Един от най-големите карстови извори на сладка вода в света е този от подземния аквафър на Флорида, с дебит от средно 1 милион кубометра вода на ден (рекордът е 4.5 милиона кубометра дебит дневно през 1973 г.), изворите "Уакула Спрингс", с най-голяма дълбочина 110 м, дават началото на живописната река Уакула, дълга 14 км, и са центърът на резервата. Паркът се намира недалеч от столицата на Флорида - Талахаси.<br /><br />Отворът на подводната пещера към карстовата система от резервоари е на дълбочина 91 метра и води към почти 20 км (от изследваните) подземни пещери и свързваща ги мрежа от канали. Останките на мамути, пещерни мечки и други древни животни по дъното около извора са предмет на изследвания от 30-те на ХХ век години. Кремъчни стрели и оръдия на труда, намерени в непосредствена близост до изворите, показват заселвания от мигиращи индиански племена, датиращи началото си от около 12 хиляди години по време на преселението им от север на юг.<br /><br />До средата на 30-те регионът е малко известен. Днес Уакула Спрингс "Едуард Бол Щатски Парк" е привлекателна зона за образование, отдих и туризъм в региона. Паркът е наречен на името на бившия собственик, купил територията през 1938 година и финансирал превръщането на усамотените мочурища в парк-резерват с площ над 2500 хектара, с богата флора и фауна. Впоследствие г-х Бол е подарил парка на щата по подобие на мнозина от състоятелните американци, превърнали блатата на Флорида в туристически рай.<br /><br />В момента активността на туризма в парка е намалена донякъде - нещо, което се отнася в по-голяма степен до уникалния хотел, но паркът е отворен за посетители. Спокойствието и грижите на професионалните работници и волунтьорите е създало чудесни условия за животинските обитатели .<br /><br />На снимката:<br />Един общ изглед по левия бряг на река Уакула, дълга 14 км, с типичните и обитатели. Интересното е, че птиците и малките алигатори предпочитат тази страна на реката за да избягнат опасността от големите алигатори, които обитават десния по-усамотен бряг. Особено агресивни са мъжките алигатори, които убиват младата конкуренция в борбата си за харем.

© daskal1

увеличи
, 7350
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  Супер галерия Даскале. Мерси за споделянето.

  Най-известния природен национален парк във Флорида е Евърглейдс. Но и този, който си посетил също си го бива.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Много добро местенце.

 3. 3 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 800 Неутрално

  А що е то "аквафър"?
  Самолет, който може да се оаква?

 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Интересна и информативна галерия. Гмуркането разрешено ли е?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 693 Любопитно

  "... с дебит от средно 1 милион кубометра вода на ден (рекордът е 4.5 милиона кубометра дебит дневно през 1973 г.), .."
  ----------------------
  Има ли обяснение за намаленият дебит?
  Много интересна галерия, благодаря!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иво":

  Иво, Евърглейдс е най-големият резерват във Флорида, а също така основен източник на питейна вода. Затова е страхът от засоляване при повишаване нивото на водата в океана - Флорида в тази си част е на много ниско ниво над морското равнище.
  В Евърглейдс има големи проблеми с бясно размножаващите се бирмански питони, пуснати от "колекционери" след като змиите подрастват.
  Реално питоните са без натурални врагове във Флорида и унищожават местната фауна -елени, диви прасета, дори алигатори, да не говорим за птици и влечуги. Една женска снася средно 100-120 яйца и питоните вече търсят територии по други места, а мочурища дал господ.. Има професионални екипи от ловци, но е сериозно.
  На всичко отгоре в Евърглейдс пак същите "любители" пуснаха и зелени анаконди и те започнаха да стават проблем, те раждат живи между 20 и 40 малки, а зелената анаконда е далеч по-масивна от питона.

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#5] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Да, свързано е с общата водна картина на подземните води. Флорида като геология е карстов пласт върху основната скала на континента, с подземни резервоари и свързващи "тръби" . Блатата върху карстовия слой играят ролята на филтър на системата и са нещо като сюнгер, който "омекотява" ударите на ураганите с допълнителна вода от дъждове и наводнения от връщане на реки поради напора на океанските вълни.
  Освен нормалните колебания в природата с дъждовете и водната мрежа, консумацията на вода от бързо разрастващото се туристическо и градско строителство по щата засяга баланса на тази система и нямалява наляганео в нея, оттам и нерядко възниква проблем с т.н. "потъващи дупки" - нещо като кратери в повърхността на земята образувани от пропадане на почвата, в които има случаи да пропадат цели къщи.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Разбирам Даскале, а този резерват Уакула Спрингс, който ни показа в твоята галерия далеч ли е от Евърглейдс.

  Относно инвазивни животински видове, те са проблем и в ЕС.
  https://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/factsheets/Invasive Alien Species/Invasive_Alien_BG.pdf

  Примерно, не знам дали си чувал, че нутрията (Myocastor coypus) е истински бич за Франция. Там също се организират редовно ловджийски гонки за тяхното обстрелване и контрол на популацията им.

  Относно тези инвазивни питони и анаконди, местните алигатори би трябвало да се справят тях. Не разбирам как анаконда би победила на един голям алигатор.

  Прочетох, че там има и флоридски пуми. Може би и те биха си хапнали змийско месо. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bira":

  Прав сте, не съм се сетил да проворя превода на български и съм използва; по-краткия английски. Ето цитат като обяснение:
  "Водоносен хоризонт (Aquifer)
  Описание
  Водоносен хоризонт е подземно водохранилище, съставено от слоеве от порести скали, които позволяват преминаването на вода и нейното съхранение върху запечатани скални слоеве."

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Как му казваха на този щат американците? Слънчевия щат? Чувал съм, че много американци отиват да живеят там след като се пенсионират. Третия по населеност щат в САЩ след Калифорния и Тексас. Дом на НАСА, сигурно покрай това също привлича туристи. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3543 Любопитно

  До коментар [#8] от "Иво":

  Има понякога любителски клипчета за смъртоносни схватки между двата вида. Змиите надделяват срещу по-малките гаторчета, освен това според данните изнесени от даскала скоростта за размножаване при тях е в пъти по-висока, така че алигаторите май нямат шанс в дългосрочен план.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Иво, Уакула е до Талахаси, западна Флорида на федерално шосе 10, което през Ню Орлеан стига до Калифорния, на изток свършва в Джаксънвил, Флорида (източно крайбрежие). До входа на парка Евърглейдс от центъра на Талахаси са 748 км :-)
  За съжаление, един възрастен питон нямат проблем да удуши една пума, да не говорим за анакондите.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Весело

  До коментар [#10] от "Иво":

  Да, пенсионерите от Ню Йорк, Ню Джърси и т.н. от студените щати идват масово да живеят във Флорида, оттам както ръста на строителството на комплекси, така и част от караниците по изборите (спомни си за президентските избори Ал Гор и Буш). :-) Пенсионерските селища са част от бизнеса на щата. Туризмът също, и американци, канадци и доста европейци, а и немалка група руснаци се преселиха във Флорида. Основният приток на имигранти разбира се е е от латиноси, понякога например в Маями не можеш да намериш англоговорящ, но и там си има разделение - например богатите кубинци собственици на хотели в Маями Бийч и бедните "други латиноси " които работят за тях :-)

 14. 14 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Пумата е слаба ракия, 100на килца, една напълно развита анаконда тежи повече. Възрастен алигатор обаче е съвсем друга категория противник и вероятно ще се справи.
  Проблемът с такива видове-нашественици е, че веднъж плъзнат ли, много трудно могат да бъдат победени.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsyrvulan":

  Само в определената за това зона за къпане (постоянна тепература от 20-тина градуса зиме и лете, не че има зима, иначе не по реката, резерват е.

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  "Впоследствие г-х Бол е подарил парка на щата по подобие на мнозина от състоятелните американци,"

  същото като в България.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 400 Весело

  "Както се сугерира от името им, те са тревопасни (водна растителност) и също като кравите отделят метанови газове - нещо, за което мога да говоря от опит."

  Тук трябва да "сугерираме", че кравичките, водните са преживни добичета ли?😂

  Надявам се, че не съм развалил рахатлъка на групата по интереси?

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Весело

  До коментар [#18] от "Ogyges":

  Не преживят, но има много интересни факти за тях на https://myfwc.com/education/wildlife/manatee/facts-and-information/

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Там няма ли кой да руши, да разкопава и да строи.

 21. 21 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 400 Весело

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Даскале, просто се пошегувах. Употребата на "сугерира" ме изненада.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Грешиш. Бирманския питон и особено анакондата са едни от най-големите змии. Анакондите специално си хапват каймани. Освен това не е казано че змиите ще изядат алигаторите, но могат да ги унищожат. Гледал съм клипове, противно на очакваното, бирманския питон атакува пръв ( това е една от най-агресивните змии констриктори ). Напълно израснал бирмански питон има достатъчно сила да удуши възрастен алигатор и го правят. В Щатско и двата вида нямат естествен враг. На юг обаче има - ягуар. Бедата е че ако внесат от тези животинки, ще унищожат не само змиите, ами алигатори ( крокодиловите са в менюто им), пуми, добитък и за каквото още се сетиш.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Весело

  До коментар [#21] от "Ogyges":

  Моля ви се, разбрах, и затова отговорих с тон "весело".
  Колкото до езика - и аз вече не съм сигурен, все пак от над 30 години пиша основно на английски. Това ме мотивира да участвам във форума тук, макар че не мога да приема някои американски "калки" в българския, а и не познавам новобългарския :-)

 24. 24 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  👍

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 25. 25 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Питах, щото в тубата гледах клипове от някакви springs у Флорида. Имаше хора да се гмуркат заради морските крави. Последните въобще не бяха трогнати или изплашени. Съвсем спокойно си вършеха техните си морско-кравешки работи.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#25] от "tsyrvulan":

  Май са 19 такива извори, а и морските крави във Уакула не се плашат от плувци.
  Ето линк за парковете с гмуркане (информацията за Уакула не е съвсем актуална, лодките със стъклено дъно са спрени от години)
  https://www.floridarambler.com/florida-parks-forests-wildlife-refuges/get-your-feet-wet-cool-springs/

 27. 27 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1174 Любопитно

  До коментар [#12] от "daskal1":Пумата е слаба ракия, 100на килца, една напълно развита анаконда тежи повече. Възрастен алигатор обаче е съвсем друга категория противник и вероятно ще се справи.Проблемът с такива видове-нашественици е, че веднъж плъзнат ли, много трудно могат да бъдат победени.
  —цитат от коментар 14 на vesolr


  Ами да връщат модата на чанти и обувки от змийска кожа и хората ще ги изтрепем за нула време.Ама зелените там са сила...

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#27] от "Димитър Димитров":

  Изкупуват се, специално от питони. Един възрастен 4-5 метров питон се продава за около 400 долара на изкупващите, затова и ловците на крокодили след сезона тръгват по Евърглейдс за питони, по-доходно е и няма сезонни ограничения.
  Един екип е от минимум двама души да да не позволят на питона да се увие. Дори се намери работа за уволнили се американски военнослужащи от Афганистан като форма на групова терапия...

 29. 29 Профил на antequera
  antequera
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "CINZANO - оправете си сайта!":Да, свързано е с общата водна картина на подземните води. Флорида като геология е карстов пласт върху основната скала на континента, с подземни резервоари и свързващи "тръби" . Блатата върху карстовия слой играят ролята на филтър на системата и са нещо като сюнгер, който "омекотява" ударите на ураганите с допълнителна вода от дъждове и наводнения от връщане на реки поради напора на океанските вълни. Освен нормалните колебания в природата с дъждовете и водната мрежа, консумацията на вода от бързо разрастващото се туристическо и градско строителство по щата засяга баланса на тази система и нямалява наляганео в нея, оттам и нерядко възниква проблем с т.н. "потъващи дупки" - нещо като кратери в повърхността на земята образувани от пропадане на почвата, в които има случаи да пропадат цели къщи.
  —цитат от коментар 7 на daskal1


  В тази връзка преди няколко години имаше много любопитен, и доста стряскащ случай от пропаднала дупка под къща в околностите на град Тампа, Флорида, при който дупката беше погълнала през нощта пода на спалня в обитавана къща заедно с нищо не подозиращ спящ човек в леглото си. Човекът така и не бе намерен впоследствие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.