Парк-музей на бойната дружба 1444 г. "Владислав Варнечик"

Тя ще бъде открита на 18 май (събота) 2019 г. от 17.00 ч. и ще представи на варненската публика картички, пощенски марки, медали и плакети, които пренасят през времето спомена за героизма на 20-годишния владетел, загинал на бойното поле край Варна.Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  Когато самия влашки войвода Влад Втори изпраща своята армия от 4 000 души в помощ на Владислав, той му казва, че това е нищо, защото османският султан отива на лов с 25 000 души! А Владислав Варненчик има общо 20 000 войници.

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  Край Варна загиват около 10 000 християнски воини.
  Загубите на султана са два пъти повече.
  Стотици европейци намират смъртта си извън бойното поле – по околните хълмове и в блатата. Други са убити или пленени дни след битката.
  Пировата победа на Мурад II е с изключителни мащаби и последици. Край Варна войските му смазват последния голям антиосмански поход на обединените християни през Средновековието.

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  След битката местните хора отбелязват лобното място на краля и бойците му с дървени кръстове. По време на Кримската война /1853- 1856г./ поляци от дивизията на граф Замойски издигат там гранитен паметник. През 1924 г. е поставен нов, а през 1935 г. върху една от двете тракийски могили на мястото на битката е построен мавзолей.

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Трансмач
  Трансмач
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Къде са дежурните чалми? DDR и останалите. Да ни обяснят как нямало турско робство, и какъв "жовот" сме си живеели в агарянската империя.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Общата численост на християнската армия достига 20 000 души, а османците разполагат с около 8000 воини на Балканите.

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  Разпокъсана Европа. Европа, която е в разгара на междуособни войни, дори в самите държави. Включително похода на Владислав Варненчик не е подкрепен от полските благородници. Не случайно болшинството от армията са унгарски войници, ръководени от своя военоначалник Януш Хуняди.

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6254 Неутрално

  Друг аспект от историческите сведения за похода на Владислав Ягело,който научих наскоро, ми стана по-интересен. Поляците и Българите тогава са се разбирали много лесно, без преводач. Явно, езиците ни тогава са били много по-близки, отколкото сега.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Бастуне, втората снимка много замазана... Що така?

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  Първоначалният план на кръстоносците за преминаване на Балкана е изоставен и те се насочват към Варна с надеждата, че оттам венециански кораби ще ги откарат до Константинопол. По пътя си завземат крепостите Овеч (дн. Провадия), Каварна, Калиакра и Галата.
  Турският гарнизон на Варна бяга от града, ала Мурад II бързо се придвижва начело на огромна армия през Ямбол и Айтос и на 9 ноември 1444 г. заема височините край Варненското поле. В залива няма никакви венециански кораби.................

  karabastun1@abv.bg
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  А за живеещите във Влашко, изобщо и да не споменаваме, че сме говорили един език....

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#8] от "tww09306483":

  Светкавицата....

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  Кога: 10.11.1444г.

  Къде: край Варна, Османски султанат (дн. България)

  Кои участват:

  1) Кръстоносната армия от Унгария, Бохемия (Чехия), Полша, Литва, Унгария, Хърватска, Молдова, Влахия, Сърбия, папството, включително и български контингент

  Армия: 25-30,000 души

  Пълководци: Владислав III Ягело, Янош Хуняди, Влад II Дракул, Фружин,
  2) Османски султанат

  Армия: ок. 60-80,000

  Пълководци: Мурад II Коджа, Хадъм Шехабедин паша, Караджа паша

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  Жалко, че тази битка е завършила по този трагичен начин. Историята на Балканите можеше да е много по-различна, ако навреме бе отблъснато османското нашествие (както става при Виена). Поне хан Тервел ни спасява от арабите няколко века по-рано.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#10] от "karabastun":

  В края на ХІV в. ясно се знае, че юрисдикцията на българското царство започва от Карпатите, а влашката столица е смятана за град в неговите предели.
  Всичко сочи, че това сведение отразява едно реално положение на нещата, както е засвидетелствано и от друг важен документ - грамотата на Раду І в полза на търговците от Брашов, Ръшнов и земята Бърса, с която уведомява българския цар за това, че са констатирани случаи на корупция от страна на български митничар в Карпатите.
  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  karabastun1@abv.bg
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Силно се съмнявам... Особено, след като Траян попилява даките и изтребва доста голяма част от тях. Променя им езика, като настанява много римски гарнизони в новата провинция и се отнася с тях, доста жестоко. Води две войни с тях, все пак. Десетки хиляди са само даките, които са хвърлени по арените на колизеумите и са бесени по улиците на Рим. Всичко това става 1-ви и 2-ри век. Българите се появяват 4 века по късно. Та не ми е ясно, как сме могли да имаме един и същи език. Вярно, че късното средновековие в някои части от Румъния пишат на кирилица, но не е навсякъде.

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#13] от "Читател":

  Няма как да завърши различно - при 3-4 пъти разлика в армиите.

  karabastun1@abv.bg
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#13] от "Читател":

  И без флот !

  karabastun1@abv.bg
 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Какво българско царство в края на ХІV-ти век? Каква юрисдикция? В планината над Брашов, има един стар каменен кръст. След него в посока запад, започват християнските земи. Преди него са вилаетите и васалите на султана. Кръстът си е там, от много столетия и показва, как е било. Трябва някой местен да те заведе...

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3579 Неутрално

  Понеже видях на оръжейната витрина няколко мускета с фунеивидни цеви, искам да споделя това , което знам, защо конструкцията е такава, за тия, които проявяват интерес. Предназначението е най-вече за кавалерията. При езда конникът е принуден да зарежда през дулото мускет докато язди, а за да няма загуби на барут, цевта отпред е изкована във формата на фуния. Сипването на барут е ставало със специален барутник, който дозира количеството точно. По-късно е възприето във флота, най-вече от пиратите, където трябва да се действа бързо, особено при вълнение на морето и нестабилната палуба.

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#18] от "tww09306483":

  в края на ХІV-ти век?
  Български, влашки и венециански монети са открити в съкровището на Калиакра
  Има например - влашки дукат, издаден от великия влашки воевода Мирчо Стари (1386 - 1418). Дуката има индикации да е издаден, като е отбелязано името на сюзерена на влашкия воевода - цар Иван Шишман (1371 - 1395). Мирчо Стария признава именно Шишман и дори е бил в свитата му, преди да вземе влашкото воеводство.

  Редица важни сведения от които може да се съди за българската история се съдържат от средновековните монети.На тези малки метални късчета е написана историята на българите.Известно е че епиграфските материали наред със законите са най-сигурната база и представляват най-достоверен източник за градежа и възстановката на историята. Така интересът към средновековните монети на българите излиза извън представата ни само като за някакво хоби,събирачество или колекционерство , а нумизматичните данни изясняват и доказват съществуващото икономическо и политическо развитие на средновековната ни държава.Монетите са неоспорим доказателствен материал служещ за правдивото възстановяване на българската история,така като служат за тази цел и на други държави.Богатия и разнообразен нумизматичен материал все още се пренебрагва .като дори се затварят очите пред явно доказващи и пренареждащи историята на региона ни не в светлината която ни се представя.Още на времето българските възрожденци,които използват средновековни български монети за да повдигнат духа на народа и за доказателство на наличието на българско царство и държавност. и подготвят освобождението му.Монетосеченето е един от белезите за държавност и от най-древни времена е строго регламентирана и контролирана дейност.Така например в византийската Еклога на Лъв и Константин се указва ,че "18. Подправячите на пари да се накажат с отрязване на ръката." Подобни и по-сурови са наказанията и в другите средновековни държави.

  Издаването на българските средновековни монети се свързва главно с предварително зададените ни очертания на тази средновековна държава,които трябва да приемаме като даденост -главно с Търновското царство и монетосеченето и ,с държавата на Страцимир и това на Добруджанското деспотсво.Туй като монетите много ясно определят и характеризират очертанията на една средновековна държава съвсем не е чудно,че тази монета която искам да разгледам,въпрки че носи името на суверена на българия Иван Шишман,тъй като излиза от предварително зададените рамки за предтставената ни за единствена територия и обхват на българските държави и държавност сведени единствено до изброенеите три . А тя е повече от доказателство за българския характер и на така нареченото Влашко воеводство и хвърля друга светлина върху някои все още дискусионни въпроси от българската история,а именно докъде се простира българската държавност на т.нар, Второ българско царство..

  +IWAn ___ mvnaz

  Монетите на Раду I (~1377 - 1383) също носят надписа IW(an). Такъв е надписа ,кирилси ,на негови монети,,т.нар. валахиян бан,фигуриращи под # 78a and 78b в каталога.

  Традицията се запазва и далеч след времето на "признатото" загиване на българската държавност 1396 г.

  В монетите на Владислав II (1447 - 1456) имаме кирилски надписи от името на Iω,Йоан Шишман IW ВЛАДНСЛА ВОНВОД .

  РЕВ.IW ВЛАДНСЛА BOIBωΔA ΓNb

  Като ΓNb означава ΓOCΠOΔHNb

  Или това което се разглежда като валашко монетосечене на практика е оторизирано и санкционирано от императора на България,носи и неговото име. Т.е. това което се разглежда като Валахия е част от българската държавност и наред и с изброените три кита на българската държавност през този период трябва заслужено да включим и Валахия, С ЧИЯТО ВИДНО ОТ ТЕЗИ МОНЕТИ С КИРИЛСКИ БУКВИ В ИМЕТО НА ИВАН ШИШМАН,българската държавност продължава и далеч след посочваната 1396 г.

  karabastun1@abv.bg
 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Край Варна загиват около 10 000 християнски воини...
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Навярно, като варненец, си запознат с повече подробности отколкото аз.
  И все пак, искам да направя едно уточнение. Както пишеш, наистина загиват християнски воини, които се бият за нашта свобода. И това не е изолиран случай. Жалкото е, че походът им неуспешен, но това не би трябвало да прави нашто уважение към тях по-малко. Повечето от тези християни са католици. С което искам да обърна внимание, че не само православни руснаци, които се пишат за славяни, са се били за нашта свобода.

  ПП. Добавих горното, най-вече, предвид просташкото неуважение, на което бяхме свидетели напоследък, когато наште синодални кукуфелници (а и не само те и не само напоследък) си обърнаха главите настрана при посещението на папата у нас. Когато посрещахме московското ченге, държанието им бе като на слугинаж (а и не само тяхното), а когато дойде папата - слугинското им поведение се смени с показно пренебрежение.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  браво карабастуне . галериа на ниво.
  а плажа почна ли да са пълни веке че ше одиме да плажуваме скору?

 23. 23 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  За близо хиляда триста и четиридесет годишното си историческо съществуване България два пъти се озовава в сянката на азиатска деспотия. Веднъж подир гибелта на средновековната българска държава в края на XIV-ти век. Втори път след разтурянето на Третото българско царство в средата на миналия.
  По един и същ начин е нарушено естественото национално развитие: избити, прокудени и обезличени са по-издигнатите хора, пресечени са органичните връзки с Европа, наложени са чужди закони и порядки. И в двете империи завоевателки - османската и съветската - господстващите народи изповядват едно и също жизнено кредо: ,,Ние принадлежим на върховния повелител и ще дадем животите си, щом той рече”. И двата властващи етноса възприемат съществуването си като телеологично движение, започващо от божествено озарение в главата на месия и продължаващо към свръх-грандиозна цел, завършваща историята. Юнашко завоюване на Европа, че и на света. Хилиастично ощастливяване на целокупното човечество.
  Българските мечти произлизат от земна жизнена философия:
  ,,Аз искам да живея и работя за благото на семейството ми и за моя собствена полза. Да спазвам установените закони. И те да бъдат еднакви за всички”.
  Важни са децата, имота и работата. Във всички епохи, за хубаво или лошо, твърдоглавите българи са имали лично гледище по отношение на идеите, собствено мнение за събитията и индивидуален подход към хората.

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Българите са дремали по него време. На иберийския полуостров по това време вече приключват 300 годишния процес по изритване на агаряните.

 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Гневно

  До коментар [#24] от "blondofil":

  Ми не знам , дали са дремали - ама са мряли !

  karabastun1@abv.bg
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Гневно

  До коментар [#24] от "blondofil":

  Преди Осман да стъпи на Балканите - тук са били между 30 и 40 ''държави'' !!!

  karabastun1@abv.bg
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Разстроено

  И всеки цар, княз, войвода и т.н е мислел, че е най-най !!!!

  karabastun1@abv.bg
 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2456 Любопитно

  Карабастуне, случайно да знаеш името на еничара който посича Владислав и това е преломен момент в битката. Като деца като идвахма езкурзовода ни беше казал името беше Коджа някакъв нещо като нашия Делян Пеевски.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#18] от "tww09306483":

  От 681 тези територии официално са част от българската държава до 1393 - а българският народ живее там и до днес - разбира се след 1865 - в училищата се преподава само на новоизмислен език - поинтересувай се, авер - !

  karabastun1@abv.bg
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#18] от "tww09306483":

  ''Според изследване, проведено от университета Ка Фоскари във Венеция (Università Ca' Foscari di Venezia) и италианското министерство на унивеситетите и научните изследвания (Ministero dell'Università e della Ricerca Scientifica),[1] [2], речниковият състав на съвременния румънски език съдържа около 90% елементи от латинския език, докато преди създаване на държавата Румъния през 1861 чрез обединението на двете княжество Влашко и Молдова, латинската лексика в писмения език е едва 20%, нещо обикновено за всички европейски езици, а останалите 80% са думи, заемки или производни преди всичко от български, по-малко новогръцки, унгарски, турски или албански. ''
  Според тебе какъв е народът, който преобладаващо говори с български думи, има български обичаи и пише на български !!!???

  karabastun1@abv.bg
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#18] от "tww09306483":

  Румънският език се отличава от истинските романски езици и е пряко свързан фонетично , като например наличие на фонеми ă (= ъ), â, î (= ы), характерна за българския .... и най-определящо ГРАМАТИЧНО с българския и досега !!!
  Например :
  - задпоставена членна форма на съществителните имена;- склоняем задпоставен член, три рода: мъжки, женски и среден
  - замяна на родителния падеж с дателен;
  - сложна система от аналитични форми за бъдеще време;
  - удвояване на прякото допълнение.

  karabastun1@abv.bg
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#18] от "tww09306483":

  Например румънските имена на числителни от 11 до 19 са копие на българските (unsprezece = единадесет – „един над десет“ и т.н.).
  Заети са някои производителни модели за образуване на думи с наставки: -ac (-ак), -aciu (-ец), -ca (-ка) и представки: ne- (не-).

  karabastun1@abv.bg
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#18] от "tww09306483":

  Около 40% от разговорната лексика (речников състав) на съвременния румънски език са заемки от българския и старобългарския (bolnav „болнав/болен“, vreme „време“, vidră „видра“, cleste „клещи“, gădil „гъдел“, gălăgia „глъч“, grijă „грижа“, dobitoc „добитък“, drâzneşti „дразня“, drojdia „дрожди“, jigneşti „да жегна“, vină „вина“, taina „тайна“, trebuie „трябва“, ştirbi „щърбав“, spovedanie „изповед“, ieftine „евтино“, izbăvi „избавям“, măgăriţa „магарица“, nevăstuica „невестулка“, oglinda „огледало“, obicei „обичай“, odih „отдих“, otrava „отрова“, primejdia „премеждие“, proroc „пророк“, pricina „причина“, pocăinţa „покаяние“, răsplata „разплата“, sfeşnice „свещник“, sfânt „свят“, sfârşit „свършек“, tutun „тютюн“, zid „зид“, muncă „работа“ (< мъка), a iubi „обичам“ (< любя), prieten „приятел“, ţara „държава“ (< царщина/царство)) и много др.

  karabastun1@abv.bg
 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2456 Любопитно

  До коментар [#23] от "Practic":

  Има малка разлика че по врече на тоталитаризма не изчезваме нито като държава нито като нация! Японците и китайците цял живот са били откъснати от Запада и пак са се развили. Нали по турско не сме били откъснати пътували сме където искаме и защо не сма са развивали?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  След още само 50 години и македонският по същата творческа схема няма да е български !

  karabastun1@abv.bg
 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#28] от "Julian Mall":

  Като деца като идвахма езкурзовода ни беше казал името беше Коджа някакъв нещо
  -----------------------------
  Предполагам , че е имала пред вид Султан МУРАД II Коджа Османоглу - ОСМАНСКИЯТ ПРЕДВОДИТЕЛ ....
  Но това разбира се е легенда...

  karabastun1@abv.bg
 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#28] от "Julian Mall":

  Ако ти е интересно - прочети това :
  Съдбата на Владислав III Ягело след битката при Варна? The fate of Władysław III Jagiełło after the Batt le in Varna?
  ------------------------
  https://www.academia.edu/4983668/Съдбата_на_Владислав_III_Ягело_след_битката_при_Варна_The_fate_of_Władysław_III_Jagiełło_after_the_Batt_le_in_Varna

  karabastun1@abv.bg
 38. 38 Профил на ili71
  ili71
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Парк-музей на бойната дружба 1444 г. "Владислав Варнечик"

  Силно е да се каже БОЍНАТА ДРУЖБА, понеже такава имаме само с бившия СССР!

 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  До коментар [#36] от "karabastun":

  Не става въпрос за един от еничарите които са охранявяли в кръг Мурад ІІ на полето на битката към които си приближава и Владислав който си е мислил че ще може да мине през тях с коня си но той нещо се подплашва и се вдига на задните си крака и тогава еничара отсича с брадвата си крака му, Владислав пада с коня и тогава е и обезглавен от същшя еничар!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4395 Весело

  Къде са дежурните чалми? DDR и останалите. Да ни обяснят как нямало турско робство, и какъв "жовот" сме си живеели в агарянската империя.
  —цитат от коментар 4 на Трансмач


  Разрешете да доложа. Възпрепятстван бях - все пак рамазан държиме и докато го държиме сме много люти...сега хапнахме туй онуй (няма да ти обяснявам какво, че няма смисъл) и сега вече заблагнали да ти кажа:
  Никой не е идвал да те освобождава ДАРОМ. Още веднъж ДАРОМ. И Владислав Ягело ака Варненчик е изпотрепал сума ти народ за да си начеша егото. Ако не си е бил чешал егото а слушал старите и опитни бойци, сега Карабастуна щеше сигурно да пише в някой полски форум.
  Относно робството - твоите деи и прадеди със сигурност са били роби - чии не знам, ти си знаеш. Моите а и на много други съфорумци не са били.
  Доволен?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 41. 41 Профил на Трансмач
  Трансмач
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#40] от "DDR":

  На никой не му пука какво ядеш, но ако ягелонския беше успял, България щеше да се завърне на картата още в петнайсти век, и бастуна няма как да пише в полски форум, както аз не пиша в турски!

 42. 42 Профил на Трансмач
  Трансмач
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#40] от "DDR":

  Хапнал си туй-онуй когато слънцето е над хоризонта?!? Циркаджия :)))

 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  До коментар [#41] от "Трансмач":


  До коментар [#42] от "Трансмач":

  Ти за часови пояси чувал ли си?
  Иа кони поляците бяха победили, нали не си толкова наивен, че да си мислиш, че щяха да кажат " Заповядайте на тепсия свободата и възстановената държава. Стига ни тази награда, че гинахме за православните братя"
  И Бастуна не е Бастун а Карабастун - имай малко уважение.
  И на тебе лека вечер.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5103 Весело

  КарабастунЧо пак прави от нуждата история.Жалко, че не се е включил под статията и другия луд....депутат 241 и Лорд на Гербовете ! Хахаха...............

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2019/02/24/3395038_bulgarski_gerb_na_rodos/

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Роби са били крепостните в Русия. България също е владяла много народи, Испания 700 години е владяна от маврите/ според историята завладяна само от 9000 войни/, Унгария и Чехия са били присъединени към Австро- Унгария, да сте чули и чели те да се наричат роби.Или ще повтаряме това, което ни принуждават руснаците, за да сме им много по-благодарни, че са ни освободили. Моите роднини са от Тракия, която последна се е освободила и помня прабаба си, която живя дълго. Никога не чух от устата и думата робиня. Работили са, като всички обикновени турци. Имали са къща, ниви, кафене. За мен е обида да се наричаме роби.

 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Неутрално

  До коментар [#39] от "Julian Mall":

  Авер по това време - НЯМА ЕНИЧАРЕ.......

  karabastun1@abv.bg
 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Весело

  До коментар [#45] от "Роси":

  аЙ ..ОКАЗА СЕ , ЧЕ ИСПАНЦИТЕ БИЛЕ РОБЕ.... Т...ш.....к!!! :)

  karabastun1@abv.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK