Време е за вишняак – една напитка от Морава

Вишняак, наричан още бурчак от вишни, е моравски специалитет, който се появява по чешките кръчми и винотеки от втората половина на август до средата на септември (до изчерпване на наличностите – не може да се съхранява продължително време).



Ключови думи към статията:

Коментари (47)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
    Willy Messerschmitt
    Рейтинг: 5070 Весело

    Пиинахте нали?За прочистване.......

    До истината се достига с познание!
  2. 2 Профил на Черен хумор на кило
    Черен хумор на кило
    Рейтинг: 767 Неутрално

    Гледам, че е от Леднице. Ако има хубави чешки вина, те са от тоя район - Микулов и Леднице. Там ходя на как се казваше това, през септември с обиколка из няколко селища, дето плащаш една сума и пукаш на корем колкото можеш. На повечето за съжаление им липсва слънце и често ми се е случвало да попадам на изкуствени подсладители. Затова си люскам бирата, обичам Приматор и Свиянски маз - равни нямат.

  3. 3 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4849 Весело

    "Вишняака се води като квасена слабоалкохолна напитка (от 1-5% алкохол) приготвена от вишни..."?!


    Само от вишни?! А нещо за захарта и нейното количество, за да разберем наистина за "чудодейните" ѝ сили?!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  4. 4 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 740 Неутрално

    А наздраве, днес пия първата шира!

    Winora forever
  5. 5 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2863 Неутрално

    Леко ферментирал вишнов сок? Човекът харесва всичко което го прави “хай”. Даже и алиби сме си измислили, колко са полезни .

  6. 6 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 4315 Любопитно

    Дали прилича на вишновката на мойте баби?
    Дето си черпят гостенките с нея!
    Сладко ли е?

  7. 7 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1548 Неутрално

    "Време е за вишняак – една напитка от Морава"
    Ракиено време викаш ....

  8. 8 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 740 Неутрално

    До коментар [#6] от "faeton.":

    във вишновката (алкохол, вишни, захар и подправки) няма нищо ферментирало.

    Winora forever
  9. 9 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1045 Весело

    Е Наздраве на автора и на всички във форума.

  10. 10 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 4315 Неутрално

    До коментар [#6] от "faeton.":във вишновката (алкохол, вишни, захар и подправки) няма нищо ферментирало.
    —цитат от коментар 8 на _plamen_


    Ами алкохолът е продукт на алкохолна ферментация .

  11. 11 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3765 Весело

    Ами този вишняак трябва да е истинска амброзия... дори да не дарява с безсмъртие, половината от приписаните му вълшебни свойства да са истина, трябва да се употребява често, но с мяра.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  12. 12 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 4315 Неутрално

    Прочетох пак информацията и май вишняакът не е нашенската вишновка .

    Вишняакът е слабо ферментирала плодова напитка от вишни, затова я държат на хладно, докато бабината вишновка е алкохолен, в наше село- ракиен , дестилат от вишни. Ферментацията там е пресечена от ракията .

    Чувам , че някъде използват вместо ракия- друг концентрат, например водка .

    Дядовците ми са класици и използват ракия !

  13. 13 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 4315 Весело

    До коментар [#11] от "Bramasole":

    Ако опиташ вишновката на бабите , ще разбереш какво е амброзия !

    Слагат й и някакви листа за аромат .

  14. 14 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 4315 Неутрално

    До коментар [#6] от "faeton.":във вишновката (алкохол, вишни, захар и подправки) няма нищо ферментирало.
    —цитат от коментар 8 на _plamen_


    май си прав !

  15. 15 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1957 Неутрално

    а некои реялно нешто ше пучерпи ли или пак само ше се лажиме?

  16. 16 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 740 Неутрално

    трябва да се употребява често, но с мяра.
    —цитат от коментар 11 на Bramasole


    как да стане това (без консерванти)? Вишните се берат по едно време от годината, а напитката е жива, нетрайна! Пиеш на тумбак и до догодина. Ето, аз вече посвъшвам с бултиката заузер.

    Winora forever
  17. 17 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3765 Весело

    До коментар [#13] от "faeton.":

    Ами майка прави вишновка, опитвала съм.
    Аз правя домашно лимончело и подарявам на приятелки.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  18. 18 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3335 Неутрално

    Това не е вишновка. Да не се фукам, но отдавна правя домашни ликьори от вишни, ягоди и малини. Преди правех от всичко, но домочадието предпочита горните, защото са ароматни.Та това е нещо леко ферментирало, като ябълковия сайдер. Интересно, че се говори за вишни през август, авторът не уточнява дали сега са брани плодовете. Кой знае...Когато преди години имахме лозе, правех различни плодови вина, гвоздеят ми беше черешово вино. Имах две големи череши калинки, правех 100 л. черешово розе, имах приятели поляци, като се срещахме по къмпингите на юг, винаги носех 20 л. туба черешово вино. Правех и от вишнап и малини. Има литература с рецепти, който е мераклия.

  19. 19 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 723 Неутрално

    Под 10-12% нема смисъл, само си пикаш парите. То бозата е с 1,5% алкохол...

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  20. 20 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 740 Неутрално

    До коментар [#18] от "man_un":

    Какви дрожди използваш(е)?

    Winora forever
  21. 21 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4849 Весело

    Публикуващия, ако иска да се пречиства, да изчисти 6 кг. вишни, и да изпие сока им на глътки, в продължение на няколко минути (ако може). Всичко друго, като публикуваното, е глупост и реклама.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  22. 22 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Весело

    Леко ферментирал вишнов сок? Човекът харесва всичко което го прави “хай”. Даже и алиби сме си измислили, колко са полезни .
    —цитат от коментар 5 на Таралеж


    Като деца (АМА ДЕЦА, между 7 и 12 г) харесвахме много едни бонбони "Пияни вишни". После пораснахме и почнахме да експериментираме с вермути или разни ликьори. После поумняхме и се ориентирахме към сливовата (през 50те 60те гроздова пиеха само хамалите и циг....уларите). Или към вината , за по....софистикейтед.

    Еволюция...един вид:)
    До коментар [#5] от "Таралеж":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  23. 23 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3335 Неутрално

    До коментар [#20] от "_plamen_":

    Никакви. Ферментацията си почва веднага като при гроздето. Единственото беше, че плодът е по-беден на сок и слагахме вода. Забравих вече точната доза, но беше кофа плод, горе долу толкова вода и захар, като захарността е като при гроздовия материал. Има книги за плодови вина, и тук в нета има рецепти, тъй че можеш да се научиш щом имаш желание.

  24. 24 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2863 Неутрално

    До коментар [#22] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Хаха, точно така, освен и софистикейтед почнахме и болежки да имаме. И не можем да си позволяваме много захарни вина, евтини бири или парцуцови ракии. С мярка но качествено. Наздраве!

  25. 25 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11247 Неутрално

    Подобно на вишновка, но без захарта затова се пие веднага и повече :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  26. 26 Профил на Bullet
    Bullet
    Рейтинг: 816 Неутрално

    До коментар [#18] от "man_un":

    По високите баири и скандинавието вишните се берат сега.

    Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
  27. 27 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    До коментар [#11] от "Bramasole":

    Честно казано бих приел "вишняк" или "вишнияк", но на български "вишня-ак" има доста неблагозвучен оттенък, поне за мен.
    А иначе от над десетилетие редовно посещавам първородината на слявянската азбука, където Кирил и Методии са почитани светци, и съм опитвал питието, с бързо преминаване към бира или по-високопроцентнен вишнев алкохол в зависимост от сезона:-)

  28. 28 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1209 Весело

    До коментар [#18] от "man_un": То за твоите приятели Поляци тая туба 20 кила ,за кой по напред?? Като го знам какви са смукачи!!!! Имам доста роднини по Полша))))) Може твоите да са някакво изключение!!)

  29. 29 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1209 Весело

    До коментар [#22] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


    Мойше,истинската ракия е гроздовата !!! Знай го! Не давам акъл на по-възрастни,но ликьори от грозде не се правят,правят се от всякакви други плодове!!))))

  30. 30 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1209 Весело

    До коментар [#27] от "daskal1":


    И ти си един пияница даскале.....😂😂😂😉

  31. 31 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Разстроено

    До коментар [#22] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Хаха, точно така, освен и софистикейтед почнахме и болежки да имаме. И не можем да си позволяваме много захарни вина, евтини бири или парцуцови ракии. С мярка но качествено. Наздраве!
    —цитат от коментар 24 на Таралеж


    Прав си да обобщаваш...до някъде:( От мойте набори в Киров само двама още шават от къщи до кафенето. На кръчмарски срещи единия само се целува с чаша бяло вино, другия пие до 100 мл ракия и толкоз. Отваряме бутилка Бургас 63, и аз си я влачех в къши, не я свършвахме в кръчмата. Долу горе е същото и със състудентите ми-цяло поколение си е повредило организма с ракии от соц'а до Цар Киро'во време (и от неправилно хранене, не познавам българин над 40 г' без язва/гастрит или нещо подобно, придобити от ядене на пържено). Обяснението: 2-3 голЕми ракии вършели същата работа като бутлика вино, ама на пол'вин цена...ТРАГЕДИЯ!

    Пък аз винаги бях "на терсене": Бързо минах от концентрати на свестни вина, и така докато имах компания на маса (виното е "социално питие", пиеш го с готина компания). Е, и помага да бъдеш "активен борец против холестерола". Та....болежки нЕма и до ден днешен. 'Ма вероятно щото съм живял дъъълги години във вражески Израел, където ментета няма. Поне във вината. А, да, и не ям пържено/запържено от 40++ г'.

    Живот ли бе, да го опишеш...



    До коментар [#24] от "Таралеж":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  32. 32 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Весело

    До коментар [#22] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Мойше,истинската ракия е гроздовата !!! Знай го! Не давам акъл на по-възрастни,но ликьори от грозде не се правят,правят се от всякакви други плодове!!))))
    —цитат от коментар 29 на angeles


    Знам, знам.....Като юноша/младеж не кусвах гроздова, не се цепех от колектива-пиех сливова (до 1968). После...поумнях (малце):)
    До коментар [#29] от "angeles":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  33. 33 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    До коментар [#30] от "angeles":

    Е, определено не съм пияница, но все пак у единия дядо след национализацията бяха останали 27 декара стари лозя, та имам известна представа от хубава гроздова и вина. Умееше ги човекът...
    Бирата е лично моя придобита слабост, не е семейна :-)

  34. 34 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Весело

    Леко ферментирал вишнов сок? Човекът харесва всичко което го прави “хай”. Даже и алиби сме си измислили, колко са полезни .
    —цитат от коментар 5 на Таралеж


    Като деца (АМА ДЕЦА, между 7 и 12 г) харесвахме много едни бонбони "Пияни вишни". После пораснахме и почнахме да експериментираме с вермути или разни ликьори. После поумняхме и се ориентирахме към сливовата (през 50те 60те гроздова пиеха само хамалите и циг....уларите). Или към вината , за по....софистикейтед.

    Еволюция...един вид:)

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  35. 35 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


    Мойше, хубавата сливова си е нещо от което няма какво човек да се срамува, но да е само от сини сливи. Зет ми има рода в Троянско и винаги има някоя и друга "емкост" за почерпка за мен, той е на водка заради сърцето, така му бил казал негов съученик-известен сега кардиолог (?) :-)

  36. 36 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Не е само пърженото, вероятно има и други фактори, например пушенето съвсем не помага.

  37. 37 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1209 Весело

    До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ": И аз като студент пиех калвадос щото беше 2.80😂😂😂

  38. 38 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3558 Любопитно

    Даа...В такива теми разбирам, че има още...почва за национално съгласие. Малките разногласие за вида на най-полезните питиета и мезета, няма да ги броим.
    п.п. Аз съм бираджия повече, ама в момента пийвам червено вино за добър вечер...след това малко и за лека нощ има.

  39. 39 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1957 Неутрално

    а бе мноо пиите сички ама на прикаски само... като опре да се свърши раотата пак бетона опира пишкира... че и притенции имате. тва един пияч ако е пияч не потбира... другуто са стоикажии кат ваз. да не ми са убидите ама нали? оспехи занапреде.

  40. 40 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11247 Весело

    До коментар [#17] от "Bramasole":

    Майка ми я правеше с вишни без костилки, захар, ракия и някакви подправки на листа. Една от тях звучеше на нещо като индрише (?). И всичко това в един голям 5 литров стъклен буркан от хисарска минерална вода.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  41. 41 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3765 Неутрално

    До коментар [#27] от "daskal1":
    До коментар [#40] от "penetrating":

    И на мене не ми е благозвучно "вишняак", но се доверявам на автора, доколкото не съм наясно с точното наименование.
    Снощи разпитвах майка, та се оказа, че поставяните в буркана зелени листа са от вишна, за повече аромат. Но от сутрин да се коментират питиета... най-вероятно гарантира приятен ден :)
    Светъл християнски празник! Божията майка да закриля всички нас!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  42. 42 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3335 Весело

    До коментар [#28] от "angeles":

    Бяха двама миньори от Яворжно, а жените им учителки, едната знаеше руски и се разбирахме. Имаха по две деца, идваха с Шкоди 1000 МБ. Запознахме се на к-г Рай на Камчия, тогава занесох от черешовото вино няколко бутилки и наистина за два дни го опаткахме. Но впоследствие пийвахме на вечеря. Славни времена, 78-81 г.

  43. 43 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4440 Неутрално

    До коментар [#27] от "daskal1":


    До коментар [#41] от "Bramasole":

    На чешки наименованието е ”VIŠŇÁK”, което се произнася ”вишняаак”. Ň —е ”Нь” или ”ня”, нямам идея как да се изпише на кирилица, Á е дълго а, тоест ”аа” Ако чехите пишеха на кирилица и без да използват диактрика, доста думи щяха да се изписват с двойно ”а” или ”и”. По принцип се, старая да предавам фонетично максимално правилно звученето на думите.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  44. 44 Профил на uej03527584
    uej03527584
    Рейтинг: 397 Неутрално

    До коментар [#43] от "DDR":

    дреме ми как е на чешки.по нашему е вишньовка

  45. 45 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Неутрално

    До коментар [#43] от "DDR":
    До коментар [#41] от "Bramasole":

    Да приемем, че написаното от мен е неудачен опит за шега с чешката фонетика. Имаме доста български думи които предизвикват подобни реакции сред говорящите други славянски езици :-)

  46. 46 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 4315 Весело

    До коментар [#43] от "DDR":

    "...вишняаак ... "

    На български имаме близък омоним- ВИШНАК , който означава гора от вишневи дървета .

    Имаме още един близък- ВИШНАП - сорт вишночереша


  47. 47 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Весело

    До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ": И аз като студент пиех калвадос щото беше 2.80😂😂😂
    —цитат от коментар 37 на angeles


    Май сме били студенти в НРБ различни години (аз до 1968).

    АМА КАЛВАДОС?!? ФРЕНСКИ В НРБ?!? Явно ме е 'фанала деменцията, ама не помня по соц'време (до 1968)ж да е имало Калвадос в НРБ. Което всъшност е свестна плодова (ябълкова/кайсиена) ракия. Ама по мое време се пиеше сливова в кръчмите (които СМЪРДЯХА на Сливова, Винпромска). Каруцарите и циганите пиеха гроздова, не помня вече кой пиеше плодова.

    Апропо, като живеех в кв. Иван Вазов се сприятелих с една тайфа циганки (жените бяха търговките, мъжете-хамалите) които продаваха по сезона свои продукти-домати и кайсии. Та купувах чат пат от тях и кайсиена ракия...'Ми....не ме привличаше, предпочитах грозданката от двама производителя които я правеха "за душата". Един от тях пише понякога във форума.
    До коментар [#37] от "angeles":
    -----------------

    До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Не е само пърженото, вероятно има и други фактори, например пушенето съвсем не помага.
    —цитат от коментар 36 на daskal1


    Даскале, според докторите ВСИЧКО е вредно! Знай'ш ли колко доктора съм погребал/надживял?!? Дето нито пиеха, нито пушеха, и си отидоха на по 50-60 г' възраст.

    Пък аз пуша (умерено) от 17 г' възраст. С две паузи по 4-5 г'. И до сега пуша: От десетина години (от както станах хайлак) си свивам с цигарки от Мак'Барен'Чойс Чери, напоследък Каптайн Блек Чери. Не е еФтин тютюн-в България струваше 12-13 лв/40 гр (в Израел-между 25 и 35 лв' същото пакетче 40 гр. Ама ароматизирано, щото не ни ловят законите на ЕС-в ЕС е забранена продаждата на ароматизиран т'тюн) . Тънки (5.3 мм) и къси-с два филтъра. Паля като ме зачеше крастата, среднодевно към 20 цигарки, но количеството тютюн се равнява на 5-6 купешки цигари кинг'сайз. И да, докторицата ми казва-ами вижда се че пушиш, ама дробовете ти функционират по добре от тези на 35 г. А аз минах 75 г' възраст преди 2 месеца.

    Та...май е според човека, гените му, и общо взето правилния начин на живот. Щото като гледам себе си-ОТДАВНА би трябвало да псовисам или заради прекаляването с алкохола, или заради пушенето, или заради мръвкарстването. Е да ама не-правя всички вредни неща (според докторите) и съм ОК.

    П.С. На язвата и гастрита пушенето не влияе, май само пърженето, и дали са качествени храните. НЯМАМ познат в България който да не страда от язва или гастрит, и набори, и поколение по млади хора. Ама всички му'ат пържено като за световно, от млади години. Нейсе в къщи, с прясно олио, ама в ресторант...?!?

    До коментар [#36] от "daskal1":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK