Онгъл (или Онглос) е първото поселение на Аспаруховите българи след заселването им на Долни Дунав през втората половина на VII век.<br /><br />Укрепеният лагер и едноименната местност се намирали в района на дунавската делта, но точното им местонахождение не е установено безспорно.

© karabastun

увеличи
, 8959

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10661 Неутрално

  Красиви местности и снимки :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  поздравления за интересната галерия - българската история е много интересна.

  има ли достоверна (базирана на факти) енциклопедия, която да не е индоктринирана със социалистически лозунги? моля споделете заглавие.

 3. 3 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 704 Неутрално

  поздравления за интересната галерия - българската история е много интересна.има ли достоверна (базирана на факти) енциклопедия, която да не е индоктринирана със социалистически лозунги? моля споделете заглавие.
  —цитат от коментар 2 на хм


  Всички факти в историческата "наука" са меко казано спорни. Виждаме как дори в съвремието ни инфомарцията за събитията се манипулира и изкривява, а какво остава за неща случили се преди хиляди години. Иториците и археолозите са разказвачи на приказки.

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Бастуне... Хълмът на снимка 4, не е ли срещу Енисала?

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  Сн . 2, 4, 5 са правени там - от високото :)

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  Първоначално Аспаруховите българи не се впускат в опустошителни набези по посока на ромейските владения, намиращи се на юг от река Дунав. Тази липса на враждебни действия кара Васил Златарски да предположи, че между Аспарух и император Констанс II са утвърдени мирни отношения, според които ханът поема задължения като федерат на империята, в замяна на което му е позволено да се засели в нейните земи.

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  Заселили се в своите нови земи, на българите се налага да възпират настъпващите в тила им хазари. Това вероятно е причината те да не се втурват моментално за плячка към богатите византийски земи.

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Абе... Усещам аз, че ми е познато някак си... ;)
  Трябвало е да снимаш от друго място. От там се вижда много добре района в който се предполага, че е бил въпросният Онгъл.

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#8] от "Petleshev":

  От кое място ?

  karabastun1@abv.bg
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#8] от "Petleshev":

  Там, баш около Никулицел е много равно...

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#2] от "хм":

  Какви социалистически лозунги има в тези редове ? :
  ''Византия навлиза в едни от най-трудните години от своето съществуване. Арабската инвазия в Мала Азия достига връхната си точка. Един след друг халифатът завладява важни градове и крепости, принадлежащи на ромеите. Така се стига до 674 година, в която Константинопол е обсаден от тях по море и суша. Империята трябва да се бори за своето съществуване под нестихващите арабски атаки цели 4 години. Вероятно именно в този момент се активизират Аспаруховите българи, които преминават река Дунав, навлизайки в територията на днешна Добруджа, но това, което търсят там не е единствено плячка. Както ще се види в последвалите години, желанието им е да се заселят в тези земи.''

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Може да се направи справка кога думичката "Византия" се появява на бял свят.
  Общо взето - няколко века след като т.н. прабългари преджапали Дунав.

  Според мен - няма смисъл да се препостват откровени идиотизми.
  Ма може и да не съм прав ...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 13. 13 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Може да се направи справка кога думичката "Византия" се появява на бял свят.Общо взето - няколко века след като т.н. прабългари преджапали Дунав.
  —цитат от коментар 12 на b_52_strato


  Появява се чак през Ренесанса, доста след като империята е изчезнала.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  Създалото се съотношение на силите рязко се променя през 678 година, когато арабската армия е разбита. Халифатът е принуден да се оттегли, сключвайки мирен договор с Византия, в който освен всичко останало се принуждава да ѝ плаща ежегоден данък. Отзвукът от ромейската победа е толкова силен, че кара аварите, както и някои от славянските племена, също да потърсят мира с империята. Изведнъж Византия отново се превръща в хегемон. Теофан Изповедник ще каже за положението, в което се намира тя: “И настъпи безоблачен мир както на Изток, така и на Запад.”

  karabastun1@abv.bg
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  Състоянието на Източната Римска империя вече е такова, че тя може да погледне смело към северната си граница, където господари са българите. Макар те все още да се спускат на юг от Дунав единствено за да плячкосват, опасността от тях изглежда се възприема за значителна. Теофан Изповедник описва решението на Константин IV да настъпи срещу тях по следния начин: “А императорът Константин, като се научил, че мръсен и нечист народ се е настанил неочаквано отвъд Дунава в Оглоса и че напада и опустошава близките до Дунава земи, т. е. сега владяната от тях страна, тогава владяна от християните, много се огорчил и заповядал всички отряди да преминат в Тракия.”

  karabastun1@abv.bg
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  От този цитат ясно прозират намеренията на василевса, а именно да прогони веднъж завинаги българите далеч от своите земи. Поради това срещу тях той изпраща значителна по размер армия, която лично предвожда. Конницата, заедно с императора и неговата свита, е натоварена на кораби, с които да достигне до Дунавската делта. Пехотата на свой ред се придвижва по суша, вероятно движейки се по известния черноморски път: Константинопол – Деркос – Агатопол – Созопол – Анхиало – Одесос – Бизоне – Томи – Истрия – Дунавска делта.

  karabastun1@abv.bg
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  Пристигането на голямата ромейска войска принуждава българите да се оттеглят в своята укрепена област Онгъл. Константин IV Погонат бързо успява да се установи в близост до нея, но с това неговата активност се изчерпва. В разстояние на 3-4 дена той не предприема каквото и да е, а след изтичането им най-изненадващо заедно с 5 кораба и най-приближените си напуска бойното поле. Преди да замине, василевсът дава ясни нареждания на своите стратези “…да водят схватки, за да ги измъкнат от укреплението и да завържат сражение с тях, ако се случи да излязат. В противен случай да ги обсадят и да ги пазят в укрепленията.”

  karabastun1@abv.bg
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  Като причина за оттеглянето на императора византийските хронисти посочват усложнение на заболяването му (подагра), което го принуждава да отплава за Месемврия. Там с помощта на минералните бани той трябва да ограничи своите болежки и вероятно да се завърне при своята армия. Според голяма част от българските историци това обяснение не отговаря абсолютно на истината. Някои от тях виждат повод за заминаването на Константин IV в необходимостта му от участие в заседанията от VI Вселенски събор в Константинопол, други смятат, че става дума за обикновено бягство, което да помогне на императора да запази своята бойна слава. В крайна сметка, която и от причините да е истинна, то резултатът е един и същ – василевсът се оттегля от бойното поле.

  karabastun1@abv.bg
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  Оттук насетне разказите на патриарх Никифор и Теофан Изповедник, които следват една линия, стават изпълнени с противоречиви и наивни сведения. Вторият от тях пише: “Конниците обаче разпространили слуха, че императорът бяга, и обзети от страх, се отдали също на бягство, без никой да ги преследва. А българите, като видели това, започнали да ги преследват подире и повечето погубили с меч, а мнозина наранили.”

  karabastun1@abv.bg
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  Това обяснение явно следва един типичен византийски похват, а именно да се придаде случаен ход на събитията, за да не се възвеличае победата на противника. Трудно може да се повярва, че опитните стратези ще позволят на началниците на по-малките военни подразделения да допуснат паника сред своите подчинени, която да доведе до безредно бягство. Много вероятно е сражение да е имало, но без каквито и да е данни за него трудно можем да говорим за неговия ход. Едно е сигурно – то завършва с убедителна победа за българите, които разбиват ромейската войска и навлизат стремглаво на юг от река Дунав, достигайки до град Варна. Оттук насетне Аспарух, заедно със своя народ, ще се засели трайно в земите на ромеите, които занапред ще се наричат български.

  karabastun1@abv.bg
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  Победата при Онгъл е с изключително значение за развитието на българската държава. След като в резултат на нея Аспарух преминава трайно река Дунав, той не спира с атаките към Византия. Империята, която само преди няколко години бе подчинила всички свои съседи с един “господарски” мир, сега вижда трудност с отбиването на войнолюбивия български народ. Това принуждава Константин IV да прибегне до едно унизително действие, а именно да предложи мир на Аспарух, признавайки правото на съществуване на неговата държава и задължавайки се да му плаща ежегоден данък.

  karabastun1@abv.bg
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  И Плиска измества Онгъла като първостепенен политически център на българите към средата на VIII век.

  karabastun1@abv.bg
 23. 23 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Има ли в крайна сметка някакви сериозни археологически доказателства, че т.н. "Онгъл" е бил населяван от прабългарите на Аспарух, след като все още не се знае дори точното му местонахождение ? Точна датировка на останалите укрепления и т.н.?

  Или както със съкровището от Малая перешчепина, което се смята, че е на Кубрат, но няма доказателства за това (може да хазарско или аварско) само се спекулира?

  Възможно е също така част от укрепленията да са останали още от Римската империя, известно е, че сев. и граница е минавала по Дунав

  Freedom of speech
 24. 24 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#2] от "хм":

  Проблемът е в интерпретацията на фактите. Нови, преломни открития не се правят често. Май ни и остава да четем каквото е написано и да търсим рационалното...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#23] от "Petar Ivanov":

  Има останки още от колонизаторите от Милет / които са основали и Варна - Одесос /....

  karabastun1@abv.bg
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#24] от "Алф":

  Точно в района на Делтата - ландшафтът неузнаваемо се е променил за повече от десет века...променя се всяка година.

  karabastun1@abv.bg
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#23] от "Petar Ivanov":


  До коментар [#24] от "Алф":

  Валът насипан от българите се забелязва.

  karabastun1@abv.bg
 28. 28 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  В моите езикови представи Онгъла на старобългарски би трябвало да значи Ъгъла (с голямата голямата носовка отпред, която днес в повечето случаи е буквата Ъ, монж-мъж, конща-къща и мн. др.) - ст.-бълг. ѫгълъ. Има някаква топонимна логика, ако думата е славянска. Но дали е точно така, не знам.
  Някои предполагат, че думата е била Олгон (Олгона) и идва от думата влага (в диалектите ни се среща и като олага, улага), тази дума също е логична, тъй като местността е били блатиста.
  Самото окончание -он е тракийско, а местността Онгъла (Олгон, Олгона) е било обитавано от тракийското племе Мизи.

 29. 29 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2089 Весело

  До коментар [#2] от "хм":

  Няма! Четеш "Слава на БКП" като "Долу БКП" и готово.

  Поздрави за темата и за снимките!

 30. 30 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2089 Весело

  До коментар [#28] от "hammurabi":

  Точно така, не приемай всичко едно към едно, все пак авторката може да не е специалист

 31. 31 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2089 Весело

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Румънците отричат - бил римски. Не щат нищо да признаят българско, а то вири отвсякъде в Добруджа. Но университетът в Констанца е "Овидий", ти да видий ...

 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно
 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно
 35. 35 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#34] от "karabastun":

  Библията е на румънски с кирилица. Добре че са запазили църквата, но вала не го признават. Ние па не им признаваме "Влахобългарското царство"

 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Ха де... Не се сещам точно името на селото. И дали не се връщаш през Бабадаг или направо се отиваше на север. Минаваше се през една гора, изкачваш се и излизаш на едно малко плато. Имаше горе и войнишки паметник, български. Като отивам до Галац и Браила, може да опресня малко спомените. ;)

  Питах ли те, дали ходи на Истрия?

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно
 38. 38 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Известно е, че повечето тюрко-монголски, въобще номадски и полуномадските племена, не са разполагали с много добри технологии за строеж на каменни укрепления.
  Затова където изобщо са имали някакви укрепления са били предимно насипи и от дърво

  Самата Плиска до 8 в. е била един голям укрепен стан, само владетелският дворец е бил от камък.

  Иначе поздравления за снимките!

  Freedom of speech
 39. 40 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  Бастунче, благодарско и за текста, и за хубавите снимки.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 40. 41 Профил на kawata
  kawata
  Рейтинг: 32 Неутрално

  "Известно е, че повечето тюрко-монголски, въобще номадски и полуномадските племена, не са разполагали с много добри технологии за строеж на каменни укрепления."

  Защо решихте, че /пра-/българите са "тюрко-монголски," че даже и "номадски и полуномадските племена?"

  Плиска става столица по-късно, а за Фанагория - какво до кажем?

 41. 42 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#41] от "kawata":

  За мен (както и за повечето сериозни историци) няма никакво съмнение, че прабългарите или поне управляващият им елит, са били от тюркски произход.

  За това говорят титулатурата им (хан/кан, кавхан), имената на някои от владетелите ( примерно от ср. на 8 в. - Токту, Умар и т.н), малкото запазени думи от езика им и най-вече, че както всички знаем, са почитали върховния бог-небе Тангра/Тенгри, който е характерен за всички тюрко-монголски народи.

  Не знам защо в последните години някои псевдо-историци, с патриотичен оттенък, се опитват да наложат някаква друга теория за произхода им, след като няма достатъчни доказателства за това.

  Freedom of speech
 42. 43 Профил на kawata
  kawata
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Г-н Petar Ivanov,

  "Тюркската" теория за произхода на /пра-/българите отдавна е загубила първенстващата си роля в българскта историческо наука...
  И понеже смятам себе си за "сериозен историк" (SIC!), няма да представям фантасмагорични тези /такава е, например, модерната напоследък "автохтонна" теория/...
  Ще Ви задам въпроси, на които да /си/ отговорите:

  1/в кой исторически извор е посочено, че /пра-/българите са тюркски произход?
  2/в кой исторически извор е посочено, че /пра-/българите са почитали върховния бог-небе Тангра/Тенгри,
  3/кои археологически находки подвтърждават горните две хипотези?
  4/кои помощни исторически дисциплини подвтърждават горните две хипотези?

  за титулатурата: нямаме сигурни податки, как се изписвала/изговаряла титлата на ранните ни владетели - повечето извори са на гръцки, с харакерната за този език фонетика и изписването на чуждиците с него

  за имената: кой потвърди, че Токту и Омар са "тюркски" имена? Освен това имаме имена като Маламир, Енравота, Боян

  и накрая - за езика - не всички търсят някакъв митичин прабългарски=тюркски език
  Знаете ли какви "опити" за разчитане на /пра-/българските надписи през "древнотюркски съм чувал през годините ?!?" Ще падне голям смх, наистина...

 43. 44 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#43] от "kawata":

  Кое ви кара да твърдите, че не са почитали тенгризма, след като има доказателства за това в каменните надписи открити ок Плиска?

  Въобще не разбирам цялата тая драма с прабългарите, защо някои хора подскачат като ужилени щом се кажат очевидни неща?!

  Какъв е проблемът да са тюрки (за което имаме най-сигурни податки) след като тези хора са били толкова малко (археологически следи от поселения на прабългари няма извън Североизточна бг), че не са оставили нищо повече освен името на държавата и няколко имена..
  Доказано е че съвременните българи не се различават по нищо генетически от съседните им народи и от европейските народи като цяло и нямат почти никакви азиатски примеси.  Freedom of speech
 44. 45 Профил на kawata
  kawata
  Рейтинг: 32 Весело

  Само да допълня, че напоследък една друга наука - генетиката- добави своя принос към спора за произхода на българите, който съвсем разбива митовете на "тюркската" теория. Според последното изследване даже, българите са с индо-европийски произход, и ако трябва да сме по-точни, сарматски, което налива вода в мелницата на ирано-сарматскато хипотеза.

 45. 46 Профил на kawata
  kawata
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Г-н Petar Ivanov,

  моля отговорете на въпросите ми конкретно, а не с общи приказки и внушения... Кое за Вас е очевидно в тюркския поризход на /пра*-/българите?!

  Как една "шепа народ" ще се противоностави на Източнат римск империя, ще покори съседните /славянски/ народи, ще управлява в продължение на векове и ще осгтави името си? А титулатурата, държавната организация,,,?

  "Сериозните историци" боравят с извори и факти, дайте ги...

 46. 47 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  До коментар [#46] от "kawata":

  Този въпрос и аз съм си го задавал винаги, когато се казваше, че Аспарух дошъл с една конница само и били капка в славянското море...

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 47. 48 Профил на kawata
  kawata
  Рейтинг: 32 Неутрално

  ".... (археологически следи от поселения на прабългари няма извън Североизточна бг)," - тази Ваша теза е просто смешна, освен че е невярна.
  Погребения /доказани!/на пра-българи има от Ловеч до Варна, освен това - в почти цяла Макодния, а напоследък дори и в Южна България. Нямам времето в момента да дам много препратка към публикациите, но мисля, че тези ще стигнат за момента:

  M. Даскалов, М. Тонкова. Ранносредновековен колективен гроб със сребърни коланни гарнитури от Гледачево, Радневско, Археология, 2010, 3-4, 78 — 102

  Грозданова, Г. С. Населението на Южна България VI-IX в. (по археологически данни). София, 2011

 48. 49 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#45] от "kawata":

  Напълно възможна е и тази хипотеза, че поне част от прабългарите са имали скито-сарматски произход, тъй като са населявали степите на север от Черно море.
  Освен това една от теориите за произхода на думата “булгар”, е “смесени хора” на тюркски, да не забравяме че и името Аспарух е с ирански корени..

  Това обаче пак не изключва и тюркската хипотеза, че поне със сигурност управляващият елит на прабългарите са били тюрки, известна е връзката им с хуните (по всяка вероятност тюрки) и Хазарите (тюрки).
  Древните автори говорят, че хазарският език е бил най-близък до прабългарския, а днешните чуваши в Русия, които се смятат за наследници на Волжска България говорят на тюркски език, от т.н “лир” клон, който е самостоятелен дял в тюркските езици и се различава много от езика на съседните им татари, чиито език спада към кипчашкия клон на тюркските езици.

  Това означава, че прабългарите, както хуните и Хазарите, представляват много ранно преселение на тюркски племена към Зап Евразия, което се е различавали от по-късните (кумани, печенеги, огузи), като по пътя си най-вероятно са инкорпорирали и др племенни групи, като скито-сарматите например.

  Freedom of speech
 49. 50 Профил на kawata
  kawata
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Г-н Petar Ivanov, понеже бързам - трябва да се занимавам с "истинска история" :) , ще Ви кажа, че такова нещо няма - върхушката точно си ирано-сарматска . Другото, което пишете в поста си №49 са фантастики, не се сърдете...

  И една малка тайна - наистина има малък тюркски елемент сред хората, дошли тук от причерноморските степи, но те не са тюрки, а група тюркизирани угри /ерго - близостта ни с унгарците, макар и малка, макар и малко далечна/....
  Но това за момента е тайна, очаквайте скоро публикации по тази тема в научната литература, материалите са подготвени - въпрос на време и желание, разбира се...

  Желая на всички приятна вечери приятен уикенд!

 50. 51 Профил на kawata
  kawata
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#47] от "DDR":

  Моля да ме извините - наистина бързам - само с едно изречение: това е теза на Златарски, която пасва на конюнктурата по -сетне /1945-1989/ и е доста разпростарнена сред 40-80 годишните българи, понеже тове им е било набивано в училище. Както сам/а/ забелязвате, малцинството на /пра/българите е нелогично и исторически неприемливо.
  Надявям се да имаме и други случаи да поговорим за това...

 51. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#47] от "DDR":

  Едва ли са били капка, но не е необходимо и да са многобройни, а по-скоро добре ОРГАНИЗИРАНИ !
  В рамките на около 15 години Аспарух България успява да отблъсне аварското влияние и на свой ред заема ролята на върховна военна и политическа инстанция в земите по долното течение на Дунав. Вследствие на новата си роля на сюзерен, българите започват да привличат племенни подразделения като допълващи контингенти към своите войски.

  karabastun1@abv.bg
 52. 53 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#47] от "DDR":

  Природата на тези взаимоотношения остава спорна. Дали може да се говори за някаква форма, сходна с федератите в състава на късноримските войски или пък за ползване на контингенти в замяна на дял от плячката (своего рода форма на наемничество) – въпросът все още остава нерешен.

  karabastun1@abv.bg
 53. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#47] от "DDR":

  Това, което е неоспорим факт е, че в случаите, когато се използват, славянските отряди не се считат за интегрална част от армията, а действат като един вид помощни войски по подобие на римските auxilia, повечето от които били наемници.

  karabastun1@abv.bg
 54. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#47] от "DDR":

  В хода на Аспаруховото завоевание на Мизия (680-81г.), изворите ясно подчертават ролята на славяните като подчинено, васално население, чието съществуване в рамките на държавата е тясно обвързано с ангажиментите им на погранична стража, в замяна на което те получавали определени дивиденти от централната власт. Така, северите били поставени да бранят границите с Византия, а Седемте племена – земите по протежение на рубежа с Аварския хаганат./ Знаеш къде е Седмиградско ?!/.

  karabastun1@abv.bg
 55. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#47] от "DDR":

  Българите несъмнено използват славяните и в ролята им на речни части, поддържащи връзката между българските основни части в Бесарабия, и аванпостовете, разположени южно от дунавската делта след 675 г.

  karabastun1@abv.bg
 56. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#47] от "DDR":

  В периода на политическа криза между 735 и 777 г. българските владетели неколкократно използват услугите на славяните като допълващи части, особено с оглед честите византийски кампании от времето на Константин V. При едно от сраженията обаче, славянският контингент преминава на византийска страна, което поставя под въпрос същината на връзката между племенните вождове и владетелят в Плиска.

  karabastun1@abv.bg
 57. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#55] от "karabastun":

  Славяни по днешните български земи не е имало много. Да не кажем хич. Славяните са били доста примитивно и изостанало племе. Също така много крадливи и жестоки. Но пропагандата по време на социализма едва ли не ни учеше, че тук имало много славяни. Вятър... Тук е имало основни тракийски племена с многото им разновидности. По крайбрежието гръцки. Да си чувал да се говори за славяни по времето, когато нашите земи са били римска провинция? Ами няма и да чуеш. Славяни идват на юг, тоест на север от Дунав към 5-ти или 6-ти век от централна Европа.

  Бивш tww09306483.
 58. 59 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Весело

  До коментар [#58] от "Petleshev":

  Ми аз пиша за Седмиградско, а то никак не е в днешните български земи :)

  karabastun1@abv.bg
 59. 60 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  До коментар [#51] от "kawata":


  До коментар [#52] от "karabastun":

  Преди време си правих ДНА изследване на произхода —по хаплогрупа. Та към самото изследване дават и една карта на Европа с разпределението на съответните хаплигрупи. Така наречената ”славянска” (така я наричат в някои славянски страни а западните я спименават само с кода и) в България е общо около 17% от населението, като най многобройна като дял се среща в Северозападна Бг —около 25% и в Хасковско —около 27%.
  В днешна Северна Гърция и в Румъния процентите са много по високи отколкото в днешна България.😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 60. 61 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#48] от "kawata":

  разбира се че на юг няма поселения... отделни погребения не правят поселение; като цяло, разкопаните селищни могили в загорието показват постоянно/хомогенно население, примесите са твърде малко/ и около пътните станции... да не говорим пък за хароновия обол във вашето 'доказателство" който директно ви отговаря на въпроса "ама как така малка група"

 61. 62 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4791 Весело

  До коментар [#60] от "DDR":

  Големи глупости си написал. Та, преди колко време си си правил това изследване, отделно, ти база за обобщение ли си?! В последните две години има съвсем различни генетични резултати, но, човек малко трябва да се зачете.
  Смешна история...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 62. 63 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1422 Весело

  Какви дроги използвате, за да ви налазят подобни видения? Три реда недоказани и недоказуеми твърдения се представят за безпрекословна истина.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 63. 64 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  До коментар [#62] от "hamiltonf":

  Добре.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 64. 66 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Весело

  До коментар [#64] от "DDR":

  ДНК - ИЗСЛЕДВАНИЯ са Т...шак ! "_:)

  karabastun1@abv.bg
 65. 67 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Весело

  До коментар [#64] от "DDR":

  Това, че по ДНК - СИ ''БЪЛГАРИН'' - НЕ ПРЕЧИ ДА СЕ ЧУВСТВАШ ...нешо като Мангал , нали !:(

  karabastun1@abv.bg
 66. 68 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  До коментар [#67] от "karabastun":

  Българско ДНК няма, както няма немско или чешко такова. Има хаплогрупи, които преобладават сред хора, които се чувстват по определен начин. Така например сред чехите, които са славяни, почти по равно са представени ”славянската”, ”келтската” и ”германската” хаплогрупа. В бившото ГДР например, ”славянската” е много силно представена, може да се каже, че в много райони доминира. Та такива ми ти работи.
  Апропо, хаплогрупата, която преобладава на днешната територия на Бг е същата, като тази в Северна Индия.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 67. 69 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  До коментар [#68] от "DDR":

  Ми именнно ТОВА твърдя, че няма значение ДНК !!!

  karabastun1@abv.bg
 68. 70 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно

  Ако се чувстваш - като мен -- и;ли като теб ;''гражданин на света '' все тая - ДНК - ИЗСЛЕДВАНИЯ са Т...шак ! "_:)

  karabastun1@abv.bg
 69. 71 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8616 Любопитно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK