Татарският бифтек, или понародно му татарак, е ястие, което се радва на голяма популярност в Чехия.<br /><br />Приготвя се от сурово смляно месо – класическата рецепта е от телешко но все по-често се предлага и от щраусово или от сьомга. Поднася се с нарязан кромид лук, горчица, сол, черен пипер, сладък пипер и други подправки според предпочитанията. Месото се залива със сурово яйце. Всичко това може да бъде сервирано отделно и човек сам да си го забърка или вече готово забъркано. (варианта от снимката). Рецептата и начина на сервиране зависят от кръчмата и държавата, където се яде. В Чехия например задължително се дават топинки (препържени филийки черен хляб) и към тях няколко скилидки чесън.

© DDR

увеличи
, 8909
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (28)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4322 Любопитно

    Върху татарака има и листа рукола. :-)

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  2. 2 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 860 Неутрално

    Деликатес от салмонели и листерии.

  3. 3 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 534 Неутрално

    Това не е ли по-скоро тартар според френско-италианската терминология. татарско кюфте поне при нас е друго.
    Ама пък то има и сос тартар и въобще ...
    И като цяло сурово месо...

  4. 4 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 756 Неутрално

    Това е стейк тартар, класически в Европа (цивилизованата част). Любимо плато. Но повече обичам от сьомга и червен туна.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  5. 5 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6248 Весело

    Класическата рецепта е от КОНСКО !

    karabastun1@abv.bg
  6. 6 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6248 Весело

    И в Украйна ти го разбиват пред тебе на масата :)

    karabastun1@abv.bg
  7. 7 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6248 Неутрално

    И много лук !

    karabastun1@abv.bg
  8. 8 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 2010 Весело

    Листенцата трябва ли да са точно пет? И тва с яйчицето...

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  9. 9 Профил на Петя
    Петя
    Рейтинг: 2574 Неутрално

    Ястия на ресторант Дай да видим жена ти как готви или не готви щото ти готвиш вкъщи...

  10. 10 Профил на Petko Popov
    Petko Popov
    Рейтинг: 279 Неутрално

    Вече забранено и от години не се сервира!!! В България бе известо като тартарбифтек, но тогава имаше качествени меса, а не южноамериканско, каквото внасяше ИВ Танев.

  11. 11 Профил на rammjager
    rammjager
    Рейтинг: 723 Неутрално

    До коментар [#4] от "LiberalToTheBones":

    Класически в(цивилизована) Европа, пък идва от дива Азия! Странно...

  12. 12 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2935 Любопитно

    Вече забранено и от години не се сервира!!! .....
    —цитат от коментар 10 на Petko Popov


    Къде е забранено? И от кога?

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  13. 13 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 2010 Весело

    Деликатес от салмонели и листерии.
    —цитат от коментар 2 на dasho


    Това е стейк тартар, класически в Европа (цивилизованата част). Любимо плато. Но повече обичам от сьомга и червен туна.
    —цитат от коментар 4 на LiberalToTheBones



    Така е, ама пък салмонелата ще е класическа Европейска (цивилизованата част).

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  14. 14 Профил на Кака Пенка
    Кака Пенка
    Рейтинг: 469 Весело

    Оооо яла съм такова :)

  15. 15 Профил на rammjager
    rammjager
    Рейтинг: 723 Неутрално

    До коментар [#12] от "DDR":

    Преди доста години в медиите беше излязъл един списък от ястия, забранени в САЩ. В списъка, освен тартара, бяха и един шотландски колбас, пълен с карантии, и едно италианско гнило сирене с червеи!

  16. 16
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  17. 17 Профил на Petar Ivanov
    Petar Ivanov
    Рейтинг: 1157 Неутрално

    Това си е татарски бифтек, който е забранен на доста места заради опасност от некачествено сурово месо...

    Freedom of speech
  18. 18 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1054 Весело

    Е, мерсиМ на ДДР че попълни още една дупка в мойте кулинарни познания: Да си намажеш на препечена филийка кълцания стейк'тартар. Почитател съм на КАЧЕСТВЕНО сурово телешко, но май в този стадий на живота няма да имам късмета да опитам това блюдо.

    Помня още първия си стейк тартар...ей тамо през 1962-3...в партерния ресторант на Хотел България (този от зад, не "салончетата" горе). Та поръчвам си аз стейк тартар, и келнера ми носи ОГРОМНА чиния на която имаше...к'о ли не-марулеви листа, върху тях 2-3 мънички купички с сосове, разни екзотични напарчетосани зеленчуци, няколко резенчета кисели краставички и няколко резенчета домати около каймата с яйцето на нея. И чипс, разбира се.

    Щото бях неопитно гъзарче, очаквах стек СТЕК в чинията, а не сурова кайма (която на пръв поглед не разпознах като кайма). Поразрових се да търся пържолата под марулката, и попитах келнера-КЪДЕ е пържолата ВА? Той се позахили и ми каза-това не е пържола на скара, а сурово кълцано месо в което смесваш яйцето и сосовете. Е, изчервих се от срам, и мъжествено изкльопах всичко. Не ми се хареса тогава. Години след това ме научиха за разните качествени меса, състарени или свежо накълцани, които могат дасе ядат почти сурови или направо сурови, с лимон и подправки. НО САМО КАЧЕСТВЕНИ!

    МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ СИ ВАШИТЕ ЛС (Лични Съобщения). АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАК-МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 17 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ В ТЕМАТА https://bit.ly/38BYrQV
  19. 19 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1334 Неутрално

    Приготвено от свежи продукти е много добро блюдо. Рзличните отенъци зависят от страната и заведението. А хапването на сурово месо не е от вчера. Да не говорим за страни и традиции и дълголетие на жителите им.

  20. 20 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 8838 Неутрално

    Описанието и снимките малко се различават :)
    Това на снимките прилича повече на резенчета салам. По нова година си поръчах и двата тартара - от говеждо и от сьомга - превъзходни :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  21. 21 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1144 Неутрално

    Не съм почитател на суровото месо. А в класическата рецепта е много ситно кълцано не мляно.

  22. 22 Профил на pavlinkoto
    pavlinkoto
    Рейтинг: 699 Неутрално

    Може и да е вкусно, знам ли.

  23. 23 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 831 Неутрално

    Този който ми харесала най-много бе с каперси и босилек. И чаша бордо.
    Във Франция.

  24. 24 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 534 Неутрално

    До коментар [#23] от "Panda":

    Аз като се замисля, тия работи като лимон, горчица и особено каперси/корнишони не сготвят ли донякъде месото чрез мариноване поради своята киселинност.
    Те май са в оригиналната рецепта и при нея месото изглежда не толкова червено от сготвянето.
    Това на снимката ми се види много кърваво, но все пак не знам, може пак да е вкусно и прясно. У нас си е рисковано да се поръчва такова нещо, според мен де.

  25. 25 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2935 Неутрално

    Описанието и снимките малко се различават :)Това на снимките прилича повече на резенчета салам. По нова година си поръчах и двата тартара - от говеждо и от сьомга - превъзходни :)
    —цитат от коментар 20 на penetrating


    На снимката татарака е вече забъркан от готвача в кухнята. Явно е естет и за това вместо да го "бухне" като топка или гнездо по средата на чинията, той го е направил на "листенца" (всяко листенце е една супена лъжица мръвка) и към тях отговарящият брой топинки. И поради художественото оформление и двуизмерността на снимките, изглежда като салам.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  26. 26 Профил на ivangabrovo
    ivangabrovo
    Рейтинг: 599 Неутрално

    Още първата година в Чехия се пристрастих към това ястие. Даже вече колегите си правят шега с това - последните две събирания още не седнали и сервитьорът носи татарек само на мене; поръчано било още със запазване на масата. Напоследък ми се услажда с Radegast Ryze hořká 12 или Temně Hořká 12.
    Наздраве на ценителите!

  27. 27 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 834 Неутрално

    Като деца мажехме сурова кайма от магазина върху хляб, малко сол, може и чер пипер и плющяхме. Сега се чудя с кой акъл - кайма от магазина, обаче беше много вкусно.

  28. 28 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 8838 Весело

    До коментар [#25] от "DDR":

    Важното е да е вкусен :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.