Едно добро начало

Когато обедът започва късно, напомня гозбите на баба и е безкрайно вкусен. Какво друго му трябва на човек за пълно щастие, освен да го сподели.
Сита супа, напомняща нашия гювеч (без зелен боб), но с парчета говеждо месо



Ключови думи към статията:

Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 3588 Неутрално

    Наистина хубави гозби, колега. Добът апетит!

  2. 2 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1509 Неутрално
  3. 3 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 3045 Неутрално

    "Какво друго му трябва на човек за пълно щастие, освен да го сподели."

    Едно ферари... :)))

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Весело

    До коментар [#1] от "Читател":

    Едни от многото :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Весело

    До коментар [#2] от "442":

    В Армения, но пък са толкова български :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Весело

    До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

    Съгласен :)
    Засега обаче, го докарвам само на цвят и то върху тенджерата на втората снимка :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  7. 7 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 3045 Весело

    До коментар [#6] от "penetrating":

    Достоен заместител :))

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  8. 8 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 633 Неутрално

    До коментар [#5] от "penetrating":

    Във времето, когато е имало съвсем малко продукти, кухните са били близки. Отделно лозовият лист се ползва за завиване на риба или плънка от памтивека. Само оризът е от по- късно. Освен това Армения и България са със сходни климатични условия. Смътно ми се струва, че е имало смесване и влияние между ливанска, арменска, византийска кухня, защото нали няма как турците, идващи от степите на Средна Азия сами да се сетят да мариноват агнешкото в зехтин и лимон. И те така. Наздраве на всички.

  9. 9 Профил на tolkoli
    tolkoli
    Рейтинг: 1324 Любопитно

    До коментар [#1] от "Читател":Едни от многото :)
    —цитат от коментар 4 на penetrating


    Да беше споделил и рецептата...

    Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
  10. 10 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3331 Неутрално

    Сърменцата приличат на лозови. Някъде обичат супите по-гъсти, нищо чудно това да е разновидност на гулаш щом е с говеждо месо. Но няма значение, изглежда много вкусно. Браво.

  11. 11 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3840 Неутрално

    "Пропускам" супата, но не и сармите. Ако вкусът им е като вида им... да Ви е "сладко"! :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  12. 12 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9594 Любопитно

    До коментар [#6] от "penetrating":

    БРАВО!!!
    А на мен не ми пуснаха рибената чорба от делтата на Дунав......:(

    karabastun1@abv.bg
  13. 13 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 3098 Неутрално

    Да ви е сладко! Сърмите изглеждат лозови?

  14. 14 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 3055 Любопитно

    Вкусно изглеждат и супата и сармите...

  15. 15 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8480 Неутрално

    И аз помня бабините манджи. Малко по количество, мазнички и много вкусни, даже и постните.

  16. 16 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Неутрално

    До коментар [#8] от "victortrt":

    Една от най-устойчивите хипотези за арменския народ при разчитане на техния генотип се смята, че те са направили обратна миграция преди хиляди години от югоизточна Европа :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  17. 17 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Весело

    До коментар [#9] от "tolkoli":

    Не мога да помогна, аз само я ядох :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  18. 18 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Весело

    До коментар [#11] от "Bramasole":

    Бяха чудесни. Разликата с нашите беше, че в киселото мляко нямаше копър и чесън. Но аз често ги ям така и в България.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  19. 19 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Весело

    До коментар [#12] от "karabastun":


    :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  20. 20 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Весело

    До коментар [#13] от "Таралеж":

    Месни, лозови, точно като нашите. Тук им викат толма.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  21. 21 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Весело

    До коментар [#14] от "objektivist96":

    Бяха превъзходни :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  22. 22 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 3055 Любопитно

    До коментар [#21] от "penetrating":
    Чудесно!
    Как се казва супата?

  23. 23 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Неутрално

    До коментар [#22] от "objektivist96":

    Бозбаш от някакъв регион, не му запомних името. Видове бозбаш обаче има много. Има ги и в Азърбейджан има ги и в Грузия и доста се различават помежду си...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  24. 24 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 3055 Неутрално

    До коментар [#23] от "penetrating":
    Благодаря!

  25. 25 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Весело

    До коментар [#11] от "Bramasole":

    Между другото, сърмите бяха сервирани на специален дървен поднос с височки крака с изрязани места за всеки от елементите. Този прорез в дървения поднос зад лъжицата беше за капака на тенджерката. Под подноса имаше чиния, така сърмите стояха топли в тенджерката. Не можах да определя месото, но понеже ми хареса много, предполагам, че е било свинско (или свинско смесено с телешко) :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  26. 26 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Весело

    До коментар [#24] от "objektivist96":

    :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  27. 27 Профил на Rosen Nikolov
    Rosen Nikolov
    Рейтинг: 380 Весело

    Чудя се какво още име можете да измислите на традиционното българско "Телешко варено"......макар, че отдавна не го правят с телешко..............

  28. 28 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10682 Неутрално

    Наистина вкусотии, добър апетит!

  29. 29 Профил на Rosen Nikolov
    Rosen Nikolov
    Рейтинг: 380 Весело

    [quote#9:"tolkoli"][/quote]

    Хахахаха, точно и право в целта!

  30. 30 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3840 Неутрално

    До коментар [#25] от "penetrating":

    Описаният от Вас дървен поднос означава, че собствениците знаят, че дяволът е в детайлите. :)
    Аз умея да права сарми до размерите от снимката. :) Но майка ми... истинска майсторка на изнервящо малки по размери сармички /докато се завиват/, но пък толкова вкусни...
    Интересно, дали в Армения готвят студени супи? Пробвала съм няколко пъти руската окрошка, но не съм впечатлена.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  31. 31 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Неутрално

    До коментар [#30] от "Bramasole":

    Аз съм горещ почитател на сърмите. Турците има едно устройство, което автоматизира донякъде завиването на сърмите. Друго си е да се направят ръчно (аз не мога). Много ги обичам. Всякакви :) Най-страннте, които съм опитвал бяха в Баку, завити в листа от лешниково дърво, Изглеждаха като малки, зелени хапки и бяха с овнешко и говеждо. В останалото бяха като при нас - много вкусни.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK