Рибена чорба от делтата на Дунав

защото легендите твърдят, че най-добри резултати се получават с току-що уловена риба и дунавска вода от средата на реката, преварена поне три пъти.



Ключови думи към статията:

Коментари (63)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Paolo Di Canio
    Paolo Di Canio
    Рейтинг: 1462 Неутрално

    Изглежда вкусно. Делтата е място, което искам да посетя.

  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5513 Неутрално

    Само не с вода от реката.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на batzdravo
    batzdravo
    Рейтинг: 2056 Весело

    Най ми хареса:"защото легендите твърдят, че най-добри резултати се получават с току-що уловена риба и дунавска вода от средата на реката, преварена поне три пъти."

    А може би, защото събира на цяла Евпропа "вкусотиите"?! ;)
    Кара, най-вкуссна рибена чорба съм ял, преди гдини, на един далян, до Каваците. Казваше се "Юрий Гагарин". Барбата на даляна беше приятел на баща ми. Преспахме под звездите, е само аз де!:)
    Вечерта ядохме фантастична печена риба, а на сутринта, тази чорба, която помня още!
    Всеки има собствени предпочитания, но за мен, морската риба превъзхожда, отвсякъде, речната! И печена и на чорба!

  4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4030 Весело

    До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Така е !
    НО, Карабастуна си е взел в туби (от средата на реката) за да готви и в къщи !!!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4030 Весело

    До коментар [#3] от "batzdravo":

    Без съмнение морската риба е много по-вкусна от сладководната !! +++

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  6. 6 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 942 Неутрално

    До коментар [#5] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Въпрос на вкус. Аз предпочитам сладководна риба. Относно водата, от русенски рибари знам, че в пясъка на брега се издълбава дупка и за чорбата се ползва филтрираната през тази ямка вода.

  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10778 Неутрално

    Всяка риба морска или речна си има своя ненадминат вкус, но най-вкусна е прясната, а аз съм и почитател :)
    Тази предполагам е прясна, щом е дунавска :)
    Що се отнася до водата - след като е три пъти преварена - тя си е вече дестилирана ;)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Неутрално

    До коментар [#7] от "penetrating":

    +++++++++++

    karabastun1@abv.bg
  9. 9 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 638 Неутрално

    Интересно, като превариш водата 3 пъти, какли щесеотрази

  10. 10 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 638 Неутрално

    Интересно, като превариш водата 3 пъти, какли ще

  11. 11 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 638 Любопитно

    Интересно, като превариш водата 3 пъти, какли ще се отрази това на химикалите в нея?

    П.П. 'баси мъката за един глупав коментар.

  12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3221 Неутрално

    Само не с вода от реката.
    —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


    Що, радиацията укрепва организма, а има и от цялата менделеева таблица вътре. Иначе баща ми е свищовлия от онова време, та знам за какво става дума.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3221 Неутрално

    [quote#12:"zyb18561487"][/quote]

    Искам да кажа, за какво е ставало дума, когато се ловеше сом, чига, моруна... в изобилие. А на чорбата се слага лютичко и дивисил.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  14. 14 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Весело

    До коментар [#13] от "zyb18561487":

    И на чорбата се слага НАЙ-ВЕЧЕ РИБА :)

    karabastun1@abv.bg
  15. 15 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Весело

    До коментар [#13] от "zyb18561487":

    И на три порции, бяха бутнали половин картоф>>>

    karabastun1@abv.bg
  16. 16 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Любопитно

    До коментар [#13] от "zyb18561487":

    Иначе установих поне три вида риби...:)

    karabastun1@abv.bg
  17. 17 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Любопитно

    До коментар [#13] от "zyb18561487":

    Вярно, че цената беше къде 5-6 лева.....:)

    karabastun1@abv.bg
  18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3221 Неутрално

    До коментар [#13] от "zyb18561487":И на чорбата се слага НАЙ-ВЕЧЕ РИБА :)
    —цитат от коментар 14 на karabastun


    Е, да, може и с риба.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  19. 19 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2019 Неутрално

    Ние живеем край Дунава и рибената чорба я правим от сладководна риба, най-вече от сом или пъстърва. На рибарския магазин често има глави от сом, освен това има и филе. Купуваме няколко вида риба, фатката е в бульона и подправките. Ние не ядем гъсти супи, многото компонети в ястието компенсираме с повече бульон, не с дунавска вода, от чешмата. Легендата е дошла от рибарите, които вечер си готвят на брега. Правилото може би важи и до сега.

  20. 20 Профил на tolkoli
    tolkoli
    Рейтинг: 2157 Неутрално

    Интересно, като превариш водата 3 пъти, какли ще се отрази това на химикалите в нея?П.П. 'баси мъката за един глупав коментар.
    —цитат от коментар 11 на sow29372525


    Хахах...мъката ти е споделена от всинца ни. Натискай само ведъж "изпращане". Ако зацепи, презареждаш страницата и тогава кликваш пак. И излиза само един път..кликове да има, няма да разоряваме Прокопи я!
    Аз обичам шаран и сом. Някой да знае как се казва сом на немски?

    Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
  21. 21 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Любопитно

    До коментар [#19] от "man_un":

    Ние на морето също варим глави от речна риба за бульона, щото е по-тлъста и после пъхаме к'во дойде ...:)

    karabastun1@abv.bg
  22. 22 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Любопитно

    До коментар [#19] от "man_un":

    Морската е добра, че по-лесно се обезкоства !

    karabastun1@abv.bg
  23. 23 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Весело

    До коментар [#20] от "tolkoli":

    Wels ПИШЕ на транлате за СОМ - ама нер вярвам у Дойчланд да се въди такова зверче!

    karabastun1@abv.bg
  24. 24 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3606 Неутрално

    До коментар [#17] от "karabastun":

    По румънските кръчми си е скъпичко...

    Бивш tww09306483.
  25. 25 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3606 Неутрално

    До коментар [#23] от "karabastun":

    Въди се... Защо, да не се въди? Като има големи реки, защо да няма и сомове в тях? Ето ти клипче за хванат сом в Рейн.

    https://www.youtube.com/watch?v=LhiIS24BZEc

    Бивш tww09306483.
  26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3221 Неутрално

    До коментар [#19] от "man_un":Морската е добра, че по-лесно се обезкоства !
    —цитат от коментар 22 на karabastun


    Бе ти чига виждал ли си? Знаеш ли как се чисти? Баба ми първо я заковаваше с пирон на кухненската маса...

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3221 Неутрално

    До коментар [#23] от "karabastun":Въди се... Защо, да не се въди? Като има големи реки, защо да няма и сомове в тях? Ето ти клипче за хванат сом в Рейн.https://www.youtube.com/watch?v=LhiIS24BZEc
    —цитат от коментар 25 на Petleshev


    А на щуката казват хехт.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5513 Неутрално

    До коментар [#3] от "batzdravo":

    Защото не си ял чига и есетра. Има чудесни риби и в реката и в морето. Или по-точно - ИМАШЕ !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  29. 29 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10778 Весело

    До коментар [#20] от "tolkoli":

    Wels e сом на немски. Отличен избор докато е не повече от 3 кг :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  30. 30 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Разстроено

    До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Верно, че и рибата си загуби вкуса на риба ..и мяза на плява ...

    karabastun1@abv.bg
  31. 31 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10778 Весело

    До коментар [#21] от "karabastun":

    За мен за рибена чорба най-добра е глава на калкан :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  32. 32 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Весело

    До коментар [#29] от "penetrating":

    АЗ СИ ПРЕДПОЧИТАМ КАРАГЬОЗА, ЧЕРНОКОПА И най -* НАЙ - ПАЛАМУДА :)

    karabastun1@abv.bg
  33. 33 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Неутрално

    До коментар [#31] от "penetrating":

    Не сте прост, колега - ама му е скъпа ''главата'' - :)

    karabastun1@abv.bg
  34. 34 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10778 Неутрално

    До коментар [#32] от "karabastun":
    До коментар [#33] от "karabastun":

    Съгласен :)
    Но пък иначе какво да я правя главата на калкана ?
    Между изпечена/изпържена или в рибена чорба, предпочитам второто:)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  35. 35 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Любопитно

    До коментар [#34] от "penetrating":

    В Армения каква риба въдят по техните баири, че бях там 88-ма 89-та /да помагам след земетресението/, ама пропуснах да питам - едвам намирахме консерви тогава!

    karabastun1@abv.bg
  36. 36 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10778 Неутрално

    До коментар [#35] от "karabastun":

    Има нормална пъстърва, има Севанска пъстърва (много едра и вкусна, моято любима) която е като сьомгова пъстърва и главата и е като сьомга в момент на хвърляне на хайвера, има сом, но е малко, има много видове бели риби, лъчеперки, приличат на на кефал, но тялото не е толкова вретеновидно и люспите не са толкова едри.
    Имат риби, но не са на почит.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  37. 37 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4681 Весело

    Мразя рибя чорба! Обичам шкимбе и топчета!

    klimentm
  38. 38 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4899 Весело

    До коментар [#21] от "karabastun":

    "Ние на морето също варим глави от речна риба за бульона"?!


    Недей да обобщаваш, вие си я правете както искате, а другите, пак по морето, слагат събрани три калканови глави с перките, или още по-добре - глава на сьомга.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3221 Неутрално

    До коментар [#21] от "karabastun":"Ние на морето също варим глави от речна риба за бульона"?!Недей да обобщаваш, вие си я правете както искате, а другите, пак по морето, слагат събрани три калканови глави с перките, или още по-добре - глава на сьомга.
    —цитат от коментар 38 на hamiltonf


    И опашка от морска сирена.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5513 Неутрално

    До коментар [#38] от "hamiltonf":

    За утре съм поръчал такава .

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  41. 41 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4899 Весело

    До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Разбирате значи, дори и в София, за разлика от "ние по морето". Да ти е сладко!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5513 Неутрално

    До коментар [#41] от "hamiltonf":

    Да ти се връща. Днес осигурих главата от сьомга + рагу и пресен девесил.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1869 Неутрално

    РЕЦЕПТАТА къде е?

    Девисил да, люто да.....може и риба да се сложи също да.

    Ама какво слагаш в нея авторе?
    Реда за готвене.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5513 Неутрално

    До коментар [#43] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

    Ти на децата люто даваш ли ?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  45. 45 Профил на Mia san Bayern
    Mia san Bayern
    Рейтинг: 1973 Неутрално

    Ах, че вкусно.

    DANKE JUPP,DANKE BAYERN!!!
  46. 46 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4030 Неутрално

    До коментар [#31] от "penetrating":

    За супа опитай Морският дявол.....връх !!!!

    https://bg.wikipedia.org/wiki/Морски_дявол

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  47. 47 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8924 Любопитно

    До коментар [#38] от "hamiltonf":

    Тая сьомга да не я вадите от бургаските езера ?

    karabastun1@abv.bg
  48. 48 Профил на a4kataaa
    a4kataaa
    Рейтинг: 499 Неутрално

    До коментар [#7] от "penetrating":

    Това, че водата е преварена, не е гаранция, че е годна за пиене. Чрез преваряване можеш да убиеш бактери, вируси и всякакви други микроби, но не можеш да отстраниш тежки метали, пестициди, да имаш неутрално pH и т.н.

  49. 49 Профил на a4kataaa
    a4kataaa
    Рейтинг: 499 Неутрално

    До коментар [#16] от "karabastun":

    То това е и тайната на хубавата рибена чорба. Много видове риба. Колкото повече, толкова по добре.

  50. 50 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 979 Весело

    До коментар [#22] от "karabastun": Че във сома и чигата,дори якбалъка и щуката,какво обезкостяваш!!!)))))) Пробвал съм каква ли не риба(без да се хваля),по вкусно нещо от пържените шайби от дунавски сом(между 5-8 кг риба) не съм вкусвал!!! Донякъде мексиканския Групър се доближава (но не пържен) ,с малко Марина на плочата! Разбира се всеки има отделен вкус!

  51. 51 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 979 Весело

    До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":
    ++++++++++,не само за това че съм отрасъл в Лом!!!!

  52. 52 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10778 Неутрално

    До коментар [#46] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Опитвал съм го :)
    Като супа най-вече в буябез, но като основно ядене опашката на морския дявол ми е любима. Наричат я омарът на "бедняците". Сега вече са на една цена :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  53. 53 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10778 Весело

    До коментар [#48] от "a4kataaa":

    Да, прав сте. аз неправилно си представих "почистването" като дестилация :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  54. 54 Профил на Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири
    Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    Някой от шеф-готвачите да знае случайно къде е делтата на река Дунав?

    Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
  55. 55 Профил на Tурхан Ахмедов
    Tурхан Ахмедов
    Рейтинг: 10 Неутрално

    За вкусен бульон задължително се вари глава от едра риба(сом, шаран или амур). Не всякаква риба е добра за чорбата, защото има видове на които месото кат заври се разпада на ситни парченца, а и някой са пълни с кости и стават само за бульон, прецеден през цедка или тензух.

  56. 56 Профил на Tурхан Ахмедов
    Tурхан Ахмедов
    Рейтинг: 10 Неутрално

    За вкусен бульон задължително се вари глава от едра риба(сом, шаран или амур). Не всякаква риба е добра за чорбата, защото има видове на които месото кат заври се разпада на ситни парченца, а и някой са пълни с кости и стават само за бульон, прецеден през цедка или тензух.

  57. 57 Профил на Tурхан Ахмедов
    Tурхан Ахмедов
    Рейтинг: 10 Неутрално

    Най-ми е хубав пържения дунавски шаран. Месото му е червено и не така тлъсто като на шарана от застоелите водоеми. А за чорбата да добавя, че пресния девесил е задължителен.

  58. 58 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3831 Неутрално

    До коментар [#47] от "karabastun":

    Мъжка чорба от леврек....

    https://youtu.be/QrhV9t7OauU

    Bukalemun
  59. 59 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 638 Неутрално
  60. 60 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1892 Весело

    Да ви кажа една лесна рецепта за рибена супа. Имате нужда от филе от бяла риба и един пакет зеленчукова супа. Сварявате филето. Прецеждате водата и с нея сварявате зеленчуковата супа. Сваляте от огъня и добавяте натрошеното филе.

    Ако не ядете готова супа, в прецедената рибена вода сварявате зеленчуците и малко зехтин. Разбивате с блендера и добавяте натрошеното филе.
    Задължително трябва да сложите дафинов лист и чер пипер.

  61. 61 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2728 Неутрално

    До коментар [#3] от "batzdravo":Без съмнение морската риба е много по-вкусна от сладководната !! +++
    —цитат от коментар 5 на 'ΕΡΕΒΟΣ


    Ти ще кажеш!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  62. 62 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1759 Неутрално

    До коментар [#38] от "hamiltonf":

    На мене пък въобще не ми хареса чорбата от глава на сьомга. Ние си правим чорба от най-долнопробна скумрия и става хубава. Иначе съм чувала, че най-хубавата чорба е от глава на сом, друга версия на "на-хубавата" е, че трябва да има поне три вида риба.

  63. 63 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1759 Любопитно

    До коментар [#60] от "half truth":

    Непременно ще опитам!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK