"Елка-6521" е първият български електронен калкулатор. Пуснат е в производство и употреба през 1965 година. Тежи 8.5 килограма, има 3 регистъра и работи с 12 десетични числа. Скоростта при събиране е 0.3 секунди за действие, а при деление – 0.5 секунди. Консумира електроенергия 35 W.<br /><br />Разработена е и 4-битова микропроцесорна конфигурация "СМ-500". Това са първите в България и в социалистическите страни 4-битови микропроцесорни серии. На базата на тях е произведена "Елка 51", в която броят на МОС ИС е допълнително редуциран от 10 на 4 броя. Джобните калкулатори "Елка 130" и "Елка 135" са произвеждани по поръчка и изнасяни за Швейцария и Италия. В периода 1971 – 1985 г. България изнася калкулатори за над половин милиард лева.

© karabastun

увеличи
, 9479
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  "Елка 130" и "Елка 135" са произвеждани по поръчка и изнасяни за Швейцария и Италия. В периода 1971 – 1985 г.

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Sweda бяха касови апарати в Цум и Халите...дъщерно производство на щатската фирма
  в Швеция и Германия за Европа!И в тях няма нищо българско.....
  На базата на откраднати технологии от 1986-87 в ИЗОТ се правеха и 16 битови компютри.Бил съм свидетел как съвеЦки инженери гледаха с отворени уста 16 битов (експериментален)ИЗОТ през юли 1989........Почти точно копие на IBM

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  При Правец 8Д има изход за RGB за свързване към цветен монитор. Но по онова време цветни монитори с малки изключения нямаше. За тази цел за свързване към стандартен монохромен монитор се налагаше добавяне на резисторна матрица за в кабела за изработване на яркостния сигнал. Стандарно Правец 8Д е предназначен за включване към телевизор. Поддържа няколко канала в метровия и дециметровия обхват. Може да възпроизвежда 8 цвята, които са кодирани на ТВ изхода по система PAL. Масово по онова време се ползват руски ТВ приемници, които работят само по система SECAM и дълго време потребителите не успяват да видят цвят от своя домашен компютър. При разпространението на българските ТВ Приемници от сериите "София", "Велико Търново", "Кристал" , които са мултисистемни потребителите успяват да видят "цвят" на своя екран.
  Първоначално за запис/възпроизвеждане на софтуер се ползва битов касетофон (или магнетофон), което често причинява несъвместимост при обмен на програми.
  В периода 1989, 1990, 1991 г. инж. Борислав Захариев разработва своя BOBY DOS, за Правец 8Д, докато е студент в ВМЕИ София, който се отличава с много висока сокрост на работа с ФДУ (Флопидисково у-во). Разработва и контролер, който свързва ФДУ тип Apple или IBM с ПРАВЕЦ 8Д. В началото на 93-та година мигрира в Канада. Понастоящем работи в NVIDIA.

 4. 4 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Малка корекция за процесора на Правец - не е 1018 MHz, а 1018 Hz.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Не трябва да отхвърляме с лека ръка ретро клавишите. Всичко си има своите плюсове и своите минуси. При смартфоните (и айфоните) ме вбесява когато понякога допирам пръста си до екрана и нищо не става...! Имало е случай да хвърля смартфона от яд! Допираш веднъж - нищо,втори път - нищо,трети...! Не случайно клавиатурата на компютрите и лаптопите си остава с ретро бутони,малко усъвършенствани...

 6. 6 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Някой ще каже ли все пак , че в този период сме водеща страна в разработката и производството на калкулатори? За кражбата на интелектуална собственост няма да говоря.

 7. 7 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  От къде са тези снимки?

 8. 8 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Поне сме произвеждали нещо . Сега произвеждаме чалгия и простотия.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 508 Неутрално

  1900 г. ловци на сюнгери намират в Средиземно море край о-в Антикитира потънал римски кораб, а сред множеството находки механизъм, който впоследствие учените и археолозите наричат компютър от древността. Датиран е 200 г. пр. Хр., пълен с фини зъбни колела и скали, които показват данни за планетите в Слънчевата система, фазите на Луната, освен това събира, изважда, умножава и дели. Това става с ръчка, монтирана от страни на кутията на механизма. Изследван обстойно, механизмът е възпроизведен, има размер на малък старинен часовник за камина.

 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  " С2/5
  Пишещата машина е машина, при която чрез натискане на клавиши се отпечатва текст върху хартия. "
  - = - = - = -
  Кара , вземи изпрати малко снимки на пишещи машини на преводачите дето превеждат от английски сериите на "Американски антиквари" .

  Техният превод е : МАШИНА ЗА ПИСАНЕ 🤣😂🥰

  На силикатния емайл е : ПОРЦЕЛАН . . . . . .

  Сигурно са млади и никога не са виждали
  ни пишеща машина ,
  ни емайлирана съдина . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Поне сме произвеждали нещо . Сега произвеждаме чалгия и простотия.
  —цитат от коментар 8 на Тиква загубена


  Спор няма, че сме произвеждали, но тези компютри специално хората са ги гледали на картинка, защото бяха с непосилна цена. Само ако някой работи в чужбина и му плащат в долари е можел да си вземе такова нещо и то с връзки или някой директор на завод или партийна клечка.

 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Знам Марицата, касовия апарат, елката и Правеца, не виждам една пишеща машина с малък дисплей - ползвана (още), в пощите.
  Ако някой вече не е коригирал - 8-битовоя Правец е 1 мегахерц, не 1 000. Правец 8С и 8М - С обикновен (common), M модерен (modern). А 16 битовите бяха 286 и 486 - 33 мегахерца с турбо 40 мегахерца.

 13. 13 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#11:"redguy"][/quote]

  Сега повечето компютри се купуват на изплащане. Не е ли същото?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 14. 14 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Весело

  Е не е баш така, бастунье!

  "...Пишещата машина е машина, при която чрез натискане на клавиши се отпечатва текст върху хартия...."

  НЕ чрез "натискане" а чрез ЯКО ЧУКАНЕ по клавиша ставаше. И то само ако лентата напоена с мастило не беше ползвана десетина+ пъти, после...нямаше отпечатък. С натискане ставаше на т.н. "електрически пишещи машини".

  П.С. Чувал съм че след 9/9 от милицията събрали по един напечатан лист от всяка "кап'талистическа" пишеща машинка, зада имат "пбразе от шрифта". И така 'фащали кой разпостранява частпром/нелегално разни книги/статии, "позиви" и т.п. Кат' са почнали да ги правят в НРБ вероятно са продължавали с това, ама предварително би трябвало да деформират деформирали някой и друг клавиш...

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 15. 15 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  [quote#11:"redguy"][/quote]

  И да и не! Цената е била ако не се лъжа 7000 лв. При заплата 100-200 лв. Масова. Правеж 8Д струваше "само" 420 лв.
  Но хората не си ги купуваха. То и нямаше откъде до 1990 г. Взимаха си ги по домовете от предприятията. Разбира се, така лишаваха другите от възможността да ги ползват. Правец 8C беше на по-поносима цена но чак през 1989-1990 г. После се появи и Првец 8S.

 16. 16 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  [quote#11:"redguy"]
  —цитат от коментар 13 на Тиква загубена
  Сега повечето компютри се купуват на изплащане. Не е ли същото?[/quote]

  Е хайде хайде! При цена от 500 лв на един компютър за колко ще го изплатиш като е толкова минималната заплата? Къде е 7000 лв. при заплата 200 лв?

 17. 17 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Знам Марицата, касовия апарат, елката и Правеца, не виждам една пишеща машина с малък дисплей - ползвана (още), в пощите.Ако някой вече не е коригирал - 8-битовоя Правец е 1 мегахерц, не 1 000. Правец 8С и 8М - С обикновен (common), M модерен (modern). А 16 битовите бяха 286 и 486 - 33 мегахерца с турбо 40 мегахерца.
  —цитат от коментар 12 на Deaddark


  България не е произвеждала повече от 286. Правец 16 бяха с процесори 8088 и 8086. 8088 е 8 битов реално и 16 бита виртуално, а 8086 е чист 16 битов. В уикипедия пише, че е произвеждан и 386 но навярно в много малка серия. За 486 само единични бройки си пише, но предполагам при 386 и 486 си говорим за платки и процесор, които не са български.

 18. 18 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  От къде са тези снимки?
  —цитат от коментар 7 на Калник


  От ретро музея в Гранд Мол в гр. Варна.

 19. 19 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Малка корекция за процесора на Правец - не е 1018 MHz, а 1018 Hz.
  —цитат от коментар 4 на redguy


  Почти... 1018 кHz.

  Всичките Правци бяха дошли от НТР (разузнаване), но 90-те години умря работата, защото нямаше къде да се правят четирислойни платки. Въпреки това, електрониката в България беше на доста високо ниво (за СИВ). А цената от 7000лв - все пак това бяха машини за работа, "последно поколение" (и единствено :) ), не е мислено да седят по домовете, да играят децата на LodeRunner и Digger.

 20. 20 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Мда, и Паника, Moon Patrol , Star Blazer и т.н. Обаче игрите ги имаше в "Млад техник" по 6.50 лв за дискета. Факт е обаче, че ги играех у нас още през зимата на 86 та година.
  Пък и по-рано от магнетофон, но на обществено място.

  PR#6
  CATALOG
  BRUN PANIC

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Весело

  До коментар [#14] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Да ама някои машинописки се оплакваха,че при електрическите машини им се уморяват пръстите много повече отколкото при механичните,защото при тях само от докосването удря някоя буква,но ако си задържат пръста малко по-дълго тогава удряяяяяяяяяя редица букви. При механичните при преписване си оставят палците да почиват докато прочетат или намерят следващите редове в текста,докато при електрическите трябва постоянно да ги дигат и държат във въздуха...

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#20] от "Oleg Shishmanov":

  Млад техник" по 6.50 лв за дискета. Факт е обаче, че ги играех у нас още през зимата на 86 та година.
  Пък и по-рано от магнетофон, но на обществено място.
  ========
  Но най разпространен остана процесора 6502 ....
  Прост ,универсален и евтин.....той се използваше и сред любителите аматьори....
  Хубавата му цена и предварителните заявки (връзки 😖)..... увеличи разпространението му и даже пуснаха и специални книги за употребата му в домашни условия..?..видео игри и т.н....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#17] от "Oleg Shishmanov":

  Не бяха български, а и не съм казал че са произвеждани - но съм ги виждал в ЕИЦ (Електро Изчислителен Център), Правец 8С и 8М (Аналози на Епъл 8С и 8М); както и 286 и 486 - може да са били внос. Клавиатурите бяха на английски. Като на едни по-стари Правец бяха на руски, както и на компютри с отделно флопи (тухла), ползващи касетофон и ТВ Велико Търново за монитор. Пак там съм виждал и Терминал - мониторите бяха с оранжеви знаци на керемиденочервен фон (гореизброените правеци си бяха зелени знаци на черен фон). Виждал съм две ролкови ленти, работещи в синхрон, както и програми на перфокарти.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Весели времена. В Един брой на Направи си сам имаше как да сложиш комин (за по-добро охлаждане) на Правец. Никога не съм работил на него. Пробвах му клавиатурата, беше много зле. Първия ми компютър беше Епъл 2е в мрежа с общ уинчестер диск 20 МБ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Весело

  До коментар [#17] от "Oleg Shishmanov":Не бяха български, а и не съм казал че са произвеждани - но съм ги виждал в ЕИЦ (Електро Изчислителен Център), Правец 8С и 8М (Аналози на Епъл 8С и 8М); както и 286 и 486 - може да са били внос. Клавиатурите бяха на английски. Като на едни по-стари Правец бяха на руски, както и на компютри с отделно флопи (тухла), ползващи касетофон и ТВ Велико Търново за монитор. Пак там съм виждал и Терминал - мониторите бяха с оранжеви знаци на керемиденочервен фон (гореизброените правеци си бяха зелени знаци на черен фон). Виждал съм две ролкови ленти, работещи в синхрон, както и програми на перфокарти.
  —цитат от коментар 23 на Deaddark


  Ееееех, спомени...

  Да се включа и аз:) Ей тамо в далечната 1969 г новодошъл (демек не кореняк/отраснал в Израел) нов в групата студент 2 курс ПГС в Технион-Хайфа, първи семестър (от общо 3)-компютерно програмиране. Първо пишехме на ръка на едни формуляри с квадратчета разни команди на PL-1...or was it PL-C, давахме формулярите на едни каки, които ни връщаха перфорираните карти, и после ги пускахме в слота да ни отпечатат нещо.

  Следващите 2 семестра вече направо пишехме с клавиатурата, и перфорираните карти ги получавахме от перфоратора до който вече имахме достъп. Ползвахме вече Фортран...с някаква цифра ако не се лъжа. И по ред пускахме картите да получим разпечатките-вече решение на реални задача. Е, реални, в началото програмирахме разни сметки...фактури, после вкарвахме данните за да получим стойност на поръчките на строителни мат'ряли. Към края на третия семестър вече програмирахме арматури за железобетон, и прости стоманени конструкции.

  Който продължаваше с това (беше изборен предмет) вече работеше с едни меки дискове, флопи май.

  Магнитни ленти....не помня да съм виждал. 'Ма може и да съм забравил, след 50 г'....
  До коментар [#23] от "Deaddark":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Магнитните ролкови ленти се ползваха при терминалите - огромни компютри със цяла стая (абе малка зала) охлаждане. Знам само че трябваше да са две и да се нагласят да работят в синхрон. А ролковите магнетофони и аудиокасетите бяха предшественици на 3.5 и 5 инчовите дискети. Аудиокасетата можеше да работи и на аудиокасетофон Селена с една букса допълнително (ако не се лъжа). Иначе компютрите бяха доста по-просто устроени - даже нямаха вентилатори, а само едни кубести радиатори - чиста мед, бая тежки. Иначе си спомням ред10, ред20, инпут и разни други простотии - както и графиката, дето трябваше да даваш координати на всяка точка (пиксел). Но и игрите си спомням - Марио; Конан (само за правец 8М), каратеката; едно самолетче дето трябваше да събира гориво, да пуска бомби и сваля други самолети; рефлекс; жабата и т.н. По-късно излязоха за 16 бита Двойните дракони, гранд Прикс, Опасния Дейв, Принца на Персия, Тест Драйв, Орлите, Богове, Ксенон мегавзрив и др.

 27. 27 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#4] от "redguy":

  Тактовата честота на Правец-82 беше 1MHz. Цената му 4270 лева, но не мисля че го имаше в свободна продажба. Правец 8Д беше около 720. Прословутите български калкулатори са били относително модерни към 1965 та, дори е имало чужди клиенти. В началото на 70те обаче вече твърде много изостават. Малките калкулатори ЕЛКА 130, 135, както и юбилейният 1300 си бяха с чип на Rockwell.
  Българската електроника беше голяма, но изградена да работи в гарантираните пазари на СИВ. След като СИВ приключи, и индустрията приключи. Щото търсенето на компютри от преди 10 години, на фиксирани цени от преди 10 години не е голямо.

 28. 28 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#4] от "redguy":

  Тактовата честота на Правец-82 беше 1MHz. Цената му 4270 лева, но не мисля че го имаше в свободна продажба. Правец 8Д беше около 720. Прословутите български калкулатори са били относително модерни към 1965 та, дори е имало чужди клиенти. В началото на 70те обаче вече твърде много изостават. Малките калкулатори ЕЛКА 130, 135, както и юбилейният 1300 си бяха с чип на Rockwell.
  Българската електроника беше голяма, но изградена да работи в гарантираните пазари на СИВ. След като СИВ приключи, и индустрията приключи. Щото търсенето на компютри от преди 10 години, на фиксирани цени от преди 10 години не е голямо.

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Любопитно

  У дома на тавана колко ретро има... скоро хвърлих един плик с телефони от 70-тте години на миналият век. А пишещите машини сигурно са в кашони в някой ъгъл. Ако ги намеря ще ги снимам :).

 30. 30 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#26] от "Deaddark":

  Дааа, и Стар контрол 1 и 2. Спомени...
  А на 82ката бичехме Каратека!

  Антиваксър=деб*л!
 31. 31 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#26] от "Deaddark":

  Дааа, и Стар контрол 1 и 2. Спомени...
  А на 82ката бичехме Каратека!

  Антиваксър=деб*л!
 32. 32 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Правец 16 бяха с процесори 8088 и 8086.
  —цитат от коментар 17 на Oleg Shishmanov

  Правец 16Б бяха с 8088 и 8086. Иначе за 286 и 386, съмнявам се да са били местно производство.

 33. 33 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Луди времена:) един приятел имаше 8d, ма кабела за захранването му беше скапан, а нямахме касетофон... Скука.. и набираме змията апе:) да поцъкаме малко.. и таман още няколко реда и тоя стана до вц и бутна кабела:)
  Ужасът! Пълен и незабравим:)
  А май преписвахме кода от някви списание, не помня кое беше, ма кой ше ти и помни, че асемблер да помня:)

 34. 34 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Производството на всички модели е прекратено в началото на 90-те години след преминаването на България към пазарна икономика.
  ====================
  Това е почти по Курнелия.

 35. 35 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Калкулаторът в ляво на сн. 1 - 1982 се даваше срещу подпис в едно голямо "структороопределящо" предприятие. Беше приключение изнасянето му извън оградата. С такъв смятах последните си курсови работи и дипломната си работа в техникума. Спомням си, че един от учителите организира състезание - той, със сметачна линия срещу който иска с какъвто иска калкулатор. Не успяхме да го победим.

 36. 36 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Sweda бяха касови апарати в Цум и Халите...дъщерно производство на щатската фирма в Швеция и Германия за Европа!И в тях няма нищо българско.....На базата на откраднати технологии от 1986-87 в ИЗОТ се правеха и 16 битови компютри.Бил съм свидетел как съвеЦки инженери гледаха с отворени уста 16 битов (експериментален)ИЗОТ през юли 1989........Почти точно копие на IBM
  —цитат от коментар 2 на Willy Messerschmitt


  Винаги ми е смешно да чета глупости написани с апломб в аподиктичен стил!

  Първо, разликата между касов апарат (cash register) и калкулатор (calculator)е грандиозна!
  Второ, в началото на 80-те години на миналия век в България бяха внесени от Австрия ограничено количество касови апарати за нуждите няколко големи търговски обекти в София – Кореком (централен магазин ул. Калоян 8), Халите и ЦУМ.
  Касовите апарати бяха производство на Electrolux (Швеция), продавани и сервизирани от австрийската фирма HUGIN SWEDA (Fritz Sunkowski). Каква щатска фирма бълнуваш?
  Last but not least:
  Не знам какво си гледал и слабо помниш, но истината е следната:
  ИЗОТ 1036С (ЕС 1831) е първият български IBM съвместим персонален компютър, базиран на 16-битовия микропроцесор i8086, разработен от ДСО ИЗОТ 1983 – 1984 г., по-точно в ЦИИТТ (Кирил Боянов и Христо Турлаков). През 1985 година започва производството му в завод Електроника, София.
  Следващият модел е ИЗОТ 1037С, на базата на микропроцесор i8088 вече с по-голяма памет. В българската разработка имаше достатъчно голямо основание за няколко патента, за съжаление загубено след настъпилите демократични промени, които на практика успепшно ликвидираха компютърната индустрия на България.
  През 1989 година ВТО Изотимпекс вече имаше над два и половина милиарда долара оборот главно от реекспорт за СССР на асемблирани в Малайзия IBM съвместими компютри.
  Най-голямото българско ВТО Изотимпекс също беше успешно ликвидирано по време демократичния преход.

  И СТИГА СТЕ ПИСАЛИ НЕГРАМОТНИ ПРОСТОТИИ И ГЛУПОСТИ!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 37. 37 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 426 Неутрално

  През 1978г. си купих от Кореком ЕЛКА-35М за грандиозната цена тогава $28,щото Casio беше недостъпно за мен,синът на обикновено българско семейство!Тя беше с логаритмични функции,с адаптор и 4 батерии АА.С нея изкарах две висши образования!И още работи!!!

 38. 38 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Ако искате да видите на живо Правец 8, последно видях един в Софтуерния Университет (СофтУни) на Наков - жк. Дианабат ул Тинтява 15-17.

 39. 39 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тиква загубена":

  През 1988 видях правец 8А мисля в "представителният" магазин, струваше почти колкото годишната брутни заплатти на майка ми, която беше над средната за онези години.
  Само да кажа, че през 1988 Правец 8А беше вече неадекватен.
  Сега за 12 средни заплати може да си вземеш компютър мечта. Е то и Правец 8 ми изглеждаше непостижима мечта, тогава. А правешките копия на IBM XT бяха с цената на тристайна панелка в София

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 40. 40 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  През 1978г. си купих от Кореком ЕЛКА-35М за грандиозната цена тогава $28,щото Casio беше недостъпно за мен,синът на обикновено българско семейство!Тя беше с логаритмични функции,с адаптор и 4 батерии АА.С нея изкарах две висши образования!И още работи!!!
  —цитат от коментар 37 на val1320


  Вал, по същото това време можеше да си купиш Casio с всички необходими инженерни и статистически функции за 42 долара. И аз бях син на обикновено български семейство, но не помня 14 долара повече да са били някакъв проблем. Тогава пари имахме, проблемът беше да намериш стоката. А в случая с Кореком - някой който да ти купи оттам каквото ти трябва - обикновено близък работил в чужбина или състудент чужденец - т.е. имащ легално валута.

 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#29] от "Peni Nikol":

  Искаш ли съвет :) ?

  [email protected]
 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#29] от "Peni Nikol":

  Снимай ги, пък после ги продай на нашия Ретромузей - все по-файда, отколкото да ти прашясват :)

  [email protected]
 43. 43 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#14] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Зависи, зависи - аз чукаш на една Ерика - мисля немска и чак яко не беше. ..а може би са ми дебели били пръстите.........., че и досега не мога да се оправям със смартфони...:)

  [email protected]
 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#14] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не чукаш, а чуках - исках да напиша...:)
  А това за копия в МВР-то , мисля че е стара работа - по принцип едва ли можеха да се копират някакви реални бройки за пропаганда на такава машинка, все пак не беше циклостил, или копирна машина, камо ли лазерен принтер / мисля че щеше да се скапе от работа, а и нали помниш, че лентите, че и хартията , не се намираха хич лесно.....

  [email protected]
 45. 45 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#34] от "Цайко":

  Не знам дали е по някой - ама е факт !
  Гаджето ми 90-та бачкаше в Пловдив в ''Марица'' - и ги разхвърлиха много бързо!

  [email protected]
 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#36] от "amerikanbastard":

  Касови апарати във Варна имаше със сигурност по всички магазини на СД''Търговия'' , а не само в Кореком, още през 70-те ....!!!
  Спомням си чудесно касите с касовите апарати и в домашните потреби, и в текстила, и в закусвалните, и по т.нар. супермаркети през 70-те ...
  Мисля, че на ръка пишеха в хлебарниците, месарниците и по пазарите..

  [email protected]
 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#36] от "amerikanbastard":

  Може би не са имали памет, а само разпечатка на сметката - не знам!

  [email protected]
 48. 48 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#46] от "karabastun":

  По света има касови регисти от 19 век. механични. Сигурно коментират за електронни с калкулатор... Иначе не съм безкрайно стар, но съм виждал и дървено сметало на каса :) В СССР :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 49. 49 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  https://en.wikipedia.org/wiki/Abacus #Russian

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 50. 50 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#44] от "karabastun":

  Всички пишещи машини бяха на отчет в НМ! При внос на всяка се начукваха няколко пъти всички знаци и регистри.... и се съхраняваха. До 89 г на отчет бяха и циклостилните хечатарки, работеха с восъчен лист....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 51. 51 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  печатарки

  Русия- проказата на планетата Земя.
 52. 52 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  Списанието Компютер за вас издаваше се от ДКМС
  За касата като нямаше ток върти ръчката и си баца.
  Първи компютер ИМКО в Киров
  В къщи Правец 8Д купен от магазина на Георги Димитров за 470 лева мисля.
  Захариев смъртен враг заради флопи контролера за 8Д надграждащ стандартен контролер за Правец 82:))))
  Не отваряйте българска Елка вътре е като по ръчен труд.
  Харесваше ми серията Робко.
  Вярно е че не бяхме в тройката за компютри но само малко надграждане можеше да ни задържи на хай ниво.
  Обаче се затрихме сами без ничия чужда помощ.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 53. 53 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Е не е баш така, бастунье!"...Пишещата машина е машина, при която чрез натискане на клавиши се отпечатва текст върху хартия...."НЕ чрез "натискане" а чрез ЯКО ЧУКАНЕ по клавиша ставаше. И то само ако лентата напоена с мастило не беше ползвана десетина+ пъти, после...нямаше отпечатък. С натискане ставаше на т.н. "електрически пишещи машини". П.С. Чувал съм че след 9/9 от милицията събрали по един напечатан лист от всяка "кап'талистическа" пишеща машинка, зада имат "пбразе от шрифта". И така 'фащали кой разпостранява частпром/нелегално разни книги/статии, "позиви" и т.п. Кат' са почнали да ги правят в НРБ вероятно са продължавали с това, ама предварително би трябвало да деформират деформирали някой и друг клавиш...
  —цитат от коментар 14 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Напълно вярно.Аз съм купувал служебно пишещи машини Марица и от всичките милиционерите вземаха печатан текст обхващащ всички клавиши.Стахът им бешше голям,да не си помислят хората нещо да правят против властите.Да не разправям как по доноси ходеха и проверяваха по домовете заедно с домоуправителите кой какво видео гледа,като спираха тока предварително, защото тогава касетката не излизаше.

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 54. 54 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#52] от "dedoliben":

  Абе, как сме се затрили сами. Всичко 8 битово беше краден Apple. (Без френският 8D) Дори и Робкото е крадено. До кога можеш да караш така. Дори бяха забравили да си регистриат "Правец - Pravetz" като търговска марка. Та като казах 8D - какво флопи - то нямаше софтуер който да запишеш на него. Докато за Apple имаше толкова много, че самите Apple в техните първи 16 битови машини, слагаха хардуерни емулатори на 8 битовите си, за да се ползва натрупаният софтуер до тогава. И това го имаше до System 7.
  По онова време, който беше видял (и работил с) японски калкулатор, и за никва Елка не бих си помислил повече...

 55. 55 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Елките ги помня, в основното училище имахме няколко часа, в които ни учеха да работим с тях, но междувременно бе дошло новото време и почти всеки от нас имаше вече джобен калкулатор Касио и ни се струваха антики.

  Някои още оплакват индустрята, която демокрацията съсипала. Припомням, че Луканов обяви мораториум върху външния дълг. Ние бяхме фалирала страна, нямахме външни пазари за продукцията си, електрониката ни бе изостанала и крадени технологии. На кого можехме да ги продаваме?

  По това време предпрятията ги управляваха хора направили кариера при плановата икономика. Предприятията ги уби лошото ръководство, но и лошия Персонал.

  През 2005-2008 година бях в една фирма с хора, които бяха формирали трудовите си навици в края на социализма и през 90-те години. Идват на работа, един час пият кафе, половин час си разказват вицове, около един час работят, чакат обяда. После същата процедура и пак около час работа. Олимпийско спокойствие, и утре е ден. И това в София. Колегите от Смолян, Попово и подобни градове правеха за седмица това, което нашите без да се напъват правеха за два дни. И това часна фирма.

  Как може да градиш конкурентна икономика, когато хората работят с такова темпо?

  Крахът на икономиката ни след социализма бе неизбежен, а и още изоставаме. От една фирма - клиенти - от месеци чакам да ми изпратят снимки. Чуваме се по телефона, писма ... няма. Как да им актуализираш сайта? И това дето го имаме като икономика пак е много при трудещите се у нас. А аз не съм някакъв работохолик или кой знае какъв бързак.

  preklara rara
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.