Ченстохова икона на Божията Майка

Черната Мадона в полски символ и се намира в Ясногурския манастир.Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Благодаря на автора за фотогалерията! Ами значи- оказах се права, че тази икона е произведение на изкуството и гаврата с нея е гавра със самите поляци като народ..Нормален човек не постъпва така.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Разстроено

  До коментар [#1] от "cmy12603507":

  На либералите не им пука нито за религия, нито за изкуство - светът започва от тях....:(

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1684 Любопитно

  При жив Бог толкова икони?...

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Светът започва от Свободата, човешките права, свободния избор, справедливостта, честта и достойнството и солидарността.

  Ако някой иска да противопоставя гореизброеното на религия и изкуство, то тогава да ходи да се....

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Весело

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  Хайде сега, светът започва от инстинкта за самосъхранение и възпроизводство. Ако си гладен, първо мислиш как да се нахраниш, след това как да се запазиш от опасности в група от себеподобни, веднъж установил се - за място в средата и т.н. Да вземеш поне да научиш базовите етапи от таблицата на Маслоу-МакГрегор, а?

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":Светът започва от Свободата, човешките права, свободния избор, справедливостта, честта и достойнството и солидарността.Ако някой иска да противопоставя гореизброеното на религия и изкуство, то тогава да ходи да се....
  —цитат от коментар 4 на Боян Таксиров


  Викаш, универсалното лекарство на турболибералите. Ма ти затова си толкова здрав -- много са те лекували.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Тъй като вчера написах една кратка, но все пак доста обемиста справка за тази икона и тайните и в зората на христианството, мисля че не е зле да споменем само, че "Богородицата" е минала и през България накъде след 10 век.

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Това важи за примитива.
  Ако беше прав, не биха избухвали революции.
  Всеки щеше да се опитва да се нагоди към системата, колкото и уродлива да е тя.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  Талибанско

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#6] от "zyb18561487":

  Здрав съм.
  И теб мога да излекувам, ако искаш.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 11. 11 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  Талибанско неумение да различиш увреждане на оригинално произведение и колаж вьрху копие. Взимайте пример от ислямските си сьбратя и направо отстрелвайте гейовете превантивно, да няма такива «гаври» за в бьдеще. Да не пропуснете за всеки случай да изгорите и колажите на Уорхол, че гавренето» е заразно. И ако ви притеснява сравнението с ислямистите-няма страшно. Хитлер и Сталин сьщо са преследвали художници, критици и журналисти «дегенерати.»

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Любопитно

  Поляците вярват, че през вековете тази икона е спасявала страната от беди, вътрешни и външни. Затова Черната Мадона е коронована официално за кралица на Полша. Всяка година през август там правят поклонническо шествие. Пред иконата се стичат стотици хиляди, за да се поклонят, благодарят и да се помолят.

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Любопитно

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Казват, че тази икона я има навсякъде по света, най-вече където живеят общности на поляци. Те са се преселвали, носейки със себе си преданост към Божията Майка и търсели от нея закрила в трудния си живот на емигранти.
  Можеш да я видиш и недалеч от Сент Луис, щата Мисури, САЩ.

  karabastun1@abv.bg
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Любопитно

  По време на нейното изписване Пресветата Дева му разказвала за живота на Господ Исус Христос – живот, който самият Св. Лука вече бил представил в своето Евангелие.

  karabastun1@abv.bg
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Любопитно

  През 326 г. Света Елена я намерила в Йерусалим и я дала на сина си – император Константин Велики. Тя построила храм в Константинопол, който да я приюти. По време на набези срещу града светото изображение било поставяно пред градските стени. Армиите на нападателите удряли и нападали, но картината винаги спасявала столицата на Източната Римска империя от унищожение.

  karabastun1@abv.bg
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Любопитно

  Иконата на Черната Мадона преминала през ръцете на много хора, за да стигнем до 1382 г., когато татарите нападнали крепостта на княз Владислав, където се намирало изображението. Една татарска стрела пронизала гърлото на Пресветата Дева. Князът пренесъл картината в църквичка, намираща се в полския град Ченстохова. През 1430 г. църквичката била нападната и агресорите се опитали с меч да разрежат Черната Мадона. Мечът на два пъти пронизал картината. Трети път нямало – нападателят паднал на земята в агония и умрял в болки. Но прорезите от меча могат и днес да бъдат видени на иконата.

  karabastun1@abv.bg
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Любопитно

  Когато съветските войски през 1920 г. се оказали пред стените на Варшава, хиляди поляци се отправили на поклонничество към Ченстохова, за да изпросят помощ от Черната Мадона. Впоследствие поляците удържали блестяща победа срещу съветската армия по време на т.нар. Варшавска битка. Днес всяко полско дете знае тази победа като „чудото на Висла”.
  По време на Втората световна война, когато Полша била под немска окупация, вярващите непрекъснато ходели на поклонение в Ченстохова и това бил техния израз на съпротива. Поклонничествата се задълбочили още повече по време на атеистичния комунистически режим, въведен от Съветския съюз. Всички опити на правителството да сложи край на поклонничествата се оказали изключително неуспешни.

  karabastun1@abv.bg
 18. 18 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Когато свободата и упражняването на човешките права се използват като алиби за обикновената простащина положението става трагикомично!

 19. 19 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#11] от "7777": “....Взимайте пример от ислямските си сьбратя и направо отстрелвайте гейовете превантивно, да няма такива «гаври» за в бьдеще...“ Когато пишете в български сайт, сте длъжна да спазвате БЪЛГАРСКИТЕ, а не вашите американски закони. Висшият закон на Р. България- българската конституция- казва-
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 6.
  (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. НЕ СЕ ДОПУСКАТ никакви ограничения на правата или ПРИВИЛЕГИИ, ОСНОВАНИ на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование,УБЕЖДЕНИЯ, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  Ако у вас- в сащ- е нормално и допустимо глбти хората да имат ПРИВИЛЕГИИ спрямо хетеросексуалните ви граждани, това си е ваш проблем, но в България е НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИОННО ПРОГЛАСЕНОТО ПРАВО НА РАВЕНСТВО. Така, че- не ми излизайте с тези морализета от рода на “и те са хора“ или “вие сте талибани, щом не ги приемате“- те не са правно релевантни в България!

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Любопитно

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Хайде да ми обясниш какво става след революциите, или те са перманентни за едно общество? Плаша се, на база личния ми опит от България, от страни в които има постоянни "революционни промени".
  И разбирам че не си примитив, но един неудобен въпрос: как си заработваш прехраната?

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Това е една от легендите за преследваните от римляните християни през 66-67 г.н.е. и укритата в пещерата икона. Другата е за създаването на иконата по времето на царуването на роденият в днешния Ниш император Константин Велики (306-337), във всеки случай преди появата на темперните бои през 6-ти век.

 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Честоховската Св. Богородица се смята за икона - закрилница на Полша.
  От изкуствоведска гледна точка става въпрос за вероятно италианска имитация (т, нар, маниера бизантина) на византийска Одигитрия (Пътеводителница) - рисувании са в периода XII - XV век предимно в южна Италия. За това би свидетелствали лилиите на химатиона (бурката) на Св. Дева - по това време в южна Италия, в кралството на Двете Сицилии управляват д'Анжу - френска по произход династия.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  От изкуствоведска гледна точка става въпрос за вероятно италианска имитация (т, нар, маниера бизантина) на византийска Одигитрия (Пътеводителница) - рисувании са в периода XII - XV век предимно в южна Италия.
  —цитат от коментар 22 на PavelCZ


  Че е рисувана от св. Лука е романтично, но не е вярно. Освен италианската теория, другите теории са че е византийска или произхожда от Балканите.

  Мисля, че това което се вижда в момента, са прерисуваните образи. Отдолу има други пластове. От това може да е приликата с италианските творби.

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  След революциите настъпват промени. Навсякъде е различно.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_revolutions_and_rebellions

  Не става въпрос за постоянни революционни промени, а за промяна на насоката на развитие и порядките, когато нещата не може повече да продължават по същия начин.

  Прехраната си я заработвам като фрийлансър в програмирането и освен това продавам собствени продукти. В момента обаче си търся работа в Германия.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":

  Именно, след "пулсациите" на революциите настъпват периодите на съзидателен еволюционен процесс, по-скучно е, но с повече съзидателност, особено при избор на правилния път - обикновено този на работа, стремеж към материално осигуряване и сигурност, както и на перспективи за развитие.
  Попитах за работата, защото когато продаваме труда си за да осигурим себе си и семействата си по принцип ставаме елементи във външна система, и, за времето за който продаваме труда си, или продукта от него приемаме условията на тази система, клиент и т.н.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  До коментар [#22] от "PavelCZ":

  Реално иконата а ранен продукт на византийското творчество до 6-ти век предвид оригиналната техника на изпълнение, впоследствие, след ограбването на църквата в Ченстохова, включително поругаването и и натрошаването на иконата от хуситите през 1430 г., е практически прерисувана от руски майстори, които не са знаели за енкаустичната техника и са правили доста неудачни опити с темпера по възстановяването и.

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  До коментар [#22] от "PavelCZ":

  Най-подробно историята на иконата е описана на полския сайт на Уики, за който ще дам линк (материалът на чешки е много беден, също и на български и английски)
  https://pl.wikipedia.org/wiki/Obraz_Matki_Boskiej_Częstochowskiej
  Има, разбира се, и отделни писания на тази тема, но мисля че за нуждите на форума сайта е достатъчно богат с информация.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1":

  Така е, за системата и елементите. Съществува невидима материална принуда, къде по завоалирана, къде по явна.

  Затова добавих, че си търся работа в Германия.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11054 Весело

  До коментар [#1] от "cmy12603507":
  До коментар [#2] от "karabastun":
  До коментар [#7] от "daskal1":

  Убеден съм, че не става дума за тази, а за друга светица, която е покровителка на ЛГБТИ обществото :)

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ezili_Dantor

  Нищо, че коренът е един и същ (плагиатство) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Весело

  До коментар [#29] от "penetrating":

  Аз пък съм убеден, че ЛГБТИ обществото :), както винаги се е объркало в превода на флашмоба :)

  karabastun1@abv.bg
 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#27] от "daskal1":

  Мерси за линка. Разбирам полски, макар д ане го говоря.

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Благодаря за снимките и разказа за историята на иконата.
  Тези дни се ровех да прочета нещо и попаднах на този текст на Горан Благоев:
  http://www.euro2001.net/index.shtml/issues/6_2001/issues/1_2002/index.shtml?page=statia&file=issues/5_2006/stat_17.html
  Интересна е и версията в статията, че иконата е донесена в Киев от византийската принцеса Анна, сестра на император Василий II.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  До коментар [#31] от "PavelCZ":

  При мен е така с чешкия, гладни няма да останем :-)

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Весело

  До коментар [#28] от "Боян Таксиров":
  Както е писал древният римски поет Маркус Пацувиус, цитуиран от Цицерон, повече от 100 години преди новата ера, Ubi bene ibi patria (където е добре там е отечеството).

 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3723 Весело

  До коментар [#28] от "Боян Таксиров":Както е писал древният римски поет Маркус Пацувиус, цитуиран от Цицерон, повече от 100 години преди новата ера, Ubi bene ibi patria (където е добре там е отечеството).
  —цитат от коментар 34 на daskal1


  Явно си обичаш професията ...и маш търпението ....

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11054 Весело

  До коментар [#30] от "karabastun":

  Защо? Та тя е вуду светица :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  изключително вярно!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK