Еленският бут е месен деликатес - солен и сушен свински бут, приготвян само в района на град Елена.<br /><br />Технологията на приготвянето не е сложна и не съдържа особени тайни. След като се заколи прасето, то се опърля и изстъргва, докато се премахне всичката четина. Отделят се бутовете и плешките от животното (предните и задните крака). Точното оформяне е според желанието на стопанина и майсторлъка на касапина.

© karabastun

увеличи
, 7277

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 912 Неутрално

    Това се нарича прочуто или хамон.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5998 Неутрално

    Каква сол се използва ?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3645 Весело

    До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

    Мда, много прости тези еленци, да не знаят що е прошуто и хамон 😂😂😂

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  4. 4 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1090 Весело

    Смислово "Еленски бут" е неправилно.
    Правилното е както е на снимката - "бут по еленски".

    Аз не зареждам в Лукойл.
  5. 5 Профил на Сд
    Сд
    Рейтинг: 898 Неутрално

    Вегетарианците ще сънуват кошмари от тези снимки.

  6. 6 Профил на Mia san Bayern
    Mia san Bayern
    Рейтинг: 2933 Неутрално

    До коментар [#5] от "Сд":

    Добре,че не сьм веган.

    DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10900 Неутрално

    Преди години хората от елена ми разказваха, че мажат "раната" с гасена вар. Явно особеност на къщата...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 803 Неутрално

    До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

    Това простолюдието само от етикетите в Лидл чете и се прави на умно. Прошуто, Хамон, Шварцвалдска шунка и Еленски бут може да се правят по подобен начин, но си имат специфични имена и особености с оглед изходния материал и условията.
    Хубавият еленски бут е доста по-хубав от масовите прошутота и хамони на сходни цени.

  9. 9 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 1371 Неутрално

    Поставът не е бъчва. Във Великотърновско постав се нарича съд, излят от бетон (в миналото дялан от камък). Ако е за такива цели обикновено е квадратен. Но ако е на чешма е продълговат като малка вана и служи за накисване и изпиране на по-големи дрехи, черги и т.н.

  10. 10 Профил на pavlinkoto
    pavlinkoto
    Рейтинг: 645 Неутрално

    Изглежда доста вкусно.

  11. 11 Профил на laskovf
    laskovf
    Рейтинг: 647 Неутрално

    Много интересна галерия с много интересна информация.

  12. 12 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4016 Неутрално

    Изкушаващи снимки! :)
    Към текста на сн. 5 - според мене едва ли иде реч за "сериозни "технологични" разлики"; по-скоро дяволът е в детайлите, които отличават продуктите на отделните домове/фамилии.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  13. 13 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5080 Неутрално

    "Бастун", за да онагледиш по-добре репортажа, трябваше да направиш няколко слайса...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  14. 14 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7531 Весело
  15. 15 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7531 Любопитно

    Подобен деликатес, освен в България, се прави в Италия (прошуто), Хърватия (pršut, пршут), където най-известни и ценени са Далматинския и Истърския, в Испания (хамон) и в Германия.

    karabastun1@abv.bg
  16. 16 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7531 Любопитно

    Някои типове прошуто в Италия са „запазена марка“, например като "Prosciutto di Parma" (бут от град Парма).

    karabastun1@abv.bg
  17. 17 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7531 Любопитно

    В много от махалите около Елена, в по-стари времена, бутовете са оставяни на съхранение в стаите (собите), в които се е палел ежедневният домакински огън и по такъв начин се е постигало и известно опушване, придаващо на месото още по-пикантен вкус. Подобна технология с борови клонки се ползва и до днес в планината Шварцвалд в Южна Германия.

    karabastun1@abv.bg
  18. 18 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9079 Неутрално

    Бастуне, ти не постиш ли сега. Бут по еленски изглежда вкусно.

  19. 19 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2073 Неутрално

    Иберийските прасета са ми най-вкусни. То и в България има черни прасета, хранещи се с жълъди, и те също са уникално вкусни.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  21. 21 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 448 Неутрално

    А аз оставам твърд привърженик на "странджанското дядо".





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK