Супа фо бо (pho bo)

За виетнамците супата pho (произнася се [fə:] ) е това, което е за българите баничката или шкембе чорбата – любима храна, подходяща за консумация по всяко време на денонощието. Една порция е около 500 мл. Основните съставки са: говеждо месо, джинджифил, звезден анасон (badiane chinoise ou anis étoilé ), цейлонска канела, кардамон, карамфил, бял и червен кромид лук, оризови макарони pho (ама не са баш макарони а нещо друго подобно), боб мунк, лимон, лютиви чушки и кориандър. Зеленчуците са почти сурови. Сервира се с пържени хлебчета, които приличат на огромни тулумби, но са ефирни като френски кроасан. За подправки се използват резенчета лимон, ситно нарязана люта чушка и една смес от оцет, едро нарязан чесън, люти чушки и други подправки (подобна на тази, която се използва за шкембе чорбата). Към супата се предлага и силен зелен чай в неограничено количество. Има няколко варианта как да се изяде. Класическият е с лъжица, екзотичният е с клечките да се обере гъстото и после да се доизпие и третият, който практикуват много виетнамци е комбинация от предишните два. Особеното на този метод е, че с клечките поставят храната в лъжицата. Супата е много вкусна, лека и засищаща. Пък и казват, че не се приготвяла трудно.

© DDR

За виетнамците супата pho (произнася се [fə:] ) е това, което е за българите баничката или шкембе чорбата – любима храна, подходяща за консумация по всяко време на денонощието. Една порция е около 500 мл. Основните съставки са: говеждо месо, джинджифил, звезден анасон (badiane chinoise ou anis étoilé ), цейлонска канела, кардамон, карамфил, бял и червен кромид лук, оризови макарони pho (ама не са баш макарони а нещо друго подобно), боб мунк, лимон, лютиви чушки и кориандър. Зеленчуците са почти сурови. Сервира се с пържени хлебчета, които приличат на огромни тулумби, но са ефирни като френски кроасан. За подправки се използват резенчета лимон, ситно нарязана люта чушка и една смес от оцет, едро нарязан чесън, люти чушки и други подправки (подобна на тази, която се използва за шкембе чорбата). Към супата се предлага и силен зелен чай в неограничено количество. Има няколко варианта как да се изяде. Класическият е с лъжица, екзотичният е с клечките да се обере гъстото и после да се доизпие и третият, който практикуват много виетнамци е комбинация от предишните два. Особеното на този метод е, че с клечките поставят храната в лъжицата. Супата е много вкусна, лека и засищаща. Пък и казват, че не се приготвяла трудно.

Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 598 Неутрално

    Съгласен съм, много е вкусна.

  2. 2 Профил на Kiril Bachvarov, MBA
    Kiril Bachvarov, MBA
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Ако изключим това, че приготвянето на оригиналния бульон-основа заема между 6 и 72 часа (най-често 12ч съм чувал), то да - не е трудно :)

  3. 3 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1073 Неутрално

    изглежда невероятно, много ми се дояде такава супа!

  4. 4 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1080 Неутрално

    На мен са ми странни тия комбинации от макарони, боб, другаде съм виждал картофи, ориз, накрая сметана и настърган кашкавал, даже лъжица мед. Е да, може да вкусно, казало кучето...ама отде иде лафа"манджа с грозде". Рядко ми допадат манджи от кулинарни предавания. Примож бърка, вари и когато очакваш да сервира богата супа, той пуска всичко в блендера и пасира. Пълни един кастрон с каша и кани "да ви е вкусно". Но, мерсаж. Абе, вкус и цвет, тавариш нет.

  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9817 Неутрално

    Хубава е, но аз предпочитам рамен :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6191 Весело

    Пийте по-добре студена зелева чорба ! :)

    karabastun1@abv.bg
  7. 7 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2131 Неутрално

    Застроена кокоша чорба с черен пипер, топъл хляб и голяма ракия ми звучи по поетично

  8. 8 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1368 Неутрално

    Най-близо до дългарското звучене е "фъ". Чудесна лека супа. То във виетнам като че ли има тежка храна! Другата супа, която е много виетнамска е "ми" в различни комбинации на фиде/нудълс с рибни продукти, свинско месо, разни местни треви, зеленчуци и т.н. в зависимост от района.

  9. 9 Профил на nibelungs
    nibelungs
    Рейтинг: 291 Неутрално

    Да, донякъде напомня рамен. На мен рамена много ми допада, сигурно и тази виетнамска вариация ще ми допадне.

  10. 10 Профил на Даниел Панев
    Даниел Панев
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Най-близо до дългарското звучене е "фъ". Чудесна лека супа. То във виетнам като че ли има тежка храна! Другата супа, която е много виетнамска е "ми" в различни комбинации на фиде/нудълс с рибни продукти, свинско месо, разни местни треви, зеленчуци и т.н. в зависимост от района.
    —цитат от коментар 8 на citoyen


    "Фъ", много ясно. Само като му видиш лимоните на снимката и ти става ясно какво е ял. Пардон - какво не е ял...

  11. 11 Профил на Chavdar Stoykov Ivanov
    Chavdar Stoykov Ivanov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Където живея в Арлингтон Северна Вирджиния има виетнамски ресторант, аз ходя там да обядвам 2—3 пъти в седмицата телешкото го предлагат в 17 разновидности, но аз винаги ям Фъ тай, това е на тънко нарязана телешка месо което се поставя в супата не сварено. Супата няма боб има нудъли и зелен пресен кромид и много зелени подправки. Не се сервира с хляб и се яде с клечки и лъжица

  12. 12 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 959 Неутрално

    Харесвам Тайландска , Виетнамска и Китайсска кухня ....с леко предимство за Тайландската , главно заради кокосовия сос .
    Само не мога да разбера какво значи ''лека '' супа ????
    Кое въобще е лека храна ?
    За мен най леката храна е мазнината , плува над водата !

  13. 13 Профил на Yomega
    Yomega
    Рейтинг: 753 Неутрално

    тази супа във Виетнам хората я хапват основно на закуска. Обръщаш към 700-800 грама бульон,нудъли, месо и зеленчуци и си готов за предисвикателствата на деня. Като живеех в Ханой обичайната гледка рано сутрин (между 7 и 8) е десетките малки гостилници, най-често с ниски пластмови столчета преливащи от малкото помещение на тротоара насядали и сърбат ли сърбат. тайната наистина е в бульона, който пък е наследство от френското присъствие (телешки бульон хич не свучи азиатско все пак), в който освен кокалите се слага и ожарен лук (от френската лучена супа), ожарен джинджифил, 4-5 вида сухи подправки (резене, кориандър, звездовиден анасон, канела), задължително рибен сос, палмова захар...важното е да се постигне баланс на солено, сладко и кисело (но далеч не си представяйте китайското звучене на сладко кисел сос). Телешкото също е важно и идва в най-различни 'изрезки', може и сурово, нарязано свръх тънко така че като се залее с врящия бульон моментално побелява и се сготвя...Свежите зеленчуци, които се добавят накрая също са много важни и дават чудесен контрапункт на мекото месо и нудъли, сокът от лайм също е задължителен...

    Абе фъ определено е един от най-важните виетнамски приноси в световната кулинария! :) :) :)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK