Образ

Видяно в центъра на Нетания по пладне в зимен ден.Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1021 Весело

  Зимен ден по календар, а иначе, градуси? Щото от ония дни и в София имаше ентусиасти по бермуди и джапанки, ама не съм ги снимал...

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  Да не е тръгнал да обира чейнджа?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 278 Весело

  Млади хора, кипи им кръвта. Те са печката, могат да отопляват цял рейс :)

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Весело

  Ти да видиш, как ходят момичетата във Варна на 16 градуса и слънце :)

  [email protected]
 5. 5 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Само да внимава де не се простреля в крака, особено с голямата тръба, че на бабите ще им се напукат очилата.

 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  Млад е, затова, а лелките са седнали на сянка. Мислех, че се акцентира на оръжието.

 7. 7 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Само да внимава де не се простреля в крака, особено с голямата тръба, че на бабите ще им се напукат очилата.
  —цитат от коментар 5 на Цайко


  Разбрах че в славната БНА наблягали на строевата подготовка, и на чистенето на базите. По нашенско пък наблягат на безопастността при боравене с оръжие. Дори и на запасняците им изнасят кратка лекция всеки път като излизат "по задачи", при наборниците е още по често. След "задачи" командирите проверяват един по един войниците дали няма кършум в цевта-първо войника вкарва кутрето, после командирът. Забравил ли си патрон-ВЛИЗАШ В АРЕСТА! И там ако си наборник получаваш НАЙ страшните наказания-лишаване от полагаемата отпуска, строева подготовка 2-3 часа + наряд в кухнята (в голями бази). Запасняците ги лишават от отпуска, но за тях няма строева подготовка.

  П.С. Тук да промотирам една акция за Чардо...по нататък. Първо пускам една инструкция за как да се ползва "таблото"-напоследък разбрах че не малко хора не са наясно, та....

  ИНСТРУКЦИЯТА:

  КАК СЕ БОРАВИ С ЛС (Лични Съобщения), "ТАБЛОТО" и други функции, които доста потребители не знаят да ги ползват:

  Да уточня, инструкцията работи за лаптоп с Уиндоус 10 и Мозила или Хром. Съфорумник е оплака че на таблет (предполагам с Андроид) не става.

  А. Как да се видят получени ЛС-инструкция:


  1. В горния десен ъгъл НА ТАЗИ страница до вашия ник има малък триъгълник.

  2. След ляв клик на него се появява падащо меню. За да го затворите менюто после-пак ляв клик.

  3. В менюто ляв клик на "профил" и ви се отваря нова страница с "публичния профил"

  4. В тази страница горе в ляво НАЙ ГОРЕ виждате вашия умален аватар и трибуквената ви регистрация в Дневник.

  5. Ляв клик на трибуквената регистрация ви отваря нова страница с ВАШЕТО ТАБЛО!!! На него горе има една ивица-всичко, коментари и т.н., накрая в дясно има "съобщения". И там виждате каквото си изберете от опциите-всичко, или само коментари, или само ЛС. ЖЕЛАТЕЛНО Е ДА НЕ ЗАТВАРЯТЕ ТАЗИ СТРАНИЦА, КОЯТО СЕ ПОКАЗВА В ...ТАСК'БАРА МАЙ СЕ КАЗВА-НАЙ ГОРНАТА ИВИЦА НА ВАШИЯ ЕКРАН. ТАКА ЩЕ ВИЖДАТЕ ДАЛИ НЯКОЙ Е АДРЕСИРАЛ КОМЕНТАР ДО ВАС, ИЛИ ВИ Е ПРАТИЛ ЛС, ИЛИ ВИ "СЛЕДИ". ИЛИ ДАЛИ ИМА НОВ КОМЕНТАР В ТЕМА КОЯТО ВИ Е ИНТЕРЕСНА И СТЕ СЕ АБОНИРАЛИ ЗА НЕЯ. За туй-по нататък. А дали има нещо ново-ще видите според малките цифри които се появяват в тези полета. Или от жълтата ивица в която се вижда "имате ново съобщение"-отнася се до всичко, цифрите в прозорчетата/копчетата ви показват къде е "новото".

  6. Клик на "съобщения" ви показва получените ЛС (Лични Съобщения). Под всяко от тях има хиперлинк "отговор". Клик на него ви отваря поле за отговор на ЛС. До 300 знака, в полето текат едни числа, минете ли 300-стават червени. И ако изпратите така вашето ЛС, получателя ще види само до 300 знака от него.

  7. За да изпратите второ ЛС до същия получател рефрешвате страницата и пишете текста в същото поле, вече изчистено от предишния ви текст.
  Б. Как да се изпрати ЛС до специфичен потребител

  1. В ТАЗИ статия (с коментари под темата) кликвате ляв клик на аватара над ника на който искате да изпратите ЛС.

  2. Отваря ви се нова страница-неговия "публичен профил".

  3. На нея горе в ляво се вижда неговия аватар, до него неговия ник, и най в дясно се вижда едно пликче.

  4. Ляв клик на пликчето ви отваря прозорче/поле за пишене на текст. До 300 знака. Вижте точка 6 и 7 по горе-там са описани как се изпращат ЛС (едно или повече ако текстът е по дълъг от 300 знака)


  Не е сложно, ама ако не го знаете- не можете да ползвате тези фукции в този сайт.

  П.С. Като съм на вълна "инструкции", да добавя още нещо относно адресиране на коментари и абонамент към интересни теми.

  1. Ако една тема ви е интересна и искате да видите дали има в нея нови коментари-може да се "абонирате" за нея. Това се прави като кликнете на малкто квадратче в ляво, между полето за пишене на коментар и копчетата ПРЕГЛЕД/ИЗПРАЩАНЕ. Така ще виждате във вашето табло (виж точка А-5 по горе) дали има нов коментар в темата на която сте абонат. За да се спре абонамента (прекалено много съобщения) кликвате в малкото червено квадратче в гореспоменатото квадратче и абонамента спира.

  2. Ако отговаряте на някой коментар и искате неговия автор да види вашия отговор- не е достатъчно само да го цитирате (копчето "цитиране") но трябва да натиснете и копчето "ИЗПРАТИ".

  ОБАЧЕ ако авторът на конкретния коментар не си държи отворено таблото, той няма как да види дали някой е адресирал коментар към него, освен да прочете всичките коментари под неговия. Същото се отнася и до вас-ако не си държите таблото отворено-няма да видите че някой е адресирал коментар до вас.


  ПИСМОТО относно Чардо:

  Първо давам линк към 2 закачени в нета файла. За протокола:

  https://prikachi.net/image/Le5vh

  https://prikachi.net/image/LeQXX

  Нашият съфорумец Чардо пак е в проблем. Виж коментарите 19, 26 и 30 в темата

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2020/01/09/4013988_chovekut_e_chovek_kogato_e_na_put/?ref=id

  Помагали сме му и преди в няколко случая:

  -През 2012

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/chitatelski_dnevnik/2012/07/12/1864037_forumisti_na_dnevnik_v_pomosht_na_kolega/

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/chitatelski_dnevnik/2012/07/13/1865218_forumistite_na_dnevnik_subraha_pari_za_kolichkata_na/

  В първата статия Дневник публикува неговата банкова сметка.

  -През 2014 имаше още една акция, първия линк е към статията (моя фотоновина) как почнахме. В коментари 5, 41 и 42 са описани удобните начини за превод на пари от България и от чужбина. Втория линк е към статия с отчет в коментар 3 (ДА СЕ ЧЕТЕ ДО КРАЯ ТОЗИ КОМЕНТАР) как се свършиха нещата. ТАМ СА ОПИСАНИ НЕЩАТА-28 ОТ 5 ДО 50 лв от България, до бая по голями от чужденеция и от България. И всяко дарение заслужава благодарност, без значение на сумата. Третия линк е към фотоновина с Чардо с тогавашната нова количка. Линковете:

  1. https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2014/04/15/2281856_dve_pokoleniia_novi_tramvai_edin_do_drug/?ref=id #comment-5

  2. https://www.dnevnik.bg/comix/078228/?ref=id . ТУК В КОМЕНТАР 3 (ДА СЕ ПРОЧЕТЕ ДО КРАЯ) ИМА СПИСЪК НА ДАРЕНИЯТА ПО СУМИ.

  3. https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2014/05/21/2304131_chardo_s_novata_kolichka/

  Като следствие от изолацията си, Чардо получи тежко заболяване в края на миналата година. Сега се възстановява с лекарства, но без нашата помощ лечението не би било пълноценно.

  Набелязаната нова количка има високи технически характеристики, акумулаторните ѝ батерии - с дълъг живот, а цената ѝ е 2 200 лв. Чардо някак си се добра до Хасково и пробва лично количката, първия прикачен файл е той на количката. Линк към тази количка в сайта на вносителя:

  https://viki-max.com/shop/dvumestna-elektricheska-chetirikolka-max-motors-1500w-20-ah-model-2019/

  Считам че може да съберем тази сума сравнително бързо, но и дискретно, за да съхраним личното му достойнство! Мъдри хора са казали, че направеното добро прави самите нас по-добри. И в предишните акции се спази дискретност относно имената на дарителите, и този път ще е така. Всъщност никой освен Чардо няма възможност да види кой се включва и с каква сума, защото преводите са директно до неговата сметка. Така че само Чардо може да им види имената (но не и никовете на дарителите) в банковите извлечения/плащания в "кеш на ръка" като моето (втория прикачен файл). Но и той трудно би свързал имената на превждащите пари с тяхния "ник" във форума".

  Относно начините да се преведат пари-ще си позволя да ги опиша и обстоятелствата около тях, въпреки че вие сте по наясно от мен...може би:

  1. От България:

  1.1-Класически превод от банкова сметка до банковата сметка на Чардо. САМО той вижда името на превеждащия сумата, и едва ли би ги свързал с ника на превеждащия. В ДСК съм превеждал малки суми в кеш на касата до банкова сметка с име "Мойше Шопов" безпроблемно. Таксите са различни от банка до банка, между 1 и 5 лв, става и за малки суми.

  1.2-Превод до банковата сметка на Чардо чрез касите на ИЗИПЕЙ, които ги има във всеки супермаркет/квартал: Там само се дава името на получателя и ИБАН на сметката му. Питат за името на изпращача, което рядко съвпада с неговия ник във форума. Таксите са МИНИМАЛНИ: Под 1 лев за суми до 50 лв, около 2 лв за суми до 200 лв. В предишната акция имаше 28 (ДВАДЕСЕТ И OSEM) превода от суми под 50 лв (виж коментар 3 в темата

  https://www.dnevnik.bg/comix/078228/?ref=id , ама го прочети ДО КРАЯ) . Според мен (и други) тези хора заслужават същото уважение като дарителите на по голями суми-имат по ограничени възможности, но и те помагат. Не за чест и слава (тя "славата" беше предимно моя, щото дигах най много джангър) а защото са добри хора и помагат с колкото могат. Та...не е срамота и с малки суми да се помага! Да, няма да ви споменават като голями филантропи. Но ще имате чувството че сте помогнали на човек в нужда!

  2. От чужбина:

  Чардо НЯМА ПейПал акаунт, така че остават следващите опции:

  2.1-КЛасическия превод от банкова сметка до банковата сметка на Чардо. В някои държави банковите такси са бая високи (В Израел минималната такса е $ 32), в други-не толкоз. ОК, всеки си познава банките, да избере дали да ги ползва за такъв превод. Лично аз като стиснат евреЙ пратих пари чрез МониГрам с €5 такса (виж прикачен файл)

  2.2-Превод чрез МониГрам/Уестерн Юнион. В тяхните сайтове пишат че превеждат и пари до сметка, в реала през разните им агенти това не е баш така, по неизвестни за мен причини. Обаче ВСИЧКИ приемат преводи "кеш тук-кеш там" на МНОГО ниски такси-€ 5 (МИНИМАЛНА такса) за суми до € 100, около €9 за суми до € 200. Предполагам и за $$$ е така. ВСИЧКИ банки в България са агенти или на МониГрам, или на Уестърн Юнион

  Та...За по малки суми е за предпочитане този начин. Неудобството е че трябва да уведомите по някакъв начин Чардо (НЕ МЕН, ЧАРДО) че сте му изпратили нещо, и да му дадете кодът, сумата и името на изпращача И държавата. Или чрез сканиране/снимане на документа и изпращането му като закачен файл с Емейл до Чардо, или...да му кажете по друг начин сумата, кода и името на изпращача И държавата.


  Както и в последната акция аз съм инициаторът на това дело, щото не съм от най заетите в нашия форум. И съм готов да отговоря на всички възникнали въпроси, чрез ЛС или мейл. Но ако желаеш да се свържеш лично с Чардо, неговите телефони са 044-583-698 или 0877-910-649. Няма Вайбър или Уатсап, има профил в сурат'тефтера+Месенджер-Владимир Чардаков . Или с Е'мейл до [email protected]

  Ами...това е което исках да те информирам. Извинявай че писмото е дълго и в калпав стил: От 1968 не живея в България та българският ми малце калпав. Освен това имам "професионално изкривяване"-като строителен инженер съм свикнал да обяснявам на дълго, и подробно, та и аз да разбЕра к'о искам да кажа.

  Жив и здрав, и предварително благодаря

  Мойше

  П.С. Имам и други имена ако това име не ти харесва, виж ми предишната сигнатура.

  Не че не стават гафове, но с тплкоз много пушкала се случва 3-4 пъти годишно.
  До коментар [#5] от "Цайко":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 8. 8 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Весело

  Млад е, затова, а лелките са седнали на сянка. Мислех, че се акцентира на оръжието.
  —цитат от коментар 6 на Тsonkooo


  Акцентирах на "образа", лелките са мизнсцената:)

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#7] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Аз имам други спомени от армията, ама както и да е. Оставям на страна въпроса доколко е безопасно човек по джапанки да се разхожда въоръжен и как ще го различим от човек по джапанки, който се разхожда въоръжен, който обаче е от лошите, но предполагам, че по вашенско сте му намерили цаката.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Весело

  До коментар [#7] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  БНА то си беше чиста дивотия и загуба на 2 години от най хубавото ни време - младоста, освен строева и уборка включваше копаене на канали, строителство, кражба на бензин за ротния и старшината а вечерно време обслужване на “старите”- снабдяване с цигари, бира, вечеря. Изглеждахме общо взето като каторжници от Гулаг особенно със зимните униформи, често съм си мислил че само с външния си вид можехме да уплашим “ врага”

  klimentm
 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3125 Весело

  До коментар [#8] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Сещам се кой е този тип - това е Йоси Гавиш, аналитик от екипа на един от любимите ми лит. герои Габриел Алон /за който съм ти проглушила... очита :)/.
  Жив и здрав, Мойше! Хубав празник в красива и приятна компания с качествено вино довечера!
  Благодарности за инициативата!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 13. 13 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 719 Неутрално

  в израел е нормално да се носи оръжие. и така трябва заради гъжвите.

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Простотията ходи по хората. Дано не му излезе насреща някоя забулена леля с чикийка че както не си е сложил памперса!

 15. 15 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#7] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Абе, колега, това с кутрето не е ли леко дебилно!?...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#7] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Абе, колега, това с кутрето не е ли леко дебилно!?...
  —цитат от коментар 15 на Митев


  Вероятно от дебилска армия само дебилни правила може да се очакват (wink, wink):) В славната и непобедима (ама невоювала) БНА какво са правели? Мушкали шомпола (май така се казва) от дулото в цевта? Или гледали в дулото срещу светлина да се убедят че няма патрон в другия край?

  Е, при нас не става, "бачкаме" само с истински патрони. "Учебните" (дървен...талашов куршум и по малко "барут") се ползват 2-3 дена в първоначалното обучение и толкоз. Сигурно щото са бая по скъпи от стандартните атрони, пък ний сме стиснати евреЙй:)

  Ами дай няк'ва друга идея на ген'щаба! И на мен не ми се харесваше да си цапам кутрето и да събирам мръсно по нокътя след след куп проверки Дори и без стрелба, при стрелба трябваше да пиша и отчети), ама...по нашенско НАИСТИНА наблягат на безопасността!

  И успяват-с толкоз много пушкала напоследък има само броени случаи на сакатлъци.
  До коментар [#15] от "Митев":

  ------------
  Само да внимава де не се простреля в крака, особено с голямата тръба, че на бабите ще им се напукат очилата.
  —цитат от коментар 5 на Цайко


  Ааа, с "голямата тръба" до сега не е имало сакатлъци:) Пачките с нормалните патроните са винаги "под ръка". На "образа" са му в задния джоб. Гранатите за "голямата тръба" се получават САМО преди "задача" , и после се връщат обратно, и се води документиране за това. НИКОЙ не ги обича (това са още една-две "торбички" в такъма, и са бая тежички) та всеки бърза да ги върне СЕГА И ВЕДНАГА!

  А "бабите" се кефят като гледат такива лонгури-щото виждат тяхните внуци:)
  До коментар [#5] от "Цайко":

  -----------------
  До коментар [#8] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Сещам се кой е този тип - това е Йоси Гавиш, аналитик от екипа на един от любимите ми лит. герои Габриел Алон /за който съм ти проглушила... очита :)/.Жив и здрав, Мойше! Хубав празник в красива и приятна компания с качествено вино довечера!Благодарности за инициативата!
  —цитат от коментар 12 на Bramasole


  Май наистина трябва да прочета някоя и друга книга на този Габриел Алон...Ама "образът" е млад запасняк в бойна част (според пушкалото). , не е в ник'ъФ шпионски екип:) . Е, може и да греша, разбира се.
  До коментар [#12] от "Bramasole":

  ------------------
  в израел е нормално да се носи оръжие. и така трябва заради гъжвите.
  —цитат от коментар 13 на асен георгиев


  Мерси! Покрай твоя коментар научих нова дума на български-гъжва/и)
  До коментар [#13] от "асен георгиев":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Много хубви снимки брао...само утф що момъка оди като насран? Да не са му написали по ватсапа алахуакбар? Тий като чуят тая команда и си заграждат задния двор с кипата от страх...

  ¯\_(ツ)_/¯.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Този ремък нито е удобен, нито практичен, а май само за гъзария и респект. Постоянно трябва да придържа пушкалото за да не го подритва.

 21. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Весело

  Този ремък нито е удобен, нито практичен, а май само за гъзария и респект. Постоянно трябва да придържа пушкалото за да не го подритва.
  —цитат от коментар 20 на ДСиБ


  Не знам как е в славната и непобедима (ама и НЕВОЮВАЛА) БНА. Като чета какви факири са по скатаване, явно и ремъците на пушкалата са им други:)

  А по нашенско...'Ко щеш вярвай, 'ма по дължината на ремъка мо'йш познаеш кой е в бойна част, и кой само полевак. Щото този дълъг ремък е много удобен за бърза и ефикасна стрелба. Само за носене на пушкалото- по къс ремък е по удобен. Ама не всеки си играе да скъсява ремъка като е в отпуска (тук са бая по чести от в БНА).
  До коментар [#20] от "ДСиБ":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 22. 22 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Май не си служил в никаква армия, проверка за патрон в цевта не се прави с мушкане на пръсти, шомполи или други подръчни материали, нито с надничане в дулото.

  Eddie lives... somewhere in time!
 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Май не си служил в никаква армия... .
  —цитат от коментар 22 на tigervi


  Щом ТИ казваш, значи си прав:)
  ..

  До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":...проверка за патрон в цевта не се прави с мушкане на пръсти, шомполи или други подръчни материали, нито с надничане в дулото.
  —цитат от коментар 22 на tigervi


  За шомпола или надничане в дулото се избъзиках, признавам си без бой. За кутрето-ТВЪРДО НЬЕТ! Ама винаги съм готов да науча как се прави това в БНА (ако не е военна тайна де:) )

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 24. 24 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#22] от "tigervi":

  Опс, пропуснах да адресирам коментара до теб. Щото наистина ми е интересно има ли по ефикасен начин да се провери това. Само не ми казвай че е само с натискане на спусъка с дулото към небето без нищо друго преди това. Щото ще ти изнеса 5 минутна лекция защо не-казвал съм я тази лекция стотици пъти и май още я помня. Да, и при нас се стреля "към небето" след двойно зареждане "на празно" И ПРОВЕРКА С КУТРЕТО-първо на войника сам, после и пред командира, който също мушка кутрето!

  Има и отделна, допълнителна, процедура по безопасност ако е имало стрелба. ОСОБЕНО СТРИКТНА ако се е стреляло с "учебни " патрони-щото понякога остава куршум/остатъци от учебен такъв в дулото. Та след стрелба има разглобяване, чистене+смазване (със шомпола) и блеене преди това в РАЗГЛОБЕНОТО дуло срещу светлина.

  Знам че в славната БНА се е набллягало на строевата подготовка повече от други неща. В армията в която "не съм служил" се набляга на други неща:)

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 25. 25 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Е,чак пък тайна ;). Сваляш пълнителя, автомата се насочва нагоре, 60-70 градуса приблизително, затвора се издърпва назад. Ако има патрон, то той изхвърча. Процедурата се повтаря два пъти. Накрая натискаш спусъка, за да не стои ударното пружина под напрежение. Имаше дори специални съоръжения до караулните помещения, тъй като такава проверка се прави след всяка смяна.

  Eddie lives... somewhere in time!
 26. 26 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#24] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Колега Моше,

  Част от службата изкарах в ОХР (охранителна рота). Твъзначи през ден караул и то в най тежката зима в Северна България. Никога през живота си не съм брал толкова студ при това облечен с шинел и отгоре върху шинела навлечен с габина. След “стойката” на поста преди да се прибера в помещението на караулното се сваля пълнителя и се проверява оръжието за патрон в патронника на Стойка за оръжие. Не се муши в цевта ни шомпол ни пръст. Твърдя че сакътлъци е нямало. Службата беше тежка мизерията пълна а в мозъка ти няма никакви мисли щот е замръзнал от студа.

 27. 27 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Е,чак пък тайна ;). Сваляш пълнителя, автомата се насочва нагоре, 60-70 градуса приблизително, затвора се издърпва назад. Ако има патрон, то той изхвърча. Процедурата се повтаря два пъти. Накрая натискаш спусъка, за да не стои ударното пружина под напрежение. Имаше дори специални съоръжения до караулните помещения, тъй като такава проверка се прави след всяка смяна.
  —цитат от коментар 25 на tigervi


  Абе чоджук (45 набор съм та си позволявам да те наричам така) поради что трябва да изстреляш патрон останал в цевта , и да изплашиш гаргите/базата?!? И куршума на този патрон може да "чукне" някой след рикушет, или като падне някъде, нали?!?

  А защо де не се увериш С КУТРЕТО че няма там патрон с калпава капсула. Който патрон е с леко очукана гилза И НЕ ИЗЛИЗА И СЛЕД двойно зареждане "на празно" и още една "стрелба". Ама после гърми в най неподходящото време?!? Въпрос на приоритети, предполагам. И в наШта армия приоритетите са различни...
  До коментар [#25] от "tigervi":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 28. 28 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#26] от "svetlio26":

  Хм...през ден по един караул за "охранителна рота" по нашенско се счита за курорт! Роти и взводове от т.н. . "охрантелни батальони" по нашенско охраняваха базите и лагерите при учения (или при "акции"). Дъртаци'запасняци на по 35++ г' охраняват наборниците/по младите запасняци танкисти/артилеристи/инженерни войски, които бяха грохнали след ден учение и после почистване и текуща поддръжка на машинерията. ТЕ НЕ ДАВАХА наряди. А "охранителите" бяха на режим 8/8/8-8 часа охраняваш (2+2+2+2), 8 часа уж почиваш ама облечен и обут, и 8 часа спиш.

  Режимът 2+2+2+2 означава че първите два часа си или на вишка, или на джипка или пешеходен караул. Преди да почнеш двата часа 5-10 мин-лекция по безопасност и припомняне на правилата. След първите два часа-5-10 мин' проверка на оръжията (кутрето и т.п.). Остават ти час и 30-40 мин свободни, да хапнеш/пийнеш/се изакаш/дремнеш ама в пълен боен такъм и после още 2 часа предишното. Последните два часа са застъпване със следвашите.

  Вторите 8 часа са ядене/дремене/почивка, без такъма, ама с облечен и обут, и с пушкалото с теб с пачка в него. САмо третите 8 часа бяха почивка, ама и те не нбяха 8 пълни часа а по малко. Това за войниците, командирите още пишех отчети, правеха "съвещания" с по го'УЕмите командири и т.н.

  Та...наряд през ден звучи като ваканция. Е, в Израел такива студове няма (какво е "габина" моля?), има жега и мухи (и комари тук таме). Около Мъртвото море в северната му част комарите са колкото мухи го'УЕми, а мухите са колкото врабчетата. И можеш да изпържиш яйца на очи на капака на колата!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 29. 29 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  В БГ армията. 2 часа си на Пост след това те прибират с “разводач” но не влизаш веднага на топло в караулното помещение а оставаш отвънка на студа -15 със силен северен вятър още един час (тъй нареченото под часови) да вардиш тез дет са вътре от караула и почиват. След като те сменят под часови се прибираш в караулното но не лягаш да почиваш защото леглата са винаги една трета от личният състав. Тоест 1/3 са по постовете 1/3 са будни и 1/3 спят. Така че обобщавам 2 часа на пост 1 час под часови 1 Час дремеш кат мисир в караулното и два часа “почиваш/спиш” в легло. Габината е вид палто(кожух). Габината се навлича върху шинела.
  И става нещо като “кофраж” . Не може да се завъртиш или обърнеш. Да допълня : като ти дойде реда да легнеш в леглото за два часа спиш с обувките ,дрехите и колана с пълнителите на автомата. В началото въпреки умората не за списваш веднага заради студа и Се въртиш докато се стоплиш. Отоплението беше с въглища.По нашенско не беше “курорт” а лисичарник.

 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#29] от "svetlio26":

  Ами не е много различно=нЕма разлика между 8/8/8 и 3 пъти по една трета:). Само че в БНА е през ден, а в Цахал-ВСЕКИ ДЕН (за охранителните части). И в България зимата понякога е адски студ, а тук-жеги. То армията (ако не воюва активно) предимно това прави-ПАЗИ. Себе си, и всичко наоколо.

  Само че тук го възприемаме различно: Имаме реални душмани, а не имаджинерни "диверсанти". И пазим войниците си, наборници и запасняци, бая по съвестно, щото очакваме и другата смяна да ни опази нас като почиваме (като полу'наряд както го казваш, или когато спим като трупове по гащи). Но при нас има мотивация (имаме реални душмани, не имаджинерни). Докато в НРБ...вий си знаехте...

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 31. 31 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#7] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  а ве моише сичкото тва е убаво. ма тоа твоя приател инвалида голем камион си избрал егати.и ния сме помагали на инвалиде та знаем че има триколки за под илядо лева.тоа баровец голф количка си избрал.доматите с колците ги не ручаме отдавна

 32. 32 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#7] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":а ве моише сичкото тва е убаво. ма тоа твоя приател инвалида голем камион си избрал егати.и ния сме помагали на инвалиде та знаем че има триколки за под илядо лева.тоа баровец голф количка си избрал.доматите с колците ги не ручаме отдавна
  —цитат от коментар 31 на uej03527584


  На пръв поглед така изглежда-ГОЛЯМ камион. Но ако познаваш детайлите-нещата изглеждат различно:

  1. Наш Чардо е 185 см, и 120 кг (сега, след като свалил 30 кг след едни здравословни перпетии . Та с тези размери триколка не е подходяща-не е стабилна. Той вече бастиса 2 колички от "монополиста" със слаб мотор (350 В) и малък ..."клиринг" (рзстояние между пода на талигата и уицата)-5 см.

  2. В Сливен има много баири, и тротоарите/улиците са типични за България-дупки, разни "препъни другарче" пречки, и рядко има скосяване на тротоари при пешеходни пътечки.

  3. По тези 2 причини му трябва 4колка с по мощен мотор и с по голями колела/по голямо разстояние между улицата и под на талигата).

  4. И тази талига има недостатък-щото е дълга не влиза в малката стаичка на партера в старческия дом, където преди той държеше предишните талиги. Та трябва да се направи и ЗАТВОРЕНА гаражна клетка. Щото една откачалка пука гуми на коли паркирали там в двора, и на Чардовата талига преди да я заключва в стаичката. Знаят го кой е-от питомниците н старческия дом, заснимали са го с охранителни камери. Но нищо не могат д му направят-ни да го изгонят, ни да го понабият-75-80 годишен откачен дядка...

  Та...Ако не желаеш да се включиш дори и малка сума-ОК. В предишната акция събрахме над 3,800 лв с 28 дарения между 5 и 50 лв (и други по голями, разбира се). И в тази акция има дарения от 10, 30 и 50 лв.

  ТА АКО СИ ЗАТРУДНЕН ФИНАНСОВО-НЕ СЕ ВКЛЮ1ВАЙ! АМА СЕ ВЪЗДЪРЖАЙ ДА ОСТРОУМНИЧИШ! КЛЬОПАЙ СИ ДОМАТИТЕ БЕЗ КОЛЦИ (ЛЯТОС, КАТО СА ПО 80 СТ/К ОТ ТЕЗИ ЗА КОНСЕРВИ) И НЕДЕЙ ДА СПАМИШ!
  До коментар [#31] от "uej03527584":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 33. 33 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  кво си се разпенил като сапун в мъжка баня ве.казвам тва дека знам и знам ного повече от теб.егати тона ми дръжи тоа.глей си там твойта финансова копанка у чужди не надничай.па за сливен умрех от смех кви баири имало.градо е равен кат тепсия.ако тоа те лъзга си е ваш проблема.ако иска да се катери на ичера му купете атв.аре рупай доматите с колците и се не отварай като консерва копърка.баси злобара

 34. 34 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":кво си се разпенил като сапун в мъжка баня ве.казвам тва дека знам и знам ного повече от теб.егати тона ми дръжи тоа.глей си там твойта финансова копанка у чужди не надничай.па за сливен умрех от смех кви баири имало.градо е равен кат тепсия.ако тоа те лъзга си е ваш проблема.ако иска да се катери на ичера му купете атв.аре рупай доматите с колците и се не отварай като консерва копърка.баси злобара
  —цитат от коментар 33 на uej03527584


  Не се и съмнявам че знаеш много повече от мен за "разпенен сапун в мъШка баня":) Личи си ч имаш богат и дългогодишен опит:)

  И ЩЕ ТИ ДЪРЖА КЪ'ФТО ТОН МИ СЕ ИСКА!!!
  До коментар [#33] от "uej03527584":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 35. 35 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1756 Весело

  Мошалъка си публикувал снимки за да може да се "разположи" както си знае и не търпи възражения. Гони стари вражди- вижда скрити неприятели.
  Глейте само сега как ще се "отпусне'.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#27] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Това щях да му кажа и аз :)
  Ама така ни учеха в армията и човекът това си знае. Като ти минат повечко гилзи през ръцете се научаваш. Е, има и случаи на отрязани пръсти...

 38. 38 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#27] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Това щях да му кажа и аз :)Ама така ни учеха в армията и човекът това си знае. Като ти минат повечко гилзи през ръцете се научаваш. Е, има и случаи на отрязани пръсти...
  —цитат от коментар 37 на gogo2011


  Разни армии-разни правила...и приоритети. Да, звучи дебилно първо войника да си мушне кутрето, а после и командира му, ама двоен дикиш предотвратява сакатлъци.

  П.С. Имаш ЛС. Ако не знаеш как да го видиш-прочети сигнатурата ми:)
  До коментар [#37] от "gogo2011":

  ---------------------
  По принцип се гнуся да взимам отношение по такива теми,ама тука КДСарчето Дима-Мойше се е оляло:1.Самодоволният добре охранен "инвалид" се е разположил като бей в най-скъпата електрическа платформа,с тягова батерия като на ЕП0112.В Сливен вярно няма баириТолкоз.
  —цитат от коментар 36 на Неделчо


  И мен по принцип ме е гнус да адресирам коментари към такива като теб, но в случая ще направя изключение:

  Току що говорих по Вайбър с двама съфорумници които са били при Чардо в старческия дом в Сливен. И двамата ми казаха едно и също-теренът в Сливн е бая пресечен, и има голям и дъъълъг наклон от старческия дом до центъра.

  За протокола. ТОЛКОЗ!
  До коментар [#33] от "uej03527584":

  Това се отнася и за твоя коментар че Сливен бил равен като тепсия!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 39. 39 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Не знам как е в славната и непобедима (ама и НЕВОЮВАЛА) БНА. Като чета какви факири са по скатаване, явно и ремъците на пушкалата са им други:)

  А по нашенско...'Ко щеш вярвай, 'ма по дължината на ремъка мо'йш познаеш кой е в бойна част, и кой само полевак. Щото този дълъг ремък е много удобен за бърза и ефикасна стрелба. Само за носене на пушкалото- по къс ремък е по удобен. Ама не всеки си играе да скъсява ремъка като е в отпуска (тук са бая по чести от в БНА).
  —цитат от коментар 21 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Точно за бърза и ефикасна стрелба е по-удобен къс ремък и оръжието на гърдите. Така увиснало с дуло към земята си го обяснявам само защото наоколо има хора и нарочно ги карат така да ги носят, че явно е имало сакатлъци.
  А с тази ирония към БНА въобще не е уместна. То понеже израелската армия е много славна с великите си победи срещу разни изостанали тарамбуки в съседство. То вярно, че всеки се гордее с каквото има, но не трябва да се изхвърля, че става за смях.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на ЧЕЛЕБИ ШИМОН
  ЧЕЛЕБИ ШИМОН
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
  Темата под фиктивните снимки е как да помогнем на Чардо Сакатия.
  Копи-пейст
  До коментар [#38] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Ас саляму алейкум брат мой. Сега си говорих по скайпа с сливенския мюфтия. Той също иска да участвува в това благородно дело! Нека брат Чардо иде в джамията на баира, там лично мюфтитята Сюлейман Газибаров ще му връчи подаръците.

  Махагонова лагерна количка, тенджера пълна с коч-курбан и тава кадаиф!

  Маш Аллах!

  Инш Аллах брате Муса!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK