© DDR За виетнамците супата pho (произнася се [fə:] ) е това, което е за българите баничката или шкембе чорбата – любима храна, подходяща за консумация по всяко време на денонощието. Една порция е около 500 мл. Основните съставки са: говеждо месо, джинджифил, звезден анасон (badiane chinoise ou anis étoilé ), цейлонска канела, кардамон, карамфил, бял и червен кромид лук, оризови макарони pho (ама не са баш макарони а нещо друго подобно), боб мунк, лимон, лютиви чушки и кориандър. Зеленчуците са почти сурови. Сервира се с пържени хлебчета, които приличат на огромни тулумби, но са ефирни като френски кроасан. За подправки се използват резенчета лимон, ситно нарязана люта чушка и една смес от оцет, едро нарязан чесън, люти чушки и други подправки (подобна на тази, която се използва за шкембе чорбата). Към супата се предлага и силен зелен чай в неограничено количество. Има няколко варианта как да се изяде. Класическият е с лъжица, екзотичният е с клечките да се обере гъстото и после да се доизпие и третият, който практикуват много виетнамци е комбинация от предишните два. Особеното на този метод е, че с клечките поставят храната в лъжицата. Супата е много вкусна, лека и засищаща. Пък и казват, че не се приготвяла трудно.
De Michelis
Рейтинг: 298 НеутралноСъгласен съм, много е вкусна.
Kiril Bachvarov, MBA
Рейтинг: 8 НеутралноАко изключим това, че приготвянето на оригиналния бульон-основа заема между 6 и 72 часа (най-често 12ч съм чувал), то да - не е трудно :)
хм
Рейтинг: 913 Неутралноизглежда невероятно, много ми се дояде такава супа!
man_un
Рейтинг: 572 НеутралноНа мен са ми странни тия комбинации от макарони, боб, другаде съм виждал картофи, ориз, накрая сметана и настърган кашкавал, даже лъжица мед. Е да, може да вкусно, казало кучето...ама отде иде лафа"манджа с грозде". Рядко ми допадат манджи от кулинарни предавания. Примож бърка, вари и когато очакваш да сервира богата супа, той пуска всичко в блендера и пасира. Пълни един кастрон с каша и кани "да ви е вкусно". Но, мерсаж. Абе, вкус и цвет, тавариш нет.
penetrating
Рейтинг: 5583 НеутралноХубава е, но аз предпочитам рамен :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertkarabastun
Рейтинг: 8282 ВеселоПийте по-добре студена зелева чорба ! :)
[email protected]blondofil
Рейтинг: 3189 НеутралноЗастроена кокоша чорба с черен пипер, топъл хляб и голяма ракия ми звучи по поетично
citoyen
Рейтинг: 832 НеутралноНай-близо до дългарското звучене е "фъ". Чудесна лека супа. То във виетнам като че ли има тежка храна! Другата супа, която е много виетнамска е "ми" в различни комбинации на фиде/нудълс с рибни продукти, свинско месо, разни местни треви, зеленчуци и т.н. в зависимост от района.
nibelungs
Рейтинг: 226 НеутралноДа, донякъде напомня рамен. На мен рамена много ми допада, сигурно и тази виетнамска вариация ще ми допадне.
Даниел Панев
Рейтинг: 533 Неутрално"Фъ", много ясно. Само като му видиш лимоните на снимката и ти става ясно какво е ял. Пардон - какво не е ял...
Chavdar Stoykov Ivanov
Рейтинг: 8 НеутралноКъдето живея в Арлингтон Северна Вирджиния има виетнамски ресторант, аз ходя там да обядвам 2—3 пъти в седмицата телешкото го предлагат в 17 разновидности, но аз винаги ям Фъ тай, това е на тънко нарязана телешка месо което се поставя в супата не сварено. Супата няма боб има нудъли и зелен пресен кромид и много зелени подправки. Не се сервира с хляб и се яде с клечки и лъжица
stenlyaka
Рейтинг: 1218 НеутралноХаресвам Тайландска , Виетнамска и Китайсска кухня ....с леко предимство за Тайландската , главно заради кокосовия сос .
Само не мога да разбера какво значи ''лека '' супа ????
Кое въобще е лека храна ?
За мен най леката храна е мазнината , плува над водата !
Yomega
Рейтинг: 737 Неутралнотази супа във Виетнам хората я хапват основно на закуска. Обръщаш към 700-800 грама бульон,нудъли, месо и зеленчуци и си готов за предисвикателствата на деня. Като живеех в Ханой обичайната гледка рано сутрин (между 7 и 8) е десетките малки гостилници, най-често с ниски пластмови столчета преливащи от малкото помещение на тротоара насядали и сърбат ли сърбат. тайната наистина е в бульона, който пък е наследство от френското присъствие (телешки бульон хич не свучи азиатско все пак), в който освен кокалите се слага и ожарен лук (от френската лучена супа), ожарен джинджифил, 4-5 вида сухи подправки (резене, кориандър, звездовиден анасон, канела), задължително рибен сос, палмова захар...важното е да се постигне баланс на солено, сладко и кисело (но далеч не си представяйте китайското звучене на сладко кисел сос). Телешкото също е важно и идва в най-различни 'изрезки', може и сурово, нарязано свръх тънко така че като се залее с врящия бульон моментално побелява и се сготвя...Свежите зеленчуци, които се добавят накрая също са много важни и дават чудесен контрапункт на мекото месо и нудъли, сокът от лайм също е задължителен...
Абе фъ определено е един от най-важните виетнамски приноси в световната кулинария! :) :) :)