"Съвременна българска кухня"

Задушен спанак с пресен лук (домашни, от вилата), с малко пилешко (живяло и съществувало само на градинско, свободно хранене), сотирани (във високоолеиновото олио, естествено устойчиво на високотемпературна обработка), свински кренвирши от био производител, и пържени картофи (картофи - произход Чепеларе, 2019 г.). Произходът на суровините, с които се приготвят дадени ястия, е много важен (много важен, меко казано), но винаги се пропуска от топ готвачите от нашумялата рубрика "Съвременна българска кухня"... и люти чушки, и дори праз можеше да се добави, но много щяхме да се задълбаем с произхода...

© hamiltonf1

Задушен спанак с пресен лук (домашни, от вилата), с малко пилешко (живяло и съществувало само на градинско, свободно хранене), сотирани (във високоолеиновото олио, естествено устойчиво на високотемпературна обработка), свински кренвирши от био производител, и пържени картофи (картофи - произход Чепеларе, 2019 г.). Произходът на суровините, с които се приготвят дадени ястия, е много важен (много важен, меко казано), но винаги се пропуска от топ готвачите от нашумялата рубрика "Съвременна българска кухня"... и люти чушки, и дори праз можеше да се добави, но много щяхме да се задълбаем с произхода...



Ключови думи към статията:

Коментари (48)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 2093 Неутрално

    ужас. как го ядете това??? Особено кренвиршите ..

    ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
  2. 2 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 6013 Любопитно

    Пържените картофи са вредни за жлъчката, както и лютите чушки. За здрав човек става и чаша червено вино :-). Ха наздраве.

  3. 3 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 3346 Неутрално

    ужас. как го ядете това??? Особено кренвиршите ..
    —цитат от коментар 1 на kaiser


    Както се казва

    АКО СИ ЯЛ КРЕНВИРШ, ЯЛ СИ ВСИЧКО....

  4. 4 Профил на Tzar Vova Josei-ki
    Tzar Vova Josei-ki
    Рейтинг: 945 Любопитно

    До коментар [#2] от "Peni Nikol":

    Лютите чушки, вредни?

    Ако да, то тогава не трябваше да има индийци!

  5. 5 Профил на Tzar Vova Josei-ki
    Tzar Vova Josei-ki
    Рейтинг: 945 Неутрално

    До коментар [#3] от "Hawaii":

    Ако си видял как се правят кренвирши, нормално е никога да не ги ядете след това!

  6. 6 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
    скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
    Рейтинг: 1531 Неутрално

    3-4 пъти в годината си позволявам да хапна креМвирш, без да се замислям какви л*йна има вътре. Обожавам ги попарени с дежонска горчица, домат с босилек, препечен хляб и чаша тъмно.

  7. 7 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3432 Весело

    +++ и поздрави Хамилтоне . Тънка ирония , кръсти рубриката " И милионерите ядат кренвирши"

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
    Tzar Vova Josei-ki
    Рейтинг: 945 Неутрално

    До коментар [#2] от "Peni Nikol":

    Всяка вкусна храна е вредна! Парадокс!
    А иначе...
    На -a, с една лъжица олио, за 28 минути, картофките "френч-фрай" са готови и с настъргано сирене са си добри! Пък били вредни... ами, добре!

  9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
    Tzar Vova Josei-ki
    Рейтинг: 945 Неутрално

    . На "hot air fryer"-a, с една лъжица олио, за 28 минути, картофките "френч-фрай" са готови и с настъргано сирене са си добри! Пък били вредни... ами, добре!
    —цитат от коментар 8 на Vova Josei-ki


  10. 10 Профил на Gunners
    Gunners
    Рейтинг: 1620 Неутрално

    Вкусно.Обичам пьржени картофи.

  11. 11 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5814 Неутрално

    Няма я рецептата и особено задължителните уреди :)
    Това обърканото с със спанак, лук и пилешко ми звучи страшно вкусно :)
    Иначе имаше една фирма от Белене със страхотни виенски кренвирши

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  12. 12 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3415 Весело

    Да оставим настрана полезността, то и да се живее е вредно, но това е по-близо до реалността.

    Еретик
  13. 13 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3850 Весело

    До коментар [#1] от "kaiser":

    как го ядете това??? Особено кренвиршите ..
    =======
    Тогава яжте сужук.....тънко нарязан.....под ъгъл......

    Bukalemun
  14. 14 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2174 Неутрално

    Спанак и лук добре, ама пържени картофи и кренвирш? Българска кухня от 88ма година? И всичкото пържено?

  15. 15 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4321 Весело

    До коментар [#1] от "kaiser":

    Вкусно, а?

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  16. 16 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4321 Весело

    До коментар [#14] от "Таралеж":

    Пържено, но във високоолеиново олио, спокойно...

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  17. 17 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 542 Неутрално

    Ние си сготвихме печен джолан с кожичка, отделно кисело зеле, също на фурна, поливано по малко с мазнината на месото. Сервира се плато от зелето, отгоре джоланът нарязан на филийки. И червено вино. Четох някъде, че било мъжко ядене, имало вариант и с пресни наденички. Номерът е мазнинката на месото да се съедини със зелцето. Та рекох, че е мъжко ядене, но на девойките в къщи никак не се опира. Хапват здравата, да са живи.

  18. 18 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2174 Неутрално

    До коментар [#16] от "hamiltonf":

    Е, да не те мисля! То и с прекалено полезното не бива да се прекалява ако ти е сладко. Добър апетит! Дано сте го поляли с нещо пивко!

  19. 19 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3432 Неутрално

    До коментар [#17] от "man_un":

    И всичко това без вакуумиране?

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  20. 20 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3506 Весело

    За да не изневерим на "традицията" на шеф-готвачите от рекламираната книга, да добавим и щипка чуждоземност в ястието - спанака с пилешко бих поръсила със зелен пипер за по-богат аромат и вкус.
    С какво ли вино е сервирана тази вкусотия?

    „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
  21. 21 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1166 Неутрално

    +++ и поздрави Хамилтоне . Тънка ирония , кръсти рубриката " И милионерите ядат кренвирши"
    —цитат от коментар 7 на дерибеев


    Доживях да ти цъкна +. За иронизирането "И милионерите ядат кренвирши". Коледа наближава и почват чудесата...
    До коментар [#7] от "дерибеев":

    -------------
    До коментар [#14] от "Таралеж":Пържено, но във високоолеиново олио, спокойно...
    —цитат от коментар 16 на hamiltonf


    Хамилтоне, добър бъзик с изчанчените статии за "съвременна българска кухна" на Дневник, ама се поизложи!

    1. Пържените картофи са ОК, една от най масовите "манджи" в България. УБИЙСТВЕНА (в дългосрочен плаан в ресторантите където само доливат олио във фритурниците, в къщи...да кажем ОК, веднъж седмично)

    2. ЗАЩО "МАЛКО ПИЛЕШКО" от "щастливите кокошки"?!? Малко на душманите, има един лаф.

    3. Кренвирши? БИО'КРЕНВИРШИ?!? Ай сик'...р ва к*пИле ( в софиянския жаргон това е "братле") , от теП очаквах нещо повече! БИО?!? Ти ЛИЧНО ли провери фуража с който хранят прасетата?!? Или вЕрваш на сертификацията "БИО" на най най по неподкупните бУлгаристански ведомства издаващи БИО'сертификати?!?

    Я като "морски" спретни една новинка за как се пра'и пресно'уловена морска риба, зае*и кренвиршите!
    До коментар [#16] от "hamiltonf":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  22. 22 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 5378 Неутрално

    До коментар [#4] от "Vova Josei-ki":

    "не трябваше да има индийци." А има - над милиард дори!

  23. 23 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 2291 Весело

    Hamilton, а грамажа, а температурата.
    Аз мисля, че картофите стават най добри на 182,3 градуса, но много често попадам на мнение да се пържат на 182,5. Как е правилно.

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
  24. 24 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2349 Весело

    Разгеле, нещо познато и лесно изпълнимо.

    Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  25. 25 Профил на Bullet
    Bullet
    Рейтинг: 979 Весело

    До коментар [#17] от "man_un":

    Сега са пости бе, серсеми!

    Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
  26. 26 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1166 Весело

    До коментар [#17] от "man_un":Сега са пости бе, серсеми!
    —цитат от коментар 25 на Bullet


    По памет, от една книга с име "Свещенния вертеп"-в подобни ситуации поповете са кръщавали разни животинки (прасета, телета, зайчета и кокошки) на риби...или зеленчуци ли беше, и си ги кльопали сладко сладко, и законно.
    До коментар [#25] от "Bullet":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  27. 27 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    До коментар [#23] от "zz_s":


    Hamilton, а грамажа, а температурата.Аз мисля, че картофите стават най добри на 182,3 градуса, но много често попадам на мнение да се пържат на 182,5. Как е правилно.
    —цитат от коментар 23 на zz_s


    По Целзий или по Фаренхайт. . . . ?

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  28. 28 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    До коментар [#16] от "hamiltonf":


    До коментар [#14] от "Таралеж":Пържено, но във високоолеиново олио, спокойно...
    —цитат от коментар 16 на hamiltonf


    И за това ли си препържил кремвиршите ?

    В Е С Е Л О ! - липсва ти напитката, а без нея накъде . . .😂

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  29. 29 Профил на Lemmy
    Lemmy
    Рейтинг: 2094

    Гледам и не вярвам на ушите си! У "Дневник" няма черни трюфели, няма шийтаке, няма тапиока, няма левурда и айоли. А то, наш Хамилтон! Наздраве!👍🏻 👍🏻

  30. 30 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4522 Весело

    До коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Това е одески виц за евреина който се покръстил за да купи на сметка къща до църквата. В петък си приготвил дебели стейкове, но някой от енориашите му казал че в петък се яде риба. Той си запалил грила, слижил стейковете и започнал: Краво, ти си риба!

  31. 31 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3215 Весело

    До коментар [#30] от "daskal1": виц за евреина който се покръстил за да купи на сметка къща до църквата
    >>> То почти като при мен..Аз пък си купих къща до синагогата, за да я продам на сметка:)

  32. 32 Профил на boevbisser
    boevbisser
    Рейтинг: 3295 Неутрално

    Комбинацията между трите храни е неправилна и точно заради това вкусна, наздраве!
    пп. Макар че рядко ям, препоръчвам кренвирш на скара, по-добре е.

  33. 33 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3415 Весело

    До коментар [#25] от "Bullet":

    "Сега са пости бе, серсеми!"
    ===========
    В малотрайните колбаси месо няма, яж!
    Пилето е найлонов бройлер, също не се брои, не давай на Хами да те лъже.

    Еретик
  34. 34 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4321 Весело

    До коментар [#28] от "Чардо":

    Понеже са от истинско месо, веднага взеха да прегарят, сигурно не повече от минута ги търкалях в олиото...

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  35. 35 Профил на Paolo Di Canio
    Paolo Di Canio
    Рейтинг: 1101 Весело

    До коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Бе, тия свещеници малко на равини ми мязат в тоя разказ 😁
    Няма как законно да де яде месо по време на пости.

  36. 36 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1090 Неутрално

    О, да! Обичам такива неща! Това е моята кухня. Не всеки ден, разбира се.

  37. 37 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 462 Неутрално

    Аз пък вчера правих свинско бонфиле с гъби, корнишони, сметана и вино на тиган. Ама няма да пусна снимки, защото са пости все пак. Много яко става с брашно от манатарки и малко дижонска горчица

  38. 38 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1166 Весело

    До коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Бе, тия свещеници малко на равини ми мязат в тоя разказ 😁Няма как законно да де яде месо по време на пости.
    —цитат от коментар 35 на Paolo Di Canio


    Знам колко "обичаш" евреЙте и каак не пропускаш случая да плювнеш среху тях. Сега разбрах и че не си чел тази книга (Свещения вертеп, издадена още през соц'а). Но съм почти сигурен че си препрочитал поне 20 пъти шедьоври като "как се каляваше стоманата/волоколамското шосе/други подобни").

    Има я в читанката, може да научиш нещо ново за попщината:

    https://chitanka.info/text/25478-sveshtenijat-vertep #text-toc

    А попщината е била и ще бъде лицемерна, ВИНАГИ! Без значение дали става дума за християни, евреЙ, мюсюлмани и др. С малки единични изключения, разбира се.
    До коментар [#35] от "Paolo Di Canio":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  39. 39 Профил на ART
    ART
    Рейтинг: 304 Неутрално

    В тая нелоша рецепта, кремвиршите са като присадени. Като пърхот по сако. Като спанак по зъби. Като маратонки към фрак. Като Гешев на опера. Като чесън в кафе. Като трюфел в шкембе чорба. Като бат ви Бойко в демокрацията. Абе не са на мястото си. Развалят хубавата манджа от хубави продукти. Точно, като оная лъжичка л..на в кацата с мед. Изглежда авторът е искал да покаже, че не всичко в живота е хубаво.

  40. 40 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1819 Весело

    Браво !
    Спанака в ''кутера'' ли се нарязва ?
    А нещо за Термомикса , че тъкмо поръчах .....?????

  41. 41 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1090 Неутрално

    До коментар [#39] от "rpd32585105":

    Едни истински немски или чешки кренвирши дали биха могли да променят мнението Ви за този вид месен колбас?

  42. 42 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    До коментар [#34] от "hamiltonf":


    До коментар [#28] от "Чардо":Понеже са от истинско месо, веднага взеха да прегарят, сигурно не повече от минута ги търкалях в олиото...
    —цитат от коментар 34 на hamiltonf


    Не знам кол,ко бяха истински по соцвреме ,
    но тогава имаха вкус на мезо и ти бе кеф да хапнеш кремвирш запечен с кашкавал,
    А по онуй време мизвучеше невероятно , макра и да е истина, че тогава по рецептура кремвиршите съдържаха до 20 % брашно,
    а имаха вкус на месо. . .
    А сега колко ли брашно , сланина , кожички , оцветители и аромати с "течен пушек" и освен аромата на пушека , нищо друго не разпознаваш!
    Но под балкона вече се внавъдиха 16 котки. . . .
    Те не намират кусур

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  43. 43 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 2639 Любопитно

    До коментар [#42] от "Чардо":

    Аз пък бях чувал, че котка не яде колбас който не съдържа месо, обаче не уточниха за улична или домашна става дума.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  44. 44 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 758 Неутрално

    Най-сетне, нещо за ядене!

  45. 45 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 758 Неутрално

    Това между впрочем е бъзик на Дневник срещу назе, дето се подиграваме на рубриката им, че няма нищо българско в тяхната "българска куФня". Та сега си мислят, че ни връщат за подигравките. Сигурен съм, дето журналята от Дневник са на гурме сутрин, обед и вечер, пък ние ще мааме кренвирши и ориз със спанак.

  46. 46 Профил на A. K.
    A. K.
    Рейтинг: 240 Неутрално
  47. 47 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6059 Весело

    Кренвирши с пилешко с ориз си е баш върха на кулинарията :)

    [email protected]
  48. 48 Профил на mednikarov
    mednikarov
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Ако сте любители на политиката и салама, не ви препоръчвам да видите от близо как се правят тези две неща.

    Бисмарк





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK