Изкачвам се до езерата преди пускането на лифта, за да ги видя без тълпите от хора и преди да бъде завършено започнатото от МОСВ. Пътеката от чакъл има за цел вкарването на потока от хора на едно място, тъй като около бреговете на езерата са се образували много отъпкани пътеки от хилядите туристи, докарвани с лифта. В събота, 11.07, не се работеше, имаше 30 разхвърляни чувала с чакъл.

© Falconeti

увеличи
, 10386

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  За това пак да повторя —туризма в Бг трябва да е скъпо занимание за изтински туристи и хора от горна средна класа на горе. Никакви нови лифтове и писти. А там където ги има, цените да са такива, че ”джапанка” и ”кашкавал” туристи, дето се чудят кайво да правят в края на седмицата, да не могат да су ги пизволят ей така, щото им хрумнало и евтинко и достъпно.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  "Мястото е уникално и трябва всички да помогнем да бъде запазено." - всички туристи, които използват лифта, трябва задължително да се оГРЪМотяват - какво е туризъм, какво е туризъм без лифт, защо е така. Хората си мислят, че като плащат трябва да получават нещо, но Природата не иска заплащане - курс по обучение, със сертификат естествено - така ще бъдат поласкани, че са нещо в планината.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Точно тия описаните от теб са хората с кинтите ;)

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Най-големият проблем е, че българите са невероятно мърляви и безотговорни! Планини, реки, гори и езера са задръстени с фасове, бутилки и консервени кутии. На всякакви места се търкалят стари автомобилни гуми, парчета от тухли и мазилка. И няма сила, която да спре всичко това...! Хижите по планините са кочини, които служат като места за напиване на всякакви маолумници...! Няма контрол, няма съвест, няма отношение...!

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  С квоти трудно ще стане, но ако се спре лифта ще се промени ситуацията много.

  Pure Chewing Satisfaction
 6. 6 Профил на naukata_e_slynce
  naukata_e_slynce
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Аз май не мога да схвана едно нещо: каква е разликата между любителите на плажа и любителите на планината? Авторът и някои коментиращи сочат, че трябва само много ограничен кръг платежоспособни ценители да ходят в планината, при това само и ако са готови да се катерят пеш. Ами що тогава не протестират, когато някой ходи с кола до плажа, а не трамбова 10-ина километра, примерно? Защо да могат да се разпъват палатки по диви плажове, пък да не може да се ходи по трева?

  Ами давайте да ограничим и ходенето на неплатежоспособни и по плажа, и в парка. Да сложим и квоти, че и на мен не ми харесва да ми се мотаят в краката хора. Ама каква е тогава разликата с мнението на г-н Доган, например? И той, като един истински ценител, не иска да пуска купища туристи да му развалят гледката. Тогава вчера що се рева толкова?

  И не мисля, че българите цапат повече от други. Нито пък смятам, че трябва да им се вменява вина по принцип. В случая някоя институция е направила лифт - ами да бъде така добра да се погрижи там да има кошчета за боклук и тоалетни, например. И да има кой да въвежда ред и да глобява, било то платежоспособни или неплатежоспособни туристи, ако се налага.

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#6] от "naukata_e_slynce":

  Освен, че българите цапат повече, чистят и много по-малко. Разходи се из Алпите и виж, как изглеждат хижите в Словения или Австрия и ги сравни с нашите.

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#6] от "naukata_e_slynce":

  Авторът не твърди това, което пишете. Нито, че цапаме повече от чужденците. Целта е да се обърне внимание, че това напрежение върху екосистемата на езерата излиза от всякакви граници и всички ще загубим нещо, което е безценно.

 9. 9 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 545 Неутрално

  В остатъка от живота си няма да отида вече там. В спомените ми това място ще остане като едно от най божествете магически места на които съм била. След дълъг и труден преход.

 10. 10 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 545 Неутрално

  В остатъка от живота си няма да отида вече там. В спомените ми това място ще остане като едно от най божествете магически места на които съм била. След дълъг и труден преход.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Кога ще пуснат лифт си Еверест да се качим и там?

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  Не са проблем българите. Отговорността и мърлвщината не зависят от народност и нация. Зависят от друго. Ако знаеш, нс колко мърляви и безотговорни и терикати чужбинци съм се нагледал...
  Та не е хубаво да се обобщава така на едро, хеле пък на национална основа... Не е правилно.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на ljg3364O625
  ljg3364O625
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изкачването в планината следва да се превърне в едно по-скъпо удоволствие за да се намали броя на желаещите. Ясно е, че пешеходните туристи нема как да бъдат озаптени, но поне тия с лифта - може.

 14. 14 Профил на ljg3364O625
  ljg3364O625
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-вече да се забрани на дъновистите да се струпват горе. Такова стълпотворение е недопустимо.

 15. 15 Профил на id
  id
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Спри лифта и джиповете и паплачта ще изчезне.

 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  В смисъл ще слагаш 100 лв такса за всеки който иска да отиде на планина ли. Тая планина да не е бащиния на някого че да се ограничават хората да ходят. Единственото правилно решение е да се спре лифта и естествения филтър от 2 часа ходене ще откаже 95 процента от сегашните посетители на Рилските. А който не иска тълпа, има и много други прекрасни места из планините. Но тъпото ти предложение някой да си присвоява природата и да ограничава е напълно погрешно. Тая планина е колкото на държавата толкова и моя толкова и на всеки друг човек. Правила има за всички планини които са природни паркове и това е напълно достатъчно. Само трябва бивакуването да е официално разрешено на определено места.

 17. 17 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЗаНиЗа":

  Изгубена кауза. Най правилното е просто да се спре лифта.

 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#11] от "blondofil":Кога ще пуснат лифт си Еверест да се качим и там?

  Те и без лифт го налазиха. Имаше снимка на триста (! )души на върволица по последния ръб преди върха. Двама са пукнали на място.

 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Този лифт е нанесъл повече вреда от булдозера и камионите.
  Консумативната истерия е неудържима. Нямаше го това някога. Рядко се срещаха хора из планината. Работеха. Дъновистите бяха до 50 човека, а не 3000 както сега. Обиколил съм Рила цялата като ученик и студент.

 20. 20 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#17] от "Billy Pilgrim":

  Не може да се спре развитието в света, че и телефоните ли да не си носят!? Например дъновистите уж следват идеите, но не съвсем, съвременните следовници на йогите, уж чупят стойки, но не усещат същността. Още много осъвременени надграждания има на добрите стари практики, но не може днес в планината да се качиш с "кандахари". Образованието, във всяка една насока, е най-важното нещо, което е изтървано в държавата, затова и сега берем плодовете - в планината, по институции, от ОПравниците ни. Рестарт си трябва и повече ред, отговорност и непримиримост към тарикатите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 21. 21 Профил на dnevniklive
  dnevniklive
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Спрете лифта и джиповете и природата сама ще се възстанови. Хората имат потребност от ходенето в планината, но трябва да се спазват елементарни правила

 22. 22 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 280 Неутрално

  За това пак да повторя —туризма в Бг трябва да е скъпо занимание за изтински туристи и хора от горна средна класа на горе.....
  —цитат от коментар 1 на DDR


  А базовата граматика? И тя ли е само ограничен кръг от хора?

  Преди 2 години над Стената по широкия чакъл към Черни връх вървим с навалицата и подминаваме един 80+ годишен дядо с превързано коляно (по-скоро някакъв парцал, с който е стегнал ставата) , една сопа, раничка и дрехи, които не си знаят годините. Правеше по крачка на 2-3 секунди. Поздравихме го с децата, попитах го към върха ли е тръгнал, от Алеко ли.... стана му приятно, че го заговарят и други планинари сред манифестцията от "туристи". Каза ми човекът: "Не ме слушат краката вече, едва ходя и по тротоара, обаче от толкова години ходя по планините, пуст мерак, не мога да го спра..... но ще отида..."
  Пожелахме си здраве и приятна разходка, и дядото продължи по полегатия път.

  Таа...мислителю...този дядо с 300 лв пенсия ли ти е проблемът в планината?
  Планинарите не се оценяват по доход.

  А по темата, лифтът на Езерата е една огромна грешка. Може би само зимата за зимни спортове бива, но лятото е ....

 23. 23 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Не може да е проблема само в лифта. В Алпите навсякъде има лифтове. работят и лятото за туристи, ама някак си им се получава. Даже лятото има повече туристи от зимата. Чисто, подредено, всяко село има лифт. Строят и нови, явно другаде е проблема при нас.

 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Благодаря, @falkoneti . За съжаление и в този форум има хора, които не разбират, че лифта не дава възможност на повече хора да се наслаждават на красотата на езерата, защото ги унищожава.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#23] от "hifi_hifi":

  Рила и Пирин не са Алпите! Спрете да сочите Алпите за пример! ДА се пре лифта!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#25] от "Антикомунист и антиГЕРП":
  Калинки! Алпите са 1000 - 1200 м по-високи от Рила!. Снежната граница в Европа е на височина 3000 метра. В Алпите има писти между 3000 и 40000 м.нм които работят и през лятото. .У нас през лятото остават само преспи по северните склонове. Освен че площта на Алпите е многократно по-голяма.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Основното е ограничение на транспорта - автомобилния, лифтовете само през зимата да работят и нещата ще си дойдат на място.
  Това се отнася и до Витоша и другите планини. навсякъде коли, джипки, като местен транспорт и любители, които искат да изпробват проходимостта на своите.
  Да не се допуска автомобилно движение с изключение зареждането на хижите и изнасяне на боклука.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.