"Съвременна българска кухня"

Задушен спанак с пресен лук (домашни, от вилата), с малко пилешко (живяло и съществувало само на градинско, свободно хранене), сотирани (във високоолеиновото олио, естествено устойчиво на високотемпературна обработка), свински кренвирши от био производител, и пържени картофи (картофи - произход Чепеларе, 2019 г.). Произходът на суровините, с които се приготвят дадени ястия, е много важен (много важен, меко казано), но винаги се пропуска от топ готвачите от нашумялата рубрика "Съвременна българска кухня"... и люти чушки, и дори праз можеше да се добави, но много щяхме да се задълбаем с произхода...

© hamiltonf1

Задушен спанак с пресен лук (домашни, от вилата), с малко пилешко (живяло и съществувало само на градинско, свободно хранене), сотирани (във високоолеиновото олио, естествено устойчиво на високотемпературна обработка), свински кренвирши от био производител, и пържени картофи (картофи - произход Чепеларе, 2019 г.). Произходът на суровините, с които се приготвят дадени ястия, е много важен (много важен, меко казано), но винаги се пропуска от топ готвачите от нашумялата рубрика "Съвременна българска кухня"... и люти чушки, и дори праз можеше да се добави, но много щяхме да се задълбаем с произхода...



Ключови думи към статията:

Коментари (48)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    ужас. как го ядете това??? Особено кренвиршите ..

  2. 2 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9449 Любопитно

    Пържените картофи са вредни за жлъчката, както и лютите чушки. За здрав човек става и чаша червено вино :-). Ха наздраве.

  3. 3 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 5224 Неутрално

    ужас. как го ядете това??? Особено кренвиршите ..
    —цитат от коментар 1 на kaiser


    Както се казва

    АКО СИ ЯЛ КРЕНВИРШ, ЯЛ СИ ВСИЧКО....

  4. 4 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1689 Любопитно

    До коментар [#2] от "Peni Nikol":

    Лютите чушки, вредни?

    Ако да, то тогава не трябваше да има индийци!

  5. 5 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1689 Неутрално

    До коментар [#3] от "Hawaii":

    Ако си видял как се правят кренвирши, нормално е никога да не ги ядете след това!

  6. 6 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1579 Неутрално

    3-4 пъти в годината си позволявам да хапна креМвирш, без да се замислям какви л*йна има вътре. Обожавам ги попарени с дежонска горчица, домат с босилек, препечен хляб и чаша тъмно.

  7. 7 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3833 Весело

    +++ и поздрави Хамилтоне . Тънка ирония , кръсти рубриката " И милионерите ядат кренвирши"

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  8. 8 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1689 Неутрално

    До коментар [#2] от "Peni Nikol":

    Всяка вкусна храна е вредна! Парадокс!
    А иначе...
    На -a, с една лъжица олио, за 28 минути, картофките "френч-фрай" са готови и с настъргано сирене са си добри! Пък били вредни... ами, добре!

  9. 9 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1689 Неутрално

    . На "hot air fryer"-a, с една лъжица олио, за 28 минути, картофките "френч-фрай" са готови и с настъргано сирене са си добри! Пък били вредни... ами, добре!
    —цитат от коментар 8 на Vova Josei-ki


  10. 10 Профил на Mia san Bayern
    Mia san Bayern
    Рейтинг: 2902 Неутрално

    Вкусно.Обичам пьржени картофи.

    DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
  11. 11 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11024 Неутрално

    Няма я рецептата и особено задължителните уреди :)
    Това обърканото с със спанак, лук и пилешко ми звучи страшно вкусно :)
    Иначе имаше една фирма от Белене със страхотни виенски кренвирши

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  12. 12 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3612 Весело

    Да оставим настрана полезността, то и да се живее е вредно, но това е по-близо до реалността.

    Еретик
  13. 13 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4120 Весело

    До коментар [#1] от "kaiser":

    как го ядете това??? Особено кренвиршите ..
    =======
    Тогава яжте сужук.....тънко нарязан.....под ъгъл......

    Bukalemun
  14. 14 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2064 Неутрално

    Спанак и лук добре, ама пържени картофи и кренвирш? Българска кухня от 88ма година? И всичкото пържено?

  15. 15 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5273 Весело

    До коментар [#1] от "kaiser":

    Вкусно, а?

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  16. 16 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5273 Весело

    До коментар [#14] от "Таралеж":

    Пържено, но във високоолеиново олио, спокойно...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  17. 17 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1428 Неутрално

    Ние си сготвихме печен джолан с кожичка, отделно кисело зеле, също на фурна, поливано по малко с мазнината на месото. Сервира се плато от зелето, отгоре джоланът нарязан на филийки. И червено вино. Четох някъде, че било мъжко ядене, имало вариант и с пресни наденички. Номерът е мазнинката на месото да се съедини със зелцето. Та рекох, че е мъжко ядене, но на девойките в къщи никак не се опира. Хапват здравата, да са живи.

  18. 18 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2064 Неутрално

    До коментар [#16] от "hamiltonf":

    Е, да не те мисля! То и с прекалено полезното не бива да се прекалява ако ти е сладко. Добър апетит! Дано сте го поляли с нещо пивко!

  19. 19 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3833 Неутрално

    До коментар [#17] от "man_un":

    И всичко това без вакуумиране?

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  20. 20 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4057 Весело

    За да не изневерим на "традицията" на шеф-готвачите от рекламираната книга, да добавим и щипка чуждоземност в ястието - спанака с пилешко бих поръсила със зелен пипер за по-богат аромат и вкус.
    С какво ли вино е сервирана тази вкусотия?

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  21. 21 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1264 Неутрално

    +++ и поздрави Хамилтоне . Тънка ирония , кръсти рубриката " И милионерите ядат кренвирши"
    —цитат от коментар 7 на дерибеев


    Доживях да ти цъкна +. За иронизирането "И милионерите ядат кренвирши". Коледа наближава и почват чудесата...
    До коментар [#7] от "дерибеев":

    -------------
    До коментар [#14] от "Таралеж":Пържено, но във високоолеиново олио, спокойно...
    —цитат от коментар 16 на hamiltonf


    Хамилтоне, добър бъзик с изчанчените статии за "съвременна българска кухна" на Дневник, ама се поизложи!

    1. Пържените картофи са ОК, една от най масовите "манджи" в България. УБИЙСТВЕНА (в дългосрочен плаан в ресторантите където само доливат олио във фритурниците, в къщи...да кажем ОК, веднъж седмично)

    2. ЗАЩО "МАЛКО ПИЛЕШКО" от "щастливите кокошки"?!? Малко на душманите, има един лаф.

    3. Кренвирши? БИО'КРЕНВИРШИ?!? Ай сик'...р ва к*пИле ( в софиянския жаргон това е "братле") , от теП очаквах нещо повече! БИО?!? Ти ЛИЧНО ли провери фуража с който хранят прасетата?!? Или вЕрваш на сертификацията "БИО" на най най по неподкупните бУлгаристански ведомства издаващи БИО'сертификати?!?

    Я като "морски" спретни една новинка за как се пра'и пресно'уловена морска риба, зае*и кренвиршите!
    До коментар [#16] от "hamiltonf":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  22. 22 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 5158 Неутрално

    До коментар [#4] от "Vova Josei-ki":

    "не трябваше да има индийци." А има - над милиард дори!

  23. 23 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 1385 Весело

    Hamilton, а грамажа, а температурата.
    Аз мисля, че картофите стават най добри на 182,3 градуса, но много често попадам на мнение да се пържат на 182,5. Как е правилно.

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
  24. 24 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3623 Весело

    Разгеле, нещо познато и лесно изпълнимо.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  25. 25 Профил на Bullet
    Bullet
    Рейтинг: 896 Весело

    До коментар [#17] от "man_un":

    Сега са пости бе, серсеми!

    Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
  26. 26 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1264 Весело

    До коментар [#17] от "man_un":Сега са пости бе, серсеми!
    —цитат от коментар 25 на Bullet


    По памет, от една книга с име "Свещенния вертеп"-в подобни ситуации поповете са кръщавали разни животинки (прасета, телета, зайчета и кокошки) на риби...или зеленчуци ли беше, и си ги кльопали сладко сладко, и законно.
    До коментар [#25] от "Bullet":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  27. 27 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2794 Любопитно

    До коментар [#23] от "zz_s":


    Hamilton, а грамажа, а температурата.Аз мисля, че картофите стават най добри на 182,3 градуса, но много често попадам на мнение да се пържат на 182,5. Как е правилно.
    —цитат от коментар 23 на zz_s


    По Целзий или по Фаренхайт. . . . ?

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  28. 28 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2794 Любопитно

    До коментар [#16] от "hamiltonf":


    До коментар [#14] от "Таралеж":Пържено, но във високоолеиново олио, спокойно...
    —цитат от коментар 16 на hamiltonf


    И за това ли си препържил кремвиршите ?

    В Е С Е Л О ! - липсва ти напитката, а без нея накъде . . .😂

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  29. 29 Профил на Lemmy
    Lemmy
    Рейтинг: 3228

    Гледам и не вярвам на ушите си! У "Дневник" няма черни трюфели, няма шийтаке, няма тапиока, няма левурда и айоли. А то, наш Хамилтон! Наздраве!👍🏻 👍🏻

  30. 30 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3870 Весело

    До коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Това е одески виц за евреина който се покръстил за да купи на сметка къща до църквата. В петък си приготвил дебели стейкове, но някой от енориашите му казал че в петък се яде риба. Той си запалил грила, слижил стейковете и започнал: Краво, ти си риба!

  31. 31 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2893 Весело

    До коментар [#30] от "daskal1": виц за евреина който се покръстил за да купи на сметка къща до църквата
    >>> То почти като при мен..Аз пък си купих къща до синагогата, за да я продам на сметка:)

  32. 32 Профил на boevbisser
    boevbisser
    Рейтинг: 1981 Неутрално

    Комбинацията между трите храни е неправилна и точно заради това вкусна, наздраве!
    пп. Макар че рядко ям, препоръчвам кренвирш на скара, по-добре е.

  33. 33 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3612 Весело

    До коментар [#25] от "Bullet":

    "Сега са пости бе, серсеми!"
    ===========
    В малотрайните колбаси месо няма, яж!
    Пилето е найлонов бройлер, също не се брои, не давай на Хами да те лъже.

    Еретик
  34. 34 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5273 Весело

    До коментар [#28] от "Чардо":

    Понеже са от истинско месо, веднага взеха да прегарят, сигурно не повече от минута ги търкалях в олиото...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  35. 35 Профил на Paolo Di Canio
    Paolo Di Canio
    Рейтинг: 1565 Весело

    До коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Бе, тия свещеници малко на равини ми мязат в тоя разказ 😁
    Няма как законно да де яде месо по време на пости.

  36. 36 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    О, да! Обичам такива неща! Това е моята кухня. Не всеки ден, разбира се.

  37. 37 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 786 Неутрално

    Аз пък вчера правих свинско бонфиле с гъби, корнишони, сметана и вино на тиган. Ама няма да пусна снимки, защото са пости все пак. Много яко става с брашно от манатарки и малко дижонска горчица

  38. 38 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1264 Весело

    До коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Бе, тия свещеници малко на равини ми мязат в тоя разказ 😁Няма как законно да де яде месо по време на пости.
    —цитат от коментар 35 на Paolo Di Canio


    Знам колко "обичаш" евреЙте и каак не пропускаш случая да плювнеш среху тях. Сега разбрах и че не си чел тази книга (Свещения вертеп, издадена още през соц'а). Но съм почти сигурен че си препрочитал поне 20 пъти шедьоври като "как се каляваше стоманата/волоколамското шосе/други подобни").

    Има я в читанката, може да научиш нещо ново за попщината:

    https://chitanka.info/text/25478-sveshtenijat-vertep #text-toc

    А попщината е била и ще бъде лицемерна, ВИНАГИ! Без значение дали става дума за християни, евреЙ, мюсюлмани и др. С малки единични изключения, разбира се.
    До коментар [#35] от "Paolo Di Canio":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  39. 39 Профил на rpd32585105
    rpd32585105
    Рейтинг: 351 Неутрално

    В тая нелоша рецепта, кремвиршите са като присадени. Като пърхот по сако. Като спанак по зъби. Като маратонки към фрак. Като Гешев на опера. Като чесън в кафе. Като трюфел в шкембе чорба. Като бат ви Бойко в демокрацията. Абе не са на мястото си. Развалят хубавата манджа от хубави продукти. Точно, като оная лъжичка л..на в кацата с мед. Изглежда авторът е искал да покаже, че не всичко в живота е хубаво.

  40. 40 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1428 Весело

    Браво !
    Спанака в ''кутера'' ли се нарязва ?
    А нещо за Термомикса , че тъкмо поръчах .....?????

  41. 41 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    До коментар [#39] от "rpd32585105":

    Едни истински немски или чешки кренвирши дали биха могли да променят мнението Ви за този вид месен колбас?

  42. 42 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2794 Любопитно

    До коментар [#34] от "hamiltonf":


    До коментар [#28] от "Чардо":Понеже са от истинско месо, веднага взеха да прегарят, сигурно не повече от минута ги търкалях в олиото...
    —цитат от коментар 34 на hamiltonf


    Не знам кол,ко бяха истински по соцвреме ,
    но тогава имаха вкус на мезо и ти бе кеф да хапнеш кремвирш запечен с кашкавал,
    А по онуй време мизвучеше невероятно , макра и да е истина, че тогава по рецептура кремвиршите съдържаха до 20 % брашно,
    а имаха вкус на месо. . .
    А сега колко ли брашно , сланина , кожички , оцветители и аромати с "течен пушек" и освен аромата на пушека , нищо друго не разпознаваш!
    Но под балкона вече се внавъдиха 16 котки. . . .
    Те не намират кусур

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  43. 43 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 3511 Любопитно

    До коментар [#42] от "Чардо":

    Аз пък бях чувал, че котка не яде колбас който не съдържа месо, обаче не уточниха за улична или домашна става дума.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  44. 44 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1259 Неутрално

    Най-сетне, нещо за ядене!

  45. 45 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1259 Неутрално

    Това между впрочем е бъзик на Дневник срещу назе, дето се подиграваме на рубриката им, че няма нищо българско в тяхната "българска куФня". Та сега си мислят, че ни връщат за подигравките. Сигурен съм, дето журналята от Дневник са на гурме сутрин, обед и вечер, пък ние ще мааме кренвирши и ориз със спанак.

  46. 46 Профил на A. K.
    A. K.
    Рейтинг: 241 Неутрално
  47. 47 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7441 Весело

    Кренвирши с пилешко с ориз си е баш върха на кулинарията :)

    karabastun1@abv.bg
  48. 48 Профил на mednikarov
    mednikarov
    Рейтинг: 322 Неутрално

    Ако сте любители на политиката и салама, не ви препоръчвам да видите от близо как се правят тези две неща.

    Бисмарк





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK