Милет е град на западния бряг на Мала Азия или Анадола (днешна Турция), близо до устието на река Меандър в Кария. Градът е населен от бронзовата епоха до около 14 век.<br /><br />Естествената му граница от север е голям залив, в чиято западна част било устието на пълноводния Меандър, главната река на Кария. Самият Милет имал четири пристанища, а допълнителна защита осигурявал разположеният отсреща в морето остров Ладе.

© karabastun

увеличи
, 14482

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Бастуне, благодаря за хубавата галерия.
  Общоприетата версия е, че Одесос е основан от гръцки колонисти. Но монетата има и друга страна. Селището Одесос го е имало преди идването на колонистите (търговци) от Милет, които са основали търговска колония (квартал) на място. Не случайно до римско време (за това иде реч в Термите) тракийското божество Дарзалас е било патрон на града, а и самото име Одесос не е от гръцки произход. Вероятно е имало и други селища, напр. на самия бряг на езерото, а Варна се появява през средновековието, в района на гарата в посока към канала.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2075 Любопитно

  Тема за размисъл извън приетият стандарта - Колонистите нещо като конкистадорите ли се явяват?
  😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  До коментар [#1] от "historama":

  Траките са първите заселници на земите, върху които е разположен днешният град.

  [email protected]
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  Одесос е тракийско име от тракийски произход- нищо , че сме свикнали да го свързваме с гърци, те са запазвали тракийските имена - дори и типично гръцко име с / полис /, като Дионисополис (град на бог Дионис) - Балчик - пак е свързано с тракийски бог !

  [email protected]
 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Колонистите са просто търговци - в случая посредници в търговията с хинтерланда на Одесос. Те са нямали за цел да изместват местните земеделци, както и производителите на сол от Провадия, за тях е било напълно достатъчно да посредничат в търговията с егейския свят.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  До коментар [#1] от "historama":

  Всъщност едва ли са гърци, въпреки, че гърците са си ги приписали като ''гърци''....Областта, където се е намирал древният Милет, била заселена със загадъчен народ – древните кари, по чието име и цялата област се е наричала Кария. В тази област се намирал градът Халикарнас (днес Бодрум), родното място на бащата на историята Херодот.

  [email protected]
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  "Мястото е извън задължителните туристически маршрути."
  =============
  Бих ги нарекъл традиционни. Според мен най-добре си прекарва този турист, който сам си планира маршрутите.

  Еретик
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Весело

  Да не излезе, че съм първият, който публикува у нас снимки от развалините на града.:)
  Поне тези, които се чувстват варненци, трябва да отидат и да видят, къде е бил огромен град , а сега се разхождат кокошки...:)

  [email protected]
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  '' - Откъде идва името Одесос?

  - Смятам, че става въпрос за група имена, известни по цялото Средиземноморие (има ги и по Черноморието), които са по-ранни от времето на гръцката колонизация. Те не са типични гръцки имена, поне не са на езика, който познаваме. Смята се, че е имало по-ранен езиков пласт, от който са се разроили редица езици на древността – древногръцкият, тракийският, карийският... Думата означава воден, селище разположено на вода. Оттам някои автори, включително и покойният проф. Веселин Бешевлиев, изключителен капацитет в езикознанието, подхвърлят идеята дали това название не идва от потъналите (наколните) селища. Разликата във времето е много голяма, за да можем да направим непосредствена връзка. Макар че не бива да се отказваме и от тая възможност. Но при всички случаи името е предпласт от времето, когато още не са се оформили траките със своя език. За съжаление, на мястото на стария град Одесос досега не сме намерили нито едно фрагментче, което да ни говори за селище по-ранно от идването на изселниците от Милет. А наблюдения и разкопки се правят повече от 100 години, при това сме стигнали до най-дълбокия слой. Културният слой във Варна от времето на създаването на града като гръцка колония до днес надминава 8 м. Дали някъде наоколо има неизвестно селище, за съжаление все още не знаем. ''
  Археологът проф. Михаил Лазаров

  [email protected]
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  '' - А кога Одесос става Варна?

  - Това е друга загадка, на която аз също се спирам.Градът запазва положението си на развит икономически и културен център до края на късната античност. Той е опустошен вследствие на постоянните нахлувания на готи, хуни, авари, славяни и прабългари, както и на войните, които е водила империята. Изглежда е престанал да съществува окончателно по времето на император Ираклий, най-вероятно към края на първата четвърт на VІІ в. След това животът заглъхва, спира дори. По-късно името Одесос се появява едва в началото на ІХ в. Според сведения на византийски хронисти, през 681 г. Аспарух със своите българи стигнал до т.нар. Варна, близо до Одесос. Това е първото появяване на името Варна, разбира се, употребено като местност. Според тълкуването на проф. Бешевлиев по-ранното “ ваарн” чрез метатезата е станало “враан”, тоест черен (враня коня). Внероятно така се е наричала сегашната Провадийска река, която се влива във Варненските езера. Та тогава за пъпви път се казва “Варна, близо до Одесос...” Чак след Х век градът се възражда на това място. А околността му е пълна със славянски и прабългарски селища, некрополи... Техният брой е над 100. ''
  Археологът проф. Михаил Лазаров

  [email protected]
 11. 11 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":Всъщност едва ли са гърци, въпреки, че гърците са си ги приписали като ''гърци''....Областта, където се е намирал древният Милет, била заселена със загадъчен народ – древните кари, по чието име и цялата област се е наричала Кария. В тази област се намирал градът Халикарнас (днес Бодрум), родното място на бащата на историята Херодот.
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Като кажем "гърци" или "траки" и си мислим че това е бил някакъв хомогенен народ. Истината е че са били стотици различни племена, някои дори различни в "генетичен" смисъл, но обединени от някаква обща религия, култура и т.н.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":

  На мястото на днешна Варна е имало много стари селища. Като се почне от златното съкровище от халколита, та се стигне до късното средновековие. Първите селища са около езерото, като не е много сигурно дали е било свързано с морето тогава. Одесос е късно име. Може би се появява с първите опити Рим да навлезе в тези територии.
  Мястото на селищата е свързано с нивото на морето, което се променя през вековете. Крепостните стени не са били чак толкова близо до водата.
  Когато Мизия и Скития стават римски провинции, главен град за района е Марцианопол, тоест Девня. По онова време Одесос доста запада. Късното средновековие и по турско, малко се възстановява и развива.
  Винаги ми е било забавно да си припомням, как Захари Стоянов описва Варна и нейния гьол... :)))

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Където има удобно място за поселище, няма как да не възникне град още в дълбока древност. Но превратностите на времето променят нещата. Самите поселища е местят малко насам-натам. Както казваш по едно време Девня е бил главния град.
  Имам едни приятели - мъжът е от Хасково, а жената от Харманли. И тя като иска да го дразни. все му напомня че в османските данъчни регистри пише "село Хаскьой, Харманлийско" :-)

 14. 14 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 921 Разстроено

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Отвъд Балкана никога не е имало траки. Има една т.нар. "Култура Варна" от халколитната епоха, преди всякакви известни на историята заселници. Преди нея вероятно е имало и много други.

  Много хора с богато въображение забравят, че историята има две основи, на които да стъпи : археология и езикознание.
  Останалото е художествена измислица :)

  За съжаление от доста време насам художествената измислица малтретира археологията и езикознанието, точно като във вица за безжичния телеграф...

  къде са вълшебните лампи?
 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Сн. 5
  "Красивите храмове, украсявали града, са били разрушени до степен, в която реконструкция на архитектурния план е невъзможна."

  Не е невъзможно. Научиха се да комбинират GPR с магнитометрия и сега може да се възстановят плановете дори на напълно разрушени градове. Наскоро така очертаха един древноримски град в Италия.
  https://arstechnica.com/science/2020/06/an-ancient-roman-city-has-been-fully-mapped-using-ground-penetrating-radar/

 16. 16 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#2] от "DDR":

  Тема за размисъл извън приетият стандарта - Колонистите нещо като конкистадорите ли се явяват?😉
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Колонистите са тези, които правят колоноскопия. А конкистадорите са като матадорите, само че на коне с кисти.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  До коментар [#14] от "Λllαν Νeemore":

  Тракийското племе кробизи живеело в района между река Янтра, Стара планина и Черно море. Тази територия обитавали и гетите, затова може да се предполага, че кробизите са гетски род, който се отделил към 6 в.пр.Хр. и се концентрирал към приморската зона.

  [email protected]
 18. 18 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Одесос е тракийско име от тракийски произход- нищо , че сме свикнали да го свързваме с гърци, те са запазвали тракийските имена - дори и типично гръцко име с / полис /, като Дионисополис (град на бог Дионис) - Балчик - пак е свързано с тракийски бог !
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Преди да стане Дионисополис, се е казвал Круни (Круной) - чел съм, че означавало 'извор' или 'извори' на езика на тракийските племена наоколо. По склоновете към морето избиваха навсякъде подпочвени води до към 80-те години, когато изградиха огромен дренажен тунел да обере по-голямата част от тези води и се укрепваха свлачищата.

  Подобно на Одесос, имало е селище и преди да дойдат гръцките колонисти.

  А от изброените колонии на Милет, доколкото си спомням Томи е днешна Констанца.

 19. 19 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Само, че както знаем от Варненския халколитен некропол (най-старото, обработено злато в света) - 4500 г. пр.н.е., т.е. още през каменно-медната епоха, на мястото на Варна вече е имало селище с висока култура. Така, че твърдението, че Милет е градът-майка на Варна не отговаря на фактите.

 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  . В тази област се намирал градът Халикарнас (днес Бодрум), родното място на бащата на историята Херодот.
  До коментар [#6] от "karabastun":

  Aнтичният гроб Халикарнас е едното от 7-те чудеса. Има гръцко-египетска архитектура. Ето го:

  https://www.gezilesiyer.com/halikarnas-mozolesi.html

  Днес дискотеката Халикарнас е по известна от него. 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  Благодаря на Бастуна за хубавата галерия.

 22. 22 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Благодарности за галерията. В Турция карантина няма ли?

 23. 23 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":Отвъд Балкана никога не е имало траки. ...........За съжаление от доста време насам художествената измислица малтретира археологията и езикознанието, точно като във вица за безжичния телеграф...
  —цитат от коментар 14 на Λllαν Νeemore

  ===
  Бе то траки отвъд Дунава е имало, ти за балкана говориш. Човек не може да знае всичко, но да не знае и да раздава оценки е жалко. Както и художествените измислици.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 24. 24 Профил на karakurum
  karakurum
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Твърде пресилено,направо невярно и почти в духа на Коминтерна е заглавието за статията.Колкото Генуа е града майка на Америка,толкова и това е истина.В 21 век да се пише по този начин е глупаво.

 25. 25 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 582 Неутрално

  винаги когато се напише нещо за гърците и се появяват коментари - не е гръцко , тракийско е. общо взето с римляните е същото. Гърците са основали градовете по черноморието. факт. траки може да е имало, ама са пасли овце или нещо подобно.Градът има определени характеристики и тези характеристики ги виждаме след гръцкото заселване.
  същото е с родната ми София. Била основана от траките серди? досега няма открита и една тухла от тази тракийска сердика. най-ранните основи са дървени от римско време.

 26. 26 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Как не го беше срам да качи толкова грозни снимки :) то нищо не се вижда

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":

  Да продължа мисълта, в историческия музей на Варна има изложена златна статуетка, намерена в местен некропол, датирана 7 хилядолетия преди новата ера. А това е доста преди идването на гръцките търговци. Пък и те едва ли са избрали случайно място за колония. По-скоро наблизо е имало с кого да търгуват.

 28. 28 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#25] от "Lazar Petrov":

  Това, за София, просто не е вярно. Разтърси се за направените скоро археологически находки в кв.Редута и Гео Милев.

 29. 29 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivanpopov":

  има неолитно селище в слатина, което няма никаква връзка нито със стара софия / отдалечено е километри от антична сердика/ , нито с траките, които идват на балканите 2 хиляди години по-късно от времето ,когато е обитавано това селище.

 30. 30 Профил на Krasimir Nikolov
  Krasimir Nikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заглавието е абсолютно неправилно. Така се фаворизира един завоевател.
  Правилно е да се напише "Варна е майка на всички градове", защото там се е зародила съвременната цивилизация.
  Когато на това място хората са обработвали злато, до появата на елините са оставали 4000-5000 години, а до появата на гърците 8000 години.
  Всички знаят, че името Варна го донасят българите, те, както и всички останали хора, имат навика да пренасят топонимите си .

 31. 31 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#12] от "Petleshev":

  Може ли да кажете в кое произведение Захари Стоянов пише за Варна? Една четвърт от корените ми са варнски и се интересувам от историята на този град, а Захари Стоянов ми е особено любим.

 32. 32 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Благодаря, Карабастун, за интересната галерия и въобще тема!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.