ПАНФОРТЕ

Ето така се продава прочутият сладкиш Панфорте в магазин в градчето Сан Джиминяно, на 35км от Сиена.<br />ПАНФОРТЕ - ТРАДИЦИЯ ОТ ИТАЛИЯ<br />Подготовка: 20 минутиГотвене: 35 минутиТрудност: Лесно<br />Панфорте е традиционен сладкиш, характерен за областта около Сиена, Тоскана, Средна Италия. Известен е отпреди 12-ти век след Христа. Този сладкиш е ежедневен, но по-скоро тържествен и празничен, прави се от ядки и сушени плодове с участието на мед, захар и подправки.През вековете монасите са го ценяли високо през дългите пости, а обсадените градове са преживявали с този висококалоричен продукт, замествал хляба. В груб превод Панфорте означава "силен хляб". Всеки магазин за традиционни печива има своя собствена версия на Панфорте и то не една, тази тук се нарича "Маргерита" на името на Кралицата на Италия Маргарита Савойска, която е проявявала слабост към този вид.Панфорте "Маргерита" е лека, не прекалено сладка и деликатесна разновидност на тази кулинарна гордост на областта Тоскана. Поднася се със сладко вино Марсала, Порто, или коняк и кафе.УЧАСТВАТ:300 g захар;100 g мед;150 g бяло брашно;250 g бадемови ядки, сурови и небелени;100 g орехови ядки;300 g сушени плодове, например сушени смокини, кайсии, стафиди, сладко от портокалови или лимонови корички, и т.н.;4 g (чаена лъжичка с връх) канела на прах;4 g (чаена лъжичка с връх) джинджифил;2 g (чаена лъжичка равна) кориандър;0.5 g (1/4 чаена лъжичка) индийско орехче;1 пакетче ванилия (или семенцата на една шушулка);Също така:Хартия за печене;1-2 супени лъжици брашно допълнително по време на печенето;Пудра захар с ванилия за поръсване накрая;50-60мл или 1 кафена чашка сладко вино или коняк;КАК СЕ ПРИГОТВЯ:1. Затопляме фурната на 150°C. Докато мерим и обработваме другите компоненти, слагаме бадемите и орехите да се запекат за 10 минути. Без смесване, защото се обработват различно после.2. Нарязваме сушените плодове на малки кубчета3. Добре почистени, орехите се начукват на малки парченца, но да не стават на брашно, а най-много на ¼ от началния им размер.4. Ядките и сушените плодове се смесват в купа и се разбъркват.5. Всички подправки се смесват в отделен съд. Ако ползваме ванилена шушулка, изваждаме семената от шушулката и слагаме само семената.6. Оформя се тавата за печене – с хартия за печене по стените и дъното на цилиндъра.7. Върху котлона в тенджера сипваме захарта, меда и 50-60мл сладко вино или коняк до получаване на еднородна кипяща смес – сироп. Захарта трябва да се е разтопила напълно.8. Всичко се смесва енергично в купата с дървена лъжица, като се бърза да не стегне.9. Сместа се прехвърля в тавата за печене, като се уплътнява добре.10. Поръсва се с брашно преди печенето. Пече се 35мин. на 150оС, след което се отстранява брашното с четка и се поръсва с пудра захар с ванилия. Най-вкусно - на другия ден.

© Торбеш

Ето така се продава прочутият сладкиш Панфорте в магазин в градчето Сан Джиминяно, на 35км от Сиена.
ПАНФОРТЕ - ТРАДИЦИЯ ОТ ИТАЛИЯ
Подготовка: 20 минутиГотвене: 35 минутиТрудност: Лесно
Панфорте е традиционен сладкиш, характерен за областта около Сиена, Тоскана, Средна Италия. Известен е отпреди 12-ти век след Христа. Този сладкиш е ежедневен, но по-скоро тържествен и празничен, прави се от ядки и сушени плодове с участието на мед, захар и подправки.През вековете монасите са го ценяли високо през дългите пости, а обсадените градове са преживявали с този висококалоричен продукт, замествал хляба. В груб превод Панфорте означава "силен хляб". Всеки магазин за традиционни печива има своя собствена версия на Панфорте и то не една, тази тук се нарича "Маргерита" на името на Кралицата на Италия Маргарита Савойска, която е проявявала слабост към този вид.Панфорте "Маргерита" е лека, не прекалено сладка и деликатесна разновидност на тази кулинарна гордост на областта Тоскана. Поднася се със сладко вино Марсала, Порто, или коняк и кафе.УЧАСТВАТ:300 g захар;100 g мед;150 g бяло брашно;250 g бадемови ядки, сурови и небелени;100 g орехови ядки;300 g сушени плодове, например сушени смокини, кайсии, стафиди, сладко от портокалови или лимонови корички, и т.н.;4 g (чаена лъжичка с връх) канела на прах;4 g (чаена лъжичка с връх) джинджифил;2 g (чаена лъжичка равна) кориандър;0.5 g (1/4 чаена лъжичка) индийско орехче;1 пакетче ванилия (или семенцата на една шушулка);Също така:Хартия за печене;1-2 супени лъжици брашно допълнително по време на печенето;Пудра захар с ванилия за поръсване накрая;50-60мл или 1 кафена чашка сладко вино или коняк;КАК СЕ ПРИГОТВЯ:1. Затопляме фурната на 150°C. Докато мерим и обработваме другите компоненти, слагаме бадемите и орехите да се запекат за 10 минути. Без смесване, защото се обработват различно после.2. Нарязваме сушените плодове на малки кубчета3. Добре почистени, орехите се начукват на малки парченца, но да не стават на брашно, а най-много на ¼ от началния им размер.4. Ядките и сушените плодове се смесват в купа и се разбъркват.5. Всички подправки се смесват в отделен съд. Ако ползваме ванилена шушулка, изваждаме семената от шушулката и слагаме само семената.6. Оформя се тавата за печене – с хартия за печене по стените и дъното на цилиндъра.7. Върху котлона в тенджера сипваме захарта, меда и 50-60мл сладко вино или коняк до получаване на еднородна кипяща смес – сироп. Захарта трябва да се е разтопила напълно.8. Всичко се смесва енергично в купата с дървена лъжица, като се бърза да не стегне.9. Сместа се прехвърля в тавата за печене, като се уплътнява добре.10. Поръсва се с брашно преди печенето. Пече се 35мин. на 150оС, след което се отстранява брашното с четка и се поръсва с пудра захар с ванилия. Най-вкусно - на другия ден.Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 264 Весело

  и това става за рубриката "съвременна българска кухня":))

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Прилича ми на нугат халва.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  450 гр. Бадеми (необелени)
  150 гр брашно
  350 гр. Захар
  120 гр мед
  ½ чаена лъжичка настърган индийски орех
  ½ чаена лъжичка канела
  350 гр захаросани плодове (портокал, кедър)
  2 супени лъжици пудра захар
  40 гр. остия (хартия за сладкиши)
  3 счукани карамфил
  5 г семена от кориандър
  10 гр. Черен пипер
  -----------------------------------------------------
  Това е оригиналната рецепта. Между сушени плодове и захаросани има голяма разлика.  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 4. 4 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Това което чета от снимката едното е панфорте с шоколад, а другото е с смокини и лешници.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 5. 5 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 566 Неутрално

  30 евро килото на снимката.
  Тук ще ни излезе по-малко от 30 лева.

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  УЧАСТВАТ:300 g захар;100 g мед;150 g бяло брашно;250 g бадемови ядки, сурови и небелени;100 g орехови ядки;300 g сушени плодове, например сушени смокини, кайсии, стафиди, сладко от портокалови или лимонови корички, и т.н.;4 g (чаена лъжичка с връх) канела на прах;4 g (чаена лъжичка с връх) джинджифил;2 g (чаена лъжичка равна) кориандър;0.5 g (1/4 чаена лъжичка) индийско орехче;1 пакетче ванилия (или семенцата на една шушулка);Също така:Хартия за печене;1-2 супени лъжици брашно допълнително по време на печенето;Пудра захар с ванилия за поръсване накрая;50-60мл или 1 кафена чашка сладко вино или коняк;КАК СЕ ПРИГОТВЯ:1. Затопляме фурната на 150°C. Докато мерим и обработваме другите компоненти, слагаме бадемите и орехите да се запекат за 10 минути. Без смесване, защото се обработват различно после.2. Нарязваме сушените плодове на малки кубчета3. Добре почистени, орехите се начукват на малки парченца, но да не стават на брашно, а най-много на ¼ от началния им размер.4. Ядките и сушените плодове се смесват в купа и се разбъркват.5. Всички подправки се смесват в отделен съд. Ако ползваме ванилена шушулка, изваждаме семената от шушулката и слагаме само семената.6. Оформя се тавата за печене – с хартия за печене по стените и дъното на цилиндъра.7. Върху котлона в тенджера сипваме захарта, меда и 50-60мл сладко вино или коняк до получаване на еднородна кипяща смес – сироп. Захарта трябва да се е разтопила напълно.8. Всичко се смесва енергично в купата с дървена лъжица, като се бърза да не стегне.9. Сместа се прехвърля в тавата за печене, като се уплътнява добре.10. Поръсва се с брашно преди печенето. Пече се 35мин. на 150оС, след което се отстранява брашното с четка и се поръсва с пудра захар с ванилия. Най-вкусно - на другия ден.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Канелата ми изглежда много.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  450 гр. Бадеми (необелени)150 гр брашно350 гр. Захар120 гр мед½ чаена лъжичка настърган индийски орех½ чаена лъжичка канела350 гр захаросани плодове (портокал, кедър)2 супени лъжици пудра захар 40 гр. остия (хартия за сладкиши)3 счукани карамфил5 г семена от кориандър10 гр. Черен пипер-----------------------------------------------------Това е оригиналната рецепта. Между сушени плодове и захаросани има голяма разлика.
  —цитат от коментар 3 на AModoMio


  И двете рецепти не са оригинални от 12-ти век. Тогава захарта е била почти непозната в Европа и ако я е имало на царските прапези понякога е струвала колкото теглото си в злато!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Това е оригиналната рецепта.
  —цитат от коментар 3 на AModoMio

  Всеки дом, магазин, работилница в областта има своята "оригинална рецепта".
  Няма ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА "оригинална рецепта", вдълбана в камък.
  Има хиляда и една хиляди оригинални рецепти в областта Тоскана, тук публикувах само МОЯТА оригинална рецепта.
  Направете вашето оригинално Панфорте! - какво толкоз е? - Смесвате сушени и/или карамелизирани плодове, ядки и подправки, заливате ги със сироп, печете във форма.
  Вкусно и ефектно, нарязано на парчета и подходящо опаковано - ето един великолепен и твърде нетрадиционен подарък!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#9] от "Торбеш":

  Ти правил ли си го?

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#9] от "Торбеш":Ти правил ли си го?
  —цитат от коментар 10 на hope


  Има-няма 30пъти. Отначало бяха твърди като камък, сетне започнах да слагам повече вино и станаха меки като локум. Въпрос на опитване и собствена преценка.
  Категорично лесно за правене е Панфортето, заслужава си.
  Трае неограничено и всички го обичат.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  Обичам само това с бадемови ядки и смокини :)
  И ми харесва страшно много. Не съм правил досега, купувам го готово. Благодаря за споделените рецепти :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Много апетитно изглежда. Ще трябва и ние да го пробваме!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 14. 14 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Черен пипер-----------------------------------------------------
  Това е оригиналната рецепта. Между сушени плодове и захаросани има голяма разлика.
  —цитат от коментар 3 на AModoMio


  Моята информация е друга. Рецептата, която имам, е с бял пипер. По-скъп е, но опитайте.

  I don't want to believe. I want to know.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK