Животът е кратък, много вино има неизпито

Тази бутилка с френско вино лежи неизпита повече от 70 год.



Ключови думи към статията:

Коментари (41)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на laskovf
    laskovf
    Рейтинг: 649 Неутрално

    Толкова пари, могат да се похарчат за къде, къде по-приятни неща!

  2. 2 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2313 Неутрално

    На тази планета е пълно със хора за които това въобще не е сума върху която да се замислят как да я изхарчат.
    Отделно хапването и пийването всъщност са на първите места по важност и полезност в живота...

    Модератора е неадекватен!
  3. 3 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 3814 Весело

    Много вино неизпито и много булки недолюбени! Вярно е! Ама, един живот не стига! 😉

  4. 4 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2313 Неутрално

    Може би е добре да се уточни, че винарната произвела въпросното вино е собственост на фамилията Ротшилд, банкерската фамилия...

    Модератора е неадекватен!
  5. 5 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 712 Весело

    Наш приятел казваше: ,,Няма лошо вино, има малко вино"

  6. 6 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3109 Неутрално

    Бутилката чака някой вманиачен колекционер.
    Виното трябва да се пие, а не да стои с години в бутилки.
    За Бордо купаж 4-5 г. максимум.

  7. 7 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9224 Весело

    И мнооого жени ще останат не..... :)

    karabastun1@abv.bg
  8. 8 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1651 Неутрално

    Болни мозъци. 34 000 евро за половин час хедонизъм.
    Това го правят само "новите руснаци", явно и "новите българи".

    Апокалипсисът апокалиптичен
  9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5483 Неутрално

    Хората създават цените в мозъка си !!!
    Никое вино не заслужава тези пари.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  10. 10 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 3264 Неутрално

    До коментар [#8] от "БМЗ":

    това вино отдавна не става за пиене.

    Купуват го основно китайци, за да си затворят парите в него.

  11. 11 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2987 Весело

    """".... Тази бутилка с френско вино лежи
    неизпита повече от 70 год. ...."""""

    С малко е по-дърто виното от мен,
    то е 45-та , аз съм 46-та 🥰

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  12. 12 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 4417 Неутрално

    Единственото вино, което става по- добро с годините , е портвайн.

    Опитах чаша 30 г. портвайн на Бурместер в Порто- еми - струва си !

  13. 13 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2313 Неутрално

    До коментар [#10] от "Нинов":

    Е, не е много сигурно, че не става за пиене.
    Ако е коректно бутилирано и след това е съхранявано правилно е възможно и да става за пиене.

    Модератора е неадекватен!
  14. 14 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1651 Весело

    До коментар [#10] от "Нинов":

    Добре, Нинов, оправдан си. :)

    С тия 34 000 евро мога да си купя 3400 бутилки "Абсолют". Виното ще го пропусна.

    Апокалипсисът апокалиптичен
  15. 15 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1925 Неутрално

    До коментар [#8] от "БМЗ":това вино отдавна не става за пиене.Купуват го основно китайци, за да си затворят парите в него.
    —цитат от коментар 10 на Нинов


    Не е много ясно. Наскоро пих Гъмза от 50 и някоя си година. Вярно трябваше да я прецедя преди това.

  16. 16 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3109 Неутрално

    До коментар [#12] от "faeton.":

    Най-дълготрайно в бутилка наистина е Порто-то. Това е причина да е търсено от колекционери.
    Има малка подробност, виното е подсилено с малко спиртен дестилат и има завишен алкохолен процент за разлика от показаното на снимките.

  17. 17 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2313 Весело

    До коментар [#15] от "von_seeckt":

    Няма нужда да я прецеждаш.
    По-правилно е да я оставиш във покой седиментите сами да слегнат на дъното.
    Само че това изисква много време, за 50 годишно червено май трябваха 50 седмици...

    Модератора е неадекватен!
  18. 18 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 3264 Неутрално

    До коментар [#15] от "von_seeckt":
    До коментар [#13] от "Ivan_":

    Ако някой като Фр.Синатра беше го изпил туй вино през 1950 г. сега ний с гайдите немаше да треба да гадаем става ли за пиене или не.

  19. 19 Профил на Chubachubs
    Chubachubs
    Рейтинг: 757 Неутрално

    Това вино е с изцяло колекционерски характер, отдавна вече не става за пиене.
    Бялото вино до 8-10 години, червеното 15 години му е животът.

  20. 20 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2313 Неутрално

    До коментар [#18] от "Нинов":

    Вярно е!

    Аз си мисля, че избите си заделят редовно бутулки и ги оставят с цел да ги продават след това на висока цена...

    Модератора е неадекватен!
  21. 21 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4565 Весело

    Типично западен начин за опразване джобовете на будалите.....

    Bukalemun
  22. 22 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 3264 Неутрално

    До коментар [#20] от "Ivan_":

    В момента е пълно с хора, трупащи всякакъв алкохол за да му се вдигнела цената.

    Да зазидат бутилките в мазата.

    Луда работа.

  23. 23 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 6119 Весело

    И мнооого жени ще останат не..... :)
    —цитат от коментар 7 на karabastun


    Не ги мисли жените.

    И да не сме аз и ти, друг ще ги долюби,

    и пак няма да останат недолюбени жени на този свят.

  24. 24 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 6119 Весело

    До коментар [#20] от "Ivan_":В момента е пълно с хора, трупащи всякакъв алкохол за да му се вдигнела цената.Да зазидат бутилките в мазата.Луда работа.
    —цитат от коментар 22 на Нинов


    Още по-луда работа ще е някой да изпие бутилка с подобна цена !

    Нещо като в разгара на треската за луковици от лалета в Холандия

    преди няколко века, някой да си нареже луковица от лале за салата....

  25. 25 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 6119 Весело

    Типично западен начин за опразване джобовете на будалите.....
    —цитат от коментар 21 на eti mehter


    Душа,

    Не всички на този свят изчисляват приходите си в стотинки

    на тролната дума или ред.

    Някои хора инвестират в скъпи напитки.

    Будалите праскат психотворения за жълти стотинки.

  26. 26 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3609 Неутрално

    Аз вече съм го споделял, но да се повторя. Който пие вино, нищо му няма, може да му има на тоя, дето не пие. Второ, можете спокойно да пиете ледена ракия от фризера, от нея не боли гърло.

  27. 27 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 1306 Неутрално

    За да остане неизпито над 70 години значи, че реколтата не струва. Моето домашно вино свършва към края на март.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  28. 28 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2313 Весело

    До коментар [#27] от "majorman":

    ++++

    Модератора е неадекватен!
  29. 29 Профил на hup58605929
    hup58605929
    Рейтинг: 45 Неутрално

    До коментар [#10] от "Нинов":

    Всъщност виното не само става за пиене, но е и едно от най-добрите в света. 1945 г. и до днес остава ненадмината реколта, особено в Бордо Франция, откъдето е и въпросната бутилка Мутон.
    Относно по-горните писания, че вино бяло не става за консумация след 5-10години и че червеното "умира" след 10-15,това са абсолютно неверни твърдения... Дори тези, които имат възможност, не биха пили Мутон, Лафит, Петрюс, Марго и др. на по-малко от 10-12 години. Да не говорим за доста по-скъпите (да, Бордо не са най-скъпите червени вина в света, например Domaine de la Romanée-Conti, 1945) бургундски- те просто са "зелени"!
    За справка относно белите, препоръчвам да опитате стари бургундски шардоне (то там почти няма други бели) от Монраше, но предимно Premier и Grand cru.

    Който се интересува, винаги може да провери кога е препоръчително "големите" да бъдат пити.

    С твърдението, че само портвайнът е годен след дълго отлежаване, също не мога да се съглася; вземете един Сотерн, château d'Yquem например, който е сладко вино. 50-60години са нищо за него, виното е зряло, абсолютно годно за консумация и изключително. И за разлика от портвайна, градусът му е нисък, а захарността висока поради спецификата на процеса чрез който е създадено-ботрификация.
    Жалко е, че в България никога не сме имало практика да създаваме вина годни за дълго отлежаване, макар по-голяма заслуга за това да имат спецификите на тероара ни като цяло. Надявам се всеки от вас да има възможността да опита максимално повече различни вина, от различни краища на света, различни реколти и сам за себе си да избере онова, което му допада най-много в конкретния случай.

  30. 30 Профил на hup58605929
    hup58605929
    Рейтинг: 45 Неутрално

    До коментар [#10] от "Нинов":

    Всъщност виното не само става за пиене, но е и едно от най-добрите в света. 1945 г. и до днес остава ненадмината реколта, особено в Бордо Франция, откъдето е и въпросната бутилка Мутон.
    Относно по-горните писания, че вино бяло не става за консумация след 5-10години и че червеното "умира" след 10-15,това са абсолютно неверни твърдения... Дори тези, които имат възможност, не биха пили Мутон, Лафит, Петрюс, Марго и др. на по-малко от 10-12 години. Да не говорим за доста по-скъпите (да, Бордо не са най-скъпите червени вина в света, например Domaine de la Romanée-Conti, 1945) бургундски- те просто са "зелени"!
    За справка относно белите, препоръчвам да опитате стари бургундски шардоне (то там почти няма други бели) от Монраше, но предимно Premier и Grand cru.

    Който се интересува, винаги може да провери кога е препоръчително "големите" да бъдат пити.

    С твърдението, че само портвайнът е годен след дълго отлежаване, също не мога да се съглася; вземете един Сотерн, château d'Yquem например, който е сладко вино. 50-60години са нищо за него, виното е зряло, абсолютно годно за консумация и изключително. И за разлика от портвайна, градусът му е нисък, а захарността висока поради спецификата на процеса чрез който е създадено-ботрификация.
    Жалко е, че в България никога не сме имало практика да създаваме вина годни за дълго отлежаване, макар по-голяма заслуга за това да имат спецификите на тероара ни като цяло. Надявам се всеки от вас да има възможността да опита максимално повече различни вина, от различни краища на света, различни реколти и сам за себе си да избере онова, което му допада най-много в конкретния случай.

  31. 31 Профил на hup58605929
    hup58605929
    Рейтинг: 45 Неутрално

    До коментар [#10] от "Нинов":

    Всъщност виното не само става за пиене, но е и едно от най-добрите в света. 1945 г. и до днес остава ненадмината реколта, особено в Бордо Франция, откъдето е и въпросната бутилка Мутон.
    Относно по-горните писания, че вино бяло не става за консумация след 5-10години и че червеното "умира" след 10-15,това са абсолютно неверни твърдения... Дори тези, които имат възможност, не биха пили Мутон, Лафит, Петрюс, Марго и др. на по-малко от 10-12 години. Да не говорим за доста по-скъпите (да, Бордо не са най-скъпите червени вина в света, например Domaine de la Romanée-Conti, 1945) бургундски- те просто са "зелени"!
    За справка относно белите, препоръчвам да опитате стари бургундски шардоне (то там почти няма други бели) от Монраше, но предимно Premier и Grand cru.

    Който се интересува, винаги може да провери кога е препоръчително "големите" да бъдат пити.

    С твърдението, че само портвайнът е годен след дълго отлежаване, също не мога да се съглася; вземете един Сотерн, château d'Yquem например, който е сладко вино. 50-60години са нищо за него, виното е зряло, абсолютно годно за консумация и изключително. И за разлика от портвайна, градусът му е нисък, а захарността висока поради спецификата на процеса чрез който е създадено-ботрификация.
    Жалко е, че в България никога не сме имало практика да създаваме вина годни за дълго отлежаване, макар по-голяма заслуга за това да имат спецификите на тероара ни като цяло. Надявам се всеки от вас да има възможността да опита максимално повече различни вина, от различни краища на света, различни реколти и сам за себе си да избере онова, което му допада най-много в конкретния случай.

  32. 32 Профил на hup58605929
    hup58605929
    Рейтинг: 45 Неутрално

    До коментар [#10] от "Нинов":

    Всъщност виното не само става за пиене, но е и едно от най-добрите в света. 1945 г. и до днес остава ненадмината реколта, особено в Бордо Франция, откъдето е и въпросната бутилка Мутон.
    Относно по-горните писания, че вино бяло не става за консумация след 5-10години и че червеното "умира" след 10-15,това са абсолютно неверни твърдения... Дори тези, които имат възможност, не биха пили Мутон, Лафит, Петрюс, Марго и др. на по-малко от 10-12 години. Да не говорим за доста по-скъпите (да, Бордо не са най-скъпите червени вина в света, например Domaine de la Romanée-Conti, 1945) бургундски- те просто са "зелени"!
    За справка относно белите, препоръчвам да опитате стари бургундски шардоне (то там почти няма други бели) от Монраше, но предимно Premier и Grand cru.

    Който се интересува, винаги може да провери кога е препоръчително "големите" да бъдат пити.

    С твърдението, че само портвайнът е годен след дълго отлежаване, също не мога да се съглася; вземете един Сотерн, château d'Yquem например, който е сладко вино. 50-60години са нищо за него, виното е зряло, абсолютно годно за консумация и изключително. И за разлика от портвайна, градусът му е нисък, а захарността висока поради спецификата на процеса чрез който е създадено-ботрификация.
    Жалко е, че в България никога не сме имало практика да създаваме вина годни за дълго отлежаване, макар по-голяма заслуга за това да имат спецификите на тероара ни като цяло. Надявам се всеки от вас да има възможността да опита максимално повече различни вина, от различни краища на света, различни реколти и сам за себе си да избере онова, което му допада най-много в конкретния случай.

  33. 33 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2313 Неутрално

    До коментар [#22] от "Нинов":

    Правят го, вярно е доста хора...

    Модератора е неадекватен!
  34. 34 Профил на hup58605929
    hup58605929
    Рейтинг: 45 Неутрално

    Моля за извинение за повтарянето на поста. Техническа грешка. Моля модератора да премахне повторенията.

  35. 35 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4174 Весело

    До коментар [#27] от "majorman":

    Припомни ми вица когато един шофьор в стара Лада спира на светофара до едно Бентли и пита "колегата":
    - Абе тези коли вървят ли добре?
    - Да, защо?
    - Ами гледам че много не ги купуват ...

  36. 36 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3272 Неутрално

    До коментар [#8] от "БМЗ":

    "Болни мозъци. 34 000 евро за половин час хедонизъм.
    Това го правят само "новите руснаци", явно и "новите българи"."
    ===========
    Минусът ми е за втората част от поста. Не са САМО руснаци и българи.

    Еретик
  37. 37 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 4241 Неутрално

    До коментар [#10] от "Нинов":

    Почти със сигурност не става за пиене... Добро червено вино, достига най-добрите си качества на 3-та или 4-та година. За няколко години задържа и после, само надолу. Виното е продукт на ферментация и в него има живи организми. Не е ракия или уиски, да си стои в шишето и нищо да не му става...

    Бивш tww09306483.
  38. 38 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2313 Любопитно

    До коментар [#37] от "Petleshev":

    Е, хайде сега!
    Ако не друго има достатъчно запазени вина на десетки години които стават за пиене.
    Да не говорим че има такива и на повече години...

    Модератора е неадекватен!
  39. 39 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5786 Неутрално

    До коментар [#10] от "Нинов":

    За идеалното съхранение има една проста "тайна", налива се до преливане, и се запечатва с корковата тапа, излиза излишното количество, и виното на практика е херметизирано, без микрон въздух. Съхранявано на тъмно и прохладно, и след 200 години няма да загуби качествата си, към момента на бутилирането му.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  40. 40 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1219 Неутрално

    Moutоn Rotschild пих с приятели преди 20 години, много добро вино и едно от най известните, да речем заедно с Petrus. Но в къщи най-скъпата ми путилка е за 1200 €.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  41. 41 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12254 Весело

    Преди няколко години беше публикувана най-скъпата сметка платена в ресторант. Трима руснаци обядвали и сметката била към 150 хиляди евро. Три бутилки вино към храната за около 100 евро :)
    Нито една от трите бутилки не била изпита
    При правилно съхранение, това вино няма проблеми. Има сортове, които се появяват на пазара 10 години след реколтата :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK