Суджукът е сурово-сушен месен продукт, традиционен за българската национална кухня. Приготвя се от кълцано месо от едри преживни животни или смес със свинско полутлъсто месо, животинска мазнина, селитра, кимион, захар, сол, черен пипер.

© karabastun

увеличи
, 5935

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (62)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 4112 Неутрално

    Няма ли мишки в твоето мазе?

  2. 2 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2354 Неутрално

    Карабастун, да не те разпочаровам но другите народи също правят сюджуци...

    Модератора е неадекватен!
  3. 3 Профил на Тиква загубена
    Тиква загубена
    Рейтинг: 1602 Неутрално

    Да извикаме някой гербаджия, те от суджуци разбират най-добре.

    Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
  4. 4 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1686 Неутрално

    Само не разбрах защо и селитра. Вкусни са снимките, липсва само буренцето с вино :)

  5. 5 Профил на Павел Монов
    Павел Монов
    Рейтинг: 262 Неутрално

    Да извикаме някой гербаджия, те от суджуци разбират най-добре.
    —цитат от коментар 3 на Тиква загубена


    ... и от печелене на избори.
    Бу ха ха!

  6. 6 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3729 Неутрално

    До коментар [#5] от "Павел Монов":

    За печеленето, печелят ги, колкото да скалъпят поредната измъчена коалиция. И уж ги печелят, пък после друг бил виновен...! :)))

    Бивш tww09306483.
  7. 7 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2951 Весело

    Браво, с кеф, в добра компания и със здраве да си ги хапнеш!!!

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  8. 8 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3729 Неутрално

    Абе Бастуне... Тая маза, защо не я позамажеш малко и после да я варосаш?

    Бивш tww09306483.
  9. 9 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 2069 Весело

    Само не разбрах защо и селитра. Вкусни са снимките, липсва само буренцето с вино :)
    —цитат от коментар 4 на nema_labavo


    Селитра се слага за цвят - да остане месото червено, консервант един вид. Някъде не слагат - въпрос на вкус. Да, иначе само буренцето липсва.

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  10. 10 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 2069 Весело

    Карабастуне, винаги успяваш да ни разведриш настроението...

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  11. 11 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Весело

    До коментар [#1] от "Fiji":
    Мишките не пълзят по тавана:)

    karabastun1@abv.bg
  12. 12 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Весело

    До коментар [#10] от "Kamenarski":

    Благодаря - и за много години :)

    karabastun1@abv.bg
  13. 13 Профил на Павел Монов
    Павел Монов
    Рейтинг: 262 Неутрално

    До коментар [#5] от "Павел Монов":За печеленето, печелят ги, колкото да скалъпят поредната измъчена коалиция. И уж ги печелят, пък после друг бил виновен...! :)))
    —цитат от коментар 6 на Petleshev


    Печелят, управляват, а на вие сте в подопашковото пространство.

  14. 14 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Весело

    До коментар [#4] от "nema_labavo":

    Не липсва - ходих миналата година чак до Хисаря за грозде - имам 250 литра винце и къде 100 -тина ракия + останали са има-няма 30-тина килца кисело зеле :)

    karabastun1@abv.bg
  15. 15 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Весело

    До коментар [#8] от "Petleshev":

    Не пречи на настроението - даже придава аФтентичен носталгичен и летаргичен Фкус ! :)

    karabastun1@abv.bg
  16. 16 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Весело

    До коментар [#7] от "DDR":

    Видя ли, че мина АНТИвеганска новина :) ?!

    karabastun1@abv.bg
  17. 17 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Весело

    До коментар [#2] от "Ivan_":

    Е нека :)

    karabastun1@abv.bg
  18. 18 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 732 Неутрално

    ..... и от печелене на избори.
    —цитат от коментар 5 на Павел Монов


    След като в дните на изборите циганите се събуждат с "десни убеждения".

  19. 19 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2133 Неутрално

    Карабастун, да не те разпочаровам но другите народи също правят сюджуци...
    —цитат от коментар 2 на Ivan_


    Въобще не ме интересува какви народи и какви суджуци правят. Интересува ме само моят!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  20. 20 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1686 Весело

    До коментар [#14] от "karabastun":

    Екстра:) Значи сега само чакаме зимата да дойде иииии Наздраве :))

  21. 21 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4231 Неутрално

    Няколко слабости, а особено пък влагането на селитра, направо ме довърши...

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  22. 22 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1686 Весело

    До коментар [#21] от "hamiltonf":

    Е как да те довърши бе пич, ти още не си почнат :)))

  23. 23 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2353 Неутрално

    Колкото суджуци, толкова и рецепти. Аз във моя слагам само свинско, кимион, чер пипер, сол, червен пипер, захар. После го мачкам няколко пъти по време на съхненето. След като изсъхне го вакумирам за да не съхне повече. Да ви е сладко, и наздраве!

  24. 24 Профил на juk35625824
    juk35625824
    Рейтинг: 936 Неутрално

    Виждам само суджуци на снимката. Няма ли някой друга луканка?

  25. 25 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 3179 Весело

    Не дразнете баце, че ще забрави филията с мас. А и мачле няма да може да рита.

  26. 26 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Любопитно

    До коментар [#21] от "hamiltonf":

    А с какво пресичате у Бургас мухъл и гниение, бе ?

    karabastun1@abv.bg
  27. 27 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Любопитно

    До коментар [#24] от "juk35625824":

    Луканката и трябва сух въздух - а нашият си е влажен - или чироз или суджук *- и пастърмата ни не става добре..................

    karabastun1@abv.bg
  28. 28 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2353 Неутрално

    До коментар [#27] от "karabastun":

    За влажен въздух (ако си голям мераклия) рецептата е: вземаш си едно хладилниче или фризерче само за сушене, турваш му допълнително вентилаторче вътре, термостат, влагометър, обезвлажнител. Тогава може и целогодишно да си сушиш меса и луканки. При мен е сухо, проблемът е как да не пресъхнат.

  29. 29 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Любопитно

    До коментар [#28] от "Таралеж":

    От кой край си ?

    karabastun1@abv.bg
  30. 30 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1250 Неутрално

    До коментар [#24] от "juk35625824":Луканката и трябва сух въздух - а нашият си е влажен - или чироз или суджук *- и пастърмата ни не става добре..................
    —цитат от коментар 27 на karabastun


    Бе извинявам се, знам, че ще ме вземете за прост, ама каква е разликата между суджук и луканка?

  31. 31 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#30] от "usero":

    Сушенето и зреенето на луканката отнема от 20 до 30 дни, при строго контролирани температура, влажност и скорост на въздуха. В процеса на сушене, луканката се пресова от 2 до 5 пъти, като първото пресоване се извършва между 6-я и 8-мия ден и продължава между 12 и 24 часа. Целта на многократното пресоване е добиване на характерната сплескана форма.

    karabastun1@abv.bg
  32. 32 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    Вкусовите свойства на луканката зависят от природните особености на района на производство и се формират под въздействие на специфичната за географската среда благородна плесен. В България съществуват няколко региона известни с производството на луканка. За отбелязване са регионите на Смядово, Панагюрище и Карлово.
    До коментар [#30] от "usero":

    karabastun1@abv.bg
  33. 33 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#30] от "usero":

    Аз на моите години - не съм чувал във Варна някой да си мисли, че прави луканка !

    karabastun1@abv.bg
  34. 34 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    продукти за 1 кг кайма
    чубрица - 4 г (и 5 до 10 г не вреди)
    черен пипер - 3 г
    кимион - 4 г
    чимен - 1 г (семена от сминдух)
    кориандър - 1 г
    бахар - 1 г
    кардамон - 0.3 г
    индийско орехче - 0.3 г
    захар - 3 г
    селитра - 1 г
    сол - 20 г (със солта се осолява месото, преди да се смеле на кайма)

    Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-85332-Суджук_от_телешко ,_магарешко_и_свинско

    karabastun1@abv.bg
  35. 35 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#30] от "usero":

    Месото се нарязва на късове и ги слагаме в емайлиран съд, като посоляваме със всичката сол за дозата месо.

    Съдът се оставя в хладно помещение за 24-48 часа върху наклонена маса да се отцеди.

    Отцеденото месо се смила на месомелачка.

    Захарта и селитрата се разтварят в течността за размесване.

    Каймата от телешкото и магарешкото месо се разстила върху маса, посипва се с половината от подправките, върху нея се поставя каймата от свинското месо и се посипва с останалите подправки.

    Така наредената смес се омесва добре, като периодично се добавя от течността.

    Поставя се в хладно помещение или хладилник да се ароматизира и узрее – трябва да престои 48-72 часа

    karabastun1@abv.bg
  36. 36 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#30] от "usero":

    Разликата е според мен в това, че суджукът може да е влажен - а луканката ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - суха !

    karabastun1@abv.bg
  37. 37 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#30] от "usero":

    И виж
    луканка съхне 20- 30 дни ..
    а при нас суджукът ''съхне'' има - няма 10 !

    karabastun1@abv.bg
  38. 38 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#30] от "usero":

    И разликата е във влажността - според мен, де - и заради това луканката се разточва - да излиза влага и въздух, а суджукът / общо взето се яде и суров , с водата и кървищата / и за това при 30% рандеман - луканката е 2 пъти по- скъпа , нали ?

    karabastun1@abv.bg
  39. 39 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#21] от "hamiltonf":

    А в киселото зеле , не слагате ли ръждив гвоздей - или по-модерно НАТРИЕВ БЕНЗОАТ ?

    karabastun1@abv.bg
  40. 40 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#19] от "lz2":

    ПОКАЖИ ГО ?!:)

    karabastun1@abv.bg
  41. 41 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4231 Весело

    До коментар [#26] от "karabastun":

    Ще "бе"-каш на село....
    Какво правим ние, когато станат готови, ядем, раздаваме на приятели, и останалото в камерата, след това вадиш колкото ти трябва, състоянието им е същото както преди да ги замразиш...
    А вие си слагайте селитра и да ви е "вкусно"...
    Майко мила....

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  42. 42 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Весело

    До коментар [#41] от "hamiltonf":

    Ашколсун ! :)

    karabastun1@abv.bg
  43. 43 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Весело

    До коментар [#41] от "hamiltonf":

    А откога са ви камерите / бе / - или у бургаско имате камери от преди македонците ?:)

    karabastun1@abv.bg
  44. 44 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4231 Весело


    А количествата и вида на подправките вече е най-големия смях: да е истинародукти за "1 кг кайма
    чубрица - 4 г (и 5 до 10 г не вреди)
    черен пипер - 3 г
    кимион - 4 г
    чимен - 1 г (семена от сминдух)
    кориандър - 1 г
    бахар - 1 г
    кардамон - 0.3 г
    индийско орехче - 0.3 г
    захар - 3 г
    селитра - 1 г
    сол - 20 г (със солта се осолява месото, преди да се смеле на кайма)"?!

    Майко мила?! Другарю, вие мърша ли овкусявате?! И защо се излагате?!

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  45. 45 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1250 Неутрално

    Карабастуне, благодаря за изчерпателната информация! И в Монтана не съм чул някой да се опитва да прави луканка, сега разбирам и защо.😁

  46. 46 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#44] от "hamiltonf":

    Е ти от нета, като не ти харесва моята
    конско месо - 4 кг
    сланина - 1 кг
    сол - 175 г
    захар - 15 г
    черен пипер - на вкус 10 - 15 г смлян
    червен пипер - 10 г
    кимион - 5 - 10 г по желание
    селитра - 2 г

    Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-11934-Суджук_от_конско_месо

    karabastun1@abv.bg
  47. 47 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1250 Неутрално

    До коментар [#21] от "hamiltonf":А в киселото зеле , не слагате ли ръждив гвоздей - или по-модерно НАТРИЕВ БЕНЗОАТ ?
    —цитат от коментар 39 на karabastun


    Ее, нужни са ни живи дрождите. Ако не правиш някакви промишлени количества, дето да ги пазиш за половин година, може и без да го пресичаш.

  48. 48 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    конско месо - 5 кг
    сол - 125 г (по 25 г сол на 1 кг месо)
    черен пипер - 12.5 г
    кимион - 10 г смлян
    захар - 5 г
    селитра - 5 г
    карантия - няколко сухи черва, говежди

    Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-42224-Дедовият_суджук

    karabastun1@abv.bg
  49. 49 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#44] от "hamiltonf":

    конско месо - 5 кг
    сланина шарена от ребра/ свинско месо - 2 кг
    сланина - 1 кг
    сол - на вкус
    черен пипер
    кимион
    черва

    Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-59272-Конски_подкови

    karabastun1@abv.bg
  50. 50 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4231 Неутрално

    До коментар [#46] от "karabastun":

    На мен рецепти не ми трябват. А ти видя ли фрапиращата разлика между двете (не, че и последната не е с много гр. подправки)?

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  51. 51 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Любопитно

    До коментар [#47] от "usero":

    Може, ама ако не е както беше тази есен - ноември, декември - 18-22 градуса, НАЛИ ?

    karabastun1@abv.bg
  52. 52 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Весело

    До коментар [#50] от "hamiltonf":

    На мене хептен не ми трябват / не ги чета/ - 10 кила конско - 2 кила сланина - сол,чер, червен пипер на око - кимионче и селитрата е за консервант - разточваш ги, като напълниш червата и ги закачаш да се оветрят в мазата, щото на балкона ги ядат гларусите ............:)

    karabastun1@abv.bg
  53. 53 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#50] от "hamiltonf":

    Рецептите - ги потърсих и ти ги постнах, без да ги чета ...

    karabastun1@abv.bg
  54. 54 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Неутрално

    До коментар [#50] от "hamiltonf":

    Предполагам, че са писани от жени - а за селитрата, авер / не си прав / - винаги е хубаво да се сложи ... още от дядо го знам .!!!

    karabastun1@abv.bg
  55. 55 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9302 Неутрално

    В мазето има ли мишанки, ако нагризат хубавите ти суджуци? А?

  56. 56 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Весело

    До коментар [#55] от "Peni Nikol":

    Първо, приятелко - Мишките не пълзят по тавана:)

    karabastun1@abv.bg
  57. 57 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6405 Весело

    Второ - във Варна -има едни птици, които ядат всичко / вкл. и мишки, и гълъбе, че даже и плъхове /- и от тях трябва да се пази суджука -щото от ръцете на жени и деца даже закуските крадват !
    НаЛИ СИ ГИ ЗНАЕМ ГЛАРУСИТЕ !?

    karabastun1@abv.bg
  58. 58 Профил на fio41315648
    fio41315648
    Рейтинг: 1068 Весело

    Край, новата религия, ще ви изгори на клада! Със все суджуците!

  59. 59 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 8955 Весело

    Хубави :)
    Може и преди да изсъхнат за се запекат и на трапезата :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  60. 60
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  61. 61 Профил на Петя
    Петя
    Рейтинг: 2709 Весело

    До коментар [#60] от "Петя":

    Дали на внуче или на Яне не се знае ;-))

  62. 62 Профил на milenmihailov
    milenmihailov
    Рейтинг: 440 Неутрално

    По телта (проводника) тече ли ток?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.