Прекрасната супа от гъби

- можете да добавите картофи, юфка, фиде, моркови и други съставки.



Ключови думи към статията:

Коментари (36)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Пуйката
    Пуйката
    Рейтинг: 991 Неутрално

    Аз си заплювам онуй най-горе, най- вдясно.

  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8745 Весело

    До коментар [#1] от "Пуйката":

    Много добра комбинация :)

    karabastun1@abv.bg
  3. 3 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2312 Весело

    Карабастун,
    ракия, супа и бира едновренно ли набиваш приятелю?

    И аз съм почитател на гъбената супа и на гъбите като цяло...

    Модератора е неадекватен!
  4. 4 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    Това не е супа от гъби, а супа с гъби...

    Моето виждане за гъбена супа - манатарки или челадинки, масло, сметана, лук и малко свежа мащерка - да се ръсне за нюанс. Топла франзела със златиста коричка. (вариант 1)

    Шкембе от кладница - от ветрогоновата кладница става най-добре, запържва се с масло, брашно за сгъстяване, вода и прясно мляко, запръжка с олио и червен пипер, както се прави шкембе. Селски хлеБ с дебела кора. (вариант 2)

    От други гъби е загуба на време да се прави супа, получава се разнопосочен резултат с некакъв гъбен аромат.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  5. 5 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3926 Весело

    Това е по-добрата алтернативна рубрика на гурмето (или както там му се вика) - като за прости хора с прости съставки (ама вкусно).👍👍👍

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  6. 6 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2312 Весело

    До коментар [#5] от "DDR":

    Хубави гъби въобще не са прости съставки, но пък могат да бъдат изцяло пресни и от района...

    откровенно казано винаги бих предпочел хубава гъба отколкото мида Сен Жак, явно съм от простите...

    Модератора е неадекватен!
  7. 7 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2312 Весело

    До коментар [#4] от "Халдип Исйолов":

    Като взема една сопа... и като ви запукам и теб и карабастуна...

    Сега ми се прияде шкембе чорба, а тук не съм намерил някой да я прави като хората, а и аз не мога да я докарам както са ми я правили във България...

    Модератора е неадекватен!
  8. 8 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    До коментар [#7] от "Ivan_":

    Направи си сам. Телешко чистено шкембе, 2 свински чистени крачета, литър мляко, масло, червен пипер, сухи люти чушки. Шкембето е супер елементарна рецепта.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  9. 9 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2312 Разстроено

    До коментар [#8] от "Халдип Исйолов":

    Тя рецептата е елементарна, но явно аз съм по-елементарен:)

    Става, но не е това което зная като вкус.
    Имах във България едно две места и във Румъния едно където обичах да си угаждам.
    и на трите бяха различни супите и на трите много ми харесваха.

    та търся си някой от тези, но няма...

    Благодаря за рецептата, може и да я пробвам, това с крачетата си признавам, че ме изненада...

    ПП Извинявам се за питането и понеже е лично съм наясно, че може да не ми отговаряш.
    Имаш интересна фамилия, любопитно ми е...

    Модератора е неадекватен!
  10. 10 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2976 Неутрално

    От манатарки не съм ял, по нашия край са дефицит като трюфелите, но жена ми редовно готви супа микс-печурки, кладница и шейтаке. Колегата да ме прощава, че от други гъби супа не става, става и още как. Бастуна не е обяснил от къде е тая добре аранжирана маса.

  11. 11 Профил на Tod
    Tod
    Рейтинг: 74 Неутрално

    Бих пуснал и някоя друга весела гъба в супата. Няма лошо. Микродозинг :)

  12. 12 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8745 Весело

    До коментар [#10] от "man_un":

    Чукни на гуглемапса - Колиба, Ужгород, и само гледай :)

    karabastun1@abv.bg
  13. 13 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3122 Неутрално

    Без зелени мухоморки изобщо няма вкус.

  14. 14 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3926 Весело

    До коментар [#10] от "man_un":Чукни на гуглемапса - Колиба, Ужгород, и само гледай :)
    —цитат от коментар 12 на karabastun


    О, Закарпатска Русь..

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  15. 15 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3048 Неутрално

    До коментар [#8] от "Халдип Исйолов":

    "Телешко чистено шкембе, 2 свински чистени крачета,""

    Какви свински крачета, какво свинско?
    За телешка опашка при варене на шкембе не си ли чувал. И никакви брашна.
    Само разваляте продукти. 😄

  16. 16 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5038 Неутрално

    До коментар [#4] от "Халдип Исйолов":
    Един съвет, преди да задушаваш в масло, обезпеняваш. Задължително.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  17. 17 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5038 Весело

    "Бастун", тези в една купа сложили половин пакет фиде!? Ти не ядяш гъбена супа, а супа от фиде...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  18. 18 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3048 Неутрално

    До коментар [#17] от "hamiltonf":

    "Бастун", тези в една купа сложили половин пакет фиде!? Ти не ядяш гъбена супа, а супа от фиде..."

    Какво фиде? Направо спагети са сложили.

  19. 19 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3609 Весело

    До коментар [#11] от "Tod":

    "Бих пуснал и някоя друга весела гъба в супата. Няма лошо."
    Спомнихте ми виц, според който една катеричка през есента събирала от "веселите" гъби по погрешка, а след това цяла зима преравяла багажа на туристите за дискове на Джанис Джоплин.

    До коментар [#14] от "DDR":

    "О, Закарпатска Русь.."
    Щом сте указали настроението "весело", явно сте наясно какво Ви очаква, ако изречете тази констатация в самия Ужгород.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  20. 20 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8745 Весело

    До коментар [#17] от "hamiltonf":

    Хем мезе, хем засища - фиде, спагети, имаше чуден аромат и беше вкусно !!! :)
    До коментар [#18] от "gmbh":

    karabastun1@abv.bg
  21. 21 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3048 Неутрално

    До коментар [#20] от "karabastun":

    "Хем мезе, хем засища - фиде, спагети, имаше чуден аромат и беше вкусно !!! :)""

    Ако е за засищане, една мекица и всичко си идва на мястото. ))
    😬😄

  22. 22 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3926 Неутрално

    .....До коментар [#14] от "DDR":"О, Закарпатска Русь.."Щом сте указали настроението "весело", явно сте наясно какво Ви очаква, ако изречете тази констатация в самия Ужгород.
    —цитат от коментар 19 на Bramasole


    Първо дължа едно извинение на уважаемите съфорумци - не е Закарпатска Русь а е Подкарпатска Рус. (без да искам съм комбинирал наименованията). Рус идва не от Русия а от "русини" - местното население, което не са руснаци, но не с аи украинци. До 1938 година тази територия е съставна единица на Чехословакия под името Пдкарпатска Рус , като русините са съставлявали около 3,39 % от тогавашното 13,6 милионно население. След ликвидирането на Чехословакия (окупацията от Германия и частично от Полша и обявяването на независима Словакия) унгарски войски окупират Подкарпатска Рус и жална им майка на русините...След ВСВ за кратко е възстановен суверенитета на Чехословакия на д тази територия, но после СССР я анексира и около 120 000 нейни обитатели успяват овреме да се изнесът кой на където види. В момента голяма част от обитателите на тази територия се местят в Чехия на работа и респективно живот (това, че са бивши граждани на Чехословакия не им дава никакво предимство). Та така.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  23. 23 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4297 Весело

    А супа топчета кога?!

    klimentm
  24. 24 Профил на Митко Палаузофф
    Митко Палаузофф
    Рейтинг: 563 Неутрално

    Защо отвличате вниманието на електората от темата за двата вибратора със супа от гъби?!

  25. 25 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 290 Весело

    Много се зарадвах на всички коментари, защото ми звучат някак си по нашенски. Харесват ми супичките, гъбките, чорбичките. Иска ми се да погледнем с добро око и на снимката /независимо кой, къде я е правил/. Иска ми се всеки от нас да си сготви нещо, което ще достави удоволствие на него и на близките му, да си сипе към приготвеното ястие каквото му е "кеф" като питие /дали ракийка, биричка, винце/ и да се наслади на една чудесна почти последна лятна вечер.

  26. 26 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2312 Неутрално

    До коментар [#25] от "mbt34598035":

    +++

    Модератора е неадекватен!
  27. 27 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8745 Весело

    До коментар [#25] от "mbt34598035":

    Евалла за яката приказка !
    Наздраве !

    karabastun1@abv.bg
  28. 28 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    До коментар [#9] от "Ivan_":

    Свинските крачета са класика, обезкостяваш и на ситно в шкембето. От телешката опашка изпада доста месо и се променя структурата на шкембе чорбЪта, отива към курбан... 😂 Аз варя 3 часа под налягане, бавно да свисти, като както са споменали- изчакваш да заври, обезпеняваш и тогава затваряш капака. Като се свари дробиш ивиците на кубчета, осоляваш и връщаш в бульона. Литър мляко сипваш, да заври и пак осолваш, червен пипер да шупне в горещото масло, застройваш. Печеш сухи чушлета...

    Относно фамилията:
    https://youtu.be/XpqqjU7u5Yc

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  29. 29 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    До коментар [#10] от "man_un":

    Култивирана печурка и кладница нема вкус. Шийтаке още не съм намирал, не ги и познавам. Ял съм почти всичко дето расте по гори и поляни, общо взето манатарки, масловки, булка, пачи крак, жълта рогачка, ветрогонова кладница, горска печурка, челадинка и млади бухалки-сърнели са вкусни и с изразен гъбен вкус. Най-омразни са ми лактариусите - рижинки, лютици, има ги много, на вкус са като талаш. Та не че не става, става супа от всякаква гъба, но не си заслужава (според мен). Вече не бера и челадинки, много са, малки са, цъцкави са.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  30. 30 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1099 Неутрално

    [quote#4:"Халдип Исйолов"]Това не е супа от гъби, а супа с гъби... Моето виждане за гъбена супа - манатарки или челадинки, масло, сметана, лук и малко свежа мащерка - да се ръсне за нюанс. Топла франзела със златиста коричка. (вариант 1

    Много добре !
    Бих изтърбушил франзелата, оставяйки ссамо кората .Пълним с яйчен пастет !

  31. 31 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Весело

    Супата вкусна, но коментарите още по-вкусни :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  32. 32 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4297 Весело

    Защо отвличате вниманието на електората от темата за двата вибратора със супа от гъби?!
    —цитат от коментар 24 на Митко Палаузофф


    Ми направи снимки и ти че да се развихрим де!
    А така някак си голословно не върви!

    klimentm
  33. 33 Профил на tqh42306221
    tqh42306221
    Рейтинг: 505 Неутрално

    Тая есен някой ако му трябва рижика,гълъбка,челядинка,сърнела,тополова пънчушка-да пише на лично съобщение.Може сурови,може и готови мариновани.Поста не е с търговски характер,не продавам.Бартер за нещо,натурална размяна и т.н.,абе с 2думи-ще се разберем....Важи вероятно до края на ноември,но след поне 25септември.Според зависи от времето.Някой ако му трябва да пише отсега и да оставя координати за връзка,щото количествата може и да не са големи...

    Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
  34. 34 Профил на interesna
    interesna
    Рейтинг: 261 Весело

    Зарежете тези чорби!Като ходите наесен за гъби , търсете дървесни кладници. Като ги сготвите с ориз, олио и риган, няма и хляб да ви трябва. Божествено.

  35. 35 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 2110 Неутрално

    До коментар [#34] от "interesna":

    от мене търсенето и намирането, а от тебе - готвенето. става ли?

  36. 36 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 2110 Неутрално

    До коментар [#33] от "tqh42306221":

    ше ти пиша слет 25-ти :) . мерси. бива си те.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK