Три типични арменски ястия

Смесени долма. Пълнени с кайма патладжан, домат и чушка. В Азърбейджан са познати като три сестри. В Армения се добавят и любимите в България зелеви сърми. В Армения и Азърбейджан не различават начина на пъленне и затова всичко е долма. В България завитите продукти ги наричаме сърма, а пълнените нямат име (или на мен не ми е известно). ГОворим за тях като пълнени чушки, домати, тиквички, патладжани. В Турция точно те се наричат долма, а завитите се наричат сърма



Ключови думи към статията:

Коментари (47)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5273 Неутрално

    Това си го готвим редовно без да е арменско.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    Обедно меню :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5273 Неутрално

    За ястето на сн.1 ми е думата. Както и супа от киселец без колците.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  4. 4 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 1765 Весело

    Кулинарните арменски пътешествия на пенетратора нямат край.

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
    Willy Messerschmitt
    Рейтинг: 4201 Неутрално

    Пробвай "кешкек"и ашуре!Има и едни приказни агнешки кебапченца!

    До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
  6. 6 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1363 Неутрално

    "Това си го готвим редовно без да е арменско."

    Готвим го редовно, но не е и българско.

  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Неутрално

    До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Тук супата от киселец е винаги с пресен киселец. Там авелюкът е с мнго особен вкус (няма нищо общо с нашия) и вероятно това се дължи на сушенето. Кисненето става много дълго. За долмите - те не слагат ориз в каймата и имат особени подправки в нея :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#5] от "Willy Messerschmitt":

    Кешкек пробвах - чудесен е. За ашурето - историята е много интересна. Тук го познавам като арменски десерт. Хапвам си го с удоволствие на хижа "Радиото" на Витоша. Потърсих го в Ереван почти веднага след като пристигнах. Не го познават. Не правят такова нещо. Прочетох тогава историята. Познат е като турски десерт, който е дошъл при нас с арменците след 1915 година, които са бягали от днешна Турция.
    А за кебапчетата - супер са, но тук ми казаха че са сирийски :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  9. 9 Профил на tacheaux
    tacheaux
    Рейтинг: 2823 Неутрално

    До коментар [#8] от "penetrating":

    Кухнята на страните от бившата Османска империя е една и съща или много сходна. Няма как да е иначе след като векове наред сме съжителствали в една държава.

  10. 10 Профил на Шопов
    Шопов
    Рейтинг: 413 Неутрално

    арабско-ПЕРСИЙСКА кухня ,
    какви турци , какви арменци ?
    нищо ОСОБЕНО ! ! !
    ТА в тоя ред на мисли ,
    КАКВО показват тези ,
    НЕГРАМОТНО направени снимки ?

    Every little helps
  11. 11 Профил на Шопов
    Шопов
    Рейтинг: 413 Неутрално

    ГОЛЕМИЯ естет ,
    снимал си обяда и го ,
    "ПЛЮСНАЛ" в НЕТА ! ! !
    НУЛЕВА виртуална ХИГИЕНА ! ! !

    Every little helps
  12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3820 Неутрално

    До коментар [#10] от "Шопов":

    ''арабско-ПЕРСИЙСКА кухня''

    Точно така ! ++

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  13. 13 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 1567 Неутрално

    Значи, арменска манджа ако покрай нея няма арменско кьопоолу, е несериозна работа :)

    Бог да благослови Америка за България!
  14. 14 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#9] от "tacheaux":

    Съгласен :)
    Затова може би ми е трудно да определя типичните национални български ястия, които са си само нашенски :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  15. 15 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1979 Неутрално

    Дядо на подобни блюда казваше "къпана кайма", вероятно поради многото вада, която се отделя от зеленчука при готвенето. Аз също не съм привърженик, макар жена ми и децата да ги ядат. Но интересно, ядат само каймата, а чушката не. От подобни яденета обичам сърми, лозови, жена ми ги прави като бонбони малки, и зелеви, като тях ги пълни с кълцано месо, бекон и сланинка-зимна манджа за Коледа и Йордановден.

  16. 16 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3452 Неутрално

    Лаваша е добър вариант да се храним с хляб без мая.
    Лесно се прави, проблема е в брашното. 99% на нашия пазар е боклук.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5273 Неутрално

    До коментар [#16] от "hope":

    Абсолютен факт.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  18. 18 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2498 Любопитно

    """".... Сн. 3/4
    Хариса. Това ядене е арменско национално ястие, но е познато и сред асирийците като ядене по време тържества, в Ливан, Иран, Ирак и Кашмир, като цяло сред страните от Залива.
    Състои се от разварена дълго и бавно пшенични зърна (понякога едро смлени). ....""""

    """... пшенични зърна (понякога едро смлени). ..."""
    Това е познатия у нас булгур - трошена пшеница.
    До към 1953-55 г ориза бе кът в България, и мама и баба го заместваха с булгур . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  19. 19 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 1878 Неутрално

    Вкууусно! Манджите в целия район, от арабските страни до средиземноморието са толкова подобни. Да ви е сладко.

  20. 20 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1252 Неутрално

    Забелязал съм, че ястията в пределите на бившата Османска империя се различават основно в подправките, а при мюсюлманите и в липсата на свинско. Но, на мен кюфтета без свинско ми идват сухи, а в Турция и воняха на дърта овца. Така че, разлики има, но кухнята си е много близка. Всичко друго, което се твърди е национализъм.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  21. 21 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8342 Неутрално

    Думата сарма означава завита в зелев или лозов лист смес от кълцано месо и ориз. Заета е от турски – sarma.
    Думата сърма (с ударение на ъ), която също е заета от турски (sırma), означава:
    Посребрени или позлатени медни жички, които се използват за шев и бродерия.
    И тези ястия са по-скоро от арабската кухня. Но всяка страна на Балканите ги брои за свои.

  22. 22 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#15] от "man_un":

    Истински български :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  23. 23 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#18] от "Чардо":

    Нямах представа, но харисата ми хареса :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  24. 24 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#19] от "Таралеж":

    Забелязвам, че сирийската кухня също е близка до нашата

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  25. 25 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#21] от "Роси":

    Моя е грешката. Опитвах се да направя разлика между сарма и долма, а съм намесил нещо друго :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  26. 26 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#20] от "andreas_hofer":


    А на мен ми направи впечатление, че свинското беше най-скъпото месо и ядене (след рибата) в Ереван. После следваше агнешко, после говеждо и най-евтино беше пилешко.
    Явно свинското не се търси много, но го има.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  27. 27 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8634 Неутрално

    По нашият край правим постна супа с лобода, която също е много вкусна и в горещините се сервира студена.

  28. 28 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4360 Любопитно

    До коментар [#8] от "penetrating":

    Къде е това тук?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  29. 29 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4360 Любопитно

    Ха сега де!?
    Вижте тези две определения за "ХАРИСА"

    Едното е потърсено на английски - https://en.wikipedia.org/wiki/Harissa_ (dish)

    Другото е на български - https://bg.wikipedia.org/wiki/Хариса

    Двете са коренно различни.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  30. 30 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1955 Весело

    Хайде леко с "типичните старинни" европейски и азиатски ястия, които са базирани на домат, чушки, боб, царевица или картофи... На база патладжан, сърми, ориз, житните и месо може.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  31. 31 Профил на Гарван
    Гарван
    Рейтинг: 651 Любопитно

    До коментар [#26] от "penetrating":

    “Азърбейджан“ - това на какъв език е?

  32. 32 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 908 Неутрално

    Това е познатия у нас булгур - трошена пшеница.До към 1953-55 г ориза бе кът в България, и мама и баба го заместваха с булгур . . .
    —цитат от коментар 18 на Чардо


    Истинският булгур са пшенични зърна, които преди да бъдат натрошени са сварени и изсушени на слънце. Булгурът е много популярен в Турция, Сирия и Ливан. Основата на прочутото ливанско табуле е булгурът. В Ливан и Сирия правят кебе, смес от булгур и кайма и лук.

  33. 33 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#27] от "Peni Nikol":

    Също ми е любима :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  34. 34 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#28] от "Храбър":

    Само ашурето. Другите неща не съм ги засичал :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  35. 35 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#29] от "Храбър":

    Така е. На английски ги има и двете (лютия сос е с две с), на български яденето май не е популярно :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  36. 36 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#30] от "gost22":

    След откриването на Америка :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  37. 37 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#31] от "Гарван":

    Мисля си, че е на български - вижте текста в линка по-долу :)
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Азербайджан

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  38. 38 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#31] от "Гарван":

    Съжалявам за грешката - Азърбайджан :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  39. 39 Профил на Росен съм аз и голем капут
    Росен съм аз и голем капут
    Рейтинг: 1489 Неутрално

    Типично ястие за всички ориенталски народи - българи, турци, арменци, азери, иранци и т.н.

  40. 40 Профил на Росен съм аз и голем капут
    Росен съм аз и голем капут
    Рейтинг: 1489 Неутрално

    До коментар [#32] от "gianni":

    Булгурът е много популярен в Турция, Сирия и Ливан.
    ======================================================

    Булгурът е много популярен и в този форум-пълно е с форумни булгури....

  41. 41 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4360 Любопитно

    Тази Хариса (лютата) дали може да се намери в турските магазини?
    А в китайски магазин?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  42. 42 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 563 Неутрално

    До коментар [#18] от "Чардо":
    До коментар [#32] от "gianni":
    Булгурът е бланширана пшеница, т.е. чрез попарени (а не сварени), изсушени и натрошени пшеничени зърна. Булгурът се е ползвал масово В Османската империя, а оризът - от по-богатите.

  43. 43 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 563 Неутрално

    До коментар [#25] от "penetrating":

    До коментар [#21] от "Роси":Моя е грешката. Опитвах се да направя разлика между сарма и долма, а съм намесил нещо друго :)
    —цитат от коментар 25 на penetrating

    В първата готварска книга на български, съставена от Петко Славейков през 1870г. също се употребява само термина долма и ястията не се разграничават според начина на пълнене и завиване, както и досега е останало в Армения и Азербайджан.

  44. 44 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 563 Неутрално

    До коментар [#20] от "andreas_hofer":

    Забелязал съм, че ястията в пределите на бившата Османска империя се различават основно в подправките, а при мюсюлманите и в липсата на свинско. Но, на мен кюфтета без свинско ми идват сухи, а в Турция и воняха на дърта овца. Така че, разлики има, но кухнята си е много близка. Всичко друго, което се твърди е национализъм.
    —цитат от коментар 20 на andreas_hofer

    До ВСВ рецептите за кюфтета и кебапчета у нас са само с телешко или овче месо.
    http://oursgourmand.blogspot.com/2018/08/blog-post_6.html
    https://batimiti.blogspot.com/2018/05/blog-post_12.html

    Ути Бъчаваров беше изследвал менютата на кръчмите до ВСВ и показа, че 90% от предлаганото месо е било овче. Свинско е можело да намериш само в колбасите, защото българите са консумирали прясно свинско месо единствено през зимата, но дори и тогава се е предлагало рядко в заведенията.
    Масовото мезе се е състояло от друсани овчи и говежди кебапи (кълцано месо, сготвено най-често в тава и по рядко на тиган или на скара). Кебапчета и кюфтета (от овче и говеждо месо) са се предлагали, но по-рядко и най-често са били приготвяни в тава. Пържолите започват да навлизат като европейска мода, но все още не са били популярни.

  45. 45 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 462 Неутрално

    в североизточна бг, може би поради многото турци в района, на пълнените зеленчуци се казва "долма". аз съм израсъл с това понятие. за жена ми, която не е от там, таз дума и бе чужда

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  46. 46 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Неутрално

    До коментар [#41] от "Храбър":

    Лютата паста хариса е северноафриканска. Според мен може да се намери в някои специализирани магазини.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  47. 47 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#43] от "kumcho___valcho":

    Предполагам :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK