Рибена чорба от делтата на Дунав

защото легендите твърдят, че най-добри резултати се получават с току-що уловена риба и дунавска вода от средата на реката, преварена поне три пъти.



Ключови думи към статията:

Коментари (63)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Paolo Di Canio
    Paolo Di Canio
    Рейтинг: 1680 Неутрално

    Изглежда вкусно. Делтата е място, което искам да посетя.

  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5407 Неутрално

    Само не с вода от реката.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на batzdravo
    batzdravo
    Рейтинг: 2807 Весело

    Най ми хареса:"защото легендите твърдят, че най-добри резултати се получават с току-що уловена риба и дунавска вода от средата на реката, преварена поне три пъти."

    А може би, защото събира на цяла Евпропа "вкусотиите"?! ;)
    Кара, най-вкуссна рибена чорба съм ял, преди гдини, на един далян, до Каваците. Казваше се "Юрий Гагарин". Барбата на даляна беше приятел на баща ми. Преспахме под звездите, е само аз де!:)
    Вечерта ядохме фантастична печена риба, а на сутринта, тази чорба, която помня още!
    Всеки има собствени предпочитания, но за мен, морската риба превъзхожда, отвсякъде, речната! И печена и на чорба!

  4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5138 Весело

    До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Така е !
    НО, Карабастуна си е взел в туби (от средата на реката) за да готви и в къщи !!!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5138 Весело

    До коментар [#3] от "batzdravo":

    Без съмнение морската риба е много по-вкусна от сладководната !! +++

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  6. 6 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 991 Неутрално

    До коментар [#5] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Въпрос на вкус. Аз предпочитам сладководна риба. Относно водата, от русенски рибари знам, че в пясъка на брега се издълбава дупка и за чорбата се ползва филтрираната през тази ямка вода.

  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11595 Неутрално

    Всяка риба морска или речна си има своя ненадминат вкус, но най-вкусна е прясната, а аз съм и почитател :)
    Тази предполагам е прясна, щом е дунавска :)
    Що се отнася до водата - след като е три пъти преварена - тя си е вече дестилирана ;)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Неутрално

    До коментар [#7] от "penetrating":

    +++++++++++

    karabastun1@abv.bg
  9. 9 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 617 Неутрално

    Интересно, като превариш водата 3 пъти, какли щесеотрази

  10. 10 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 617 Неутрално

    Интересно, като превариш водата 3 пъти, какли ще

  11. 11 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 617 Любопитно

    Интересно, като превариш водата 3 пъти, какли ще се отрази това на химикалите в нея?

    П.П. 'баси мъката за един глупав коментар.

  12. 12 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3270 Неутрално

    Само не с вода от реката.
    —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


    Що, радиацията укрепва организма, а има и от цялата менделеева таблица вътре. Иначе баща ми е свищовлия от онова време, та знам за какво става дума.

  13. 13 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3270 Неутрално

    [quote#12:"zyb18561487"][/quote]

    Искам да кажа, за какво е ставало дума, когато се ловеше сом, чига, моруна... в изобилие. А на чорбата се слага лютичко и дивисил.

  14. 14 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Весело

    До коментар [#13] от "zyb18561487":

    И на чорбата се слага НАЙ-ВЕЧЕ РИБА :)

    karabastun1@abv.bg
  15. 15 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Весело

    До коментар [#13] от "zyb18561487":

    И на три порции, бяха бутнали половин картоф>>>

    karabastun1@abv.bg
  16. 16 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Любопитно

    До коментар [#13] от "zyb18561487":

    Иначе установих поне три вида риби...:)

    karabastun1@abv.bg
  17. 17 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Любопитно

    До коментар [#13] от "zyb18561487":

    Вярно, че цената беше къде 5-6 лева.....:)

    karabastun1@abv.bg
  18. 18 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3270 Неутрално

    До коментар [#13] от "zyb18561487":И на чорбата се слага НАЙ-ВЕЧЕ РИБА :)
    —цитат от коментар 14 на karabastun


    Е, да, може и с риба.

  19. 19 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3338 Неутрално

    Ние живеем край Дунава и рибената чорба я правим от сладководна риба, най-вече от сом или пъстърва. На рибарския магазин често има глави от сом, освен това има и филе. Купуваме няколко вида риба, фатката е в бульона и подправките. Ние не ядем гъсти супи, многото компонети в ястието компенсираме с повече бульон, не с дунавска вода, от чешмата. Легендата е дошла от рибарите, които вечер си готвят на брега. Правилото може би важи и до сега.

  20. 20 Профил на tolkoli
    tolkoli
    Рейтинг: 1120 Неутрално

    Интересно, като превариш водата 3 пъти, какли ще се отрази това на химикалите в нея?П.П. 'баси мъката за един глупав коментар.
    —цитат от коментар 11 на sow29372525


    Хахах...мъката ти е споделена от всинца ни. Натискай само ведъж "изпращане". Ако зацепи, презареждаш страницата и тогава кликваш пак. И излиза само един път..кликове да има, няма да разоряваме Прокопи я!
    Аз обичам шаран и сом. Някой да знае как се казва сом на немски?

    Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
  21. 21 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Любопитно

    До коментар [#19] от "man_un":

    Ние на морето също варим глави от речна риба за бульона, щото е по-тлъста и после пъхаме к'во дойде ...:)

    karabastun1@abv.bg
  22. 22 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Любопитно

    До коментар [#19] от "man_un":

    Морската е добра, че по-лесно се обезкоства !

    karabastun1@abv.bg
  23. 23 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Весело

    До коментар [#20] от "tolkoli":

    Wels ПИШЕ на транлате за СОМ - ама нер вярвам у Дойчланд да се въди такова зверче!

    karabastun1@abv.bg
  24. 24 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3889 Неутрално

    До коментар [#17] от "karabastun":

    По румънските кръчми си е скъпичко...

    Бивш tww09306483.
  25. 25 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3889 Неутрално

    До коментар [#23] от "karabastun":

    Въди се... Защо, да не се въди? Като има големи реки, защо да няма и сомове в тях? Ето ти клипче за хванат сом в Рейн.

    https://www.youtube.com/watch?v=LhiIS24BZEc

    Бивш tww09306483.
  26. 26 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3270 Неутрално

    До коментар [#19] от "man_un":Морската е добра, че по-лесно се обезкоства !
    —цитат от коментар 22 на karabastun


    Бе ти чига виждал ли си? Знаеш ли как се чисти? Баба ми първо я заковаваше с пирон на кухненската маса...

  27. 27 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3270 Неутрално

    До коментар [#23] от "karabastun":Въди се... Защо, да не се въди? Като има големи реки, защо да няма и сомове в тях? Ето ти клипче за хванат сом в Рейн.https://www.youtube.com/watch?v=LhiIS24BZEc
    —цитат от коментар 25 на Petleshev


    А на щуката казват хехт.

  28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5407 Неутрално

    До коментар [#3] от "batzdravo":

    Защото не си ял чига и есетра. Има чудесни риби и в реката и в морето. Или по-точно - ИМАШЕ !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  29. 29 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11595 Весело

    До коментар [#20] от "tolkoli":

    Wels e сом на немски. Отличен избор докато е не повече от 3 кг :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  30. 30 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Разстроено

    До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Верно, че и рибата си загуби вкуса на риба ..и мяза на плява ...

    karabastun1@abv.bg
  31. 31 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11595 Весело

    До коментар [#21] от "karabastun":

    За мен за рибена чорба най-добра е глава на калкан :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  32. 32 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Весело

    До коментар [#29] от "penetrating":

    АЗ СИ ПРЕДПОЧИТАМ КАРАГЬОЗА, ЧЕРНОКОПА И най -* НАЙ - ПАЛАМУДА :)

    karabastun1@abv.bg
  33. 33 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Неутрално

    До коментар [#31] от "penetrating":

    Не сте прост, колега - ама му е скъпа ''главата'' - :)

    karabastun1@abv.bg
  34. 34 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11595 Неутрално

    До коментар [#32] от "karabastun":
    До коментар [#33] от "karabastun":

    Съгласен :)
    Но пък иначе какво да я правя главата на калкана ?
    Между изпечена/изпържена или в рибена чорба, предпочитам второто:)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  35. 35 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Любопитно

    До коментар [#34] от "penetrating":

    В Армения каква риба въдят по техните баири, че бях там 88-ма 89-та /да помагам след земетресението/, ама пропуснах да питам - едвам намирахме консерви тогава!

    karabastun1@abv.bg
  36. 36 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11595 Неутрално

    До коментар [#35] от "karabastun":

    Има нормална пъстърва, има Севанска пъстърва (много едра и вкусна, моято любима) която е като сьомгова пъстърва и главата и е като сьомга в момент на хвърляне на хайвера, има сом, но е малко, има много видове бели риби, лъчеперки, приличат на на кефал, но тялото не е толкова вретеновидно и люспите не са толкова едри.
    Имат риби, но не са на почит.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  37. 37 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4545 Весело

    Мразя рибя чорба! Обичам шкимбе и топчета!

    klimentm
  38. 38 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5428 Весело

    До коментар [#21] от "karabastun":

    "Ние на морето също варим глави от речна риба за бульона"?!


    Недей да обобщаваш, вие си я правете както искате, а другите, пак по морето, слагат събрани три калканови глави с перките, или още по-добре - глава на сьомга.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  39. 39 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3270 Неутрално

    До коментар [#21] от "karabastun":"Ние на морето също варим глави от речна риба за бульона"?!Недей да обобщаваш, вие си я правете както искате, а другите, пак по морето, слагат събрани три калканови глави с перките, или още по-добре - глава на сьомга.
    —цитат от коментар 38 на hamiltonf


    И опашка от морска сирена.

  40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5407 Неутрално

    До коментар [#38] от "hamiltonf":

    За утре съм поръчал такава .

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  41. 41 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5428 Весело

    До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Разбирате значи, дори и в София, за разлика от "ние по морето". Да ти е сладко!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5407 Неутрално

    До коментар [#41] от "hamiltonf":

    Да ти се връща. Днес осигурих главата от сьомга + рагу и пресен девесил.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2625 Неутрално

    РЕЦЕПТАТА къде е?

    Девисил да, люто да.....може и риба да се сложи също да.

    Ама какво слагаш в нея авторе?
    Реда за готвене.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5407 Неутрално

    До коментар [#43] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

    Ти на децата люто даваш ли ?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  45. 45 Профил на Mia san Bayern!
    Mia san Bayern!
    Рейтинг: 1735 Неутрално

    Ах, че вкусно.

    DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
  46. 46 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5138 Неутрално

    До коментар [#31] от "penetrating":

    За супа опитай Морският дявол.....връх !!!!

    https://bg.wikipedia.org/wiki/Морски_дявол

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  47. 47 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9176 Любопитно

    До коментар [#38] от "hamiltonf":

    Тая сьомга да не я вадите от бургаските езера ?

    karabastun1@abv.bg
  48. 48 Профил на a4kataaa
    a4kataaa
    Рейтинг: 363 Неутрално

    До коментар [#7] от "penetrating":

    Това, че водата е преварена, не е гаранция, че е годна за пиене. Чрез преваряване можеш да убиеш бактери, вируси и всякакви други микроби, но не можеш да отстраниш тежки метали, пестициди, да имаш неутрално pH и т.н.

  49. 49 Профил на a4kataaa
    a4kataaa
    Рейтинг: 363 Неутрално

    До коментар [#16] от "karabastun":

    То това е и тайната на хубавата рибена чорба. Много видове риба. Колкото повече, толкова по добре.

  50. 50 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 995 Весело

    До коментар [#22] от "karabastun": Че във сома и чигата,дори якбалъка и щуката,какво обезкостяваш!!!)))))) Пробвал съм каква ли не риба(без да се хваля),по вкусно нещо от пържените шайби от дунавски сом(между 5-8 кг риба) не съм вкусвал!!! Донякъде мексиканския Групър се доближава (но не пържен) ,с малко Марина на плочата! Разбира се всеки има отделен вкус!

  51. 51 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 995 Весело

    До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":
    ++++++++++,не само за това че съм отрасъл в Лом!!!!

  52. 52 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11595 Неутрално

    До коментар [#46] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Опитвал съм го :)
    Като супа най-вече в буябез, но като основно ядене опашката на морския дявол ми е любима. Наричат я омарът на "бедняците". Сега вече са на една цена :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  53. 53 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11595 Весело

    До коментар [#48] от "a4kataaa":

    Да, прав сте. аз неправилно си представих "почистването" като дестилация :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  54. 54 Профил на Rosen Nikolov
    Rosen Nikolov
    Рейтинг: 267 Неутрално

    Някой от шеф-готвачите да знае случайно къде е делтата на река Дунав?

  55. 55 Профил на Tурхан Ахмедов
    Tурхан Ахмедов
    Рейтинг: 18 Неутрално

    За вкусен бульон задължително се вари глава от едра риба(сом, шаран или амур). Не всякаква риба е добра за чорбата, защото има видове на които месото кат заври се разпада на ситни парченца, а и някой са пълни с кости и стават само за бульон, прецеден през цедка или тензух.

  56. 56 Профил на Tурхан Ахмедов
    Tурхан Ахмедов
    Рейтинг: 18 Неутрално

    За вкусен бульон задължително се вари глава от едра риба(сом, шаран или амур). Не всякаква риба е добра за чорбата, защото има видове на които месото кат заври се разпада на ситни парченца, а и някой са пълни с кости и стават само за бульон, прецеден през цедка или тензух.

  57. 57 Профил на Tурхан Ахмедов
    Tурхан Ахмедов
    Рейтинг: 18 Неутрално

    Най-ми е хубав пържения дунавски шаран. Месото му е червено и не така тлъсто като на шарана от застоелите водоеми. А за чорбата да добавя, че пресния девесил е задължителен.

  58. 58 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4259 Неутрално

    До коментар [#47] от "karabastun":

    Мъжка чорба от леврек....

    https://youtu.be/QrhV9t7OauU

    Bukalemun
  59. 59 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 617 Неутрално
  60. 60 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 2540 Весело

    Да ви кажа една лесна рецепта за рибена супа. Имате нужда от филе от бяла риба и един пакет зеленчукова супа. Сварявате филето. Прецеждате водата и с нея сварявате зеленчуковата супа. Сваляте от огъня и добавяте натрошеното филе.

    Ако не ядете готова супа, в прецедената рибена вода сварявате зеленчуците и малко зехтин. Разбивате с блендера и добавяте натрошеното филе.
    Задължително трябва да сложите дафинов лист и чер пипер.

  61. 61 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 3125 Неутрално

    До коментар [#3] от "batzdravo":Без съмнение морската риба е много по-вкусна от сладководната !! +++
    —цитат от коментар 5 на 'ΕΡΕΒΟΣ


    Ти ще кажеш!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  62. 62 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1905 Неутрално

    До коментар [#38] от "hamiltonf":

    На мене пък въобще не ми хареса чорбата от глава на сьомга. Ние си правим чорба от най-долнопробна скумрия и става хубава. Иначе съм чувала, че най-хубавата чорба е от глава на сом, друга версия на "на-хубавата" е, че трябва да има поне три вида риба.

  63. 63 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1905 Любопитно

    До коментар [#60] от "half truth":

    Непременно ще опитам!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK