Счита се, че отглеждането на рози за получаване на розова вода и по-късно на розово масло е започнало в Индия и Египет. С придвижването на турците и арабите през 9 век то е пренесено в Персия и Тунис.

© karabastun

увеличи
, 4882
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 689 Неутрално
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7564 Любопитно

  Най-подходящата почва е така наречената делувиална наносна почва, характерна е за южните склонове на Стара планина.Земята за създаването на розова градина трябва да има южно изложение и предварително да сме проучили въздушните течения в района. Това е от изключителна важност за количеството на ценното етерично масло по време на цъфтежа, а и по този начин ще се предпазим от измръзване през зимата породено от силния вятър.

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7564 Любопитно

  Първо мястото трябва да се почисти от дървета, камъни и др , а ако има необходимост да се терасира, като трябва да се спазва правилото – широчината на терасите да се съобразява с междуредовите разстояния. След това следва торене на почвата с оборски и минерални торове и риголване на дълбочина до 60 сантиметра. Преди засаждането се извършват още няколко обработки на почвата за поддържането и чиста от плевели.

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7564 Любопитно

  Най-подходящото време на засаждане на розовите храсти е ноември. Тогава дните са все още топли, а в почвата има достатъчно влага, което ни гарантира по-добро вкореняване. Редовете трябва да се ориентират перпендикулярно на преобладаващите ветрове.
  През първите 2-3 години трябва неколкократно да се разрохква почвата по време на вегетацията, по този начин най-добре се аерират и подхранват растенията. Първата година пролетта се извършва обработка на междуредията , окопаване в реда и отгърляне. А втората година пролетта преди периода на вегетация се извършва резитба и оформяне на храстите до 80-90 сантиметра височина.

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7564 Любопитно

  Задължително се прави резитба, която бива: за почистване от изсъхнала и заразена от агрилус дървесина-извършва се всяка година зимата или рано напролет и резитба на стари разклонения. Другия вид резитба е така наречената коригираща резитба. Нейната цел е регулирането на растежа и добивите. Когато се извършва непосредствено след растежа на височина до 130 сантиметра, благоприятства намаляването на височината на розовия храст и увеличаване на добивите с почти 50 процента. Препоръчително е този вид резитба да се извършва през три години.

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7564 Любопитно

  Маслодайната роза се отглежда 20-25 години на едно и също място. Затова е необходимо торене, за да се гарантира постоянно висок добив. За да се неутрализира киселинността на почвата се извършва варуване. Това води до увеличаване на добивите на розов цвят. Установено е, че най-добре да се внасят около 300-500 кг/дка сатурачна вар. Най-подходящия период за това е есента преди есенната обработка на розите.

  През първата година храстите се подхранват с амониева селитра. През третата година от засаждането растението има нужда от азотно торене напролет, а всяка есен се тори със суперфосфат 30-50 кг/дка и 15 кг/дка калиев фосфат.

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7564 Любопитно

  Редът с розови храсти се бере едновременно от двете страни от двама берачи. Работи се с две ръце, като в съответствие с утвърдената през годините практика цветовете се откъсват под чашката и се поставят в кошница или торба, каквито всеки берач носи със себе си. След като бъдат напълнени, те се изсипват в полиетиленови чували, които се изнасят извън реда до местата за временно съхранение. Оттук розовия цвят се транспортира с налични транспортни средства до пунктовете за неговата преработка.

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  Историческите и други факти, касаещи маслодайната роза, са интересни.
  В сектора, обаче, днес са се натрупали проблеми, резултат от неправилни действия, даже бездействие в последните години, според розопроизводители:
  https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-kakvo-se-prepyna-rozoproizvodstvoto-prez-tazi-kampaniia-304863/

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.