. Десет години подред ходехме на лагер с деца в тоя район, около ВЕЦ Камен рид. Към лагера работеха местни хора, градинар и домакин, и за толкова години не чухме нищо за това място.

 10. 10 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  До коментар [#8] от "objektivist96":...Какъв е бил лагерът? На любовта?
  >>> Това ли е единствената алтернатива? Лагерът е "трудово-изправителен" за политически затворници и е просъществувал от 1959 до 1962. През него за преминали 1500 души, от които са починали по различни причини( не от много любов разбира се...) 151 човека- всеки десети. Без да оправдавам създаването му и престъпните практики на лагерното началство , смятам че подобно хиперболизиране е излишно и понякога вредно. Спомням си как покойният дисидент академик Шафаревич предупреждаваше за опасността систематичните и целенасочени разкрития на шокиращите моменти от съветския Гулаг да доведат до претръпване в хората и поради някои самозащитни особености на човешката психика даже до неверие в реални събития.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4609 Неутрално

  До коментар [#10] от "тулса":

  Това казваше и другаря Лилов,"Да забравим и да обърнем нова страница!",само че за разлика от бившият СССР където излязоха стотици книги за ГУЛАГ,без да броим Солженицин и Шаламов.в България такива книги почити няма,Илия Троянов в книгата си "Кучешки времена" разказва за страха на бившите лагерници да разказват за онези събития дори 30/40 години след станалото!

  klimentm
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4609 Весело

  Мирчо Спасов умря в собственото си легло,Тодор Живков не бил знаел за ставащото и той горкия си замина с чифт кърпени чорапи,на края на дните си открито се присмиваше разбрал че възмездие няма да има,такива работи!

  klimentm
 13. 13 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#10] от "тулса":Т... разказва за страха на бившите лагерници да разказват за онези събития ...
  —цитат от коментар 11 на klimentm


  Какъв страх, бе? Повечето затворници са си били крадци и търговци на кръв човешка. Въобще не ги жаля. Може би не е трябвало да бъдат убивани толкова жестоко, но не и да им е прощавано.


  До коментар [#11] от "klimentm":

 14. 14 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#13] от "ebf52574941":

  "Какъв страх, бе? Повечето затворници са си били крадци и търговци на кръв човешка. Въобще не ги жаля."

  Няма лечение за извратени представи, освен това твоите са по идиотски неверни.
  Дай да ти видим източниците на информация и не се прави на залупен.

 15. 15 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#10] от "тулса":
  Алтернатива?!? Каква алтернатива?!? "Трудово-изправителен"?!? Хайде стига,"тулса"!
  Всеки десети! Я си представете,че някой от тези 150 загинали там е Ваш, близък и любим човек??!? Като хипербола ли щеше да Ви,изглежда?!? Трудово-възпитателен...мили,Боже!! Нещо като ТВУ - техникум вътрешна украса...Е,не е това,доста по-гадно е!
  Там където живеете и преподавате сега(доколкото правилно съм разбрал),когато се заклеват в съда,какво произнасят?Истината,само истината и нищо друго освен истината! И,не на порции!
  " Спомням си как покойният дисидент академик Шафаревич... "
  "Шафаревич всегда открещивался от диссидентства."!

 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm": Изглежда доста интересна личност- като писател и изобщо.Сега гледам в нета за него..Струва ми се, че познава повече живота в Африка и Индия(живял там цели 7 години), отколкото описваните от него времена в България . Когато се е родил(1965), въпросният лагер в Ловеч е вече закрит. Емигрират семейно когато е само на 6 години.
  Има и някои моменти в биографията му, които ме..озадачават:
  In 2013 Trojanow had criticized the National Security Agency (NSA). In the same year he was denied entry into the USA for undisclosed reasons. He planned to attend a scholar's conference there.
  Да не някой антиамериканист, каквито се срещат и в западноевропейските интелектуални среди?

 17. 17 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  До коментар [#15] от "objektivist96":
  "Шафаревич всегда открещивался от диссидентства."!
  >> Това кой го казва и по какъв повод? Него са обявявали и за антисемит(за "Русофобия") , както и Солженицин между другото.... Ако не беше толкова световноизвестен като учен, може би щеше да свърши като Марченко или поне щяха да го заточат като Бродски в някое...ТВУ на Север заради тунеядство. По въпроса за истината. Именно това се опитвам и да правя. Не случайно съм написал трудово изправителен в кавички, но реалното положение е, че лагерът не е бил създаден с цел унищожение на затворените в него( ...само не ми напомняйте за един надпис за ролята на труда над входа в истински лагер на смъртта).
  Сега много ли е или малко 10% починали..В подобни екстремални условия за всеки с по-слаба физика или хронично заболяване има голяма вероятност да почине- не непременно пребит до смърт от някой първобитен лагерен надзирател. Разбира се, че ако бях лично/семейно пострадал, щях да бъда доста по-емоционален и категоричен.
  Така е устроен човек.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3076 Весело

  Не се гневете на начина на мислене на червените под тази статия.
  Толкова могат хората, толкова мислят.

  подпис
 19. 19 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#13] от "ebf52574941":

  Имаш талант, защо не напишеш една книга точно за тези хора. Има и нужната документация, разрови се из нея, ще ти помогне.
  Останалите са били хора с влияние. Но не толкова голямо, че да бъдат унищожени веднага. А и е трябвало да се даде пример, какво точно да очаква всеки, който е против "народната власт". По един или друг начин. По груби данни около 300 000 са в този списък (заедно с убитите след съд или без съд и присъда!). Този списък е даден на "народната власт" от съветското посолство. Всеки министър (а и всеки комунист на високо ниво!) е имал съветник съветски гражданин. Или по-право, България престава да съществува във вида си от преди ВСВ. И се превръща дефакто в част от СССР. Всеки наш комунист на високо ниво е бил на отчет в КГБ. След 89-та независимо от партийната принадлежност (БЗНС), властта им премина от политическа в икономическа. Има разбира се и днес богати хора, несвързани с Русия. Но е ясно кой все още дърпа конците у нас. Не са само назначените милионери, има и доста забогатели чрез мушики, хиперинфлация, пране на вече откраднати пари, дрога, "внос" на цигари, горива и (сетете се колко още!) доста други "съвсем законни" дейности... "Прехода" ни е 1:1 копиран от съветския (руския). Та сме наистина троянския им кон в ЕС.

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Чудесно е, че го има. Дано не бъде само една "Бяла лястовица" заради забранената за десетилетия тема и заради гузните виновни, които са все още на власт.
  —цитат от коментар 5 на penetrating


  Извинявай, но няма грам чувство за вина в тези "хора"!
  Стана емблема – "Вината вземаме само с мезета!"
  Гузни????????????????????????????
  Виж, нагли Да!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":
  "Илия Троянов в книгата си "Кучешки времена" разказва за страха на бившите лагерници да разказват за онези събития дори 30/40 години след станалото!"

  Как няма да се страхуват като виждат какво става с тези оцелели лагерници , които почват да разказват за мъките си и преживяванията си по затвори и лагери. Надя Дункин беше жестоко убита в дома си от убиец , който е влезнал в жилището и с взлом. Лагерниците виждат , че на власт са отново техните убийци и мъчители, преименували се на социалисти. Техните убийци и мъчители имат своите защитници и във форума. Вижте тулсата и многоцифровия.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Жертвите в комунистическите лагери на смъртта са десетки хиляди в България , а в СССР жертвите на ГУЛАГ са десетки милиони.

 23. 23 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3636 Любопитно

  До коментар [#21] от "tacheaux":Техните убийци и мъчители имат своите защитници и във форума. Вижте тулсата
  ...>>> Тай, тъй...Сега и защитник ме изкарахте на репресиите и мъчителите:) Аз ако почна да давам квалификации, мога ли да ви обвиня в пристрастно доносничество и в съвременен вариант на търсене на врагове на народа?

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Не се гневете на начина на мислене на червените под тази статия.Толкова могат хората, толкова мислят.
  —цитат от коментар 18 на Иван К


  Не е до можене. До извратеност на техния начин на мислене и на техния морал става дума.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":
  "Илия Троянов в книгата си "Кучешки времена" разказва за страха на бившите лагерници да разказват за онези събития дори 30/40 години след станалото!"

  Пред вид съдбата на Надя Дункин , която почна да разказва своите преживелици по комунистическите лагери и веднага и затвориха устата, като я убиха по особено жесток начин, не само лагерниците се страхуват, но и писателите се страхуват да пишат по тази тема. Не случайно само писател като Илия Троянов , който не живее в България и пише на немски език, имаше куража да разказва за комунистическите лагерите на смъртта. Но дори той беше цензуриран от преводача , който се оказа ченге на ДС. Книгите му бяха преведени некоректно, като по-остри пасажи и оценки в текстовете са били загладени или направо пропуснати.

 26. 26 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Е,няма как да не ,Ви напомня за всеизвестния надпис „Arbeit macht frei“(който между другото правителството на Ваймарската република използва в качеството на лозунг на програмите за намаляване на безработицата:))), защото пишете:"...реалното положение е, че лагерът не е бил създаден с цел унищожение на затворените в него"!!!
  И Дахау и Освиенцим официално не са създадени като инструменти за осъществяване на Endlösung der Judenfrage(Окончателното решение на еврейския въпрос)!!!
  На Ванзейската конференция се води протокол и този протокол се води от Адолф Айхман, и в протокола не се говори в прав текст за газови камери, и крематориуми, а за „каторжен труд, при който, да се надяваме, повечето ще измрат“, както и за това, че не трябва да има оцелели, доколкото те могат да се превърнат в ядро за възраждане на евреите, а стенографираният от Айхман протокол е преработван по-късно многократно от Мюлер и Хайдрих." Отпечатани са около 30 екземпляра, обозначени с гриф „Държавна тайна“ и са изпратени на участниците в конференцията, или съответно на техните работни места. Пред края на войната участниците в конференцията унищожават своите копия, но едно все пак е намерено през 1947 г. в архива на Министерството на външните работи. Това е екземпляр № 16, принадлежал на Мартин Лутер." А,кодовото наименование на плана за изтребване на евреите в концлагери на територията на Полша е „Изселване на евреите на изток“ !!! Не изтребване,а изселване!
  Та,хайде да не си говорим за това, с какви цели са били създадени тези лагери,моля!

  "...Плисецкая: — Что такое коммунизм, что такое социализм — лично для меня это хуже фашизма, но они тогда этого не понимали и искренне верили.
  Познер: — Когда вы говорите, что лично для вас это хуже фашизма, это потому что вы лично не испытывали фашизм или по другой причине?
  Плисецкая:— Нет, я за свою долгую жизнь наблюдала и то, и то — фашизм был на виду, а коммунизм был закрыт. Что, допустим, делали в концлагерях, это было всем известно. Что делали в концлагерях и тюрьмах НКВД, никому неизвестно — это было закрыто. Люди не знали, покрывали, врали и так далее, но я не думаю, что это было лучше. И я не думаю, что жертв было меньше, я думаю, что жертв было больше, много больше. У меня нет никаких радужных слов по этому поводу. Немцы ведь исполняли то, что им приказывали, а у нас делали это даже по собственному желанию. Вот так — приятно попытать, поубивать, плюс к тому, что это хотели. И, конечно, если бы Сталин официально крикнул клич «Бей жидов!», то ни одного бы не оставили."

  Та,така...
  Колкото до Шафаревич,и кой е казал това по-горе - ами,един коментиращ човек,който не е незапознат с темата-−М Половцев.
  Ето и друго мнение:"Я часто встречался с Игорем Ростиславовичем Шафаревичем по причине того, что он интересовался Иваном Ильиным, а я все эти годы собирал и комментировал этого ранее запрещенного автора. Мы беседовали часами и говорили в основном о судьбах России и русского народа. В одной из бесед, к моему удивлению, он сделал мне замечание, уже не помню к какой фразе, которую он оценил как антисемитскую. Я очень этому удивился, так как многие и как этот автор выше прочитанной мною статьи, был уверен, что Игорь Ростиславович антисемит. Теперь я понимаю, кто "сделал его антисемитом" в глазах многочисленной публики, как юдофильской, так и юдофобской. По моим сведениям, его предупреждали не публиковать "Русофобию", считая ее антисемитской, но он не послушал советчиков и нажил себе кучу врагов. Я книгу его читал и кроме объективного анализа истории народов не увидел особого нажима автора на антисемитизм. Что и подтвердил случай нашего разговора. Это моя невинная фраза вызвала у него такую реакцию, а что касается его самого, то во всех наших многочисленных разговорах (сколько выходило томов И.А. Ильина, столько и было встреч; сюда не входили встречи на других площадках и телефонные разговоры) НИ ОДНОГО РАЗА сам Игорь Ростиславович антисемитские темы не поднимал. Я даже с какого-то момента за этим следил. Не думаю, что он мог принимать меня за провокатора или еврея (я по отцу украинец, а по матери русский). Просто Шафаревич не был антисемитом, нравится это кому-нибудь или нет. Помню, как мой знакомый, живший в Нью-Йорке Григорий Петрович Климов - антисемит, жидоед и борец с латентными гомосеками (все его последние книги после гениальной "Берлинский Кремль" были навязчиво посвящены этой теме, где он "ярко" высказывался: "У них (евреев. - Ю.Л.) есть русский защитник академик Сахаров, а у нас (русских. - Ю.Л.) защитник еврей академик Шафаревич"; меня Климов насмешил, как и Шафаревича, которому я это пересказал, по просьбе самого Климова, между прочим). Итак, первый навет на Шафаревича как антисемита - отброшен, как фейк, который кому-то был так нужен и в дейсвительности работал в жизни. Вспоминал, как один русский математик, уехавший в США, в Дубровнике на конференции, куда мы шли с ним вместе случайно узнал от меня, что я знаком с Игорем Ростиславовичем, сказал: "Ты опасный человек. Лучше я перейду на другую сторону улицы, чтобы нас с тобой не заметили вместе". И перешел улицу, так был напуган пропагандой в США против Шафаревича.
  Теперь о Шафаревиче как "идеологе русского национализма". Тут вопрос еще проще. Он никогда не говорил о гениальных и единственных, впрочем, книгах и брошюрах Ивана Ильина, которые касались вопросов национализма, особенно ярко русского национализма: "О национализме" (7-я глава "Путь духовного обновления"), "О патриотизме" (10-я глава "О сущности правосознания"), "О Христианском национализме" (7-я глава "Основы Христианской культуры"), брошюра "Основы борьбы за национальную Россию" и ее выжимки "Спутник русского христианина националиста" и мн. др. мест Ильинского творчества нами с Шафаревичем НЕ ОБСУЖДАЛИСЬ НИКОГДА! Точно также, как и в многочисленных русских националистических и патриотических движениях Ильин и его националистическое учение, вернее "Учение о национализме" НИКОГДА НЕ ФИГУРИРОВАЛО! В этом есть общая причина: никто еще не дорос ни интеллектуально, ни духовно, ни сердечно до этого животрепещущего вопроса, который развернулся в мире совсем другой стороной лица, а лучше сказать - рожей. Вот и хлебаем то, от чего так чёрт от ладана отскакивали. Национализм у нас и в мире - табу (исключение Израиль, см. прекрасную книгу Гарольда Фиша "Еврейская революция", в которой он называет любимый им еврейский национализм "романтическим сионизмом", не решившим проблему антисемитизма вследствие отсутствия духовной компоненты. Учитесь у грамотных и смелых людей, а не оправдывайтесь, что вы не националист, не фашист, не антисемит - это на вас вешают ярлыки, у нас у всех и Трамп антисемит, фашист и националист, а по-моему, такой же псевдонационалист как и Шафаревич). Игорь Ростиславович был деликатным человеком и мягким. Когда я прочел ему статью "Проекта Конституции Российской Империи" (1938) - это "Пост- большевистская Конституция Ильина", которую цитировал Путин, говоря об Армии, например, в которой "всем членам КПСС запретить политическую деятельность на 20 лет, а членам Политбюро - навсегда", то Шафаревич мне ответил: "Это людоедская статья". Итого, все, кто обвиняют Шафаревича в подобных клеветнических грехах, хотели бы видеть в нем антисемита и русского националиста, так как это сильно играло на их стороне. Такой же дефомации подвергается на Западе и Иван Ильин: "фашист, антисемит и пр.", а то, что он лишился работы в 1934 году профессора Русского Научного института в Берлине и еле унес ноги в 1938 году из нацистской Германии (будучи наполовину немцем), никого не волнует, потому что борьба с антисемитизмом и национализмом - не есть любовь к евреям и к любому другому народу, "любящему свой народ, - по определению национализма Ильиным, - который ведет ДУХОВНУЮ жизнь", но никак ни абы-какую! Следите, господа, за сутью предмета, а не его "торговой упаковкой"."
  До коментар [#17] от "тулса":

 27. 27 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":Жертвите са десетки хиляди...
  >>> Изглежда сте доста по -осведомен от хората, които професионално и дълго време , с достъп до архиви и партийни документи са се занимавали с тези въпроси:
  http://pametbg.com/index.php/bg/prestuplenia/lageri/26-2015-11-21-17-20-56
  Специално за лагера в Ловеч:
  "......Министърът на вътрешните работи Георги Цанков предлага на Политбюро: „ за по-правилното и по-ефективно водене на борбата срещу криминалните рецидивисти и хулиганите е целесъобразно да се разреши сега – временно МВР в отделни случаи за лица по много прецизна оценка, които са станали нетърпими за обществото поради многобройните нарушения от тяхна страна на спокойствието на гражданите, да ги изпраща на принудителен физически труд в отделни обекти като каменни кариери и други подобни”
  По този начин въпросните 166 лица поставят началото на лагера край Ловеч, формиран под наименованието Трудовата група – Ловеч, филиал на ТВО „Белене” с щатен състав 7 офицери и 83 старшини – охрана и надзиратели. Лагерът се формира със знанието и одобрението на Тодор Живков след разговор с министър Георги Цанков. Когато през 1962 г. в Политбюро трябва да се вземе решение за отговорността за убийствата в лагера Георги Цанков заявява пред членовете на висшето партийно ръководство, че още през 1959 г. Живков е информиран за новия лагер:
  „През 1959 г. ние разгледахме обстановката в страна и дойдохме до заключението, че не ще може да държим лагера „Белене”. Говорихме с др. Живков няма ли да е разумно да закрият този лагер. Ако има хора, които са непоправими, да се пратят в затворите. „Белене” остана за усложнено време. Ставаше въпрос за една група от 500-600 души – какво да ги правим? Дали да ги пуснем и да започнем да ги гоним наново или да ги изолираме някъде. Тогава решихме да открием една кариера в Ловеч, където да приберем тези хора и да ги превъзпитаваме чрез тежък физически труд.”

 28. 28 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Всяко изследване за престъпленията на болшевишките антибългарски слуги на Москва е добра новина!
  Да се знае българската история от децата и внуците на днешните българи!
  България завинаги!

 29. 29 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Първи роман за концлагера в Ловеч
  —цитат от коментар 0 на Заглавието


  Има ли го в Замундата?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4609 Неутрално

  До коментар [#16] от "тулса":

  Не съм се интересувал какъв е Троянов,самият той само преразказва спомените на бивши концлагеристи а не води разказа си от първо лице,разбира се че не е бил очевидец на разказаното от него.
  Прочие и Цветан Тодоров не е бил очевидец но това не прави разъжденията му по въпроса нищожни.
  Колкото до изказването на мининистъра Цанков,то си е чиста пробацинизъм ,мисля няма нужда да доказваме отново и отново че в Ловеч е имало политически затворници.

  klimentm
 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10039 Неутрално

  Да, позакъснял е, но по добре късно отколкото никога. Всички млади хора трябва да знаят и да помнят какви са ги вършили комунистите.

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10039 Неутрално

  Да, позакъснял е, но по добре късно отколкото никога. Всички млади хора трябва да знаят и да помнят какви са ги вършили комунистите.

 33. 33 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 685 Неутрално

  45 години "Народна власт"
  Първа част

  Деветосептемврийският преврат, по-късно помпозно наречен ,,социалистическа революция”, отприщва терористичен произвол, при който загиват и безследно изчезват най-малко осемнайсет хиляди души. Противоконституционен ,,Народен съд” изпраща в затвора и осъжда на смърт общо девет хиляди обвиняеми. ,,Народната власт” прекарва през ада на десетки концентрационни лагери (,,Трудово-възпитателни общежития”) над сто и осемдесет хиляди български граждани, лишени от свобода без съдебно решение. За да не възникват спънки пред пълзящата болшевизация, войската и офицерството са изпратени да воюват срещу Германия в състава на Трети Украински фронт.
  През декември четиридесет и седма комунистическата власт преминава от локални конфискации към генерално ликвидиране на персоналното и акционерно владеене върху средствата за производство и национализира банки, застрахователни дружества, фабрики, занаятчийски работилници, магазини. Марксистко-ленинските влъхви знаят най-добре, че частната собственост, пазарните отношения и демокрацията вървят ръка за ръка. След като осигуряват неоспорвано господство на местните си пионки, съветските окупатори се изтеглят. За четиридесет месеца на българска земя пребивават с различна продължителност около шестотин хиляди червеноармейци и енкаведисти. По съветско разпореждане България им изплаща заплатите, командировъчните и режийните в долари.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 34. 34 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 685 Неутрално

  45 години "Народна власт"
  Втора част

  Българските комунисти постигат своята четвъртвековна цел - установяването на едноличната си власт. Последвалите дълбоки промени имат за задача да я увековечат. Видимата приемственост с някои стари умонастроения и порядки става удобен мост, по който хора от бившия елит и гъвкави културтрегери се присламчват към силните на деня. Хипнотичното преклонение пред грубата сила сродява хиляди конформисти от бившите русофилски партии с идолопоклонниците на съветския комунизъм. В шефски кабинети, заседателни зали и следствени арести отблизо лъсва истинското съдържание на двете разрекламирани качества, ужким проявявани от новоизпечените властници през борческия им период. Афишираната им жертвоготовност се оказва токсично съединение на пара-религиозен фанатизъм, дива жажда за отмъщение и флагрантно неуважение към човешкия живот и достойнство. А народническият им идеализъм - вкиснат миш-маш от ниска интелигентност, малограмотност и войнстващо невежество.
  Зад Желязната завеса животът постепенно се намества в новозададеното русло. Монотонно се нижат ден след ден, месец след месец, година след година, конгрес след конгрес, петилетка след петилетка.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 35. 35 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Време беше и такъв роман да излезе, даже мисля, че доста е закъснял. Ще се постарая да си го купя когато отивам в България.
  А, за ушанките като номер 1, които се опитват да замажат подобно гнусно престъпление, думи нямам.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 36. 36 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Историята на комунистическите убийства и грабежи и досега остава непрочетена и зле изучена. Ето защо БСП продължава да съществува и да слугува на внуците и правнуците на убийците. Промиването на мозъци, че НРБ бил рай, а хората живеели свободно и богато е част от пропагандата на този московски филиал продължава. Хиляди пенсионери продължават да гласуват за тези негодници и корумпирани "пролетарии" с имоти за милиони и наглост за столетия.

 37. 37 Профил на Васил Ю. Даскалов
  Васил Ю. Даскалов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Написах книгата, воден от гражданския си дълг и чисто човешко чувство на отвръщение към неправдата. В романа говорят истинските истории, съдбите на Сашо Сладура и на няколко млади хора, набедени за враг на народа. Автентична, написана след събеседване с оцелял от лагера и изчитане на документална и мемоарна литература. Една книга история, общество, памет... Тя е и учебник и душа. Тя е приемственост. Говори гласът на оцелелите.
  Каня ви на 17 април, мястото е известно. Заповядайте.
  От автора, Васил Ю. Даскалов

 38. 38 Профил на Деян Деян
  Деян Деян
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво! Чудесен избор на тема. Нямам търпение да излезе книгата!!

 39. 39 Профил на Деян Деян
  Деян Деян
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "andreas_hofer":

  😊

 40. 40 Профил на Деян Деян
  Деян Деян
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  Точно така! Браво на автора

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK