Масата е за определен брой клиенти

...или как клиентите да не превръщат заведенията в почасови офис.

Неделя сутрин. Японска суши закусвалня в голям мол. Заведението се "пръска" по шевовете от клиенти но част от масичките пред него са празни.



Коментари (32)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Yavor Raychev
    Yavor Raychev
    Рейтинг: 341 Неутрално

    А мен какво ме интересува дали някакъв ресторант иска или не по-малко от 3-ма души? Ако не иска - около него има още 20 такива, нека си стои празен.

  2. 2 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3769 Неутрално

    "Скандалът с ресторанта в Созопол, който е поискал 20 лв. такса за незает стол на резервирана маса, доби големи размери. Това стана след като група младежи се оплакаха във фейсбук, че са били принудени да платят 80 лева за 4 празни стола. Летовничка публикува бележката със странния „артикул“ и предизвика незабавна реакция на властите."

    2017

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  3. 3 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1649 Неутрално

    Българска работа на " предприемчивите" ресторантьори.
    Ми да вземат да допишат в менюто и цените - графа - разрешен престой!

    Има едно такова заведение във Варна на плажа - искат гарантирана консумация 120 лева на маса.
    А"м че така де, седи си празно.

  4. 4 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1649 Неутрално

    " Мярката на пръв поглед изглежда необичайна и буди възмущение у разглезеният потребител, който е свикнал да се качва на главата на търговеца, но е напълно логична"

    Трудна работа DDR, ресторантьорската, да подреждаш посетителите един до друг, до като се запълни масичката.

  5. 5
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10095 Неутрално

    Като гледам няма желаещи “тройки” та е съвсем празно :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  7. 7 Профил на г-н Саранди Говедаров
    г-н Саранди Говедаров
    Рейтинг: 877 Неутрално

    А мен какво ме интересува дали някакъв ресторант иска или не по-малко от 3-ма души? Ако не иска - около него има още 20 такива, нека си стои празен.

    До коментар [#1] от "Yavor Raychev":

    Ами напротив - интересува те.
    Искахте капитализъм - ето ви го.
    И първото правило, което ще научите е, че хората правят бизнес (ресторант в случая) за да изкарват пари, a не за да правят кефа на клиентите.
    Удобството на клиента е само средство(едно от многото) за постигане на целта - пари за собственика на бизнеса.

    Май си пропуснал бележката на колегата, постнал галерията ".....заведението се пръска по шевовете....." - разбираемо, не си прочел докрая, щото си бързал да се "изкажеш по темата".
    Случва се :)

    Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
  8. 8 Профил на г-н Саранди Говедаров
    г-н Саранди Говедаров
    Рейтинг: 877 Неутрално

    Българска работа на " предприемчивите" ресторантьори.
    Ми да вземат да допишат в менюто и цените - графа - разрешен престой!

    До коментар [#3] от "bora bora":

    Е, типично изхвърляне на балкански провинциалист, който си знае - "От Искаро по длибоко нема".

    Почти във всеки бар в Ню-Йорк има изискване - ако заемаш място на бара, трябва да поръчваш по едно питие на всеки 20 минути......

    Иначе - никой не те спира да си пиеш бирата на някоя пейка в парка, нали?

    Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
  9. 9 Профил на г-н Саранди Говедаров
    г-н Саранди Говедаров
    Рейтинг: 877 Неутрално

    Българска работа на " предприемчивите" ресторантьори.
    Ми да вземат да допишат в менюто и цените - графа - разрешен престой!

    До коментар [#3] от "bora bora":

    Е, типично изхвърляне на балкански провинциалист, който си знае - "От Искаро по длибоко нема".

    Почти във всеки бар в Ню-Йорк има изискване - ако заемаш място на бара, трябва да поръчваш по едно питие на всеки 20 минути......

    Иначе - никой не те спира да си пиеш бирата на някоя пейка в парка, нали?

    Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
  10. 10 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4623 Неутрално

    До коментар [#7] от "г-н Саранди Говедаров":

    "И първото правило, което ще научите е, че хората правят бизнес (ресторант в случая) за да изкарват пари, a не за да правят кефа на клиентите."

    Първото няма как да стане без второто! Това е капитализма, а не измишльотините на онези, на които "демокрацията им е отнела много"!

  11. 11 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3318 Весело

    Българска работа на " предприемчивите" ресторантьори......
    —цитат от коментар 3 на bora bora

    Там е работата, че не е българска :-)
    Дето се вика - учебникарски пример за стереотипно мислене :-)))

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  12. 12 Профил на The sphere
    The sphere
    Рейтинг: 737 Неутрално

    До коментар [#9] от "г-н Саранди Говедаров":

    Явно не си бил в Ню Йорк.

    "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
  13. 13 Профил на Quo Vadis?
    Quo Vadis?
    Рейтинг: 1215 Весело

    Ами може да си дам парите ако ми е кеф а може и да си търсят клиенти ...
    като гледам с тази посещаемост до няколко месеца, ще мислят как да "оптимизират" друг бизнес

  14. 14 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3318 Весело

    Ами може да си дам парите ако ми е кеф а може и да си търсят клиенти ...като гледам с тази посещаемост до няколко месеца, ще мислят как да "оптимизират" друг бизнес
    —цитат от коментар 13 на Quo Vadis?


    Самото заведение е претъпкано с хора (от типа Рънинг суши е, сметнах че не еудобно да снима хората ка се хранят вътре). Табелките се отнасят за едната половина от масите, тази от дясно на входа му. Явно така се застраховат срещу "клиенти" решили да поседнат на кафе, отворят лап топа и два три часа да си вършат работа срещу "наем" на бизнес площ от едно кафе 😉

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  15. 15 Профил на г-н Саранди Говедаров
    г-н Саранди Говедаров
    Рейтинг: 877 Разстроено

    Явно не си бил в Ню Йорк.

    До коментар [#12] от "The sphere":

    Мдам - ти по-добре от мен знаеш.....

    Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
  16. 16 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 1071 Неутрално

    Като гледам няма желаещи “тройки” та е съвсем празно :)
    —цитат от коментар 6 на penetrating


    Авторът е обяснил казуса. Това все пак не е интернет кафе, а суши ресторант за бързо хранене. Явно има достатъчно много тарикати, които обичат да седнат в мола и да си прекарват времето в чатене по интернет или каквото там решат, на едно кафе или чай. Ако заведението така и така е полупразно, такива клиенти могат да бъдат приютени. В момента обаче, когато заведението се понапълни с клиенти, абсолютно ще започне да слага подобни ограничения. Предполагам всеки от нас е посещавал популярни заведения, където клиентелата спазва определени правила - или чака на опашка отвън или пък си записва час за посещение от-до за определен брой души, и освен това не може да си отвори лаптопа и да си поостане за няколко часа, защото има следващи клиенти, които чакат да влязат да се нахранят.

  17. 17 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4298 Весело

    До коментар [#12] от "The sphere":

    Където разни сядат в Старбъкс с лаптоп телефон кабел и куп книги и окупират цяла маса разполагат чанти и палта на съседните столове и средният гражданин няма къде да седне за да си изпие кафето?

    klimentm
  18. 18 Профил на nns
    nns
    Рейтинг: 396 Весело

    Ей , това ако беше по Бг черноморието , каква дружна плювня щеше да тръгне :)))

  19. 19 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 1874 Неутрално

    Японски тарикатлъци в "белия" свят. Може и да минават до време, но рано или късно ще усетят по липсата на клиенти/печалба кой е Царят. Клиентът е Царят!

  20. 20 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1380 Весело

    Българска работа на " предприемчивите" ресторантьори..
    —цитат от коментар 3 на bora bora


    Работата е по-скоро полска или чешка, както е видно от надписа на третата снимка.
    Ама, както знаем, чукча не е читател........

    Знанието е сила, информацията - власт
  21. 21 Профил на Андонов
    Андонов
    Рейтинг: 1266 Неутрално

    Всичко е до човек, възпитание, усет, адаптация.
    АКО имаш празно или полупразно заведение, сядаш, пиеш, не бързаш, можеш и лаптопа да отвориш, имаш време да си свършиш някои неща. Обстановката предразполага за това. Реагираш адекватно. От самото заведение би трябвало да се радват, че един вид действаш психологически на минаващите да приседнат и те, защото не празните маси привлипат хората... Дори ти самия да не правиш значителна сметка в момента.
    От друга страна, имаш пълно наполовина и повече пълно заведение. Точно там няма да седнеш ако си сам на четворна маса. Сядаш на двойка примерно, само ако ще хапваш, лигично. То някак самата обстановка действа на сетивата, на нуждите, на реакциите. Няма как при насядали 60-70% от масите, да седнеш да пиеш кафе и да работиш, докато другите хапват... На тройна маса оък съвсем...
    При 90% запълваемост, още по-малко.
    Значи, какво излиза?!
    То и за тая работа си трябва усет и възпитание, адекватно поведение в социална среда...
    Е, да, ама как да го искате, като в цялата ни държава простенето, тъпеенето и селския тарикатлък е масов спорт и държавна политика.

    “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
  22. 22 Профил на victor_victim
    victor_victim
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#1] от "Yavor Raychev":

    След като ти не се интересуваш, от какъв зор ТЕ ще се интересуват от теб?? Затова ще ядеш кофти храна, ще гледаш кисели физиономии, а тоалетните ще съответстват на същността ти!

  23. 23 Профил на Ogre
    Ogre
    Рейтинг: 110 Неутрално

    Тука пълно с хора, дето като похарчат 30 лв. в заведение смятат, че трябва собственикът да ги изпрати с поклон. Има поне толкова в проценти, които смятат, че като платят 2000 лв. данъци на година, могат да разпределят Републиканския бюджет и да искат всичко, щото "нали плащат данъци"...

  24. 24 Профил на velvoofell
    velvoofell
    Рейтинг: 573 Неутрално

    То и за тая работа си трябва усет и възпитание, адекватно поведение в социална среда... Е, да, ама как да го искате, като в цялата ни държава простенето, тъпеенето и селския тарикатлък е масов спорт и държавна политика.
    —цитат от коментар 21 на Андонов


    +++++++

    В повечето случаи облечено в правила и закони, които не правят нищо, освен да насъскват хората едни срещу други.

  25. 25 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2013 Неутрално

    Японски тарикатлъци в "белия" свят. Може и да минават до време, но рано или късно ще усетят по липсата на клиенти/печалба кой е Царят. Клиентът е Царят!
    —цитат от коментар 19 на Таралеж


    Цар е, докато си плаща адекватно...
    Нищо лично, просто много хора пропускате истината, а тя е че няма царе, а само съвпадение на платежоспособно търсене с адекватно предлагане. В случая, това е добро хрумване за отсяване на определен вид клиенти, които биха се чувствали по-добре в друг вид заведение. Всичко си е наред и е логично, просто хората имаме определени стереотипи, а и трудно мислим от чуждата гледна точка.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  26. 26 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2013 Любопитно

    До коментар [#21] от "Андонов":

    Чудесен отговор, само си пропуснал нЕколко дреболии: да обясниш какви точно клиенти търси собственика, сред какви видове клиенти клиенти ги търси, по кое време и защо точно този начин за групова маса ще ги привлече...
    Не че нещо, ама все едно някой да каже "боли ме главата" и лекаря да му предпише аналгин без да го прегледа, щото нали всички знаем, че аналгина помага срещу главоболие...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  27. 27 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2013 Любопитно

    Тука пълно с хора, дето като похарчат 30 лв. в заведение смятат, че трябва собственикът да ги изпрати с поклон. Има поне толкова в проценти, които смятат, че като платят 2000 лв. данъци на година, могат да разпределят Републиканския бюджет и да искат всичко, щото "нали плащат данъци"...
    —цитат от коментар 23 на Ogre


    Щом вземаш парите им, ще им се кланяш. Ако не ти харесва, праскаш 50лв куверт и тези с 30-те лева нЕма да те притесняват. За държавата, данъците и бюджета е същото — има места по света, където няма държава, няма данъци...
    Предлагане-търсене, а не "цар съм" и "е**х го в бедняка"...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  28. 28 Профил на Daniboy
    Daniboy
    Рейтинг: 628 Весело

    А мен какво ме интересува дали някакъв ресторант иска или не по-малко от 3-ма души? Ако не иска - около него има още 20 такива, нека си стои празен.До коментар [#1] от "Yavor Raychev":Ами напротив - интересува те.Искахте капитализъм - ето ви го.И първото правило, което ще научите е, че хората правят бизнес (ресторант в случая) за да изкарват пари, a не за да правят кефа на клиентите.Удобството на клиента е само средство(едно от многото) за постигане на целта - пари за собственика на бизнеса.Май си пропуснал бележката на колегата, постнал галерията ".....заведението се пръска по шевовете....." - разбираемо, не си прочел докрая, щото си бързал да се "изкажеш по темата".Случва се :)
    —цитат от коментар 7 на г-н Саранди Говедаров


    "Искахте капитализъм - ето ви го."

    В смисъл, че има заведения със свободен достъп ли?

    "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
  29. 29 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3991 Весело

    До коментар [#7] от "г-н Саранди Говедаров":

    Добре де.
    Човешкото общество е двуполово и съвсем естествено е на масата да седят само двама души....Пък и нали ти и твоите хора не искате трети и т.н. пол.
    Та кво праим тогава?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  30. 30 Профил на Октавиан
    Октавиан
    Рейтинг: 523 Неутрално

    [quote#7: ще научите е, че хората правят бизнес (ресторант в случая) за да изкарват пари, a не за да правят кефа на клиентите.[/quote]

    животно невъзмутимо просто!

  31. 31 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3364 Неутрално

    До коментар [#4] от "bora bora":

    "Трудна работа DDR, ресторантьорската, да подреждаш посетителите един до друг, до като се запълни масичката."
    ==========
    Когато има празник, оставят по 40 сантиметра място на човек, а други маси са празни.

    Еретик
  32. 32 Профил на nniikkii
    nniikkii
    Рейтинг: 313 Неутрално

    Еййй, това само в България може да се случи!!!


    П. П. В коя държава се развива действието, все пак? Защото тук не използваме чешки, мисля.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK