Кутна Хора е град в Чехия, на около един час път от Прага с кола в източна посока. В него се намират много паметници на културата под защитата на ЮНЕСКО. На улица Масарикова, пред дом номер 357 се намира един интересен паметник от по-нови времена. Паметник посветен на Червената Армия. Съставен е от четири части – вечен огън, паметна плоча, стена с барелефи и фигура на войник от съветската армия.

© DDR

увеличи
, 8201

DDR

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Интересен паметник и е хубаво, че не е поруган и надраскан, показано е уважението към армията, благодарение на която Прага е запазена от взривяване, както става с Варшава.

 2. 2 Профил на Гошо Диша
  Гошо Диша
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Може да е интересно да се види н живо.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Интересно кога е направен въпросния паметник.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Хубаво, не е надраскан, не е боядисан, (вандалски, както ние се отблагодаряваме на МОЧА).
  Моля те, намери паметник на съветските войни, освободили Чехословакия през 1968 година!
  Направи галерия само на ЕДИН такъв благодарствен паметник, за възхвала на героите-освободители!

  Впрочем у нас не е имало военни действия на СССР армията, та тази грозотия в прослава на окупатора в центъра на столицата да ни "радва" не се сещам колко десетилетия!!!

 5. 5 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  Цитат към сн. 2 :"паметника е поставен по случай първата годишнина от освобождението на Чехословакия а именно на 09.05.1946 г."

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно
 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Чехите са доста ловки в пируетите и завъртанията. Използваха старото германоезично население да им строи векове градовете, после използваха съветската армия да изгони немскоговорящите. После чехите им заграбиха цялото имущество , без репарации и обезщетение. Скриха се зад гърба на Сталин. Сега, отново разчитат на немския бизнес да ги храни.
  Изобщо- гледат себе си.
  Едно време са твърд поддръжник на подобна държава на която и помагат всички- Сърбия. Малката Антанта. Затова, подкрепят и всичките мерки на сърбите за обезбългаряване на Македония през целия минал век.

 8. 8 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Там си нямат бояджии, като Асен Генов.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 9. 9 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Чехословакия е освобождавана, България не е. никаква връзка с МОЧА

 10. 10 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Любопитно

  "И ме гледа с едни малки, свински очи...майна мръсна...паметник ли искаш да ти направя!"

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 11. 11 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Любопитно

  До коментар [#7] от "grayeagle":

  А кой извърши обезбългаряването на България...?

  http://www.gabrovodaily.info/общество/габрово-с-най-много-села-без-население/

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 12. 12 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Хубаво е, определено.

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Паметник на помирението, не прослава на мародери. Паметниците трябва да проповядват помирение, иначе прзовават за нови зверства.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Наистина е хубаво, че поне не е надраскан.

 15. 15 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#11] от "Λllαν Νeemore":

  БКП. Взе земята на хората и ги затвори по лагери, а други превърна в пролетариат , като натири в големите градове. БКП взе не само земята, но и животните и посудана на селяните.

  После БКП посегна и на жилищата на хората в големите градове. Комунистическата номенклатура присвои тези жилища, вместо да си построи свои.

  Ето ти един пример, макар и от долен сайт.
  https://pik.bg/бомба-в-пик-прокълнатият-апартамент-на-васил-божков-на-бул-левски-бизнесменът-го-купува-от-news904449.html

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  До коментар [#11] от "Λllαν Νeemore":БКП. Взе земята на хората и ги затвори по лагери, а други превърна в пролетариат , като натири в големите градове. БКП взе не само земята, но и животните и посудана на селяните. После БКП посегна и на жилищата на хората в големите градове. Комунистическата номенклатура присвои тези жилища, вместо да си построи свои.Ето ти един пример, макар и от долен сайт.https://pik.bg/бомба-в-пик-прокълнатият-апартамент-на-васил-божков-на-бул-левски-бизнесменът-го-купува-от-news904449.html
  —цитат от коментар 15 на grayeagle


  Истината, цялата истина си описал вкратце!
  Това никак не се харесва на пребоядисаните гербери, пребоядисани отендесевейци, пък те от комунисти. Някои от тях са преки наследници на тези, които ограбиха селяни и граждани пък и паметници построиха на онези, които им дадоха властта на 9.9.44!
  Този паметник в центъра на София е тяхната светиня, затова една радетелка на Българосъветската "дружба" тича да бърше посланията, които "благодарният български народ" оставя по МОЧА!
  Шаренкова – първа боркиня!!!
  Е, и до кога така?
  Дори съветският гражданин е видял безобразието, щадено от беззаконието!

 17. 17 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#15] от "grayeagle":

  +1

 18. 18 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално
 19. 19 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#13] от "Корки":

  В чешкия град Хавличкув Брод има голяма стена с имената на чешките граждани от града, избити или загинали за освобождението от немците. Отгоре има надпис: "НИЕ ДАДОХМЕ КРЪВ, ВИЕ ДАЙТЕ ЛЮБОВ!"

 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Както писах и под неотдавнашната галерия за гробището в Прага - Ходов - чехите съшсем ясно правят разжлика между освобождението от 1945 от немска окупация и заробването от 1968 година. Паметниците на първото се поддържат и им се носят цшетя, паметниците на второто се рушат.

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Исках да ви обърна внимание за още нещо на снимките - на пиедестала на войника е имало петолъчка - вижда се още контурът - отстранена е явно скоро след 1990.
  Друго интересно е да се огледат фигурите около двамата войника- симетрична композиция от по двама мъже и по една жена от всяка страна. Жените са "майка" и "селянка". Мъжете (от ляво на дясно) са "работник в леярна", "миньор", "миньор" и "техник с дълъг вал за бутала на 4-цилиндров мотор". Това съотвества на поминъка в района. Ценралночешката котловина, особено долината около река Лабе (Елба), в която се намира Кутна Хора, е важен земеделски район. Недалече от Кутна Хора са Колин - град на машиностроенето и Часлав - военното летище, още от времето на Първата Чехословашка република (Х.1918 - Х,1938), действащо и до днес - там е централната авиационна военна база.
  Самият град Кутна Хора е бил миньорски център от средата на XIII до средата на XVII век. Копаело се е сребро, благодарение на което Пражкият грош (реално монетният двор е бил в Кутна Хора) за около 350 години е имал 0% инфлация и е бил еталонът за сребърна монета в цялата Свещена Римска Империя. В резултат, в интервала 1250 - 1720 г в Кутна Хора са строени екстравагантни сгради от някои от най-добрите европейски архитекти на епохите си, заради които градът е паметник бна ЮНЕСКО.
  Към 1945 вече миньорството е отдавна приключило, но славата си остава.

  В Кутна Хора са живеели джуджетата - потомствени миньори. Били са около 120 см високи, полуслепи им са умирали средно до 35 годишна възраст. Носели са бели шапчици и перелинки (не чершени, като в книжките с приказки), за да се виждат в мрачните минни галерии. Една от тези галерии е музей. Не пускат хора с повече от 45 см диаметър в кръста, за да не се заклещят в най-тесните участъци. Там е и изворчето с мъртвата вода, която било единственото, което джуджетата имали за пиене. Кристално чиста, студена и вкусна, слаб разтвор на арсен, сребро, мед и олово...

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  ..... В Кутна Хора са живеели джуджетата - потомствени миньори. Били са около 120 см високи, полуслепи им са умирали средно до 35 годишна възраст. ......
  —цитат от коментар 21 на PavelCZ

  За голямо съжаление вътре в костницата в църквата " На вси светии" от тази година не дават да се снима ... В момента върви и ремонт, така, че едната пирамида с кости и черепи я няма, няма ги и витрините с малформациите на джуджетата - нещо, което си заслужава да се види и осмисли в равнината - труд, условия на труд, почивка.
  Иначе, за който го интересува повече инфо за костницата (костите на около 40 000 човека) и снимков материал има на официалната и страница тук :
  https://1url.cz/szllE

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  ... Иначе, за който го интересува повече инфо за костницата (костите на около 40 000 човека) и снимков материал има на официалната и страница тук :
  https://1url.cz/szllE...
  —цитат от коментар 22 на DDR


  Всъщност по-добра представа за костницата може да добие човек тук:
  https://1url.cz/izllR
  Като се натисне снимката се отваря галерия от 15 снимки от вътрешността.
  Внимание, не е за хора със слаби нерви 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Вечният огън гори ли ?
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  В момента на снимането не гореше. Иначе - не знам.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Сравнете го с "Альоша" в Пловдив. който стърчи 15 метра на върха на тепе. И то, без в България да има военни действия и убити съветски войници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.