1/5
Ахтопол
Разходка и паламуд.
Топла привечер на Северния плаж в Ахтопол. Всичко е тихо и спокойно, само за разходка и почивка. Позволили сме си няколко дни, които ще прекараме в тишина. Няма нищо по-успокояващо и отпускащо от празни улици в градче покрай морето след края на сезона.
442
Рейтинг: 1309 НеутралноИ,... КОЛКО все пак е паламуда ??? Да отбележа, че в Одрин е 5 лева бройката.
Paolo Di Canio
Рейтинг: 1040 НеутралноНе живееш ли на морето нищо не знаеш.
karabastun
Рейтинг: 8889 ЛюбопитноПържихте ли паламуд ?
[email protected]Petleshev
Рейтинг: 3242 НеутралноДо коментар [#3] от "karabastun":
Бивш tww09306483.Не, пържен не. Пекохме нарязан на шайби върху скарата. Много добре става и така. И с домати на фурна също.
Зарган също излезе, ама него го опържихме.
Petleshev
Рейтинг: 3242 НеутралноДо коментар [#1] от "442":
Бивш tww09306483.Паламудът е 6, 7, 8 лева за килограм. Зависи как се спазариш и колко ще купиш. Сега може да е паднал малко, но късно на есен става охранен и по-мазен.
Малко ми е странно, че в Одрин е 5 лева бройката. Това горе-долу отговаря на нашите цени. Една риба е около 600-700 грама. Има и доста по-едри към 1,5 - 2 килограма, на тях им казват торук. Може и турук, не знам кое е по-правилно. Само един бяха изкарали.
Миналата седмица един познат ходи до Истанбул и каза, че на някой от рибните пазари паламуда бил по 10-12 лири. Което си е оферта отвсякъде. Тоест 2,50 - 3 лева в наши пари.
kesh
Рейтинг: 1941 Неутрално++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...karabastun
Рейтинг: 8889 ЛюбопитноДо коментар [#4] от "Petleshev":
[email protected]Аз съм пържил и с брашно и без...
Ако е по-мазничък, и без брашно става супер - на филенца...:)
hamiltonf
Рейтинг: 3953 ВеселоЛефер трябваше да опитате, Петлешев, много е излязъл в този район.
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.pet_fire
Рейтинг: 5513 НеутралноДобър изглежда паламуда, а освен това се твърди че тази година е в изобилие
citoyen
Рейтинг: 773 НеутралноПрелестно място! По възможност, отбивам се всяка година там. А паламудът е въпрос на отделен разговор. Обожавам го!
Petleshev
Рейтинг: 3242 НеутралноДо коментар [#8] от "hamiltonf":
Бивш tww09306483.Лефер трябвало...Опитваме това, което го има и е прясно уловено. За трите дни които бях там, имаше зарган и паламуд. Чухме за някои лодки, които извадили и малко чернокоп (малък лефер) но явно го бяха продали веднага.
Има някаква вероятност пак да отида тия дни, но не знам какво ще се получи. Ако извадят от по-мазния и угоен паламуд, ще се пробваме да опушим няколко. Пък аз си падам по пушените рибоци за мезе... ;)
hamiltonf
Рейтинг: 3953 НеутралноДо коментар [#11] от "Petleshev":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Топла е водата, месото е като пастет, трябва да се изчака застудяване, тогава рибата е най-хубава, само да я има
glavatar
Рейтинг: 984 НеутралноГотино е, завидях благородно.
Митев
Рейтинг: 1374 НеутралноЕе, много е важно в 3 ч. след полунощ в края на октомври да си "под асмата". Звучи романтоично, даже малко лигаво, но всъщност е една безсмислица...
Петлешев, репортажът ти би бил приятен, ако имаше по-малко текст!
Митев
Рейтинг: 1374 НеутралноДо коментар [#1] от "442":
До коментар [#3] от "karabastun":
Само който нищо не разбира от риба, се интересува от паламуд. Морските хора няма никога да дадат 5 лв. за това нещо, а не биха го яли дори и някой да им го даде безплатно с плюс 5 лв. отгоре...
Но пък в София паламуда продължава да е конвертируема валута...
hamiltonf
Рейтинг: 3953 ВеселоДо коментар [#15] от "Митев":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Шопите като чуят паламуд, и откачат, а лятото такива неща им продават за "паламуд", че просто не е истина, гледал съм и не вярвах на очите си, че някой може да бъде минат така...
Баламурници...
karabastun
Рейтинг: 8889 ВеселоДо коментар [#15] от "Митев":
[email protected]) ))))) !
Lilith
Рейтинг: 520 ВеселоДо коментар [#16] от "hamiltonf":
Лесно ви е на Вас, морските чеда, да ни се подигравате на нас, сухоземните. Аз от рибите само сом мога да посоча на картинка, заради мустаците, както и попчетата ги знам как изглеждат, щото много ги обичам пържени, признавам си. Ма т'ва не ме прави половин човек.
Вместо да се подигравате- ми вземете ни научете к'во, къде и как да ядем. Нали сме сънародници...
ПО темата:
Удивтелно красиви снимки! Браво!
Petleshev
Рейтинг: 3242 НеутралноДо коментар [#14] от "Митев":
Бивш tww09306483.Ами да... Може и да е малко лигаво. И какво от това? Мисля, че читателските галерии не трябва да са като древногръцка трагедия. Трябва да са по-лекички. И по-лесно смилаеми.
А пък под асмата си беше добре... Ама ми е трудно със стоенето до късно. На другия ден съм като пребит. Но поне си проветрявам главата и сменям за малко компанията.
Petleshev
Рейтинг: 3242 НеутралноДо коментар [#15] от "Митев":
Бивш tww09306483.Много се изхвърляш. Всяка прясна риба си струва, особено морска. Естествено има и изключения, но паламудът не е сред тях. И който не може да си хване, може да си купи. Щото рибарите и тяхната не е лесна...
София я остави. Нормално е малко хора там да имат достъп до истинска и прясна риба. Аз съм на една крачка от морето и пак не се намира. По магазините е основно гръцка. То няма и друг начин.
Да се похваля: Два рибока ги направих на лакерда като се прибрах. И тази вечер ги опитах. Добре са станали и съм улучил солта. ;)
PavelCZ
Рейтинг: 1810 НеутралноВнимавайте с пушените риби като мезета за пиене. Че ако препие човек, повърнята след това е особено мазна и тежко върви.
E PLVRIBVS VNVMОт скромен опит да кажа.
mitkokitkata
Рейтинг: 322 НеутралноВелико
hamiltonf
Рейтинг: 3953 ВеселоДо коментар [#18] от "Lilith":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Попчето е пренебрегвано, но е една от най-вкусните черноморски риби.
stefan stoyanov
Рейтинг: 385 НеутралноЕ...х какви попчета имаше едно време около 70 те години за харпун по крайбрежните скали!