Моето виждане за гъбена супа - манатарки или челадинки, масло, сметана, лук и малко свежа мащерка - да се ръсне за нюанс. Топла франзела със златиста коричка. (вариант 1)
Шкембе от кладница - от ветрогоновата кладница става най-добре, запържва се с масло, брашно за сгъстяване, вода и прясно мляко, запръжка с олио и червен пипер, както се прави шкембе. Селски хлеБ с дебела кора. (вариант 2)
От други гъби е загуба на време да се прави супа, получава се разнопосочен резултат с некакъв гъбен аромат.
Тя рецептата е елементарна, но явно аз съм по-елементарен:)
Става, но не е това което зная като вкус. Имах във България едно две места и във Румъния едно където обичах да си угаждам. и на трите бяха различни супите и на трите много ми харесваха.
та търся си някой от тези, но няма...
Благодаря за рецептата, може и да я пробвам, това с крачетата си признавам, че ме изненада...
ПП Извинявам се за питането и понеже е лично съм наясно, че може да не ми отговаряш. Имаш интересна фамилия, любопитно ми е...
От манатарки не съм ял, по нашия край са дефицит като трюфелите, но жена ми редовно готви супа микс-печурки, кладница и шейтаке. Колегата да ме прощава, че от други гъби супа не става, става и още как. Бастуна не е обяснил от къде е тая добре аранжирана маса.
"Бих пуснал и някоя друга весела гъба в супата. Няма лошо." Спомнихте ми виц, според който една катеричка през есента събирала от "веселите" гъби по погрешка, а след това цяла зима преравяла багажа на туристите за дискове на Джанис Джоплин.
.....До коментар [#14] от "DDR":"О, Закарпатска Русь.."Щом сте указали настроението "весело", явно сте наясно какво Ви очаква, ако изречете тази констатация в самия Ужгород.
Първо дължа едно извинение на уважаемите съфорумци - не е Закарпатска Русь а е Подкарпатска Рус. (без да искам съм комбинирал наименованията). Рус идва не от Русия а от "русини" - местното население, което не са руснаци, но не с аи украинци. До 1938 година тази територия е съставна единица на Чехословакия под името Пдкарпатска Рус , като русините са съставлявали около 3,39 % от тогавашното 13,6 милионно население. След ликвидирането на Чехословакия (окупацията от Германия и частично от Полша и обявяването на независима Словакия) унгарски войски окупират Подкарпатска Рус и жална им майка на русините...След ВСВ за кратко е възстановен суверенитета на Чехословакия на д тази територия, но после СССР я анексира и около 120 000 нейни обитатели успяват овреме да се изнесът кой на където види. В момента голяма част от обитателите на тази територия се местят в Чехия на работа и респективно живот (това, че са бивши граждани на Чехословакия не им дава никакво предимство). Та така.
Frieren für die Freiheit.
Tempolimit für die Freiheit.
Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
Много се зарадвах на всички коментари, защото ми звучат някак си по нашенски. Харесват ми супичките, гъбките, чорбичките. Иска ми се да погледнем с добро око и на снимката /независимо кой, къде я е правил/. Иска ми се всеки от нас да си сготви нещо, което ще достави удоволствие на него и на близките му, да си сипе към приготвеното ястие каквото му е "кеф" като питие /дали ракийка, биричка, винце/ и да се наслади на една чудесна почти последна лятна вечер.
Свинските крачета са класика, обезкостяваш и на ситно в шкембето. От телешката опашка изпада доста месо и се променя структурата на шкембе чорбЪта, отива към курбан... 😂 Аз варя 3 часа под налягане, бавно да свисти, като както са споменали- изчакваш да заври, обезпеняваш и тогава затваряш капака. Като се свари дробиш ивиците на кубчета, осоляваш и връщаш в бульона. Литър мляко сипваш, да заври и пак осолваш, червен пипер да шупне в горещото масло, застройваш. Печеш сухи чушлета...
Култивирана печурка и кладница нема вкус. Шийтаке още не съм намирал, не ги и познавам. Ял съм почти всичко дето расте по гори и поляни, общо взето манатарки, масловки, булка, пачи крак, жълта рогачка, ветрогонова кладница, горска печурка, челадинка и млади бухалки-сърнели са вкусни и с изразен гъбен вкус. Най-омразни са ми лактариусите - рижинки, лютици, има ги много, на вкус са като талаш. Та не че не става, става супа от всякаква гъба, но не си заслужава (според мен). Вече не бера и челадинки, много са, малки са, цъцкави са.
[quote#4:"Халдип Исйолов"]Това не е супа от гъби, а супа с гъби... Моето виждане за гъбена супа - манатарки или челадинки, масло, сметана, лук и малко свежа мащерка - да се ръсне за нюанс. Топла франзела със златиста коричка. (вариант 1
Много добре ! Бих изтърбушил франзелата, оставяйки ссамо кората .Пълним с яйчен пастет !
Тая есен някой ако му трябва рижика,гълъбка,челядинка,сърнела,тополова пънчушка-да пише на лично съобщение.Може сурови,може и готови мариновани.Поста не е с търговски характер,не продавам.Бартер за нещо,натурална размяна и т.н.,абе с 2думи-ще се разберем....Важи вероятно до края на ноември,но след поне 25септември.Според зависи от времето.Някой ако му трябва да пише отсега и да оставя координати за връзка,щото количествата може и да не са големи...
Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
Зарежете тези чорби!Като ходите наесен за гъби , търсете дървесни кладници. Като ги сготвите с ориз, олио и риган, няма и хляб да ви трябва. Божествено.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
Пуйката
Рейтинг: 0 НеутралноАз си заплювам онуй най-горе, най- вдясно.
karabastun
Рейтинг: 3902 ВеселоДо коментар [#1] от "Пуйката":
[email protected]Много добра комбинация :)
Ivan_
Рейтинг: 474 ВеселоКарабастун,
Модератора е неадекватен!ракия, супа и бира едновренно ли набиваш приятелю?
И аз съм почитател на гъбената супа и на гъбите като цяло...
Халдип Исйолов
Рейтинг: 8 НеутралноТова не е супа от гъби, а супа с гъби...
Не си заслужава да се напрягаш безплатно.Моето виждане за гъбена супа - манатарки или челадинки, масло, сметана, лук и малко свежа мащерка - да се ръсне за нюанс. Топла франзела със златиста коричка. (вариант 1)
Шкембе от кладница - от ветрогоновата кладница става най-добре, запържва се с масло, брашно за сгъстяване, вода и прясно мляко, запръжка с олио и червен пипер, както се прави шкембе. Селски хлеБ с дебела кора. (вариант 2)
От други гъби е загуба на време да се прави супа, получава се разнопосочен резултат с некакъв гъбен аромат.
DDR
Рейтинг: 1574 ВеселоТова е по-добрата алтернативна рубрика на гурмето (или както там му се вика) - като за прости хора с прости съставки (ама вкусно).👍👍👍
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?Ivan_
Рейтинг: 474 ВеселоДо коментар [#5] от "DDR":
Модератора е неадекватен!Хубави гъби въобще не са прости съставки, но пък могат да бъдат изцяло пресни и от района...
откровенно казано винаги бих предпочел хубава гъба отколкото мида Сен Жак, явно съм от простите...
Ivan_
Рейтинг: 474 ВеселоДо коментар [#4] от "Халдип Исйолов":
Модератора е неадекватен!Като взема една сопа... и като ви запукам и теб и карабастуна...
Сега ми се прияде шкембе чорба, а тук не съм намерил някой да я прави като хората, а и аз не мога да я докарам както са ми я правили във България...
Халдип Исйолов
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#7] от "Ivan_":
Не си заслужава да се напрягаш безплатно.Направи си сам. Телешко чистено шкембе, 2 свински чистени крачета, литър мляко, масло, червен пипер, сухи люти чушки. Шкембето е супер елементарна рецепта.
Ivan_
Рейтинг: 474 РазстроеноДо коментар [#8] от "Халдип Исйолов":
Модератора е неадекватен!Тя рецептата е елементарна, но явно аз съм по-елементарен:)
Става, но не е това което зная като вкус.
Имах във България едно две места и във Румъния едно където обичах да си угаждам.
и на трите бяха различни супите и на трите много ми харесваха.
та търся си някой от тези, но няма...
Благодаря за рецептата, може и да я пробвам, това с крачетата си признавам, че ме изненада...
ПП Извинявам се за питането и понеже е лично съм наясно, че може да не ми отговаряш.
Имаш интересна фамилия, любопитно ми е...
man_un
Рейтинг: 480 НеутралноОт манатарки не съм ял, по нашия край са дефицит като трюфелите, но жена ми редовно готви супа микс-печурки, кладница и шейтаке. Колегата да ме прощава, че от други гъби супа не става, става и още как. Бастуна не е обяснил от къде е тая добре аранжирана маса.
Tod
Рейтинг: 423 НеутралноБих пуснал и някоя друга весела гъба в супата. Няма лошо. Микродозинг :)
karabastun
Рейтинг: 3902 ВеселоДо коментар [#10] от "man_un":
[email protected]Чукни на гуглемапса - Колиба, Ужгород, и само гледай :)
Един вампир броди из Европа
Рейтинг: 2897 НеутралноБез зелени мухоморки изобщо няма вкус.
Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)DDR
Рейтинг: 1574 ВеселоО, Закарпатска Русь.. Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
1gmbh1
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#8] от "Халдип Исйолов":
"Телешко чистено шкембе, 2 свински чистени крачета,""
Какви свински крачета, какво свинско?
За телешка опашка при варене на шкембе не си ли чувал. И никакви брашна.
Само разваляте продукти. 😄
hamiltonf
Рейтинг: 4403 НеутралноДо коментар [#4] от "Халдип Исйолов":
https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uAЕдин съвет, преди да задушаваш в масло, обезпеняваш. Задължително.
hamiltonf
Рейтинг: 4403 Весело"Бастун", тези в една купа сложили половин пакет фиде!? Ти не ядяш гъбена супа, а супа от фиде...
https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA1gmbh1
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#17] от "hamiltonf":
"Бастун", тези в една купа сложили половин пакет фиде!? Ти не ядяш гъбена супа, а супа от фиде..."
Какво фиде? Направо спагети са сложили.
bramasole
Рейтинг: 3103 ВеселоДо коментар [#11] от "Tod":
"Слабите хора отмъщават. Силните хора прощават. Интелигентните хора игнорират." Алберт Айнщайн"Бих пуснал и някоя друга весела гъба в супата. Няма лошо."
Спомнихте ми виц, според който една катеричка през есента събирала от "веселите" гъби по погрешка, а след това цяла зима преравяла багажа на туристите за дискове на Джанис Джоплин.
До коментар [#14] от "DDR":
"О, Закарпатска Русь.."
Щом сте указали настроението "весело", явно сте наясно какво Ви очаква, ако изречете тази констатация в самия Ужгород.
karabastun
Рейтинг: 3902 ВеселоДо коментар [#17] от "hamiltonf":
[email protected]Хем мезе, хем засища - фиде, спагети, имаше чуден аромат и беше вкусно !!! :)
До коментар [#18] от "gmbh":
1gmbh1
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#20] от "karabastun":
"Хем мезе, хем засища - фиде, спагети, имаше чуден аромат и беше вкусно !!! :)""
Ако е за засищане, една мекица и всичко си идва на мястото. ))
😬😄
DDR
Рейтинг: 1574 НеутралноПърво дължа едно извинение на уважаемите съфорумци - не е Закарпатска Русь а е Подкарпатска Рус. (без да искам съм комбинирал наименованията). Рус идва не от Русия а от "русини" - местното население, което не са руснаци, но не с аи украинци. До 1938 година тази територия е съставна единица на Чехословакия под името Пдкарпатска Рус , като русините са съставлявали около 3,39 % от тогавашното 13,6 милионно население. След ликвидирането на Чехословакия (окупацията от Германия и частично от Полша и обявяването на независима Словакия) унгарски войски окупират Подкарпатска Рус и жална им майка на русините...След ВСВ за кратко е възстановен суверенитета на Чехословакия на д тази територия, но после СССР я анексира и около 120 000 нейни обитатели успяват овреме да се изнесът кой на където види. В момента голяма част от обитателите на тази територия се местят в Чехия на работа и респективно живот (това, че са бивши граждани на Чехословакия не им дава никакво предимство). Та така.
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
klimentm
Рейтинг: 4397 ВеселоА супа топчета кога?!
klimentmМитко Палаузофф
Рейтинг: 686 НеутралноЗащо отвличате вниманието на електората от темата за двата вибратора със супа от гъби?!
В Гейропа съм! В Гейропа съм!mbt34598035
Рейтинг: 267 ВеселоМного се зарадвах на всички коментари, защото ми звучат някак си по нашенски. Харесват ми супичките, гъбките, чорбичките. Иска ми се да погледнем с добро око и на снимката /независимо кой, къде я е правил/. Иска ми се всеки от нас да си сготви нещо, което ще достави удоволствие на него и на близките му, да си сипе към приготвеното ястие каквото му е "кеф" като питие /дали ракийка, биричка, винце/ и да се наслади на една чудесна почти последна лятна вечер.
Ivan_
Рейтинг: 474 НеутралноДо коментар [#25] от "mbt34598035":
Модератора е неадекватен!+++
karabastun
Рейтинг: 3902 ВеселоДо коментар [#25] от "mbt34598035":
[email protected]Евалла за яката приказка !
Наздраве !
Халдип Исйолов
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#9] от "Ivan_":
Не си заслужава да се напрягаш безплатно.Свинските крачета са класика, обезкостяваш и на ситно в шкембето. От телешката опашка изпада доста месо и се променя структурата на шкембе чорбЪта, отива към курбан... 😂 Аз варя 3 часа под налягане, бавно да свисти, като както са споменали- изчакваш да заври, обезпеняваш и тогава затваряш капака. Като се свари дробиш ивиците на кубчета, осоляваш и връщаш в бульона. Литър мляко сипваш, да заври и пак осолваш, червен пипер да шупне в горещото масло, застройваш. Печеш сухи чушлета...
Относно фамилията:
https://youtu.be/XpqqjU7u5Yc
Халдип Исйолов
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#10] от "man_un":
Не си заслужава да се напрягаш безплатно.Култивирана печурка и кладница нема вкус. Шийтаке още не съм намирал, не ги и познавам. Ял съм почти всичко дето расте по гори и поляни, общо взето манатарки, масловки, булка, пачи крак, жълта рогачка, ветрогонова кладница, горска печурка, челадинка и млади бухалки-сърнели са вкусни и с изразен гъбен вкус. Най-омразни са ми лактариусите - рижинки, лютици, има ги много, на вкус са като талаш. Та не че не става, става супа от всякаква гъба, но не си заслужава (според мен). Вече не бера и челадинки, много са, малки са, цъцкави са.
sin mi
Рейтинг: 2813 Неутрално[quote#4:"Халдип Исйолов"]Това не е супа от гъби, а супа с гъби... Моето виждане за гъбена супа - манатарки или челадинки, масло, сметана, лук и малко свежа мащерка - да се ръсне за нюанс. Топла франзела със златиста коричка. (вариант 1
Много добре !
Бих изтърбушил франзелата, оставяйки ссамо кората .Пълним с яйчен пастет !
penetrating
Рейтинг: 8165 ВеселоСупата вкусна, но коментарите още по-вкусни :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertklimentm
Рейтинг: 4397 ВеселоМи направи снимки и ти че да се развихрим де!
А така някак си голословно не върви! klimentm
tqh42306221
Рейтинг: 320 НеутралноТая есен някой ако му трябва рижика,гълъбка,челядинка,сърнела,тополова пънчушка-да пише на лично съобщение.Може сурови,може и готови мариновани.Поста не е с търговски характер,не продавам.Бартер за нещо,натурална размяна и т.н.,абе с 2думи-ще се разберем....Важи вероятно до края на ноември,но след поне 25септември.Според зависи от времето.Някой ако му трябва да пише отсега и да оставя координати за връзка,щото количествата може и да не са големи...
Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!interesna
Рейтинг: 221 ВеселоЗарежете тези чорби!Като ходите наесен за гъби , търсете дървесни кладници. Като ги сготвите с ориз, олио и риган, няма и хляб да ви трябва. Божествено.
betona
Рейтинг: 395 НеутралноДо коментар [#34] от "interesna":
от мене търсенето и намирането, а от тебе - готвенето. става ли?
betona
Рейтинг: 395 НеутралноДо коментар [#33] от "tqh42306221":
ше ти пиша слет 25-ти :) . мерси. бива си те.