Едно добро начало

Когато обедът започва късно, напомня гозбите на баба и е безкрайно вкусен. Какво друго му трябва на човек за пълно щастие, освен да го сподели.
Сита супа, напомняща нашия гювеч (без зелен боб), но с парчета говеждо месо



Ключови думи към статията:

Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1451 Неутрално

    Наистина хубави гозби, колега. Добът апетит!

  2. 2 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1442 Неутрално
  3. 3 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 1841 Неутрално

    "Какво друго му трябва на човек за пълно щастие, освен да го сподели."

    Едно ферари... :)))

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Весело

    До коментар [#1] от "Читател":

    Едни от многото :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Весело

    До коментар [#2] от "442":

    В Армения, но пък са толкова български :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Весело

    До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

    Съгласен :)
    Засега обаче, го докарвам само на цвят и то върху тенджерата на втората снимка :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  7. 7 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 1841 Весело

    До коментар [#6] от "penetrating":

    Достоен заместител :))

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  8. 8 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 508 Неутрално

    До коментар [#5] от "penetrating":

    Във времето, когато е имало съвсем малко продукти, кухните са били близки. Отделно лозовият лист се ползва за завиване на риба или плънка от памтивека. Само оризът е от по- късно. Освен това Армения и България са със сходни климатични условия. Смътно ми се струва, че е имало смесване и влияние между ливанска, арменска, византийска кухня, защото нали няма как турците, идващи от степите на Средна Азия сами да се сетят да мариноват агнешкото в зехтин и лимон. И те така. Наздраве на всички.

  9. 9 Профил на Vivian Apostolov
    Vivian Apostolov
    Рейтинг: 836 Любопитно

    До коментар [#1] от "Читател":Едни от многото :)
    —цитат от коментар 4 на penetrating


    Да беше споделил и рецептата...

    Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
  10. 10 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 622 Неутрално

    Сърменцата приличат на лозови. Някъде обичат супите по-гъсти, нищо чудно това да е разновидност на гулаш щом е с говеждо месо. Но няма значение, изглежда много вкусно. Браво.

  11. 11 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3761 Неутрално

    "Пропускам" супата, но не и сармите. Ако вкусът им е като вида им... да Ви е "сладко"! :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  12. 12 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8215 Любопитно

    До коментар [#6] от "penetrating":

    БРАВО!!!
    А на мен не ми пуснаха рибената чорба от делтата на Дунав......:(

    [email protected]
  13. 13 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2584 Неутрално

    Да ви е сладко! Сърмите изглеждат лозови?

  14. 14 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 525 Любопитно

    Вкусно изглеждат и супата и сармите...

  15. 15 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8066 Неутрално

    И аз помня бабините манджи. Малко по количество, мазнички и много вкусни, даже и постните.

  16. 16 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Неутрално

    До коментар [#8] от "victortrt":

    Една от най-устойчивите хипотези за арменския народ при разчитане на техния генотип се смята, че те са направили обратна миграция преди хиляди години от югоизточна Европа :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  17. 17 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Весело

    До коментар [#9] от "tolkoli":

    Не мога да помогна, аз само я ядох :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  18. 18 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Весело

    До коментар [#11] от "Bramasole":

    Бяха чудесни. Разликата с нашите беше, че в киселото мляко нямаше копър и чесън. Но аз често ги ям така и в България.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  19. 19 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Весело

    До коментар [#12] от "karabastun":


    :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  20. 20 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Весело

    До коментар [#13] от "Таралеж":

    Месни, лозови, точно като нашите. Тук им викат толма.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  21. 21 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Весело

    До коментар [#14] от "objektivist96":

    Бяха превъзходни :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  22. 22 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 525 Любопитно

    До коментар [#21] от "penetrating":
    Чудесно!
    Как се казва супата?

  23. 23 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Неутрално

    До коментар [#22] от "objektivist96":

    Бозбаш от някакъв регион, не му запомних името. Видове бозбаш обаче има много. Има ги и в Азърбейджан има ги и в Грузия и доста се различават помежду си...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  24. 24 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 525 Неутрално

    До коментар [#23] от "penetrating":
    Благодаря!

  25. 25 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Весело

    До коментар [#11] от "Bramasole":

    Между другото, сърмите бяха сервирани на специален дървен поднос с височки крака с изрязани места за всеки от елементите. Този прорез в дървения поднос зад лъжицата беше за капака на тенджерката. Под подноса имаше чиния, така сърмите стояха топли в тенджерката. Не можах да определя месото, но понеже ми хареса много, предполагам, че е било свинско (или свинско смесено с телешко) :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  26. 26 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Весело

    До коментар [#24] от "objektivist96":

    :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  27. Чудя се какво още име можете да измислите на традиционното българско "Телешко варено"......макар, че отдавна не го правят с телешко..............

    Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
  28. 28 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7451 Неутрално

    Наистина вкусотии, добър апетит!

  29. [quote#9:"tolkoli"][/quote]

    Хахахаха, точно и право в целта!

    Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
  30. 30 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3761 Неутрално

    До коментар [#25] от "penetrating":

    Описаният от Вас дървен поднос означава, че собствениците знаят, че дяволът е в детайлите. :)
    Аз умея да права сарми до размерите от снимката. :) Но майка ми... истинска майсторка на изнервящо малки по размери сармички /докато се завиват/, но пък толкова вкусни...
    Интересно, дали в Армения готвят студени супи? Пробвала съм няколко пъти руската окрошка, но не съм впечатлена.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  31. 31 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Неутрално

    До коментар [#30] от "Bramasole":

    Аз съм горещ почитател на сърмите. Турците има едно устройство, което автоматизира донякъде завиването на сърмите. Друго си е да се направят ръчно (аз не мога). Много ги обичам. Всякакви :) Най-страннте, които съм опитвал бяха в Баку, завити в листа от лешниково дърво, Изглеждаха като малки, зелени хапки и бяха с овнешко и говеждо. В останалото бяха като при нас - много вкусни.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK